Ar pelningas verslas kaime tikrai įmanomas? Straipsnyje pateikiamos geriausios verslo idėjos kaimui ir jo žmonėms. Sužinokite kuom užsiimti kaime galite jau šiandien.

Kad žinotumėt kuom užsiimti kaime galite jau šiandien, šiame straipsnyje pateikiame geriausios verslo idėjas kaimui ir jo žmonėms.

„Vienintelis būdas pabėgti nuo kenksmingo pagyrių poveikio yra eiti dirbti.“ – A. Einšteinas

Pradėti verslą kaime, daugeliui dar gali skambėti kaip pakankamai drąsus sumanymas, tačiau pastaruoju metu, vis daugiau žmonių nusprendžia, kad būtent kaime nori gyventi ir dirbti. Nors verslas, dėl geriau išvystytos infrastruktūros bei didesnio gyventojų verslumo, tradiciškai vystomas pagrinde didžiuosiuose miestuose, sparti šiuolaikinių technologijų plėtra, iš esmės keičia pasenusį požiūrį į gyvenimą bei darbą kaime.

Akivaizdu, kad jaunimo kaimuose nestinga. Didžiuosiuose miestuose besimokantys jauni žmonės, noriai sugrįžta į sodybas aplankyti savo tėvų, giminaičių bei draugų. Kaimo vietovės kiekvienais metais vis gražėja ir tobulėja, o galimybės naudotis šiuolaikinėmis ryšio technologijomis, ne ką mažesnės nei didžiuosiuose miestuose. Taigi, nieko nuostabaus, kad vis daugiau žmonių ne tik keliasi gyventi į kaimą, bet ir siekia pradėti čia kokią nors komercinę veiklą ar savo smulkaus verslo idėjos Lietuvoje įgyvendinimą. Todėl kyla natūralus klausimas - ar tikrai pelningas verslas kaime yra įmanomas? Pabandykime atsakyti.

Verslas kaime – pagrindiniai privalumai ir trūkumai

Kaimas nuo seno neatsiejamas nuo žemės, todėl ir visi galimi verslai kaime, tradiciškai yra siejami su žemės ūkiu. Iš vienos pusės tai nestebina, tačiau kita vertus, toks požiūris nebeatitinka šių dienų realijų. Šiuolaikiniame kaime įsikuria ne tik naujos įvairių sričių smulkaus ir vidutinio verslo įmonės, bet po truputį atgimsta tradiciniai amatai (medžio drožimas, kalvystė, pynimas, audimas ir t.t.) bei vystosi sezoninis verslas (investoriaus nuoma turistams, maitinimo paslaugos ir t.t.).

Būtina paminėti, kad kaimo verslas, kaip ir bet kuri kita ekonominė veikla, turi savų privalumų ir trūkumų, kuriuos prieš imantis veiklos reikėtų žinoti. Juk būtų labai nemalonu, jeigu jūsų pirmasis smulkus verslas kaime sužlugtų dėl to, kad neįvertinote svarbių detalių, kurias galėjote žinoti. Todėl toliau išnagrinėsime pagrindinius verslo kaime privalumus ir trūkumus.

Pagrindiniai verslo kaime privalumai:

  • Vienas iš didžiausių verslo kaime privalumų – tai galimybė pasinaudoti Valstybės ir Europos Sąjungos investicijomis. Valstybė, jauniesiems verslininkams, teikia didelę teisinę, finansinę bei institucinę pagalbą, ekonominei veiklai kaime pradėti. Europos Sąjunga, taip pat verslo pradžiai kaime, pagal įvairias finansavimo priemones, teikia finansinę paramą. Taigi, akivaizdu, kad šiuo metu yra pats palankiausias metas jūsų naujos idėjos įgyvendinimui.
  • Sekantis privalumas – tai pigesnė darbo jėga. Ne paslaptis, kad rajonuose darbo užmokestis yra mažesnis nei didžiuosiuose miestuose, todėl mažesni darbuotojų atlyginimai leis sumažinti ir gaminamos produkcijos kaštus.
  • Vienas iš pagrindinių, tačiau kažkodėl labai dažnai praleidžiamų verslo kaime privalumų – tai galimybė užsiimti ekologinės produkcijos gaminimu arba auginimu. Palankios aplinkos sąlygos, švarus oras, jokių cheminių medžiagų produktuose. Kitaip sakant, verslai kaime turi puikias galimybes būti ekologiški! Kylant pragyvenimo lygiui, žmonės vis labiau rūpinasi savo sveikata, todėl natūralių ir sveikų produktų poreikis nuolat auga.
  • Galimybė užsiimti gamybine veikla. Kaime vis dar galima rasti ir naujam gyvenimui prikelti apleistas fermas ar kitus statinius. Kaimas puikiai tinka gamybinei veiklai plėtoti, kadangi toli gražu ne visuomet, jūsų naujas verslas namų sąlygomis gali būti įkurtas daugiabutyje.
  • Galiausiai – Lietuvoje kaimo verslai, lyginant su kitomis Europos šalimis, užima žymiai mažesnę rinkos dalį. Mažesnė konkurencija leidžia lengviau surasti naujas verslo galimybes ir neatrastas nišas.

