Savy – tai 2014 metais atsidariusi tarpusavio skolinimo platforma, kurios pagalba galima investuoti į paskolas, išduodamas paprastiems žmonėms bei verslui. Savy yra pirmoji Lietuvoje įkurta P2P platforma ir per savo veiklos laikotarpį jau spėjo užsitarnauti didelį investuotojų pasitikėjimą. Kviečiame susipažinti su investavimo Savy platformoje galimybėmis bei jos veiklos apžvalga.

Savy – tai 2014 metais atsidariusi tarpusavio skolinimo platforma, kurios pagalba galima investuoti į paskolas, išduodamas paprastiems žmonėms bei verslui.

Savy investavimo platforma – bendra informacija

Platformoje Savy galima investuoti į fiziniams asmenims bei verslui išduodamas vartojimo paskolas ir uždirbti iš mokamų palūkanų. Šiuo metu platformoje investuoja maždaug 12 tūkst. aktyvių investuotojų, kurie jau padėjo sufinansuoti paskolų, daugiau kaip už 52 mln. eurų. Savy investavimo platformos veiklą prižiūri ir kontroliuoja Lietuvos Bankas, todėl visi platformoje vykstantys procesai yra aiškiai reglamentuoti ir vykdomi pagal galiojančius teisės aktus.

Investavimas Savy platformoje vyksta pagal tarpusavio skolinimo arba P2P (angl. Peer-to-peer) mechanizmą. Kitaip sakant, visos Savy platformoje išduodamos paskolos yra sufinansuojamos ne vieno, bet daugelio joje užsiregistravusių investuotojų. Reikėtų paminėti, kad į kiekvieną išduodamą paskolą Savy platforma pati investuoja 12 proc. nuosavų lėšų. Išsami informacija apie platformos veiklos rezultatus yra skelbiama jos interneto svetainėje. Čia galima susipažinti su Savy platformoje finansuojamų paskolų statistika, antrinės rinkos aktyvumu bei platformos disponuojamu paskolų portfelio dinamika.

Ar Savy platformoje veikia antrinė rinka?

Savy investavimo platformoje yra ganėtinai aktyviai veikianti antrinė rinka, kurioje investuotojai gali nusipirkti arba parduoti turimas reikalavimo teises į išduotas paskolas. Už naudojimąsi antrinės rinkos paslaugomis, paskolų pirkėjams taikomas 1 proc. dydžio tarpininkavimo mokestis. Pagal Savy pateikiamą informaciją, platformos antrinėje rinkoje dalyvauja apie 34 proc. visų registruotų investuotojų, todėl akivaizdu, jog investicijų likvidumas Savy platformoje yra ganėtinai aukštas.

Ar Savy taiko paskolų išpirkimo garantiją?

Savy platforma turi suformavusi taip vadinamą „Investuotojų fondą“, kurio pagrindinė paskirtis yra kompensuoti investuotojams jų galimus nuostolius, jeigu paskolos gavėjas nustoja vykdyti savo įsipareigojimus. Platformoje galima pasirinkti ar į išduodamas paskolas pageidaujama investuoti su „Investuotojų fondu“, ar be jo. Viskas ko reikia – tai pažymėti savo pasirinkimą atitinkama varnele.

Investuotojui pasirinkus į paskolą investuoti su „Investuotojų fondu“, nedidelė dalis už paskolą gaunamų palūkanų yra skiriama fondo papildymui. Paskolos nemokumo atveju „Investuotojų fondas“ kompensuos negrąžintą paskolos dalį ir susikaupusias palūkanas investuotojui. Nemokios paskolos išieškojimo veiksmus toliau jau atliks pati Savy platformos administracija.

Kita vertus, taip pat reikėtų pažymėti, jog „Investuotojų fondas“ yra formuojamas iš paskolų gavėjų mokamų palūkanų. Kitaip sakant, šis garantinis mechanizmas sumažina galimas investavimo rizikas, tačiau iš kitos pusės, sąlygoja šiek tiek mažesnę gaunamą investicinę grąžą. Taigi, nors „Investuotojų fondas“, už nedidelį mokestį, suteikia investuotojui nuostolių kompensavimo garantiją, konkrečios paskolos nemokumo atveju, tačiau kartu mažina gaunamą uždarbį.

