Apie verslo pradžią nuo A iki Z. Sužinokite kaip sukurti savo verslą nuo nulio

Nežinote nuo ko pradėti savo verslą, tačiau norite tai daryti? Čia sužinosite kas yra verslas ir kaip sukurti verslą taip, kad savo verslo pradžia jums būtų kuo sklandesnė.

Kaip pradėti savo verslą nuo nulio? Pagrindiniai žingsniai sėkmingai nuosavo verslo pradžiai.

„Kiekvieną kartą, kai matau sėkmingą verslą, žinau - kažkas priėmė drąsų sprendimą“ - Peteris Druckeris

Kiekvienais metais susikuria tūkstančiai naujų verslo įmonių ir organizacijų. Vienos, iš karto siekia pakeisti visą pasaulį, o kitos – pradeda nuo žemiškesnių tikslų. Nors visų šių organizacijų vizijos, vykdomos veiklos pobūdis ar sprendžiamos problemos skiriasi, jas vis tiek vienija vienas bendras dalykas – verslas. O kas yra verslas? Jeigu jums pakanka trumpo apibūdinimo, tuomet verslą būtų galima apibrėžti kaip tam tikra veiklą, kurios tikslas yra gauti pelną. Na, o jeigu trumpo sąvokos apibrėžimo jums nepakanka, tuomet kviečiame skaityti toliau.

Šis verslo pradžiamokslis, visų pirma yra skirtas tiems žmonėms, kurie nuolat galvoja apie tai, kaip sukurti savo verslą, tačiau dėl įvairiausių priežasčių, žengti paskutinio žingsnio taip ir nepasiryžta. Nuo ko pradėti verslą? Kas bus, jeigu man nepasiseks? Ar šiuo metu yra tinkamos sąlygos verslui pradėti? Kaip atidaryti įmonę? Ar mano idėja gera? Jeigu šie ar panašūs klausimai kiekvieną naktį neleidžia jums užmigti, o atsakymų į juos niekaip nerandate – pataikėte tinkamu adresu, kadangi toliau pasistengsime rasti atsakymus į visus jūsų klausimus.

Pradžioje, ištarti žodžiai „pradedu kurti savo verslą“ gali skambėti truputį bauginančiai, tačiau atidėjus emocijas į šoną ir viską racionaliai apsvarsčius, tampa akivaizdu, kad pačiu blogiausiu atveju kas jums gali nutikti – jums tiesiog nepasiseks. Tiesą sakant, niekas iš anksto negali žinoti ar jums pasiseks, ar suprasite, kad verslas ne jums, tačiau to ką visame procese išmoksite, negalės išmokinti nei vienas pasaulio universitetas.

Iš esmės jūs neturite ko prarasti, o tik labai daug ką atrasti, kadangi tapdami verslininkais greitai atsikratysite savo klaidingų įsitikinimų ir baimių bei išmoksite daugiau daryti, o ne kalbėti. Apskritai, daugelis žmonių labai daug kalba apie savo idėjas, tačiau mažai ką padaro, kad jų idėjos būtų įgyvendintos. Savo versle negalėsite visą laiką tiesiog kalbėti apie naujas idėjas ir nieko nedaryti, kadangi idėjos įgyvendinamos tuomet kai kažkas daroma, o ne tada, kai tiesiog kalbama.

Taigi, jei grįžę po darbo užsiimate kažkuo kas yra jūsų aistra, ar neverta pabandyti paversti savo aistros verslu?

Verslas ar samdomas darbas? Privalumai ir trūkumai

Būti verslininku ar samdomu darbuotoju? Vienareikšmiško atsakymo į šį klausimą matyt nėra, kadangi atsakymas priklauso ne tik nuo kiekvieno žmogaus asmeninių charakterio savybių, bet ir užsibrėžtų gyvenimo tikslų bei patirties. Pavyzdžiui, kai kurie žmonės net nesvarstys ar verta pradėti verslą, kadangi jie tiesiog gimę būti verslininkais – gali dirbti neapibrėžtumo sąlygomis, mėgsta rizikuoti ar tiesiog nori būti patys sau šeimininkais.

Kita vertus, daug žmonių jaučiasi puikiai dirbdami samdomą darbą nuo 8 val. iki 17 val. ir kartu kopdami karjeros laiptais. Būdami samdomais darbuotojais jie žino, kad reguliariai gaus sutartą atlyginimą ir koncentruodamiesi į savo specializaciją, galės siekti karjeros aukštumų savo pasirinktoje srityje.

Taigi ir vėl grįžtame prie to pačio klausimo – kas geriau, savo verslas ar samdomas darbas? Aptarkime kiekvieno galimo varianto privalumus ir trūkumus.

