Pelningas smulkus verslas – svajonė ar realybė? Šiame straipsnyje sužinosite kokios smulkaus verslo idėjos Lietuvoje gali būti sėkmingai įgyvendintos.

Smulkus verslas – tai pats geriausias būdas savo idėjas paversti realybe. Viskas ko reikia tai geros idėjos ir didelio užsispyrimo siekiant tikslo.

„Didelis verslas prasideda nuo mažo.“ – Richard Branson

Nors dažnai nesusimąstome, tačiau smulkusis verslas kiekvieną dieną yra šalia mūsų. Nesvarbu ar eitume pas savo kirpėją, ar išalkę užbėgtume į kavinę, ar prireikus samdytume meistrą – kiekvienoje situacijoje susiduriame su smulkiu verslu.

Galima sakyti, kad smulkus ir vidutinis verslas yra kiekvienos valstybės ekonomikos pagrindas ir vaidina reikšmingą vaidmenį šalies gyvenime. Išsivysčiusiose vakarų Europos valstybėse būtent smulkus verslas sukuria daugiausiai darbo vietų. Pasaulio banko duomenimis net 99 % Europos Sąjungos įmonių priklauso mikro, smulkaus ir vidutinio verslo grupei, kurios vidutiniškai sukuria po keturias darbo vietas. Pavyzdžiui Vokietijoje, šios grupės įmonės sukuria apie 80 % šalies bendrojo vidaus produkto, o jose dirba 80 % visų darbuotojų.

Tuo tarpu Lietuvoje, nors mūsų šalies gyventojų verslumas dar šiek tiek atsilieka nuo Europos Sąjungos vidurkio, tačiau kiekvienais metais vis daugiau žmonių nusprendžia pradėti savo verslą. Taigi, jei ramybės neduoda ilgai brandintos smulkaus verslo idėjos – dabar pats tinkamiausias metas paversti jas realybe, o jeigu kankina idėjų badas – skaitykite toliau, nes puikių idėjų rasite šiame straipsnyje.

Smulkaus verslo samprata

Smulkų verslą galime apibūdinti kaip verslo organizavimo formą, kuomet vykdomoje veikloje dalyvauja mažai darbuotojų, o teikiamos paslaugos ar gaminamos prekės, dažniausiai nukreiptos vietinės rinkos poreikiams tenkinti. Smulkaus verslo įmonės tiek Europoje, tiek ir pačioje Lietuvoje dominuoja savo skaitlingumu, kadangi tokią veiklą pradėti yra ganėtinai nesudėtinga. Tačiau kas iš tikrųjų yra smulkusis verslas ir kokios tiksliai įmonės patenka į šią sąvoką?

Visų pirma, kalbant apie smulkųjį verslą, dažniausiai kartu minimas ir vidutinis verslas, o kartu jie vadinami - smulkus ir vidutinis verslas (SVV). Paprastai šio tipo versle dalyvauja nedidelės įmonės arba privatūs fiziniai asmenys, kurie įstatymų nustatyta tvarka vykdo savarankišką ekonominę veiklą. Vadovaujantis Eurostat pateikiama informacija, smulkiajam ir vidutiniam verslui priklauso šio tipo įmonės: mikroįmonės – dirba iki 10 darbuotojų; mažos įmonės – dirba nuo 10 iki 49 darbuotojų; vidutinės įmonės – dirba nuo 50 iki 249 darbuotojų. Lietuvoje tokio tipo įmonių teisinės formos dažniausiai yra UAB, individuali įmonė arba ūkinė bendrija.

Smulkaus verslo privalumai ir trūkumai

Kiekviena ekonominės veiklos forma turi savo privalumų ir trūkumų, kuriuos prieš imantis veiklos reikėtų aptarti ir žinoti. Smulkus verslas pradedančius verslininkus paprastai sužavi savo steigimo paprastumu bei dideliu lankstumu – t.y. gebėjimu prisitaikyti prie kintančių aplinkybių. Smulkų verslą taip pat remia valstybė. Iš kitos pusės, nesudėtinga verslo pradžia, dažnai verslininkus suklaidina – pamirštama gauti būtinus leidimus, netinkamai vedama finansinė apskaita ar taikomos neteisingos rinkodaros priemonės. Šios klaidos vėliau kainuoja labai brangiai, todėl jau pradedant savo smulkų verslą, reikėtų viską detaliai apgalvoti ir suplanuoti.

