Sparčiai augantis NT investavimo platformų skaičius, leidžia į nekilnojamą turtą investuoti ne tik stambiems investuotojams, bet ir paprastiems žmonėms. Sužinokite, kaip išsirinkti geriausiai poreikius atitinkančią NT investavimo platformą.

PlatformaRegistracijos šalisVidutinė grąžaMinimali investicijaPremijaRegistracija

EstateGuru

Estija

Lietuva

11,58%

50 Eur

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

Investuoti

Profitus

Lietuva

10,50%

100 Eur

-

Investuoti

Letsinvest

Lietuva

12,00%

100 Eur

-

Investuoti
PlatformaRegistracijos šalisVidutinė grąžaMinimali investicijaPremija

EstateGuru

Estija

Lietuva

11,58%

50 Eur

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

Investuoti

Profitus

Lietuva

10,5%

100 Eur

-

Investuoti

Letsinvest

Lietuva

12,00%

100 Eur

-

Investuoti

EstateGuru

Investuoti
Registracijos šalis

Estija

Lietuva

Vidutinė grąža

11,58%

Minimali investicija

50 Eur

Registracijos premija

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

 

Profitus

Investuoti
Registracijos šalis

Lietuva

Vidutinė grąža

10,5%

Minimali investicija

100 Eur

Registracijos premija

-

 

Letsinvest

Investuoti
Registracijos šalis

Lietuva

Vidutinė grąža

12,00%

Minimali investicija

100 Eur

Registracijos premija

-

 

Vystantis informacinėmis technologijomis, sparčiai atsiranda ir inovatyvių investavimo būdų, iš esmės keičiančių ilgą laiką nusistovėjusius įsitikinimus. Pakankamai nemažo dabartinių investuotojų dėmesio sulaukią NT investavimo platformos, suteikiančios galimybę net ir nedidelę pinigų sumą turinčiam investuotojui, investuoti į nekilnojamą turtą. Tokių NT platformų dėka, investavimas į NT projektus tapo prieinamas ko ne kiekvienam, savo asmeniniais finansais besirūpinančiam žmogui. Taigi, šiame straipsnyje aptarsime, į ką svarbu atkreipti dėmesį, renkantis pirmąją NT investavimo platformą.

Investavimo į NT platformos – susipažinkime iš arčiau

NT investavimo platforma – tai vieta, kurioje susitinka nekilnojamo turto projektų vystytojai ir pinigus siekiantys investuoti žmonės.

NT investavimo platforma – tai vieta, kurioje susitinka nekilnojamo turto projektų vystytojai ir pinigus siekiantys investuoti žmonės. Kitaip sakant, NT investavimo platformą galime įsivaizduoti kaip tarpininką, tarp finansavimo ieškančių NT projektų vystytojų ir šį finansavimą pasiruošusių suteikti investuotojų. Iš esmės, visos NT investavimo platformos veikia labai panašiais principais. Pirma, investuotojams paskelbiami jau statomi arba planuojami statyti nekilnojamo turto objektai, kuriems ieškomas finansavimas. Investuotojams tai pat yra pateikiama išsami informacija apie pačius objektus, nurodomi paskolų terminai, uždarbis bei kiti svarbūs finansavimo aspektai. Tuomet investuotojai įvertina siūlomas sąlygas ir renkasi į kuriuos NT objektus jie nori investuoti.

Kalbant paprastai, visas nekilnojamo turto objekto finansavimo procesas atrodo taip:

  • Projekto vystytojas pateikia finansavimo paraišką NT investavimo platformos administracijai.
  • NT platformos administracija įvertina pasiūlytą projektą ir jeigu jis atitinka keliamus reikalavimus, paskelbia jį investuotojams.
  • Investuotojai renkasi iš jiems pasiūlytų projektų ir investuoja į patikusius.
  • Surinktos lėšos yra išmokamos NT projekto vystytojui.
  • NT projekto vystytojas grąžina paskolą pagal suderintą grafiką ir moka palūkanas.

Taigi, kaip matote, NT investavimo platformos sudaro galimybes pelningai investuoti pinigus į nekilnojamą turtą. Čia galima skolinti savo pinigus vystomiems ar planuojamiems vystyti NT projektams ir uždirbti solidžią grąžą iš gaunamų palūkanų. Nors pats investavimo procesas nėra sudėtingas, tačiau renkantis savo pirmąją NT investavimo platformą reikėtų detaliau susipažinti su šiais platformų veiklos niuansais:

  • Pirminė ir antrinė rinka
  • Rankinis ir automatinis investavimas
  • LTV rodiklis

Pirminė ir antrinė rinka

Daugelis NT investavimo platformų, savo investuotojams suteikia galimybę investuoti pirminėje bei antrinėje rinkose. Visi naujausi nekilnojamo turto objektai pirmiausia yra paskelbiami pirminėje rinkoje. Joje investuotojai skolina jiems patikusių projektų vystytojams ir tikisi uždirbti iš gaunamų palūkanų. Tačiau dažniausiai nekilnojamo turto projektai yra vystomi keletą metų, todėl ir NT investavimas taip pat gali užtrukti. Ką daryti tuo atveju, jeigu investicijos trukmė keletas metų, o investuotus pinigus prireikė atgauti anksčiau laiko?