Kas geriau, nuosavas verslas ar samdomas darbas?
Savas verslasSamdomas darbas
Privalumai:
- Galimybė gauti dideles pajamas. Gaunamų pajamų dydis priklauso nuo pačio verslininko;
- Svarbiausių sprendimų priėmimo laisvė;
- Pats reguliuojate savo dienotvarkę ir darbo valandų skaičių.
Privalumai:
- Pastovumas ir reguliariai gaunamas atlyginimas už darbą;
- Aišku kokį tiksliai darbą reikia dirbti. Dirbate darbą kurį gerai išmanote;
- Fiksuotos darbo valandos.
Trūkumai:
- Stresas dėl didelio neapibrėžtumo ir nežinomybės verslo pradžioje;
- Reikės pačiam dirbti įvairiausius darbus.
- Dažnai teks dirbti daugiau nei 8 valandas per parą;
Trūkumai:
- Sutartas atlyginimas reiškia, kad papildomos pajamos galimos tik retais atvejais, premijų pavidalu;
- Turite prisitaikyti prie organizacijos vadovų suformuotos strategijos;
- Jūsų dienotvarkę reguliuoja konkrečios darbo valandos, kurias turite atidirbti ir jūsų vadovas.

Savo verslo privalumai ir trūkumai

Visų pirma, savas verslas suteikia galimybę gauti didesnes pajamas. Iš esmės, ribos kiek galite uždirbti nėra, kadangi gaunamų pajamų dydis priklauso nuo pačio verslininko sugebėjimų ir įdedamo darbo. Savame versle, taip pat turite pilną svarbiausių įmonės strateginių sprendimų priėmimo laisvę, kurią samdomame darbe dažnai riboja skirtingos nei jūsų, įmonės savininkų ar akcininkų nuomonės. Būdamas savo verslo vadovu jūs galite pats reguliuoti savo dienotvarkę bei nuspręsti kur ir kiek valandų per parą dirbsite.

Iš kitos pusės, naujo verslo steigimas reiškia, kad pačioje jo pradžioje nėra šimtaprocentinės sėkmės garantijos, todėl žmonėms vertinantiems stabilumą ir užtikrintumą, verslo pradžia gali tapti itin stresiniu laikotarpiu. Pradėdami verslą, negalite savo veiklos sukoncentruoti tik į tai kas jums patinka, o likusius darbus pavesti atlikti savo darbuotojams, kadangi dėl ribotų resursų tų darbuotojų greičiausiai bus nepakankamai arba jų iš viso nebus. Būkite pasirengę patys atlikti pačius įvairiausius darbus, pradedant svarbių sutarčių pasirašymu ir baigiant gėlių palaistymu biure. Taip pat galime užtikrinti, kad nei vienas jūsų darbuotojas nebus labiau atsidavęs jūsų įmonei nei jūs pats, todėl jums dažnai teks dirbti žymiai daugiau nei 8 valandas per parą.

Samdomo darbo privalumai ir trūkumai

Samdomo darbuotojo pajamos yra pastovios. Samdomas darbuotojas žino kada (kas savaitę ar kas mėnesį) ir kokio dydžio atlyginimą jis gaus, o atlyginimo dydis dažnai net nepriklauso nuo to kaip gerai per atidirbtą laikotarpį buvo dirbama. Taip pat, samdomas darbuotojas aiškiai žino kokį darbą jis, kaip savo srities specialistas, turi dirbti. Darbuotojui yra paskiriamos konkrečios užduotys ir laukiama konkrečių rezultatų. Samdomo darbuotojo darbo valandos yra fiksuotos, todėl 17 val. išėjus iš biuro, galite pamiršti darbo reikalus ir pradėti ilsėtis.

Kita vertus, pastovios pajamos reiškia, kad jų dydis taip pat liks pastovus, todėl visuomet gausite tik sutartą atlyginimą. Papildomos pajamos bus tik reta išimtis iš taisyklės, vienkartinių premijų pavidalu. Būdami samdomu darbuotoju, taip pat turėsite prisitaikyti prie organizacijos, kurioje dirbate, vadovų suformuotos strategijos. Beje, kaip samdomas darbuotojas jūs taip pat turėsite savo vadovą, kuris visuomet tikėsis jus pamatyti 8 val. ateinantį į darbą bei kurio nurodymus teks vykdyti, todėl savo dienotvarkę turėsite planuoti atsižvelgdami į konkrečias darbo valandas bei savo vadovo pageidavimus.

Taigi, kaip matome tiek verslas, tiek samdomas darbas turi savų privalumų bei trūkumų. Kokį kelią pasirinks kiekvienas žmogus, tikriausiai priklauso nuo jo asmeninių savybių ir tikslų, tačiau svarbiausia, savo kelią pasirinkti, o visą kitą juk yra išmokstama.

Pagrindinės priežastys trukdančios pradėti savo verslą

Vadovaujantis „Swedbank“ Finansų instituto užsakymu atlikta gyventojų apklausa, apie 38 proc. lietuvių norėtų turėti arba svarsto kaip pradėti savo verslą bei yra įsitikinę, kad tai padarys per artimiausius penkerius metus. Tuo tarpu, pagal Global Entrepreneurship Monitor (GEM) ataskaitos duomenis, pradėti savą verslą yra linkę apie 43 proc. pasaulio gyventojų. Taigi, lietuvių verslumas vis dar atsilieka nuo pasaulio vidurkio ir „noriu savo verslo“, – išdrįsta pasakyti dar nepakankamas Lietuvos gyventojų skaičius.