Smulkaus verslo privalumai

  • Prisitaikymas – smulkaus ir vidutinio verslo įmonės gali operatyviau ir efektyviau prisitaikyti prie aplinkos pokyčių.
  • Nesudėtinga pradžia – pradėti verslą šiuo metu tikrai nesudėtinga. Pradžioje nereikia didelio pradinio kapitalo ar daug darbuotojų. Dažniausiai viskas ko reikia tai unikalios ir svarbiausia pelningos smulkaus verslo idėjos. Reikėtų pažymėti, kad nutraukti smulkią veiklą taip pat visiškai nesudėtinga.
  • Parama – valstybė remia smulkų ir vidutinį verslą, todėl dalį būtino pradinio kapitalo galima gauti iš valstybės arba Europos Sąjungos paramos lėšų.

Smulkaus verslo trūkumai

  • Netinkamas veiklos valdymas – dėl ribotų resursų, dažnai smulki įmonė neturi pakankamai lėšų reikiamiems darbuotojams samdytis, todėl tam tikrų darbų yra priversti imtis kiti darbuotojai, neturintys žinių toje srityje arba net patys vadovai. Taip vykdoma veikla darosi nekokybiška ir neefektyvi.
  • Sunku gauti banko paskolą – kadangi nemažai smulkaus ir vidutinio verslo įmonių bankrutuoja per keletą pirmų veiklos metų, bankai dažniausiai vengia teikti paskolas tokių įmonių vadovams. Finansuojant smulkios įmonės veiklą, savininkai dažniausiai priversti imti paskolas iš banko savo vardu ir rizikuoti asmeniniu turtu.
  • Stambių įmonių konkurencija – pelningas smulkus verslas dažnai patraukia stambių ir ilgametę patirtį turinčių kompanijų dėmesį, todėl verslo nišoje į kurią nusitaiko stambus verslas – smulkioms įmonėms išlikti sudėtinga. Smulkieji verslininkai turi daug dirbti, kad sugalvotos biznio idėjos būtų įgyvendinto ir išliktų rinkoje.

Pagrindinės klaidos - arba nuo ko priklauso smulkaus verslo sėkmė?

Nuo ko priklauso smulkaus verslo sėkmė? Tikriausiai nėra vienintelio ir teisingo atsakymo į šį klausimą. Kaip taisyklė, riba tarp sėkmės ir nesėkmės būna labai nežymi ir tik nedidelės detalės nulemia į kurią pusę nuvažiuos jūsų veikla. Jauni verslininkai, dažnai užsidegę dideliu noru kuo greičiau imtis savo verslo, praleidžia kai kurias detalias ir padaro klaidų, kurios vėliau įtakoja ir verslo sėkmei. Trumpai apžvelkime keletą jų.

  • Netinkamas verslo idėjos pasiskolinimas. Skamba šiek tiek keistai, bet tuoj viską paaiškinsime. Pripažinkime, kad sukurti kažką unikalaus ir dar pelningo yra iš ties sudėtinga. Kitaip sakant, genialios verslo idėjos gimsta ne kiekvieną dieną. Pelningas smulkus verslas nebūtinai turi būti unikalus ir išskirtinis. Dažniausiai jis išskirtinis ir nebūna. Dauguma verslų vienas į kitą panašūs – teikiamos tos pačios paslaugos ir gaminamos panašios prekės, tiesiog kitaip įpakuotos. Taigi, pasiskolinti idėją nėra klaida, klaida daroma tuomet, kai idėja pasiskolinama aiškiai nesuprantant pačio verslo esmės ir kokia tiksliai vertė yra kuriama.

Štai jums pavyzdys. Visi žinome kas yra „Uber“, taip? Tai įmonė teikianti taksi tarpininkavimo paslaugas per išmaniųjų telefonų programėlę. Jaunas verslininkas, pastebėjęs šios įmonės sėkmę gali nutarti pasiskolinti šią puikiai veikiančią idėją. Juk iš esmės čia nėra nieko komplikuoto ar ypatingo, tiesiog programėlė skirta išsikviesti taksi. Ir šioje vietoje jaunasis verslininkas padarytų klaidą, kadangi pagrindinė „Uber“ kuriama vertė klientui yra ne pačio taksi automobilio iškvietimo paslauga, bet paslaugos kaina, kuri tiesiogiai priklauso nuo pasiūlos ir paklausos. Ar besiskolindami „Uber“ idėją apie tai tikrai būtumėte pagalvoję? Taigi, jei skolinatės idėją, būtinai išsiaiškinkite verslo esmę ir tikrosios vertės kūrimo klientui mechanizmą.

