Vis daugiau asmenų patiriant finansinius sunkumus, pagalba skolininkams tampa ypač aktualiu klausimu. Sužinokite kokia finansine pagalba įsiskolinusiems, susiklosčius nepalankioms bei neplanuotoms gyvenimiškoms aplinkybėms, gali pabandyti pasinaudoti kiekvienas asmuo.

Efektyviausia pagalba įsiskolinusiems asmenims – tai mokėjimas valdyti savo finansus.

Kaip rodo naujausia Lietuvos banko užsakymu atlikta namų ūkių apklausa, nors septyni iš dešimties apklaustųjų siekia pinigus taupyti, tačiau beveik pusė apklaustųjų (47 proc.) taip pat teigė, kad jų turimi finansiniai įsipareigojimai yra našta. Taigi, šiomis dienomis, kai paskolos ir kreditai dalinami lengviau kaip niekada anksčiau, netūrėtų stebinti, kad beveik pusė turinčių įsiskolinimų namų ūkių, susiduria su didesniais ar mažesniais finansiniais rūpesčiais.

Reikėtų paminėti, kad mažesnes pajamas gaunantys namų ūkiai, paprastai yra linkę skolintis greitųjų kreditų bendrovėse, todėl susiklosčius nepalankioms aplinkybėms ir laiku grąžinti turimos paskolos nepavykstant, tokiems įsiskolinusiems asmenims dažnai prireikia ir tam tikros pagalbos tvarkant savo finansus. Iš tiesų, pagalbos skolininkams tema darosi vis aktualesnė, todėl verta apie tai pakalbėti detaliau.

Efektyviausia pagalba įsiskolinusiems asmenims – tai mokėjimas skolintis bei valdyti savo skolas

Asmeninių finansų tvarkymas ir valdymas – tikriausiai pats svarbiausias įgūdis, kurį privalo turėti asmuo, svarstantis prisiimti finansinius įsipareigojimus. Tačiau valdyti savo finansus tikrai nėra lengva. Kodėl? Juk visi žmonės turi tikslų ir įvairiausių norų – vieni nori kuo greičiau įsigyti nuosavą būstą, o kitiems reikia gražių baldų, „Z“ kartos atstovai savo gyvenimo neįsivaizduoja be naujausių išmaniųjų įrenginių, o išskirtinių atostogų tikriausiai neatsisakytų nei vienas. Kai žmones supa tiek daug pagundų pinigus išleisti, dažniausiai nusprendžiama juos ne taupyti, bet tiesiog pasiskolinti ir visus savo norus kuo greičiau išpildyti. Būtent todėl kiekvienam asmeniui yra labai svarbu išmokti valdyti savo įsiskolinimus.

Tiesą sakant, sprendimas dėl finansinių įsipareigojimų prisiėmimo yra vienas iš svarbiausių sprendimų tvarkant savo asmeninius finansus. Paprastai rekomenduojama, kad skolos neviršytų 20-30 proc. gaunamų pajamų. Skolinantis pinigus svarbu suprasti, kad ne visi kreditai yra vienodi. Paprastai kreditai skirstomi į gerus ir blogus. Geri kreditai yra skirti finansuoti didesnę ir ilgalaikę vertę kuriančių idėjų bei svajonių įgyvendinimui – išsilavinimas, savęs tobulinimas ar naujas verslas. Tuo tarpu blogi kreditai iššvaistomi trumpalaikiams malonumams, beverčiams daiktams, blizgučiams ir tik didina finansinių įsiskolinimų naštą. Pati didžiausia blogų kreditų problema yra ta, kad pasiskolinus ir lengvai išleidus svetimus pinigus, vėliau atiduoti tenka savus.

Taigi, galima sakyti, kad pati efektyviausia pagalba įsiskolinusiems asmenims yra mokėjimas skolintis ir valdyti savo įsiskolinimus. Todėl prieš kreipiantis dėl bet kokios paskolos suteikimo, būtina ne tik gerai apsvarstyti kredito bendrovės siūlomas sąlygas, bet ir objektyviai įvertinti savo galimybes išduotą paskolą grąžinti. Taip pat reikia vengti blogų kreditų, nes blogi kreditai lemia ir blogus įsiskolinimus.

Tačiau ką daryti jei išvengti blogų įsiskolinimų nepavyko? Kokia reali finansinė pagalba skolininkams, atsižvelgus į realias aplinkybes, šiuo atveju gali būti suteikta?