Vis dėl to, jei ramybės neduoda ilgai mintyse brandinamos verslo idėjos, kas stabdo nuo jų įgyvendinimo? Kitaip sakant, ko reikia, kad žmogus pasiryžtų žengti tą paskutinį žingsnį ir pradėtų savo verslą?

Daugelio verslininkų ir verslo apžvalgininkų nuomone, savo verslo kūrimas pradedamas tuomet, kai yra įveikiamos šios pagrindinės pradedančiojo verslininko  baimės: nesėkmės baimė, finansų trūkumas ir žinių trūkumas.

Nesėkmės baimė – tai dažniausias veiksnys trukdantis įkurti savo verslą. Tenka pripažinti, kad Lietuvos gyventojams labai rūpi ką apie juos galvoja aplinkiniai, todėl nesėkmės aplinkinių akyse baimė, tokioje aplinkoje išsivysto natūraliai. Visuomenėje, kurioje nesėkmė reiškia didelę žalą socialiniam statusui, rizikingesnius sprendimus žmonės priima atsargiai. Juk visuomet yra tikimybė, kad gali ir nepasisekti. Taigi, vietoje to, kad tiesiog imti ir daryti, pasineriama į ilgalaikius svarstymus ir atidėliojimus. Gaila, tačiau labai dažnai šiame etape pasiliekama visam laikui.

Kita vertus, tokioje sėkmingoje šalyje kaip Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV), vyrauja kitoks požiūris į nesėkmes versle. Amerikiečiai, kiekvieną nesėkmę vertina kaip gerą pamoką, kuri leidžia įgauti naudingos patirties. Jų nuomone, kiekviena nesėkmė išmoko ko nors naudingo, ką vėliau galima panaudoti kitame versle arba asmeniniame gyvenime. Akivaizdu, kad būtent toks mąstymas pavertė JAV didžiausiu pasaulyje finansų ir inovacijų centru.

Taigi, norint įveikti nesėkmės baimę, svarbu aiškiai suprasti, kad nuosavas verslas neša tam tikrą riziką, tačiau kartu tai yra jūsų galimybė įgyvendinti savo idėjas bei svajones. Jei norite pradėti savo verslą, turite atsiriboti nuo visuomenės spaudimo ir nebijoti klysti. Kitu atveju, svajonės nublanks, idėjos užsimirš, entuziazmas išblės ir beliks tik plaukti pasroviui.

Finansų trūkumas – kitas ganėtinai dažnas veiksnys trukdantis nuosavo verslo pradžiai. Minėtoje „Swedbank“ Finansų instituto užsakymu atliktoje gyventojų apklausoje, apie 40 proc. apklaustųjų, kaip didžiausią kliūtį pradėti savo verslą nurodė kapitalo trūkumą. Dažniausiai verslas yra pradedamas savomis lėšomis, todėl natūralu, kad baimė suklysti ir prarasti visus savo pinigus taip pat yra didelė.

Tačiau vertinant objektyviai, verslo finansavimo rizikos, šiomis dienomis, nėra tokios didelės kaip įsivaizduojama. Iš tiesų, dabar esantys įvairūs verslo finansavimo instrumentai, fondai bei kitos galimybės, leidžia pakankamai saugiai startuoti naujame versle. Pavyzdžiui, pasinaudojęs žemomis palūkanomis teikiamomis verslumo skatinimo paskolomis, pradedantis verslininkas gali įgyvendinti savo idėją, nenaudodamas visų savo turimų asmeninių lėšų. Taigi, vieninteliai dalykai kurių tikrai reikia norint pradėti savo verslą nuo nulio – tai gera idėja ir didelis noras daug dirbti.

Žinių trūkumo baimė – dar vienas ganėtinai dažnas veiksnys trukdantis įkurti verslą. Dažnai puikios verslo idėjos lieka neįgyvendintos, kuomet jauni žmonės patys save klaidingai įtikina, kad dėl turimų įgūdžių trūkumo ar nepakankamos kompetencijos, jie nežinos kaip pradėti verslą, kaip įsteigt įmonę ir panašiai. Klaidinga nuomonė, kad pradedantis verslininkas jau savo verslo pradžioje privalo būti visų sričių specialistas, užkertą kelią daugelio žmonių norui pradėti savarankišką veiklą.

Teisybės dėlei vertėtų pažymėti, kad iš tiesų verslininkas turi turėti lyderystės žinių – savo komandai motyvuoti, turi suprasti finansų ir apskaitos subtilybes – bendrai kalbai su buhalteriais rasti, taip pat turi išmanyti pardavimus bei daugelį kitų sričių. Tačiau jis neprivalo būti visų šių sričių profesionalu! Būti savo siauros srities profesionalu yra samdomo darbuotojo darbas, tuo tarpu verslininko pareiga yra užtikrinti, kad visi jo darbuotojai dirbtų kaip viena komanda.