  • Savo kliento pažinimas. Smulkiojo verslo įmonių sėkmės istorijos labai dažnai prasideda nuo tiksliai pasirinktų klientų. Jeigu jūsų produktas ar paslauga yra aiškiai orientuotas į tam tikro vartotojų segmento poreikių tenkinimą – tai didelis žingsnis į sėkmę. Ir atvirkščiai, jei kuriate produktą „visiems ir visada“ – vertėtų iš naujo permąstyti strategiją, nes labai tikėtina, kad galiausiai savo kliento taip ir nerasite.
  • Finansų valdymas. Nors smulkusis verslas dažnai dalį būtino pradinio kapitalo gali gauti iš valstybės ar Europos Sąjungos paramos lėšų, pasitaiko atvejų kuomet gautas finansavimas ne visuomet nukreipiamas į svarbiausias veiklos sritis. Taip pat reikėtų pažymėti, kad veiklos pradžioje gautą pelną reikėtų reinvestuoti atgal į įmonės veiklą, o ne naudoti paties verslininko poreikiams.

Pelningos smulkaus verslo idėjos

Kelios geros idėjos smulkiam verslui niekada nepamaišys, tiesa? Juk bet koks verslas prasideda nuo idėjos. Puikiai žinome, kad dažniausiai idėjos savaime neatsiranda, o jų generavimas neretai tampa ilgu ir vargingu procesu. Tiesą sakant, per ne lyg ilgu ir vargingu. Kažkodėl dauguma pradedančių verslininkų stipriai sureikšmina idėjos svarbą verslo sėkmei. Vieni praleidžia begalę laiko kūrybinėse kančiose, kiti tiesiog laukia genialaus įkvėpimo ir nieko nedaro. Mes savo ruožtu, smulkų verslą siūlome pradėti nuo kuo paprastesnės idėjos. Tokios, kuri išspręstų konkrečią jūsų būsimų klientų problemą.

Taigi, pateikiame dešimt pelningų smulkaus verslo idėjų: 

Tekstų rašymas

Tekstų rašymas - gera smulkaus verslo idėja, kadangi rašydami kokybiškus tekstus jūs išspręsite pagrindinę svetainių savininkų problemą.

Kas minutę pasaulyje vidutiniškai atsiranda 10 naujų interneto svetainių ir svarbiausias dalykas ko joms visoms reikia – turinys. Be tinkamo turinio svetainių neskaitys lankytojai, jos prastai reitinguosis paieškos sistemose ir apskritai bus niekam neįdomios. Taigi, teikdami tekstų rašymo paslaugas išspręsite pagrindinę svetainių savininkų problemą.

Virtuali realybė

Nekilnojamo turto objekto 3D turo paslauga.

Vienos iš sparčiausiai šiuo metu tobulėjančių technologijų yra susijusios su virtualios realybės rinka. Pavyzdžiui, savo klientams galite pasiūlyti 3D turų po nekilnojamo turto objektus kūrimo paslaugas. Teikdamas šias paslaugas, jūsų smulkusis verslas išspręs iškarto dviejų skirtingų segmentų klientų problemas: pardavėjas galės vaizdžiai turimą objektą pristatyti, o pirkėjas galės detaliai jį apžiūrėti.

Vaikų priežiūra

Darželių bei lavinimo įstaigų stoka sudaro puikias galimybes pradėti teikti vaikų priežiūros paslaugas.

Šiuolaikiškų darželių bei lavinimo įstaigų stoka, sudaro puikias galimybes įkurti smulkų verslą šioje nišoje. Pavyzdžiui privatus darželis su papildomomis lavinimo ar meninių užsiėmimų veiklomis būtų ypatingai paklausus Lietuvos didmiesčiuose.

Buhalterijos paslaugos

Gero buhalterio reikia kiekvienai įmonei, todėl buhalterinės paslaugos bus visuomet paklausios.

Gero buhalterio reikia kiekvienai įmonei, todėl jei išmanote šią sritį, galite pradėti teikti nuotolines buhalterijos paslaugas. Nuotolinės buhalterinės paslaugos tampa vis populiaresnės, kadangi klientas gali sutaupyti biuro išlaikymo išlaidų, o buhalteris gali dirbti iš namų.

Senjorų priežiūra

Ilgėjant gyvenimo trukmei didėja ir senjorų priežiūros poreikis.