Refinansavimo paslauga – tai reali finansinė pagalba įsiskolinusiems žmonėms

Skolų refinansavimas – tai reali pagalba įsiskolinusiems žmonėms, paprastai turintiems net po keletą įsipareigojimų, skirtingose kredito įstaigose. Šia paslauga dažniausiai susidomi asmenys, turintys finansinių rūpesčių su greitaisiais kreditais ar panašiais finansiniais produktais. Problema ta, kad taip vadinamos „greitukų“ bendrovės, taiko dideles palūkanų normas, todėl turint net ir nedidelės vertės kreditą, galima žaibiškai pajusti skaičiuojamų palūkanų naštą. Taigi, viena iš dažniausių priežasčių kodėl žmonės kreipiasi dėl refinansavimo yra noras susimažinti turimų įsiskolinimų palūkanas.

Taip pat reikia paminėti, kad pasinaudojus refinansavimo paslauga gali būti ne tik sumažintos mokamos palūkanos, bet ir sudaromas patogesnis įmokų mokėjimo grafikas. Kitaip sakant, jei įsiskolinusiam asmeniui tenka mokėti per dideles paskolos įmokas, šios įmokos gali būti sumažintos, tiesiog prailginant patį paskolos grąžinimo grafiką. Tokiu būdu, įsiskolinimų turinčiam asmeniui suteikiama reali finansinė pagalba ir žymiai palengvinama turimų įsipareigojimų našta.

Nusprendus pasinaudoti refinansavimo paslauga, siūlome kreipti į šias kredito bendroves:

Toks skolų perkreditavimas taip pat dažnai naudojamas siekiant sujungti keletą turimų įsiskolinimų į vieną. Tiesą sakant, tai dar viena puiki pagalba įsiskolinusiems žmonėms, kadangi sujungus visus savo įsipareigojimus, tampa žymiai patogiau ir pigiau turimą skolą administruoti. Juk tokiu atveju, skolininkui reikia mokėti tik vieną įmoką, pagal vienoje sutartyje nustatytus reikalavimus. Taigi, norint susimažinti už paskolą mokamas palūkanas, pasigerinti kredito grąžinimo sąlygas arba tiesiog sujungti kelis įsiskolinimus į vieną, pirma reikėtų palyginti visus rinkoje esančius pasiūlymus, kuriuos įvairios refinansavimo įmonės teikia savo klientams ir išsirinkus geriausiai asmeninius poreikius atitinkantį pasiūlymą, sudaryti refinansavimo sutartį.

Kita vertus, refinansuoti savo įsiskolinimus gali tikrai ne kiekvienas to pageidaujantis asmuo. Jei paaiškėja, kad klientas turi daug pradelstų ir negrąžintų skolų arba jo mokumo rodiklis yra nepakankamas, kredito įstaiga gali atsisakyti refinansuoti tokius įsiskolinimus. Kredito bendrovės visuomet įsivertina galimą riziką, todėl esant didelei tikimybei, kad klientas skolų negrąžins, bendrovė tiesiog atsisakys finansuoti tokį sandorį. Taigi, kreipiantis dėl įsiskolinimų refinansavimo galimybės, visuomet reikia turėti galvoje, kad finansinė pagalba skolininkams, gali būti suteikta tik tam tikrais atvejais.

Ką daryti jei refinansuoti savo įsiskolinimų nepavyko?

Finansiniai rupesčiai kai refinansuoti savo įsiskolinimų nepavyksta.

Negalint laiku ir tinkamai vykdyti prisiimtų finansinių įsipareigojimų, tampama skolininku. Svarbu suprasti, kad tapus skolininku, asmuo įgyja labai rintą prievolę – skolą, kurią visuomet reikia grąžinti. Juk ir liaudyje sakoma: „Skola – ne rona, neužgis“. Todėl, siekiant kuo greičiau išspręsti atsiradusių įsiskolinimų padengimo klausimą, reikėtų nedelsiant susisiekti su kreditoriumi ir pabandyti susitarti dėl skolos grąžinimo termino prailginimo, atidėjimo arba turimų įsiskolinimų padengimo dalimis. Šiuo atveju svarbiausia bendradarbiauti su kreditoriumi ir kartu ieškoti galimo sprendimo. Pačiam skolininkui aktyviai ir geranoriškai dalyvaujant savo skolos grąžinimo procese, kreditorius matys, jog skolininkas nėra piktybinis, o tiesiog laikinai nevaldantis savo finansinės situacijos asmuo, todėl dažniausiai sutarti pavyks.

Tačiau ką daryti jei susitarti su kreditoriumi vis dėlto nepavyko?

Kaip vyksta skolos išieškojimas?

