Aukso kaina rinkoje realiu laiku. Visuomet žinokite tikslią aukso vertę pagrindinėse pasaulio aukso biržose. Aukso kaina šiandien ir istoriniai kainos kitimo duomenys vienoje vietoje.

Aukso „spot“ kaina EUR už trojos unciją


Istorinė aukso kaina EUR už trojos unciją

Nuo seniausių laikų žmonės vertino auksą ne tik dėl jo nepaprasto grožio, bet ir dėl sugebėjimo išsaugoti savo vertę, net ir per pačias didžiausias negandas. Šiais laikais, investuotojai perka auksą siekdami apsaugoti savo investicijas nuo nuvertėjimo ir suteikti joms stabilumo. Patyrę investuotojai visuomet rekomenduoja dalį savo investicijų laikyti aukse, kadangi ši turto klasė yra puiki priemonė siekiant apsidrausti nuo infliacijos. Tačiau ar žinote, kaip yra nustatoma aukso kaina ir kodėl, pavyzdžiui, aukso gramo kaina yra būtent tokia kokiai yra? Šiame straipsnyje sužinosite, kas yra aukso birža ir kokie faktoriai stipriausiai įtakoja aukso vertę visose pasaulio biržose.

Aukso kaina didmeninėje rinkoje

Didmeninė prekyba aukso bei kitų tauriųjų metalų luitais tarp stambiausių rinkos dalyvių vyksta Londono lydinių biržoje (angl. London bullion market). Būtent čia yra nustatomos ir skelbiamos tauriųjų metalų kainos bei formuojama rinka. Prekyba šioje biržoje vyksta tik tarp Londono lydinių biržos sąjungos (LBMA) narių, tarp kurių yra didžiausi pasaulio bankai, metalų kalyklos, kasybos kompanijos, juvelyrai bei kitos finansų institucijos.

Aukso kaina yra nustatoma du kartus per dieną 10:30 val. bei 15:00 val. Londono GTM laiku. Kaina skelbiama JAV dolieriais už Trojos unciją. Tiesa, aukso kainos taip pat yra nustatomos ir kitomis valiutomis, tačiau šios kainos laikomos tik orientacinėmis. Beje, iki pat 2015 metų aukso kainos nustatymas (angl. London Fix) buvo vykdomas telefonu, susiskambinus 5 didžiausių bankų atstovams ir tik vėliau buvo pereita prie elektroninio aukciono (angl. LBMA Gold Price) sistemos. Šiai dienai, nustatant aukso kainą, aukcione viso dalyvauja 18 akredituotų stambiausių Londono lydinių biržos sąjungos narių.

Aukso kaina kitose pasaulio biržose

Paprastai aukso „spot“ kaina skiriasi nuo aukso ateities sandorių rinkoje vyraujančios kainos ir yra žymiai mažesnė.

Kadangi aukso reikia ne tik Londono lydinių biržos sąjungos nariams, bet ir kitiems rinkos dalyviams, čia nustatyta kaina yra laikoma orientacine ir greitai netrūksta pasikeisti. Taigi, viršuje pateiktas aukso kainos grafikas priklauso ne tik nuo Londono lydinių biržos nustatytos kainos, bet ir nuo prekybos kitose pasaulio biržose.

Prekyba auksu vyksta visose didžiausiose JAV, Europos bei Azijos biržose, nuo Niujorko iki pat Tokijo. Tačiau didžiausią įtaką aukso kainai, tradiciškai daro Niujorko žaliavų biržoje (COMEX) vykstanti prekyba aukso ateities sandoriais. Ateities sandorių kainos, savo ruožtu, stipriai įtakoja Londono lydinių biržos sąjungos nustatomas „London Fix“ arba „LBMA Gold Price“ aukso kainas.

Prekyba auksu, kaip ir kitomis žaliavomis yra pagrįsta ateities sandoriais (angl. Futures). Ateities sandoris – tai išvestinė finansinė priemonė, įpareigojanti sutartą dieną pirkti sutartą kiekį žaliavos už iš anksto sutartą kainą, o kitą sandorio pusę, šią žaliavą parduoti. Kitaip sakant, siekdamos užsitikrinti žaliavų tiekimą reikiamu laiku, stambios kompanijos biržoje sudaro ateities sandorius, įpareigojančius tiek žaliavų tiekėją, tiek ir pirkėją, sutartą dieną įsigyti žaliavą. Iš esmės, toks sandoris yra naudingas abiem pusėms, kadangi gamintojai yra užtikrinti, jog sutartu laiku gaus būtinas žaliavas, o kasybos kompanija žino, kad išgautą žaliavą kažkas tikrai nupirks.

Kadangi ateities sandoriai yra susiję su konkrečios žaliavos pristatymu kada nors ateityje, aukso ateities sandorių kaina priklauso nuo daugybės išorinių faktorių. Šią kainą gali įtakoti rinkoje esantis aukso poreikis, numatomos aukso išgavimo, transportavimo bei saugojimo išlaidos ar kaina, kurią pirkėjai moka už nedelsiant vietoje pristatomą fizinį auksą (angl. „gold spot“). Kadangi pagal ateities sandorius auksas pirkėjui nėra pristatomas iš karto, ši prekyba vyksta elektroninėmis priemonėmis. Beje, dėl didelio pasiūlos ir paklausos neapibrėžtumo, prekyba ateities sandoriais yra laikoma pakankamai rizikingu užsiėmimu. COMEX yra didžiausia pasaulyje ateities sandorių birža.

Taigi, jei aukso ateities sandorių rinkoje perkamas auksas bus pristatomas kada nors ateityje, kiek kainuoja auksas, kurį pristatytų nedelsiant? Aukso, kuris turi būti pristatytas iš karto po jo nupirkimo, kaina yra vadinama „gold spot“ arba aukso vietoje kaina. „Gold spot“ kaina naudojama fizinio aukso sandoriuose ir būtent ją jūs matote aukščiau pateiktame grafike. Aukso „spot“ kaina gautume jei apskaičiuotume visų šiam momentui atidarytų aukso ateities sandorių grynosios vertės vidurkį artimiausiam mėnesiui. Paprastai aukso „spot“ kaina skiriasi nuo aukso ateities sandorių rinkoje vyraujančios kainos ir yra žymiai mažesnė.

Aukso vertė mažmeninėje rinkoje

Investicinių monetų, aukso luitų ar metalo laužo kainos mažmeninėje rinkoje yra nustatomos vadovaujantis „gold spot“ kaina. Atsižvelgdami į „gold spot“ kainą, rinkoje veikiantys mažmenininkai nuolat tikslina savo taikomas aukso pardavimo bei supirkimo kainas. Kitaip sakant, aukso pirkimo/pardavimo kaina pas mažmenininką paprastai susideda iš esamos „gold spot“ kainos ir mažmenininko taikomo antkainio/nuolaidos.

Straipsnio santrauka
Aukso kaina šiandien – sužinokite dabartinę aukso vertę biržoje

Straipsnio pavadinimas: Aukso kaina šiandien – sužinokite dabartinę aukso vertę biržoje

Aprašymas: Aukso kaina rinkoje realiu laiku. Visuomet žinokite tikslią aukso vertę pagrindinėse pasaulio aukso biržose. Aukso kaina šiandien ir istoriniai kainos kitimo duomenys vienoje vietoje.

Paskelba: 2021-10-14

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.