Geriausias būdas įveikti žinių trūkumo baimę yra tiesiog pradėti daryti, kadangi esminės žinios ateina iš praktikos. Taip pat galima skaityti knygas bei lankyti įvairius seminarus, tačiau verta žinoti, kad vien tik knygų skaitymas ir seminarų lankymas, gautų naujų žinių neįtvirtins ir jos ilgainiui užsimiš. Žinios įsitvirtina tada kai jos yra naudojamos ir pritaikomos praktikoje.

Nuo ko pradėti kurti savo verslą? Keturi pagrindiniai žingsniai savo verslo pradžiai

Prieš pradedant ką nors naujo, visuomet kyla abejonė ar tikrai verta tai pradėti bei atsiranda įvairių klausimų, į kuriuos reikia surasti atsakymus. Lygiai su tomis pačiomis abejonėmis ir klausimais susiduriame svarstydami kaip įkurti savo verslą. Pirmo verslo pradžią galėtume palyginti su mokymusi vaikščioti – iš pradžių dažnai krentama, tačiau vaikščioti išmokus - labai greitai išmokstama ir bėgti.

Vienintelio ir pačio geriausio recepto kaip tapti verslininku tikriausiai neparašė dar niekas. Iš kitos pusės, net ir patyrę verslininkai prieš imdamiesi naujos veiklos, visuomet žengia šiuos keturis pagrindinius žingsnius, be kurių nei vienas verslas negalėtų būti pradėtas:

  1. Verslo idėja – tai pirmasis verslo pradžios žingsnis. Prieš imantis kitų veiksmų, visų pirma būtina gerai išanalizuoti esamą rinką ir surasti joje nepakankamai išnaudotą nišą. Jūsų pirmo verslo idėja turėtų būti paprasta ir nesunkiai paverčiama produktu arba paslauga.
  2. Verslo planas. Be aiškaus supratimo kur dabar esate ir kur norite nueiti, net ir klaidingas kelias gali atrodyti teisingu iki nebūna per vėlu. Verslo planą, kuriame būtų aiškiai išdėstyti pagrindiniai verslo kūrimo etapai, būtina turėti kiekvienam verslininkui. Net jeigu verslo planas yra neoficialus ar nevisiškai atitinka tokiam dokumentui keliamus reikalavimus – tai vis tiek yra jūsų planas kaip sukurti verslą.
  3. Verslo formos parinkimas. Kiekvienas tvarkingas verslas turi turėti kažkokią teisinę formą. Kokią teisinę formą pasirinkti, labiausiai priklauso nuo planuojamų veiklos apimčių ir pobūdžio. Jei planuojate pradėti smulkųjį verslą, jums net nereikia žinoti kaip steigti įmonę, kadangi galite dirbti pagal verslo liudijimą, individualios veiklos pažymą arba įkurti mažąją bendriją.
  4. Verslo finansavimas. Tikriausiai nei vienas sėkmingas verslas nebuvo sukurtas be jokių investicijų. Investicijos ir finansai yra vienas pagrindinių klausimų kuomet pradedate veiklą. Verslo pradžia ypatinga tuo, kad šiame etape pagrindinės investicijos – jūsų pinigai ir laikas. Iš esmės, kuo daugiau pinigų galite investuoti, tuo mažiau savo laiko jums reikės skirti.

Net ir patyrę verslininkai prieš imdamiesi veiklos, verslo pradžioje visuomet žengia šiuos keturis svarbiausius žingsnius: verslo idėja, verslo planas, verslo forma ir verslo finansavimas.

Aptarkime kiekvieną iš šių žingsnių truputį detaliau ir pasistenkime suprasti kiekvieno jų svarbą ir paskirtį naujo verslo kūrimo procese.

Verslo idėja – savo verslo kūrimas prasideda nuo geros idėjos

Kiekvienas verslo pradžiamokslis teigia, kad sėkmingas verslas visuomet pradedamas nuo geros idėjos. Ieškant savo verslo idėjos, labai svarbu objektyviai įvertinti keletą esminių dalykų: visų pirma – ar užteks turimų resursų ją įgyvendinti ir antra – ar pati idėja yra perspektyvi. Galite būti tikri, kad verslo idėjos įgyvendinimas pareikalaus iš jūsų laiko ir pinigų, tačiau priklausomai nuo planuojamos veiklos, jūsų sumanymui realizuoti gali prireikti ir verslumo arba rinkodaros įgūdžių, techninių arba teisinių žinių bei kitų resursų.

Pavyzdžiui, planuojant atidaryti autodalių parduotuvę, reikėtų pačiam turėti techninių žinių apie automobilius ir jų detales arba veiklą planuoti su patikimu partneriu, kuris visą tai išmanytų. Taigi, prieš pradedant įgyvendinti naujo verslo idėją, privalote būti tikri, kad turėsite visus reikiamus resursus ir žinias šiai idėjai sėkmingai įgyvendinti, o jeigu neturėsite, tai aiškiai žinosite kaip trūkstamus resursus gauti.