Štai čia investuotojams gali pagelbėti antrinė rinka, kurioje yra prekiaujama jau anksčiau atliktomis investicijomis. Antrinėje rinkoje galima pirkti investicijas iš kitų investuotojų arba jas parduoti. Jei investicija parduodama brangiau nei buvo atlikta – sakoma, jog ji yra parduodama su premija. Jeigu parduodama pigiau nei buvo atlikta – parduodama su nuolaida. Taigi, reikėtų atminti, jog nuo antrinės rinkos aktyvumo, gali priklausyti, kaip greitai kilus poreikiui pavyks „pasitraukti“ iš padarytų investicijų.

Rankinis ir automatinis investavimas

Daugelis NT investavimo platformų investuotojams leidžia laisvai pasirinkti norimus investavimo būdus – rankinį arba automatinį investavimą. Investuojant rankiniu būdu, investuotojas pats atsirenka jo keliamus reikalavimus atitinkančius NT projektus ir į juos investuoja. Investuojant automatiniu būdu, investuotojui reikia iš anksto nustatyti investavimo kriterijus ir leisti pačiai NT investavimo platformos sistemai atrinkti tinkamus investicinius projektus. Kurį investavimo būdą geriausią rinktis?

Investuodami patys, jūs galėsite detaliai išnagrinėti siūloma NT projektą ir atidžiai įvertinti jo rizikingumą, perspektyvumą ir kitus svarbius niuansus. Kita vertus, rankinis investavimo būdas tikrai iš jūsų pareikalaus nemažai laiko ir pastangų. Pasirinkus automatinį investavimo būdą, bus galima sutaupyti nemažai laiko, tačiau automatiškai investuojanti sistema, kartais gali neįvertinti netipinių kriterijų, kurie jums sukeltų klausimų.

LTV rodiklis

Renkantis NT investavimo platformą, taip pat labai svarbu susipažinti ir su LTV (angl. Loan to value) rodikliu, kuris investuotojui padeda pasispręsti dėl NT projekto patrauklumo bei rizikingumo. LTV – tai suteikiamos paskolos ir už paskolą įkeičiamo turto vertės santykis, kuris parodo, kokią užstato vertės dalį sudaro prašoma suteikti paskola. Kuo LTV rodiklio vertė didesnė, tuo investicija turi būti laikoma rizikingesne. Pavyzdžiui, Jei už 400 tūkst. eurų vertės paskolą įkeičiamas 480 tūkst. eurų vertės turtas, LTV rodiklis šiuo atveju sieks 83,33 proc. Tačiau, jeigu už tą pačią, 400 tūkst. eurų vertės paskolą būtų įkeičiamas 580 tūkst. eurų vertės turtas, tuomet LTV rodiklis siektų 68,97 proc. Kalbant paprastai, NT investavimo platformose, pradedančiam investuotojui reikėtų investuoti tik į tokius projektus, kurių LTV rodiklis yra ne didesnis kaip 70 proc.

LTV rodiklį galite apsiskaičiuoti ir patys pagal tokią formulę:

$$LTV\ = \frac{Paskolos\ vertė}{Įkeičiamo\ turto\ vertė} \times 100\%$$

Kodėl investuoti per NT investavimo platformas tikrai verta?

Pirma reikėtų paminėti, jog NT investavimo platformų populiarumas Lietuvoje ir kitose šalyse auga labai sparčiai. Paprasti žmonės labai noriai domisi efektyviomis ir nesudėtingomis santaupų įdarbinimo priemonėmis. Vis didėjantis NT platformų populiarumas tikrai nėra atsitiktinis, kadangi jos turi nemažai privalumų, palyginus su tradiciniais investavimo būdais:

  • Prieinamumas. Kiekviena NT investavimo platforma leidžia pradėti investuoti net ir mažas santaupas turintiems žmonės. Daugelyje platformų į viena NT projektą galima investuoti vos nuo 50 ar 100 eurų.
  • Paprastumas. Norint pradėti investuoti NT platformoje, tikrai nereikia būti nekilnojamo turto rinkos ekspertu ar brokeriu. Didžiausią viso analitinio darbo dalį nudirba pati NT platformos administracija, kuri vertina ir analizuoja siūlomus projektus.
  • Investicinė grąža. NT investavimo platformose vidutiniškai galima tikėtis uždirbti apie 9-12 proc. metinę investicijų grąžą.

Straipsnio santrauka
NT investavimo platforma – ką verta žinoti prieš investuojant?

Straipsnio pavadinimas: NT investavimo platforma – ką verta žinoti prieš investuojant?

Aprašymas: Sparčiai augantis NT investavimo platformų skaičius, leidžia į nekilnojamą turtą investuoti ne tik stambiems investuotojams, bet ir paprastiems žmonėms. Sužinokite, kaip išsirinkti geriausiai poreikius atitinkančią NT investavimo platformą.

Paskelba: 2021-07-22

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.