Vidutinei gyvenimo trukmei ilgėjant, didėja ir gyventojų amžius, todėl kiekvieną dieną atsiranda senjorų kuriems reikalinga priežiūra. Senyvo amžiaus žmonėms, tokie kasdieniai dalykai kaip maisto gaminimas, namų tvarkymas ar tiesiog ėjimas į parduotuvę – tampa rimtu iššūkiu. Tinkamai išspendę šią problemą galite sukurti pakankamai pelningą smulkų verslą.

Pramogos turistams

Pramogų turistams organizavimas yra puiki idėja smulkiam verslui, kadangi didėjant pragyvenimo lygiui, daugėja ir turistų.

Tai išties viena plačiausių ir palankiausių smulkiam verslui nišų, kadangi kiekvieno turisto didžiausia problema – tinkamai papramogauti. Jeigu jums patinka gamta, galite įkurti žygių organizavimo baidarėmis, dviračiais arba net pėsčiomis, verslą.

Mokymai ir seminarai

Jei žinote kažką, ko nežino kiti - parduokite savo žinias vesdami seminarus. Puiki smulkaus verslo idėja!

Šiandieninė darbo rinka nuolat reikalauja naujų įgūdžių ir sugebėjimų, todėl žmonės siekia periodiškai savo žinias atnaujinti. Jeigu žinote ar mokate tai, ko nemoka kiti – tai puikus startas jūsų naujo smulkaus verslo pradžiai. Svarbiausia tai, kad dirbant su šiuolaikinėmis technologijomis, jums net nereikės nuomotis auditorijos. Savo paskaitų vaizdo įrašus galite talpinti internete ir parduoti už tam tikrą mokestį.

Aplinkos tvarkymo darbai

Viena geriausių smulkaus verslo idėjų - tai užsiimti aplinkos tvarkymo darbais. Kadangi darbų netrūksta ištisus metus, šis verslas nepriklauso nuo sezoniškumo.

Dažnai geriausios smulkaus verslo idėjos yra mums tiesiai prieš akis, o mes jų tiesiog nematome. Todėl jei nežinote kokį verslą pradėti, pradėkite nuo individualių namų aplinkos tvarkymo darbų organizavimo. Vasarą reikia pjauti žolę ir sodinti gėles, rudenį būtina grėbti lapus, o žiemą jūsų lauks užsakymai sniego nukasimo darbams atlikti. Kitaip sakant, smulkus verslas kiaurus metus!

Augintinių priežiūra

Augintinio priežiūra yra didelė problema šeimininkams ir puiki smulkaus verslo galimybė jums.

Šiuo metu tikriausiai būtų neįmanoma surasti žmogaus, kurios kaimynai arba pažįstami netūrėtų savo augintinio. Dažnai pasitaiko atvejų, kuomet šeimininkai turi ilgesniam laikui išvykti, o augintinio prižiūrėti nėra kam. Tai didelė problema šeimininkams ir puiki smulkaus verslo galimybė jums.

Statybos darbai

Gerų ir patikimų meistrų visuomet trūksta, todėl savo smulkų verslą galite pradėti nuo statybos darbų.

Statybų rinka yra didelė, todėl čia galima surasti sėkmingą nišą savo smulkiam verslui. Gerų ir patikimų meistrų bei rangovų visuomet trūksta, o ypač šiuo metu, kai nemažai darbininkų yra išvykę į kitas šalis. Verslo pradžioje galite specializuotis siauroje nišoje (pavyzdžiui santechnikos darbai, fasadų renovacija, elektros instaliacija ir pan.) ir po truputį augti.

Smulkaus verslo finansavimas

Kaip pradėti savo verslą neturint pinigų? Esame tikri, kad šis klausimas jau sustabdė ne vieną žmogų nuo savo idėjų ar svajonių įgyvendinimo. Ir be reikalo, kadangi šiai dienai smulkaus verslo pradžios finansavimo galimybių tikrai netrūksta. Apžvelkime jas ir įsitikinkime, kad visos jūsų verslo idėjos Lietuvoje gali būti įgyvendintos.

Valstybės ir savivaldybių parama smulkiajam verslui

Kadangi smulkus verslas sudaro didžiausią dalį šalies ekonomikos, valstybė skatina verslumą ir remia smulkiuosius verslininkus. Valstybės parama smulkiajam verslui gali būti suteikiama pagal įvairias Vyriausybės ar savivaldybių smulkaus ir vidutinio verslo plėtros programas. Norint sužinoti apie veikiančias programas, tiesiog reikia apsilankyti dominančios savivaldybės internetiniame puslapyje. Savivaldybės taip pat rengia seminarus, konkursus bei kitais būdais skatina gyventojų verslumą.