Sėkmingas verslas visuomet sprendžia problemą, todėl ieškant geros idėjos, visų pirma reikia surasti problemą, kurios dar nespėjo išspręsti esami verslai ir produktai. Idėjų verslui galima semtis iš daugybės šaltinių: asmeniniai arba draugų bei artimųjų poreikiai, profesinės žinios, kitų šalių patirtis, pasaulinės tendencijos ir panašiai. Netgi į tradicinį verslą pažvelgus kitu kampu galima sugalvoti naują idėją. Svarbu žinoti, kad gerą verslo idėją galima surasti net ten, kur jos visai nesitikima surasti, todėl visuomet verta stebėti aplinką ir įsiklausyti į aplinkinių problemas.

Sugalvota verslo idėja pati savaime neparodys ar verta pradėti verslą, todėl prieš imantis ją įgyvendinti, būtina nustatyti turimos idėjos potencialą uždirbti jums pinigus. Pradinį turimos idėjos įvertinimą galima atlikti kritiškai ir atvirai atsakant į šiuos klausimus:

  • Kokia yra jūsų rinka ir kokią jos dalį galėtumėte užimti?
  • Kuo jūsų prekė ar paslauga būtų pranašesnė už dabar esančias?
  • Kokią naudą klientai gautų pirkdami jūsų prekes ar paslaugas?
  • Ar turite užtektinai lėšų savo verslo pradžiai?
  • Ar rinkoje yra konkurentai? Ar pajėgsite konkuruoti su esamais konkurentais?

Verslo planas – jūsų pagrindinis dokumentas svarstant nuo ko pradėti verslą

Sugalvojus ir objektyviai įvertinus savo verslo idėją, sekantis žingsnis – tai verslo plano rašymas. Verslo planas yra neišvengiamas ir būtinas žingsnis pradedant naują verslą, kadangi šiame dokumente aiškiai ir argumentuotai išdėstomi siekiami tikslai bei priemonės šių tikslų įgyvendinimui. Rašydamas verslo planą, verslininkas gali sistemiškai apmąstyti ne tik savo verslo pradžią, bet ir įvertinti ateities perspektyvas.

Jeigu savo verslui finansuoti ketinate kreiptis į banką arba planuojate pritraukti investuotojų, vertėtų žinoti, kad jūsų parengtas verslo planas bus pagrindinis dokumentas, kuriuo remiantis investuotojai spręs apie jūsų verslo finansavimo tikslingumą. Galimi  investuotojai ar finansų įstaigos, jūsų verslo idėjos perspektyvas, visuomet nori vertinti kartu su aiškiai išdėstytais skaičiais ir juos pagrindžiančia informacija.

Verta paminėti, kad atsakingai parengtas verslo planas jums reikalingas ne vien tik galimiems investuotojams pritraukti ar bankams įtikinti. Užbaigtą verslo planą, būtų galima laikyti galutiniu jūsų verslo planavimo proceso produktu, kuris aiškiai parodo kaip pradėti verslą ir kaip verslą vystyti toliau. Akivaizdu, kad išsamiai nagrinėjant kiekvieną būsimos veiklos niuansą, dažnai išlenda įvairių detalių, apie kurias anksčiau net nebuvo pagalvota. Kruopščiai ir sąžiningai atliekamas verslo planavimas, verslininką verčia mąstyti aiškiai ir disciplinuotai, todėl idėja, kuri pačioje pradžioje atrodė labai gera ir lengvai įgyvendinama, aprašius ją konkrečiais skaičiais gali nebeatrodyti tokia patraukli.

Paprastai verslo planas yra rengiamas mažiausiai keletui metų į priekį. Visų pirma, šiame dokumente rekomenduojama nurodyti kodėl nusprendėte pradėti verslą ir pateikti trumpą planuojamos veiklos aprašymą (numatomos prekės ar paslaugos, rinkos apibūdinimas, nauda būsimiems vartotojams, prognozuojamas pelnas ir pagrindinės pelno gavimo prielaidos). Verslo plane, taip pat tūrėtų būti apibūdinta jūsų vizija, tikslai bei strategija. Nepamirškite atlikti detalios rinkos analizės, kurioje įvertinsite paklausą, pažinsite savo klientą bei suformuosite efektyvią rinkodaros strategiją.

Bene svarbiausia verslo plano dalis - tai jūsų verslo idėjos finansinis pagrindimas. Čia sudaromos pardavimų ir numatomo pelno (nuostolio) bei veiklos finansinių srautų prognozės. Jūsų tikėtino pelno įvertinimas yra svarbus ne tik jums patiems, bet ir bankui ar investuotojui, svarstantiems ar finansuoti jūsų verslą. Svarbu pažymėti, kad verslo planas yra gyvas dokumentas, kuris pasikeitus aplinkybėms, visuomet turi būti atnaujinamas.

