Sparčiai populiarėjantis sutelktinis investavimas, leidžia net ir smulkiems investuotojams sėkmingai dalyvauti NT rinkoje ir investuoti į įvairius nekilnojamo turto projektus. Įsitikinkite, kad pasinaudojus finansinių technologijų naujovėmis, investavimas į NT projektus tapo dar paprastesniu.

PlatformaRegistracijos šalisVidutinė grąžaMinimali investicijaPremijaRegistracija

EstateGuru

Estija

Lietuva

11,58%

50 Eur

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

Investuoti

Profitus

Lietuva

10,50%

100 Eur

-

Investuoti

Letsinvest

Lietuva

12,00%

100 Eur

-

Investuoti
PlatformaRegistracijos šalisVidutinė grąžaMinimali investicijaPremija

EstateGuru

Estija

Lietuva

11,58%

50 Eur

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

Investuoti

Profitus

Lietuva

10,5%

100 Eur

-

Investuoti

Letsinvest

Lietuva

12,00%

100 Eur

-

Investuoti

EstateGuru

Investuoti
Registracijos šalis

Estija

Lietuva

Vidutinė grąža

11,58%

Minimali investicija

50 Eur

Registracijos premija

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

 

Profitus

Investuoti
Registracijos šalis

Lietuva

Vidutinė grąža

10,5%

Minimali investicija

100 Eur

Registracijos premija

-

 

Letsinvest

Investuoti
Registracijos šalis

Lietuva

Vidutinė grąža

12,00%

Minimali investicija

100 Eur

Registracijos premija

-

 

Sutelktinis investavimas Lietuvoje dar tik žengia pirmuosius savo žingsnius, tačiau daugelis investuotojų jau įvertino šio pinigų įdarbinimo būdo efektyvumą bei patrauklumą. Iš tiesų, vis didesnio mūsų investuotojų dėmesio sulaukia įvairios NT investavimo platformos, siūlančios investuoti savo pinigus į nekilnojamą turtą – turto klasę, kuri atrodo dar vakar buvo pasiekiama tik stambius investicinius portfeliu turintiems investuotojams. Laikai keičiasi ir finansinės technologijos nestovi vietoje, todėl investavimas į NT projektus jau tapo plačiai prieinamu ir smulkiems investuotojams ar tiesiog paprastiems žmonėms, norintiems investuoti savo santaupas. Taigi, kas yra sutelktinis investavimas į NT ir kuo šis investavimo būdas skiriasi nuo kitų? Susipažinkime su sutelktiniu investavimu iš arčiau.

Sutelktinis investavimas – kas tai?

Sutelktinis investavimas – tai toks investavimo būdas, kuomet didelė grupė žmonių, naudojantis specialiomis investavimo platformomis, investuoja savo lėšas į įvairius projektus ar verslo idėjas.

Sutelktinis investavimas – tai toks investavimo būdas, kuomet didelė grupė žmonių, naudojantis specialiomis investavimo platformomis, investuoja savo lėšas į įvairius projektus ar verslo idėjas. Investavimo į nekilnojamą turtą atveju, žinoma yra investuojama  į įvairius NT projektus. Iš esmės, sutelktinio investavimo mechanizmas remiasi šiuolaikinėmis finansinėmis technologijomis, kurių dėka investavimo procese gali dalyvauti investuotojai iš viso pasaulio. Taigi, sutelktinis investavimas leidžia didelei, nepažįstamų žmonių grupei, investuoti mažomis sumomis į pasirinktų nekilnojamo turto objektų vystymą ir uždirbti iš savo investicijų.

Svarbus vaidmuo sutelktinio investavimo procese tenka finansavimo platformoms. Sutelktinio finansavimo platformos veikia kaip tarpininkai tarp investuotojų ir NT projektų vystytojų. Jos vertina NT projektų patrauklumą ir atrinkusios pačius perspektyviausius, pasiūlo į juos investuoti savo investuotojams. Atlygis, kurį gaus investuotojas ir rizikos, su kuriomis jam teks susidurti, iš esmės priklauso nuo platformos veiklos modelio, todėl toliau reikėtų pakalbėti apie dažniausiai pasitaikančias sutelktinio investavimo į nekilnojamą turtą rūšis.

