Auksas ir aukso savybės yra vertinamos nuo pačių seniausių laikų. Auksą vertino imperatoriai ir karaliai. Tačiau kas yra auksas, kodėl jis toks vertingas ir ar verta į jį investuoti savo pinigus? Būtent šiame straipsnyje ir pabandysime atsakyti į šiuos klausimus.

Auksas – tai geltonos spalvos taurusis metalas, nuo pačių seniausių laikų žinomas dėl savo retumo ir vertės.

Auksas – tai geltonos spalvos taurusis metalas, kurio cheminis trumpinys yra Au, o pažvelgę į periodinę elementų lentelę jį rastume 79 numeriu pažymėtame langelyje. Šis metalas yra atsparus įvairiems cheminiams poveikiams, jis nesioksiduoja veikiamas vandens ar oro, o jo savybės nesikeičia net tada, kai jis yra veikiamas rūgštimis. Auksas yra gana retas metalas, skaičiuojama, kad 1 tonoje Žemės plutos uolienų aukso rastume tik apie 4 mg.

Kas yra auksas ir kodėl mes jį taip vertiname?

Nepaisant savo retumo, auksas buvo žinomas jau nuo pačių seniausių laikų. Pirmiausia jis buvo pradėtas naudoti kaip pinigai, kadangi išskirtinė aukso išvaizda leido jį lengvai išskirti iš kitų metalų. Iš aukso buvo kaldinamos monetos, kuriomis taip laikais buvo patogu naudotis bei transportuoti. Vėliau buvo atrastos ir įvairios naudingos aukso savybės – lankstumas (1 g aukso galima ištempti iki 3 km ilgio siūlo), kalumas (iš aukso galima pagaminti lakštus, kurių storis vos 0,001 mm), laidumas elektrai (už auksą geriau elektrą praleidžia tik varis ir sidabras). Unikalios aukso savybės leido jį pritaikyti įvairiose srityse.

Kam auksas gali būti naudojamas?

Auksas geriausiai žinomas todėl, kad jis yra naudojamas įvairiems papuošalams gaminti. Tiesa, grynas auksas pastaruoju metu papuošalams nenaudojamas, nes jis yra gana minkštas ir greitai susibraižo. Todėl žiedai, grandinėles ir kiti papuošalai gaminami iš aukso ir kitų metalų lydinio, kad šie taptų atsparesni įvairiems įbrėžimams. Pavyzdžiui, šiuo metu populiarus baltasis auksas – tai geltono aukso ir brangiųjų baltų metalų, tokių kaip platina ir paladis lydinys.

Be papuošalų gamybos, auksas taip pat gana plačiai yra naudojamas ir farmacijoje. Pavyzdžiui, aukso druskos turi priešuždegiminių savybių, todėl jų yra dedama į įvairius vaistus nuo artrito. Na, o 198 aukso izotopas – radioaktyvus, todėl jis plačiai naudojamas radioterapijoje gydant vėžinius susirgimus.

Naudojant aukso druskas, seniau buvo gaminamas raudonos spalvos stiklas. Greičiausiai visų bažnyčių senieji vitražai, kuriuos matėte, turėjo savyje aukso. Tiesa, grynojo aukso kiekis čia nėra didelis, o šiandien yra ir daugiau skirtingų raudono stiklo gamybos technologijų – auksas čia nebėra būtinas.

Aukso savybės leido jį pritaikyti įvairiose pramonės srityse. Kaip jau žinome, auksas puikiai praleidžia elektros energiją, be to – nerūdija. Tai reiškia, kad jis gali būti itin plačiai pritaikomas elektronikos įrenginiuose. Pavyzdžiui, jūsų telefone, iš kurios kai kas skaitote šį straipsnį, yra apie 50 mg gryno aukso.

Unikalios aukso savybės leidžia jį naudingai pritaikyti daugelyje sričių.

Unikalios aukso savybės leido jį pritaikyti net gaminant lėktuvus. Kadangi auksas yra labai lankstus, iš aukso galima pagaminti plonyčius siūlelius. Tokie siūleliai yra išvedžiojami lakūnų kabinos languose ir per juos leidžiama elektros srovė. Tai neleidžia lėktuvo langui užšalti. Auksas taip pat sėkmingai gali būti pritaikomas ir kosmoso tyrinėjimuose. Pavyzdžiui, kadangi auksas labai gerai atspindi elektromagnetinę spinduliuotę, juo yra dengiamos jautrios ryšių palydovų dalys.

Auksas kaip investicinė priemonė

Investicine prasme, auksas yra ilgalaikė investicija, kuri daugiau skirta pinigų vertės išsaugojimui (jei investuojama į fizinį auksą), o ne greitam praturtėjimui. Aukso fondai ar įmonių, susijusių su auksu, akcijų įsigijimas gali būti pasirenkama kaip ta investicinė priemonė, kuri duoda didesnę grąžą – visgi norint čia investuoti taip pat reikia ir daugiau žinių.