Verslo formos pasirinkimas – teisingas verslo steigimas nuo pirmo žingsnio

Verslo organizavimo formos pasirinkimą, galima laikyti vienu iš sudėtingiausių verslo pradžios niuansų, kuris reikalauja ne tik gerai išmanyti planuojamos veiklos specifiką, bet ir trupučio teisinių žinių. Tinkamiausia veiklos forma būsimam verslui, visų pirma parenkama atsižvelgus į planuojamo verslo pobūdį ir tikslą. Pavyzdžiui, jei smulkiu verslu ketina užsiimti vienas asmuo, geriausias pasirinkimas būtų įsteigti individualią įmonę arba išsiimti individualios veiklos pažymą. Iš kitos pusės, planuojant teikti viešąjį interesą tenkinančią paslaugą - ta pati individualios veiklos pažyma, jau būtų švelniai tariant, nelabai suprantamas pasirinkimas.  

Svarbu paminėti, kad norint pradėti savo verslą, nebūtina žinoti kaip atidaryti įmonę. Savas verslas gali būti pradėtas įsigyjant verslo liudijimą arba išsiimant individualios veiklos pažymą. Pavyzdžiui, įsigijus verslo liudijimą, iškarto yra sumokamas nustatyto dydžio gyventojų pajamų mokestis ir gyventojui leidžiama tam tikroje teritorijoje vykdyti liudijime nurodytą veiklą. Svarbu žinoti, kad ne visoms veikloms vykdyti yra išduodami verslo liudijimai, todėl norint užsiimti veikla, kuriai verslo liudijimas neišduodamas, asmuo gali nemokamai registruoti savo individualią veiklą pagal pažymą.

Nusprendus steigti įmonę, labai svarbu pasirinkti tinkamiausią įmonei teisinę formą ir susipažinti su jos veiklą reglamentuojančiais įstatymais bei kitais teisės aktais, kuriuose nurodoma kaip steigti įmonę, kokia veikla tokia įmonė gali užsiimti, kaip turi būti bendraujama su valstybinėmis institucijomis ir kita svarbi informacija.

Šiai dienai populiariausios įmonių teisinės formos verslo steigimui yra šios:

  • Individuali įmonė (IĮ) – tai neribotos atsakomybės juridinis asmuo, kurį įsteigti gali tik vienas, ir būtinai fizinis, asmuo. Įkurti šios formos įmonei nereikia minimalaus įstatinio kapitalo, tačiau iš kitos pusės, individualios įmonės savininkas už neįvykdytus įsipareigojimus atsako savo asmeniniu turtu.
  • Uždaroji akcinė bendrovė (UAB) – tai ribotos atsakomybės privatus juridinis asmuo, kurio minimalus įstatinis kapitalas turi sudaryti ne mažiau kaip 2,5 tūkst. eurų. Už neįvykdytus įsipareigojimus įmonė atsako tik nuosavu turtu, todėl įmonės akcininkai, verslui nepasisekus savo turtu nerizikuoja.
  • Viešoji įstaiga (VšĮ) – tai pelno nesiekiantis ribotos atsakomybės viešasis juridinis asmuo, kurio pagrindinis tikslas yra tenkinti viešąjį interesą. Nors viešosios įstaigos statusas leidžia jai užsiimti ir komercine veikla, tačiau šio juridinio asmens steigėjams pelno išsimokėti negalima.
  • Mažoji bendrija (MB) – tai ribotos atsakomybės privatus juridinis asmuo, kurio steigėjai gali būti ne daugiau kaip 10 asmenų. Mažosios bendrijos įsteigimui įstatinio kapitalo nereikia, tačiau bendrijos nariai moka narių susirinkime nustatyto dydžio įnašus, pagal kuriuos vėliau yra paskirstomas ir pelnas. Už neįvykdytus įsipareigojimus mažoji bendrija atsako tik savo turtu.

Verslo finansavimas – užtikrinkite, kad jūsų verslo kūrimas vyktų kuo palankesnėmis sąlygomis

Sėkmingo verslo sukūrimui ir plėtojimui, nepakanka vien tik geros idėjos ir verslo plano. Nauji verslai labai dažnai susiduria su pradinio kapitalo trūkumu, todėl verslo finansavimas tampa viena iš aktualiausių problemų, kurias tenka spręsti jau pačioje verslo pradžioje. Kitaip sakant, vienas iš pirmųjų pradedančiojo verslininko uždavinių – gauti finansavimą kuo palankesnėmis sąlygomis.