Sutelktinio investavimo rūšys

Taigi, kalbant apie sutelktinį investavimą į NT projektus, labai svarbu aptarti skirtingų investavimo platformų taikomus veiklos modelius. Pirma svarbu pažymėti, jog sutelktinis investavimas, tiek Lietuvoje, tiek ir kitose kaimyninėse mūsų regiono šalyse yra pakankamai naujas reiškinys, todėl tvirta terminologija šioje srityje dar nėra nusistovėjusi. Labai dažnai praktikoje galime išgirsti skirtingus pavadinimus, iš esmės apibūdinančius tas pačias charakteristikas, todėl šiuo atveju sutelktinio investavimo platformų veiklos modelius siūlytume skirstyti atsižvelgiant į pačio investuotojo vaidmenį visame investavimo procese.

Bendru atveju, pagrindinis investavimo tikslas yra gauti tam tikrą grąžą iš savo investicijų. Siekdami uždirbti, investuotojai gali naudotis pačiais įvairiausiais investavimo būdais – pavyzdžiui, nusipirkti bendrovių akcijų ir taip  tapti šių bendrovių bendrasavininkais arba įsigyti obligacijų ir taip paskolinti savo pinigus šių skolos vertybinių popierių leidėjui. Šiuo požiūriu, šiuolaikinės nekilnojamo turto investicijos yra labai panašios, kadangi į NT projektus galima investuoti tiek skolinant pinigus jų vystymui, tiek ir tampant vienu projekto savininkų. Taigi, sutelktinis investavimas į NT projektus yra vykdomas šiais pagrindiniais būdais:

  • Investavimas į NT projektus skolinant pinigus – tai skola (angl. debt) pagrįstas investavimo būdas. Investuotojas skolina pinigus nekilnojamo turto projekto vystytojui ir uždirba iš projekto vystytojo mokamų palūkanų.
  • Investavimas į NT projektus formuojant nuosavo kapitalo dalį – tai nuosavybe (angl. equity) pagrįstas investavimo būdas. Investuotojas tampa vystomo nekilnojamo turto objekto savininku ir uždirba iš objekto generuojamo pelno.

Sutelktinis investavimas į NT skolinant pinigus

Sutelktinis investavimas skolinant pinigus – tai pati populiariausia sutelktinio investavimo forma tiek Lietuvoje, tiek ir visame pasaulyje. Tiesą sakant, visos šiuo metu mūsų šalyje veikiančios NT finansavimo platformos, specializuojasi būtent paskolų, skirtų nekilnojamo turto projektų vystymui, finansavime. Prieš kreipdamiesi dėl paskolos, NT projektų vystytojai, paprastai jau būna suformavę ir tam tikrą nuosavą kapitalą, kurį gali pasiūlyti kaip užstatą už suteikiamą paskolą. Paskolinęs pinigus investuotojas uždirba iš gaunamų palūkanų, kurios gali būti mokamos periodiškai dalimis arba paskolos termino pabaigoje. Reikėtų pažymėti, kad tokiose, skola pagrįstose investicijose, labai svarbų vaidmenį atlieka NT projekto vystytojų siūlomas užstatas ir jo dydis, kadangi nuo jo priklauso investuotojo prisiimamos rizikos dydis.

Sutelktinis investavimas į NT tampant projekto savininku

Jei norite tapti vystomo NT projekto bendrasavininku ir uždirbti iš objekto generuojamo pelno, jums tikrai patiks nuosavybe pagrįstas sutelktinis investavimas. Tiesa, ši investavimo rūšis, mūsų regione nėra tokia populiari kaip sutelktinis investavimas į NT projektus skolinant pinigus, tačiau Vakarų Europoje galima surasti pakankamai nemažai tokio investavimo galimybių. Investuojant į nuosavybę, jūs kartu su projekto vystytojais formuojate nuosavą kapitalą ir įgyvendinus projektą uždirbate proporcingai įneštų pinigų kiekiui. Investuotojams tokios investicijos yra labai patrauklios, kadangi, kuo daugiau pelno generuoja NT objektas, tuo didesnę grąžą gauna pats investuotojas.