Nepavykus susitarti su kreditoriumi, pastarasis dažniausiai kreipiasi į skolų išieškojimo įmonę, kuri pradeda ikiteisminį skolos išieškojimą. Apskritai skolos išieškojimo procesas gali būti ikiteisminis arba teisminis ir būtent nuo pačio skolininko veiksmų priklauso koks skolos išieškojimo būdas bus pasirinktas. Reikėtų paminėti, kad ikiteisminis skolos išieškojimas yra žymiai pigesnis ir parankesnis skolos grąžinimo būdas, kadangi šiuo atveju galima išvengti daugybės papildomų išlaidų, susijusių su teismo procesu: advokato paslaugos, žyminis mokestis, antstolio paslaugos ir pan.

Ikiteisminis skolų išieškojimas vykdomas netaikant jokių priverstinio pobūdžio priemonių. Paprastai skolų išieškojimo įmonė tiesiogiai susisiekia su skolininku ir praneša jam apie ikiteisminio skolos išieškojimo proceso pradžią. Skolų administratorius bando kuo geriau išsiaiškinti pačio skolininko finansinę padėtį bei suteikti jam visą riekiamą informaciją. Skolininkas visuomet yra supažindinamas su susidariusio įsiskolinimo suma, skolos grąžinimo terminais, skolos negrąžinimo pasekmėmis bei kita svarbia informacija.

Pagrindinis skolų išieškojimo įmonės tikslas yra surasti tiek kreditoriui, tiek skolininkui priimtinus sprendimus, todėl visus įsiskolinimo padengimo klausimus visuomet bandoma išspręsti ikiteisminio išieškojimo metu. Kita vertus, nors skolų administratorius ir stengiasi teikti pagalbą skolininkams skolos grąžinimo klausimais bei nuolat palaiko ryšį su visomis proceso pusėmis, kartais rasti bendro sutarimo su skolininkais nepavyksta. Priežastys būna įvairios: skolos nepripažinimas, skolininko slapstymasis, piktybinis atsisakymas grąžinti skolą ir pan. Tokiu atveju dažniausiai yra pradedama teisminė skolos grąžinimo procedūra.

Siūlomos pagalbos, įsiskolinusiems žmonėms atsisakyti nereikėtų

Kai susitarti su įsiskolinusiu asmeniu nepavyksta, kreditorius gali kreiptis į teismą dėl skolos priteisimo. Skolą priteisus, ji yra perduodama antstoliui, kuris pradeda priverstinę skolos išieškojimo procedūrą. Nors teisminis skolos išieškojimas, pačiam skolininkui yra žymiai sudėtingesnis ir brangesnis procesas, tenka pripažinti, kad įsiskolinę asmenys, vietoje siūlomos pagalbos, dažnai bando vilkinti skolos išieškojimo procesą.

Vis dėlto, kaip rodo praktika, slapstytis ir piktybiškai vengti grąžinti skolą, labiausiai nenaudinga būtent skolininkui. Kuo ilgiau užsitęsia išieškojimo procesas, tuo jis paprastai tampa brangesnis pačiam įsiskolinusiam asmeniui. Neatsakingas požiūris ir vengimas bendradarbiauti gali sukelti rimtas finansines pasekmes. Skolos išieškojimą perėmus antstoliui, dažniausiai būna atliekamas ne vienas juridinis veiksmas, už kurį galiausiai turi sumokėti skolininkas. Kuo daugiau veiksmų, susijusių su poveikio priemonių taikymu ar skolininko turto realizavimu antstoliui tenka atlikti, tuo didesnės skolos išieškojimo išlaidos priskaičiuojamos skolininkui. Todėl tikrai nereikėtų nustebti, kad kartais skola gali padidėti ir 50 proc.

Taigi, pagalba įsiskolinusiems, visuomet yra prieinama vienokia ar kitokia forma. Viskas prasideda nuo tvarkingo asmeninių finansų planavimo ir sugebėjimo valdyti savo skolas. Pasiskolintos lėšos, mokančio valdyti pinigus žmogaus rankose, gali uždirbti dar daugiau pinigų. Tačiau jei skolinamasi neatsakingai – nevaldomi įsiskolinimai gali pridaryti daug finansinių rūpesčių. Todėl skolintis, visuomet reikia atsakingai, o susidūrus su finansiniais rūpesčiais, nesistengti nuo jų pabėgti, bet neatidėliotinai juos spręsti.

Straipsnio santrauka
Pagalba skolininkams – kaip elgtis jei finansiniai įsipareigojimai tapo per didele našta?

Straipsnio pavadinimas: Pagalba skolininkams – kaip elgtis jei finansiniai įsipareigojimai tapo per didele našta?

Aprašymas: Vis daugiau asmenų patiriant finansinius sunkumus, pagalba skolininkams tampa ypač aktualiu klausimu. Sužinokite kokia finansine pagalba įsiskolinusiems, susiklosčius nepalankioms bei neplanuotoms gyvenimiškoms aplinkybėms, gali pabandyti pasinaudoti kiekvienas asmuo.

Paskelba: 2020-04-29

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.