Žinoma, savas verslas gali būti pradėtas turint santaupų arba padedant šeimai ir draugams, tačiau ką daryti jei turimų finansinių resursų nepakanka? Kaip pradėti savo verslą neturint pakankamai pinigų? Šiai dienai, verslo finansavimo rinkoje veikia daugybė įvairių organizacijų, kurias pagal skolinimo ar investavimo į verslą sąlygas, būtų galima suskirstyti į kelis pagrindinius sektorius:

  • Bankai ir kredito unijos – tai vienas populiariausių verslo finansavimo šaltinių. Šios kredito įstaigos, dažniausiai skolina didesnes pinigų sumas ilgesniam laikotarpiui. Skolinantis, reikalingas paskolos užstatas, o įmonei keliami aukšti mokumo reikalavimai. Taip pat reikia turėti verslo planą. Kadangi skolinantis nagrinėjamas didelis kiekis informacijos, paskolos gavimo procesas užtrunka pakankamai ilgai.
  • Verslumą skatinančios priemonės ir lengvatinės paskolos – asmenys, ketinantys pradėti arba vystyti nesenai pradėtą (iki vienerių metų) verslą, pagal „Invegos“ valdomą verslumo skatinimo priemonę, gali gauti lengvatinę paskolą iki 25000 eurų. Iš kitos pusės, pasinaudoti šia lengvatine paskola gali ne visos įmonės arba asmenys, kadangi paskolas išduodant yra taikomi tam tikri apribojimai dėl įmonės veiklos sektoriaus, laikotarpio ar įmonės savininko amžiaus.
  • Sutelktinio finansavimo platformos – tai gera alternatyva bankiniam verslo finansavimui. Tokios sutelktinio finansavimo platformos kaip „FinBee“ ar „Savy“ lanksčiau vertina skolinimo riziką, todėl paskolos išduodamos žymiai greičiau nei banke arba kredito unijoje. Minimali verslo paskolos suma dažniausiai būna nuo 1000 Eur., o paskolas finansuoja platformoje registruoti investuotojai.
  • Verslo angelai – tai privatūs investuotojai arba bendrovės, investuojantys į perspektyvius verslus, tikėdamiesi ateityje gauti dalį pelno. Dažniausiai verslo angelai įneša didžiąją dalį kapitalo ir aktyviai dalyvauja verslo valdyme bei strateginių sprendimų priėmime.
  • Rizikos kapitalo fondai – tai bendrovių arba investuotojų valdomi fondai, investuojantys į jaunus verslus, tikėdamiesi ateityje grąžos sau ir savo investuotojams. Rizikos kapitalo fondai dažniausiai investuoja į greitą augimo potencialą turinčius verslus, kuriuose mato dideles plėtros galimybes.
  • Verslo akceleratoriai – tai konkursai, kuriuos remia valstybės, didelės bendrovės ar kitos organizacijos. Paprastai, pagal pateiktas konkurso sąlygas, dalyviai turi sugalvoti ir pasiūlyti savo sprendimus tam tikrai problemai išspręsti. Vėliau konkurso rengėjai iš dalyvių pasiūlytų sprendimų atrenka keletą pačių geriausių ir skiria finansavimą tolimesnei jų plėtrai.

Kaip sukurti verslą kuris veikia – 4 dažniausios klaidos daromos verslo pradžioje

Verslas visuomet susijęs su tam tikra rizika ir patyrę verslininkai puikiai žino, kad verslo kūrimas yra ne tik sunkus, bet ir rizikingas užsiėmimas. Realybė tokia, kad ne visi jauni verslai sulaukia brandos amžiaus. Vadovaujantis naujausia statistika, tik apie pusę (50 proc.) naujai įkurtų verslų išgyvena pirmus penkis savo veiklos metus. Tuo tarpu, likusi dalis verslų žlunga dėl jaunų ir nepatyrusių verslininkų daromų klaidų.

Verslo kūrimas yra sunkus ir rizikingas užsiėmimas. Dalis verslų žlunga dėl jaunų ir nepatyrusių verslininkų daromų klaidų: nepakankamo rinkos pažinimo, netinkamo įmonės finansų valdymo, netinkamų verslo partnerių pasirinkimo bei komandinio darbo stokos.

Akivaizdu, kad norint išlikti konkurencinėje aplinkoje, vien tik žinoti kaip įkurti savo verslą nepakanka, todėl naujo verslo valdymas ir įmonės veiklos organizavimas tampa vienu svarbiausių pradedančio verslininko sugebėjimų. Mokėti valdyti verslą ir įmonę, taip pat reiškia nedaryti klaidų, kurias jau padarė kiti, todėl mokantis iš svetimų klaidų, toliau apžvelgsime 4 dažniausiai savo verslo pradžioje daromas klaidas:

1. Nepakankamas rinkos pažinimas

Viena didžiausių pradedančiųjų verslininkų klaidų – tai nepakankamas rinkos, į kurią planuojama įžengti ir savo klientų, kurių poreikius planuojama tenkinti, pažinimas. Dažnai nutinka taip, kad pradedantys verslininkai kuria savo verslą atidžiai neišanalizavę vietinės rinkos, konkurencinės aplinkos bei pirkėjų poreikių. Galima turėti pačią geriausią ir pigiausią prekę arba paslaugą rinkoje, tačiau jeigu nėra pakankamai klientų, kurie ją pirktų – toks verslas negalės ilgai išsilaikyti.