Kita vertus, nuosavybe pagrįstas investavimas į NT projektus, iš investuotojo reikalauja žymiai daugiau patirties bei išmanymo apie NT rinką. Prieš investuojant pinigus būtina tiksliai įvertinti NT projekto perspektyvas ir rizikingumą. Juk NT projekto nesėkmės ir bankroto atveju, investuotojas, kaip vienas iš verslo savininkų, atsidurtų kreditorių eilės gale ir labai tikėtina, kad neatgautų nei dalies savo investicijų. Taigi, renkantis nuosavybe pagrįstus sutelktinio investavimo NT projektus, primygtinai rekomenduojame labai išsamiai pasidomėti kokias sąlygas investuotojams siūlo projekto vystytojai.

Kaip vyksta sutelktinis investavimas į NT projektus?

NT projektų vystymas – tai bene populiariausia sutelktinio finansavimo kryptis tiek Lietuvoje, tiek ir kaimyninėse šalyse. Reikėtų paminėti, kad sutelktinis arba kitaip vadinamas minios finansavimas, Vakarų Europoje ir ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose jau tapo rimtu konkurentu bankiniam NT projektų finansavimui, todėl sutelktinio investavimo galimybių atsiranda vis daugiau. Kaip jau tikriausiai supratote, sutelktinis investavimas į NT projektus vyksta per specialias sutelktinio finansavimo platformas, kurios ir sudaro investuotojams galimybes surasti ir finansuoti NT vystymo projektus. Atkreipkite dėmesį, kad didžioji dauguma Baltijos regione veikiančių investavimo platformų, naudoja skolinimu (angl. debt) pagrįstą sutelktinio investavimo veiklos modelį.

Taigi, iš esmės visos NT investavimo platformos veikia labai panašiu principu – platformose skelbiami vystomi arba planuojami vystyti  nekilnojamo turto projektai, kurių įgyvendinimui yra reikalingas finansavimas. Čia paprastai pateikiama informacija apie NT projekto savininką, projekto finansinius planus, siūlomą uždarbį, užstatą bei kitus svarbius projekto rodiklius. Toje pačioje platformoje užsiregistravę investuotojai, įvertinę siūlomą grąžą, rizikas bei kitas sąlygas, gali patys pasirinkti į kuriuos NT projektus nori investuoti. Apibendrinus, sutelktinis investavimas į NT paprastai vyksta tokiu eiliškumu:

  • Vystytojas pateikia savo NT projekto finansavimo paraišką.
  • Investavimo platforma įvertina siūlomą NT projektą ir jeigu projektas atitinka platformos keliamus reikalavimus, jis yra pristatomas platformoje užsiregistravusiems investuotojams.
  • Investuotojai investuoja į NT projektą.
  • Surinktos lėšos yra išmokamos NT projekto vystytojui.
  • NT projekto vystytojas grąžina paskolą ir palūkanas, pagal iš anksto sudarytą grafiką.

Sutelktinio investavimo į NT privalumai ir trūkumai

Sutelktinio investavimo į NT projektus populiarumas taip stipriai didėja neatsitiktinai, kadangi palyginus su tradiciniais investavimo būdais, sutelktinis investavimas turi nemažai privalumų tiek pradedantiesiems, tiek ir patyrusiems investuotojams. Esminiai sutelktinio investavimo privalumai būtų šie:

  • Didelis prieinamumas – seniau buvo manoma, kad nekilnojamo turto investicijos yra prieinamos tik stambius investicinius portfelius turintiems investuotojams, kadangi NT vystymas reikalauja pakankamai didelio kapitalo. Tačiau atsiradusios sutelktinio investavimo į NT platformos, atvėrė nekilnojamo turto rinką ir smulkiems investuotojams. Daugelyje šiuo metu veikiančių investavimo platformų galima pradėti investuoti į NT nuo 50 ar 100 eurų.
  • Solidi investicinė grąža – investuojant į nekilnojamą turtą per sutelktinio investavimo platformas, vidutiniškai galima tikėtis apie 8-12 proc. metinės investicijų grąžos.
  • Rizikos išskaidymas – kadangi investuoti galima ir nedidelėmis pinigų sumomis, investavimo rizika gali būti išskaidoma tarp daugelio NT projektų. Toks rizikos išskaidymas, leidžia investuotojui skirti dalį savo pinigų rizikingesniems projektams ir tikėtis didesnės grąžos.

