Gyventojo įsigijusio verslo liudijimą pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalas – tai pagrindinis pagal verslo liudijimą veiklą vykdančio asmens apskaitos dokumentas. Sužinokite kaip pildyti verslo liudijimo žurnalą ir efektyviai sekti visus versle vykstančius pokyčius.

Vykdant individualią veiklą, asmuo privalo savarankiškai vesti savo vykdomos veiklos apskaitą. Įsigijus verslo liudijimą, veiklos pajamos ir išlaidos gali būti apskaitomos naudojant kasos aparatą arba be jo. Kai naudotis kasos aparatu privaloma, gyventojas turi pildyti kasos aparato apskaitos žurnalą, kurio pildymo ir saugojimo tvarką nustato Valstybinė mokesčių inspekcija. O tais atvejais, kuomet veiklos pajamoms apskaityti kasos aparato naudoti neprivaloma, verslo liudijimus įsigiję gyventojai, savo pajamas ir išlaidas privalo fiksuoti specialiame gyventojų, įsigijusių verslo liudijimą pajamų ir išlaidų apskaitos žurnale. Toliau straipsnyje susipažinsime su verslo liudijimo žurnalo forma ir jo pildymo tvarka.

Verslo liudijimo žurnalas

Įrašai apie gautas pajamas, verslo liudijimo žurnale turi būti daromi kiekvieną dieną, kai pajamos yra gaunamos. Jeigu konkrečią dieną pajamų gauta nebuvo, tuomet įrašo žurnale daryti nereikia. Kiekvienam verslo liudijimui turi būti pildomas atskiras žurnalas, todėl jeigu asmuo vykdo keletą veiklų pagal skirtingus verslo liudijimus, atitinkamai reikia pildyti ir keletą žurnalų. Galima pasirinkti pildyti popierinį verslo liudijimo apskaitos žurnalą arba savo veiklos apskaitą vesti naudojantis įvairiomis elektroninėmis apskaitos tvarkymo priemonėmis. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, jog verslo liudijimo apskaitos žurnale sukaupti duomenys gali būti naudojami ne tik gyventojo metinei pajamų mokesčio deklaracijai pildyti, bet ir veiklos analizei bei jos pajamingumui sekti.

Pavyzdinė gyventojo, įsigijusio verslo liudijimą pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalo forma yra patvirtinta 2002 m. gruodžio 24 d. finansų ministro įsakymu Nr. 415. Apačioje pateikiame verslo liudijimo apskaitos žurnalo pavyzdį, pagal kurį galėsite patys pasigaminti popierinę jo versiją ir naudoti savo veikloje. Taip pat pridedame ir elektroninę šio žurnalo versiją excel formatu, ją galite atsisiųsti paspaudę šią nuorodą: verslo liudijimo apskaitos žurnalo pavyzdys (excel).

 Verslo liudijimo apskaitos žurnalo pavyzdys, pagal kurį galima patiems pasigaminti popierinę jo versiją ir naudoti savo veikloje.

Kaip pildyti verslo liudijimo žurnalą – pavyzdys

Verslo liudijimo apskaitos žurnalo pildymas tikrai nėra sudėtingas ir nereikalauja gilių buhalterinės apskaitos žinių. Visų pirma, prieš pradedant pildyti žurnalą, surašykite jame savo tikslius rekvizitus. Pirmame žurnalo lape nurodykite savo vardą, pavardę ir asmens kodą. Taip pat nurodykite verslo liudijimo numerį, jo išdavimo datą bei vykdomos veiklos pavadinimą ir kodą. Surašę visus būtinus pradinius duomenis, apskaitos žurnalą galite pildyti toliau.

  • Verslo liudijimo žurnalo 1 ir 4 stulpeliai (Eilės numeris) yra skirti įrašų numeracijai. Žurnalas turi būti pildomas chronologine tvarka ir kiekvienas jame padarytas įrašas – numeruojamas. Įrašų eilutėms puslapyje pasibaigus, numeracija toliau tęsiama kitame puslapyje.
  • Verslo liudijimo žurnalo 2 stulpelyje (Mėnesio dienos) nurodoma konkreti mėnesio diena, kurią buvo parduota prekių ar suteikta paslaugų.
  • Žurnalo 3 stulpelyje (Suma, Eur) įrašoma pajamų, gautų iš konkrečios veiklos, kuriai yra pildomas verslo liudijimo žurnalas, suma. Pajamos laikomos gautomis, kuomet yra faktiškai gaunamas atlygis už parduotas prekes ar suteiktas paslaugas.
  • Žurnalo 5 stulpelyje (Prekių įsigijimo ir kitos išlaidos), mėnesio pabaigoje įrašomos per mėnesį patirtos (apmokėtos) išlaidos, neskaidant jų pagal rūšis. Tačiau gyventojas savo nuožiūra gali patirtas veiklos išlaidas išskaidyti pagal rūšis bei nelaukdamas mėnesio pabaigos, įrašyti jas į žurnalą tuo momentu, kai jos yra patiriamos. Svarbiausia, kad patirtos prekių, medžiagų arba žaliavų įsigijimo išlaidos būtų pagrįstos įsigijimo dokumentais.
  • Žurnalo 6 stulpelyje (Suma, Eur) įrašoma bendra per mėnesį patirtų išlaidų suma. Tuo atveju, kai gyventojas savo nuožiūra pasirinko patirtas išlaidas išskaidyti pagal rūšis ir jas įrašyti tada kai jos yra patiriamos, kartu yra užpildomas ir 6 stulpelis.

Pildyti elektroninį verslo liudijimo apskaitos žurnalą yra žymiai patogiau

Taigi, nors verslo liudijimo žurnalo pildymas gali būti atliekamas tiek popieriuje, tiek ir elektroninėje versijoje, mes rekomenduojame jums išbandyti šiuolaikinius elektroninės apskaitos sprendimus. Dabartinėje rinkoje tikrai galima rasti būtent apskaitai pagal verslo liudijimą pritaikytų apskaitos programų. Šiomis programomis dažniausiai galite naudotis ten, kur yra interneto ryšys, todėl savo verslo duomenis ir reikiamus dokumentus galėsite pasiekti iš bet kurios pasaulio vietos. Juk pildyti elektroninį verslo liudijimo apskaitos žurnalą yra žymiai lengviau ir paprasčiau!

Straipsnio santrauka
Verslo liudijimo žurnalo pildymas – kaip teisingai pildyti pajamų žurnalą ir sekti savo verslo pokyčius?

Straipsnio pavadinimas: Verslo liudijimo žurnalo pildymas – kaip teisingai pildyti pajamų žurnalą ir sekti savo verslo pokyčius?

Aprašymas: Gyventojo įsigijusio verslo liudijimą pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalas – tai pagrindinis pagal verslo liudijimą veiklą vykdančio asmens apskaitos dokumentas. Sužinokite kaip pildyti verslo liudijimo žurnalą ir efektyviai sekti visus versle vykstančius pokyčius.

Paskelba: 2022-08-16

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.