Taigi, prieš pradedant įgyvendinti savo naują verslo idėją, būtinai atlikite išsamią rinkos analizę. Ši analizė padės jums išsiaiškinti jūsų siūlomos prekės arba paslaugos poreikį rinkoje bei suprasti koks yra jūsų klientas. Kiekvienas sėkmingo verslo savininkas, net prikeltas vidurį nakties, gali tiksliai apibūdinti kas yra jo klientas ir kur šį klientą galima surasti. O ar galite tai padaryti jūs?

2. Netinkamas finansų valdymas

Verslo pradžioje pinigų trūksta praktiškai viskam, todėl labai svarbu kiekvieną uždirbtą eurą išleisti protingai. Gavus paskolą verslo pradžiai arba pritraukus stambų investuotoją, pradedantieji verslininkai, dalį verslo plėtrai skirtų finansinių lėšų, dažnai nukreipia ne pirmo būtinumo įmonės poreikiams tenkinti. Prašmatnaus biuro prestižinėje vietoje įrengimas, geriausia biuro įranga ar naujo automobilio nuoma, dažniausiai neprisideda prie verslo plėtros, o tik didina einamąsias įmonės sąnaudas.

Taigi, kuriant savo verslą labai svarbu turimas ir pasiskolintas lėšas nukreipti į teisingas veiklos sritis. Tinkamas veiklos sąnaudų ir mokesčių planavimas bei administravimas yra vieni iš svarbiausių įmonės finansų valdymo aspektų, be kurių įmonė negalės sėkmingai veikti. Daugelis specialistų, pradedantiems savo verslą, siūlo daryti prielaidą, kad verslo pradžioje sąnaudų bus apie 30 proc. daugiau, o pajamų bus apie 30 proc. mažiau nei planuojama. Tokiu būdu visuomet būsite pasiruošę netikėtumams.

3. Netinkami partneriai ir komanda

Verslo ekspertai, kaip vieną iš didžiausių pradedančių verslininkų klaidų, įvardina netinkamų verslo partnerių arba komandos narių pasirinkimą. Iš tiesų, vienam kurti ir valdyti verslą tikrai nelengva užduotis, todėl daugelis verslo naujokų, verslą pradeda su savo partneriais arba bendraminčių komandomis. Vis dėl to netinkamai pasirinkti bendrakeleiviai, gali būti ne tik verslo sėkmės, bet ir verslo žlugimo priežastis.

Taigi, sėkmingam verslui labai svarbi gera komanda, todėl savo verslo partnerius ir žmones, kurie jūsų komandoje dirbs, reikia rinktis labai kruopščiai. Jūsų komandą turi sudaryti žmonės, matantys tokią pačia įmonės viziją ir misiją bei dirbantys dėl to pačio tikslo. Pavyzdžiui, jeigu įmonės bendrasavininkais taptų žmonės, visiškai skirtingai įsivaizduojantys įmonės ateitį arba veiklos kryptį, neišvengiamai prasidėtų ginčai, kurių metu trypčiotumėte vietoje, veltui eikvodami savo laiką ir energiją.

4. Nesugebėjimas deleguoti dalies darbų

Savo verslo pradžioje, pradedantys verslininkai visus įmonės reikalus dažniausiai apsiima tvarkyti patys – įrenginėja parduotuvės patalpas, rūpinasi rinkodara, tvarkosi sandėliuose, stovi už prekystalių, veda derybas su tiekėjais ir panašiai. Kol veiklos apimtys nėra didelės, verslininkas tarsi ir spėja visus darbus atlikti vienas, tačiau vieną dieną darbų staiga padaugėja ir vienas žmogus nebegali visų jų padaryti. Tuomet dalį savo darbų būtina deleguoti įmonės darbuotojams.

Atrodytų paprastas dalykas, tačiau praktika rodo, kad daugelis verslo savininkų dėl įvairiausių priežasčių, nesugeba dalies užduočių deleguoti savo darbuotojams, nors savo srities specialistai, paskirtus darbus galėtų atlikti daug greičiau ir geriau. Svarbu suprasti, kad verslui augant, kartu privalo augti ir pats verslo savininkas, priešingu atveju, nemokėjimas paskirstyti ir deleguoti darbų bei pasitikėti savo darbuotojais, gali pradėti trukdyti pačio verslo plėtrai.

Apsisprendžiau – noriu savo verslo. Kas toliau?

Sveikiname, perskaitę šį straipsnį apie verslo pradžią, žengėte dar vieną didelį žingsnį link savo svajonės įgyvendinimo. Šiame straipsnyje jūs sužinojote kas yra verslas, bei supratote pagrindinius dalykus nuo ko pradėti kurti savo verslą. Savaime suprantama, kad perskaičius vieną straipsnį tikrai nesužinosite kaip pradėti smulkų verslą ar kaip tapti sėkmingu verslininku, todėl siūlome ir toliau skaityti mūsų portalą, kuriame rasite ne tik naudingos informacijos nuo ko pradėti savo verslą, bet ir aktualių naujienų įmonių steigimo, verslo teisinių formų pasirinkimo, verslo finansavimo bei kitais svarbiais klausimais.

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.