Žinoma, taip pat reikėtų nepamiršti aptarti ir pagrindinių sutelktinio investavimo trūkumų:

  • Didesnė rizika – sutelktinio investavimo platformomis paprastai naudojasi rizikingesnių NT projektų, kuriuos atsisakė finansuoti bankai, valdytojai, todėl savaime suprantama, kad ir projektų nesėkmės galimybė čia yra didesnė. Iš kitos pusės, didesnė investicijų rizika taip pat leidžia tikėtis didesnės grąžos, todėl sutelktinis investavimas į NT projektus paprastai suteikia didesnį uždarbį nei tiesiog buto pirkimas nuomai.
  • Ilgas išieškojimo procesas – NT projektui nepasisekus ir jo vystytojui nesugebant grąžinti paskolos, skolos išieškojimas yra nukreipiamas į vystytojo pasiūlytą užstatą. Jei užstatas yra kitas NT objektas, tokiu atveju išieškojimo procesas paprastai užtrunka apie 6 mėnesius. Tačiau, jei skolininkas reiškia skundus ir piktybiškai vilkina išieškojimo procesą, išieškojimas gali užtrukti ir keletą metų.
  • Nedidelis antrinės rinkos likvidumas – jei investavimo platformoje nėra antrinės rinkos arba ji nepakankamai stipriai išvystyta, nusprendus atsisakyti savo investicijos anksčiau laiko, kartais gali būti sudėtinga ją parduoti kitiems investuotojams. Taigi, renkantis NT investavimo platformą, pravartu pasidomėti joje esančios antrinės rinkos aktyvumu.

Sutelktinis investavimas išliks patrauklus investuotojams

Investavimas į NT yra bene populiariausias investavimo būdas Lietuvoje. Iš kitos pusės, tikrai ne kiekvienas smulkus investuotojas gali sau leisti įsigyti nekilnojamo turto objektą nuomai. Dėl šios priežasties, dar visai nesenai buvo įsigalėjusi nuomonė, jog investuoti į nekilnojamą turtą gali tik stambūs investuotojai, turintys didelius kapitalus. Šią situaciją kardinaliai pakeitė žaibiškai išpopuliarėjęs sutelktinis investavimas, kuris leidžia net ir paprastiems žmonėms investuoti savo santaupas į nekilnojamą turtą.

Dabar investuoti į NT gali tiek smulkūs investuotojai, tiek ir didelius investicinius portfelius valdantys investavimo profesionalai. Smulkiems investuotojams, sutelktinis investavimas leidžia dalyvauti tokiuose nekilnojamo turto sandoriuose, kurie seniau jiems buvo tiesiog nepasiekiami, o profesionaliems investuotojams, tai dar vienas puikus instrumentas, padedantis geriau diversifikuoti savo investicijas. Taigi, nėra abejonių, kad sutelktinis investavimas į NT projektus ir toliau populiarės tarp žmonių, siekiančių įdarbinti savo pinigus.

Straipsnio santrauka
Sutelktinis investavimas į nekilnojamo turto projektus

Straipsnio pavadinimas: Sutelktinis investavimas į nekilnojamo turto projektus

Aprašymas: Sparčiai populiarėjantis sutelktinis investavimas, leidžia net ir smulkiems investuotojams sėkmingai dalyvauti NT rinkoje ir investuoti į įvairius nekilnojamo turto projektus. Įsitikinkite, kad pasinaudojus finansinių technologijų naujovėmis, investavimas į NT projektus tapo dar paprastesniu.

Paskelba: 2021-02-06

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.