Pinigų paskolos sutarties pavyzdys ir šablonas. Vadovaujantis pateikta pavyzdine paskolos sutarties forma, galėsite žymiai saugiau skolinti savo pinigus kitiems žmonėms. Sužinokite, ką būtina ir svarbu aptarti kiekvienoje sudaromoje pinigų skolinimo sutartyje.

Paskolos sutartis – tai raštiškas susitarimas tarp paskolos davėjo ir paskolos gavėjo, kuriuo paskolos davėjas perduoda paskolos gavėjo nuosavybėn pinigus, o paskolos gavėjas įsipareigoja grąžinti jam perduotą pinigų sumą, kartu su priskaičiuotomis palūkanomis. Siekiant iš anksto užbėgti už akių galimam nesusipratimui, paskolos sutartyje derėtų aptarti visus svarbiausius pinigų skolinimo aspektus. Taigi, šiame straipsnyje patarsime, kaip tinkamai parengti pinigų skolinimo sutartį, kuri leistų tiksliai apibrėžti visų sutarties šalių teises ir pareigas bei išvengti nereikalingų ginčų ateityje.

Jūsų patogumui pateikiamas pavyzdinis paskolos sutarties šablonas:

Paskolos sutartis tarp fizinių asmenų – ką būtina žinoti ir aptarti?

Paskolos sutartis – tai raštiškas susitarimas tarp paskolos davėjo ir paskolos gavėjo, kuriuo paskolos davėjas perduoda paskolos gavėjo nuosavybėn pinigus, o paskolos gavėjas įsipareigoja grąžinti jam perduotą pinigų sumą, kartu su priskaičiuotomis palūkanomis.

Paskolos sutarties forma pagrinde priklauso nuo sutarties šalių. Paskolos sutartis tarp fizinių asmenų privalo būti rašytinė tik tokiu atveju, jei suteikiamos paskolos suma viršija 600 eurų. Jeigu viena iš sutarties šalių yra juridinis asmuo, paskolos sutartis visuomet turi būti rašytinė, nepriklausomai nuo suteikiamos paskolos sumos. Be paskolos sutarties, rašytinės formos reikalavimus taip pat atitinka ir pasirašytas skolos raštelis ar kitos formos skolos dokumentas (pvz. vekselis).

Kurią rašytinę formą pasirinkti, iš esmės yra šalių susitarimo reikalas, tačiau renkantis, būtinai atsižvelkite į paskolos dydį bei kitus įstatymuose nustatytus reikalavimus. Pavyzdžiui, jeigu suteikiamos paskolos suma viršija 3000 eurų ir pinigų skolinimas vyksta grynaisiais, tokio sandorio paskolos sutartis privalo būti ne tik rašytinė, bet ir patvirtinta notaro. Tiesa, jeigu sutartyje bus nurodyta, kad paskola yra suteikiama bankiniu pavedimu, tokios paskolos sutarties pas notarą tvirtinti nebūtina.

Reikėtų pažymėti, jog kiekvienoje skirtingoje situacijoje, paskolos sutarties forma gali skirtis. Paskolos sutarties turinys, punktai bei kiti teisiniai aspektai, pagrinde priklauso nuo aplinkybių, kuriomis sutartis bus naudojama. Tačiau bet kuri paskolos sutartis privalo turėti esmines sutarties sąlygas, be kurių, ji pati prarastų savo prasmę. Taigi, sudarant paskolos sutartį, visuomet būtina aptarti ir apibrėžti žemiau išvardintus aspektus.

Paskolos sutarties objektas

Paskolos sutarties objektas – tai paskola, kurią viena sutarties šalis suteikia kitai sutarties šaliai. Paskolą gavusi šalis įsipareigoja grąžinti jai suteiktą paskolą iki sutarto termino, kartu su palūkanomis bei laikytis kitų sutartyje nustatytų sąlygų. Taigi, savaime suprantama, jog kiekvienoje pinigų skolinimo sutartyje privalo būti tiksliai nurodytas suteikiamos paskolos dydis, valiuta, kuria paskola yra suteikiama bei paskolos grąžinimo terminas.