Ar Savy platformoje veikia automatinis investavimas?

Savy investavimo platformoje yra įdiegta automatinio investavimo funkcija, kuria gali naudotis visi čia užsiregistravę investuotojai. Norint pradėti investuoti automatiniu būdu, tereikia susikurti savo automatinio investavimo profilį ir jį aktyvuoti. Automatiniu būdu investuojama pagal investuotojų eilę – į paskolą investavęs investuotojas, nukeliamas į investuotojų eilės galą ir vėl laukia savo eilės.

Reikėtų atkreipti dėmesį, jog Savy platformoje investavimas daugiausiai vyksta būtent automatiniu būdu. Tiesą sakant, automatinis investavimas turi prioritetą prieš rankinį investavimą. Didžioji dalis naujų paskolų yra sufinansuojamos automatiškai, todėl kartais net nespėja patekti į viešai skelbiamą paskolų sąrašą.

Plačiau apie investavimą Savy platformoje

Savy investavimo platformoje, klientai gali investuoti ne tik į vartojimo paskolas žmonėms, bet ir verslo paskolas su turto įkeitimu. Savy platformos administracija ypač atsakingai vertina paskolų gavėjų rizikingumą, todėl investuotojams čia siūlomos finansuoti tik kokybiškos paskolos. Istorinė Savy platformos generuojama grąža vidutiniškai siekia apie 12 proc., vidutinis finansuojamų paskolų terminas – 34 mėn., minimali investicija į vieną paskolą – 10 eurų. Taigi, Savy gali investuoti beveik kiekvienas to norintis žmogus.

Pirmieji žingsniai Savy platformoje

Pradedant investuoti Savy platformoje, pirma būtina užsiregistruoti ir patvirtinti savo tapatybę. Registruojantis reikės nurodyti pagrindinius kontaktinius duomenis, o tapatybę galėsite patvirtinti Paysera mokėjimų sistemos pagalba.

Norint investuoti Savy platformoje būtina turėti su platforma susietą Paysera sąskaitą. Tokiu atveju, visos jūsų investicijos bus atliekamos iš šios sąskaitos. Už finansuotas paskolas uždirbtas palūkanas, taip pat gausite į savo Paysera sąskaitą. Taigi, susiejus Paysera sąskaitą su Savy platforma, belieka tik ją papildyti norima pinigų suma ir pradėti investuoti.

Savy apžvalga:

  • Savy investavimo platforma yra prižiūrima Lietuvos Banko.
  • Savy platformoje veikia aktyvi antrinė rinka.
  • Savy platformoje įdiegtas automatinio investavimo funkcionalumas.
  • Vidutinė istorinė grąža platformoje siekia apie 12 proc.
  • Minimali investicija į vieną paskolą siekia vos 10 eurų.
  • Platformoje galima investuoti į vartojimo paskolas žmonėms bei paskolas verslui.
  • Antrinėje rinkoje paskolų pirkėjams yra taikomas 1 proc. tarpininkavimo mokestis.
  • Norint investuoti Savy platformoje būtina turėti sąskaitą Paysera sistemoje.

Straipsnio santrauka
Savy investavimas: atsiliepimai ir detali platformos apžvalga

Straipsnio pavadinimas: Savy investavimas: atsiliepimai ir detali platformos apžvalga

Aprašymas: Savy – tai 2014 metais atsidariusi tarpusavio skolinimo platforma, kurios pagalba galima investuoti į paskolas, išduodamas paprastiems žmonėms bei verslui. Savy yra pirmoji Lietuvoje įkurta P2P platforma ir per savo veiklos laikotarpį jau spėjo užsitarnauti didelį investuotojų pasitikėjimą. Kviečiame susipažinti su investavimo Savy platformoje galimybėmis bei jos veiklos apžvalga.

Paskelba: 2022-05-29

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.