Investicinių aukso luitų ar monetų įsigijimas

Investavimas į auksą – tai antra pagal populiarumą investavimo rūšis Lietuvoje. Jį aplenkia tik nekilnojamas turtas. Pats paprasčiausias investavimo į auksą būdas, tai įsigyti investicinio aukso luitą arba monetą. Įsigytą auksą galite laikyti tiesiog namuose arba išsinuomoti tam skirtą seifą banke. Svarbu, kad įsigytas investicinis auksas būtų ne tik apsaugotas nuo vagių, bet ir turėtų tinkamą pakuotę.

Kaip minėjome, auksas yra pakankamai minkštas metalas, todėl laikomas netinkamai, laikui bėgant gali susibraižyti ir prarasti dalį savo vertės. Be investicinio aukso, taip pat galima įsigyti ir senovinių aukso monetų, skirtų kolekcionieriams. Tačiau tokiu atveju verta atsiminti, kad čia bus svarbi ne tik pačio aukso vertė, bet ir monetos retumas, amžius ir kitos numizmatinės savybės. Beje, kartu su auksu taip pat gali būti perkamas ir sidabras, kuris leidžia išskaidyti investicijas ir taip sumažinti riziką.

Aukso fondai

Investiciniai aukso fondai leidžia įsigyti aukso, neįsigyjant realaus metalo luito. Tai gana paprastas investavimo į auksą būdas, tinkamas paprastiems investuotojams. Jūs įsigysite tam tikro fondo išleistų vienetų, o profesionalūs fondo valdytojai rūpinsis jūsų pinigų investavimu. Skirtingi fondai taiko skirtingas strategijas, taigi vienas fondas gali išskirtinai pirkti tik fizinį auksą, kitas investuoti į ateities sandorius, o trečias – taikyti mišrias investavimo priemones ir investuoti į auksą skirtingais būdais. Aukso fondas – tai gera galimybė diversifikuoti savo investicinį portfelį net ir neturint daug pinigų investavimui.

Su aukso sektoriumi susijusių bendrovių akcijos

Aukso kasybos bendrovių akcijos yra vienas iš investavimo į auksą būdų.

Dar vienas būdas investuoti į auksą – tai įsigyti bendrovių, glaudžiai susijusių su aukso gavyba, paieška ar apdirbimu, akcijų. Šis investavimo būdas yra paremtas prielaida, kad su aukso sektoriumi susijusių bendrovių akcijų vertė atkartoja pačio aukso kainą rinkoje. Kitaip sakant, jei aukso kaina kyla, tuomet turėtų kilti ir tokių bendrovių akcijų kaina. Tačiau vertėtų atkreipti dėmesį, kad daugelio kalnakasybos bendrovių produkciją dažnai sudaro ne tik auksas bet ir kiti brangieji metalai, todėl prieš investuojant, reikėtų atidžiai išsinagrinėti kurių bendrovių akcijos galėtų tiksliausiai atkartoti aukso kainas.

Auksas buvo vertinamas visais laikais

Ar verta, ar ne investuoti į auksą – priklauso nuo jūsų finansinių tikslų. Istoriniai duomenys rodo, kad auksas buvo vertinamas visais laikais. Todėl blogiausiu atveju, net jei ir nieko neuždirbsite – tai ilguoju laikotarpiu neprarasite į auksą investuotų pinigų. Juk didieji pasaulio bankai savo piniginį rezervą kaupia būtent aukso luitų pavidalu. Visgi įsigijus fizinį aukso luitą, jį gali tekti ilgokai palaikyti seife, kol apsimokės parduoti. Jei investuoti nuspręsite į aukso fondus ar įmonių akcijas, čia jums reikės daugiau žinių, kad galėtumėte įvertinti galimas rizikas ir pasirinkti tinkamą investavimo strategiją, tačiau tokie investavimo būdai duos daugiau grąžos. Iš kitos pusės reikėtų nepamiršti, kad investavimas į žaliavas taip pat yra susijęs su tam tikra rizika, todėl niekada neinvestuokite pinigų, kurių negalite prarasti.

Straipsnio santrauka
Auksas: savybės, panaudojimas ir vertė

Straipsnio pavadinimas: Auksas: savybės, panaudojimas ir vertė

Aprašymas: Auksas ir aukso savybės yra vertinamos nuo pačių seniausių laikų. Auksą vertino imperatoriai ir karaliai. Tačiau kas yra auksas, kodėl jis toks vertingas ir ar verta į jį investuoti savo pinigus? Būtent šiame straipsnyje ir pabandysime atsakyti į šiuos klausimus.

Paskelba: 2020-10-07

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.