Palūkanos

Palūkanų už suteiktą paskolą mokėjimas yra bene pagrindinė paskolos prievolę apibrėžianti sąlyga. Dėl šios priežasties, kiekvienoje paskolos sutartyje yra būtina tiksliai nustatyti palūkanų skaičiavimo ir mokėjimo tvarką. Juk palūkanos yra atlygis už paskolintus pinigus, kurio paskolos davėjas teisėtai tikisi, todėl sutartyje būtinai nurodykite palūkanų dydį bei kokiu būdu jos turės būti mokamos (pavyzdžiui, kiekvieną mėnesį arba kartu grąžinant paskolą).

Paskolos grąžinimo tvarka

Sudarydami paskolos sutartį, būtinai nustatykite suteiktos paskolos grąžinimo tvarką. Aprašykite, kokiu būdu paskola turi būti grąžinama (grynais pinigais ar pavedimu į banko sąskaitą), bei ar suteiktą paskolą galima grąžinti dalimis arba anksčiau laiko. Jei paskolos gavėjas pagal sutartį turės galimybę paskolos dalį grąžinti anksčiau laiko, kaip jūs toliau skaičiuosite palūkanas? Tai svarbūs klausimai, kurie gali iškilti paskolos sutarties vykdymo metu, todėl siekiant išvengti galimų nesusipratimų, reikėtų kuo detaliau juos sutartyje aprašyti.

Delspinigiai ir baudos

Paskolos sutartis yra raštiškas susitarimas tarp sutarties šalių, tačiau ką daryti, jei viena sutarties šalis nevykdo savo prisiimtų įsipareigojimų tinkamai? Dėl šios priežasties, visose pinigų skolinimo sutarčių formose, turi būti skyrius, skirtas netesyboms bei baudoms aptarti. Nustatykite, kokio dydžio delspinigius turės mokėti paskolos gavėjas, laiku negrąžinęs paskolos bei aprašykite kitų nuostolių kompensavimo tvarką.

Paskolos sutartis yra naudinga abejoms sutarties šalims

Galiausiai norėtume atkreipti dėmesį, jog praktikoje vis dar ganėtinai dažnai pasitaiko atvejų, kuomet skolinant pinigus yra vengiama sudaryti pinigų skolinimo sutartis. Paprastai yra sudaromi įvairūs žodiniai susitarimai ir žmonės aklai pasitiki vienas kito gera valia. Tačiau gyvenimas rodo, jog panaši situacija gali būti pavojinga abejoms tokio žodinio susitarimo pusėms. Gerai parengta paskolos sutartis tarp fizinių asmenų, įgalina suderinti skirtingus šalių interesus ir pasiekti visiems naudingą susitarimą. Aukščiau pateiktas pinigų skolinimo sutarties pavyzdys, jums leis per keletą minučių pasirengti saugų ir patikimą susitarimo projektą. Taigi, skolinant ar skolinantis pinigus, visuomet visus savo susitarimus stenkitės įforminti raštu.

Straipsnio santrauka
Paskolos sutarties tarp fizinių asmenų pavyzdys – kaip teisingai surašyti pinigų skolinimo sutartį?

Straipsnio pavadinimas: Paskolos sutarties tarp fizinių asmenų pavyzdys – kaip teisingai surašyti pinigų skolinimo sutartį?

Aprašymas: Pinigų paskolos sutarties pavyzdys ir šablonas. Vadovaujantis pateikta pavyzdine paskolos sutarties forma, galėsite žymiai saugiau skolinti savo pinigus kitiems žmonėms. Sužinokite, ką būtina ir svarbu aptarti kiekvienoje sudaromoje pinigų skolinimo sutartyje.

Paskelba: 2022-01-22

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.