Invega

Jaunas smulkus verslas (iki 1 metų) savo veiklos pradžiai gali pasiskolinti lėšų pagal Invegos (UAB „Investicijų ir verslo garantijos“) valdomą finansavimo priemonę „Verslumo skatinimas 2014-2020“. Pagal šią priemonę, fiziniai asmenys ar smulkios įmonės gali pasiskolinti iki 25 tūkst. Eur. Paskolas išduoda LKU kredito unijų grupės kredito unijos. Reikėtų žinoti, kad pasinaudoti šiomis lengvatinėmis paskolomis gali ne visi asmenys, kadangi yra taikomi apribojimai įmonės veiklai, savininko amžiui ir t.t.

Parama kaimui

Nauji smulkūs verslai kaime gali pasinaudoti įvairiomis Europos Sąjungos paramos priemonėmis, kurios stipriai palengvina veiklos pradžią. Pavyzdžiui, pradedantys verslininkai gali kreiptis į NMA (Nacionalinę mokėjimo agentūrą) dėl paramos pagal 2014-2020 m. Kaimo plėtros programos veiklos sritį „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“. Pagal šią priemonę galima gauti paramą iki 40 tūkst. Eur., o supaprastinta tvarka - iki 16 tūkst. Eur.

Bankai ir kredito unijos

Tradiciniai verslo finansavimo šaltiniai yra bankai ir kredito unijos, tačiau šios įstaigos paprastai linkusios teikti didesnes paskolas - paskolų sumos dažniausiai prasidėti nuo 20 tūkst. Eur. Reikėtų pažymėti, kad bankų bei kredito unijų paskolos yra bene pigiausios rinkoje, tačiau paskolai gauti prašoma užstato, kelerių metų įmonės veiklos finansinių ataskaitų bei kitos informacijos. Dėl aukštų rizikos vertinimo reikalavimų paskolos gavimo procesas užtrunka ganėtinai ilgai ir dažniausiai yra patrauklus didesnėms ar ilgiau rinkoje veikiančioms įmonėms.

Sutelktinio finansavimo ir verslo paskolų įmonės

Kadangi smulkiajam verslui bankiniai ar kredito unijų finansavimo šaltiniai prieinami gana ribotai, verslininkai gali pasinaudoti rinkoje atsirandančiomis alternatyvomis. Besikuriančios sutelktinio finansavimo (P2P) ar verslo paskolų įmonės, daug lanksčiau vertina galimas rizikas, o ir pats skolinimosi procesas vyksta greičiau. Žinoma, dėl lankstesnio rizikų vertinimo ir operatyvesnio darbo, šių įmonių teikiamos paskolos yra truputį brangesnės. Iš kitos pusės, jeigu jūsų smulkiam verslui staiga prireikė apyvartinių lėšų arba neturite užstato bankinei paskolai – viena geriausių alternatyvų yra skolintis iš tokių sutelktinio finansavimo platformų kaip Savy ar Finbee. Čia paraiškos formą paskolai galėsite užpildyti greičiau nei per 5 minutes, o paskolos pasiūlymą paprastai gausite per 15 minučių.

Ar verta pradėti smulkų verslą?

Į klausimą ar verta pradėti smulkų verslą, geriausiai atsakyti galite tik jūs patys. Versle, kaip ir kiekvienoje veikloje, svarbiausia yra motyvacija. Jei motyvacija yra – verslas vystomas ir plečiamas, jei motyvacija dingsta – verslas pradeda vysti. Nesvarbu ar tai būtų jūsų nuosavas verslas namuose ar kaime – svarbiausia, kad vykdoma veikla teiktų malonumą. Smulkus verslas gali būti pradėtas lengviau nei bet kada. Net ir turint nepakankamai lėšų veiklos pradžiai, jūsų nedidelio verslo finansavimo galimybių yra daugiau nei užtektinai. Viskas ko reikia tai geros idėjos verslui ir didelio užsispyrimo siekiant užsibrėžto tikslo.

Sėkmės versle!

Straipsnio santrauka
Smulkus verslas – įgyvendinkite savo idėjas ir tapkite pats sau šeimininku

Straipsnio pavadinimas: Smulkus verslas – įgyvendinkite savo idėjas ir tapkite pats sau šeimininku

Aprašymas: Pelningas smulkus verslas – svajonė ar realybė? Šiame straipsnyje sužinosite kokios smulkaus verslo idėjos Lietuvoje gali būti sėkmingai įgyvendintos.

Paskelba: 2019-08-12

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.