Pagrindiniai verslo kaime trūkumai:

  • Tikriausiai vienas iš didžiausių kaime įsikūrusių verslų trūkumų yra kai kurių šakų (ypač augalininkystės ir gyvulininkystės) tiesioginė priklausomybė nuo gamtinių sąlygų bei kitų sezoninių veiksnių. Pavyzdžiui, jeigu jūsų sėkmingai veiklai yra palankūs saulėti orai, o visą vasarą lyja lietus – nuostoliai dažniausiai neišvengiami. Taigi, prieš imantis veiklos, jautrios gamtinėms sąlygoms, reikėtų labai gerai paskaičiuoti ar turėsite pakankamai lėšų galimiems nuostoliams padengti.
  • Kaime dažniausiai įsikuria smulkaus arba vidutinio dydžio verslo įmonės, todėl kyla rizika, kad didesnės ir pajėgesnės įmonės gali išstumti jaunąjį verslininką iš rinkos. Norint sudominti ir išlaikyti esamus klientus, kaimo verslininkams dažnai reikia imtis išradingų ir nestandartinių priemonių.
  • Verslai kaime yra daugiau priklausomi nuo vietinių gyventojų sukuriamos paklausos nei miestuose steigiamos įmonės. Paprastai kaime gyventojų skaičius yra ribotas, o jų perkamoji galia mažesnė. Taip pat, dažniausiai nėra stabilių ir nusistovėjusiu produkcijos realizavimo taškų, todėl kiekvienas kaimo verslininkas turi pats ieškoti kur realizuoti savo gaminamą produkciją.
  • Kaip vieną iš galimų trūkumų, būtų galima įvardinti ir tinkamų darbuotojų suradimo klausimą. Kaimo gyventojai, tradiciškai yra kvalifikuoti žemės ūkio bei gyvulininkystės srityse, tačiau dėl nedidelio poreikio, surasti gerus buhalterius, administratorius bei kitus biuro darbuotojus, dažnai būna pakankamai problematiška. Iš kitos pusės, pasirinkus tinkamą komandą, darbuotojus galima greitai perkvalifikuoti.

Geriausios verslo idėjos kaime – kokį pelningą verslą kaime galima pradėti?

Nors pagrindinę kaime įsikuriančių verslų dalį vis dar sudaro žemės ūkio produkcijos gamyba užsiimančios įmonės, rinkos specialistų nuomone, būtent alternatyvus verslas kaime turi didžiausias ateities  perspektyvas. Kitaip sakant, verslai kaime tūrėtų būti daugiaplaniai bei orientuotis ne tik į vietinių gyventojų, bet ir turistų ar svečių aptarnavimą – žygių organizavimas, baidarių nuoma, vandens pramogos, maitinimo ir panašios paslaugos.

Žinoma, priklausomai nuo Valstybės politikos ir ekonominių procesų šalyje, kaime gali klestėti skirtingų sričių verslas. Pavyzdžiui, prieš gerą dešimtį metų šalyje išpopuliarėjusių kaimo turizmo sodybų savininkai, šiuo metu jau teigia, kad kaimo turizmas Lietuvoje savo populiarumą praranda. Kaimo turizmu užsiimantys verslininkai, norėdami išlikti rinkoje, turi savo veiklą diversifikuoti ir pradėti siūlyti papildomas paslaugas.

Akivaizdu, kad geriausias verslas kaime yra tas, iš kurio galima uždirbti pelną. Verslininkai pamažu supranta, kad norint sėkmingai konkuruoti ir išlikti rinkoje, neužtenka užsiimti tik produkcijos gamyba, svarbiausia savo produkciją yra parduoti. Šiam tikslui, kaimo verslai vis dažniau atidaro ir internetines parduotuves. Tokiu būdu, verslininkai gali pasiekti ne tik vietinius gyventojus, bet ir prekiauti visoje Lietuvoje ar net užsienyje.

Prieš pradedant vardinti kuom užsiimti kaime galėtumėte jau šiandien, reikėtų pažymėti, kad vienos ar kitos rūšies kaimo verslo paplitimui, ne mažą įtaką daro konkretaus regiono gamtinės sąlygos. Taigi, svarstant kokį verslą pradėti kaime, visų pirma reikėtų apgalvoti ar aplinkinėje teritorijoje esančios sąlygos yra palankios tolimesnei sugalvoto verslo plėtrai. Pavyzdžiui, miškinguose regionuose, sėkmingiau gali būti plėtojami vaistažolių, prieskonių, grybų arba uogų supirkimo ir apdorojimo verslai. Tuo tarpu regionai, pasižymintys derlingomis žemėmis, tampa patrauklūs verslams, orientuotiems į žemės ūkio produktų gavybą ir gamybą.

Perspektyvus verslas kaime – pagrindinės sritys pagal vykdomą veiklą

Pradžiai aptarkime į kokias perspektyvias veiklos sritis galėtume suskirstyti kaime vykdomą ekonominę veiklą. Taigi, pagal veiklos sritis verslas kaime galėtų būti skirstomas taip:

  • Gamybinis verslas – tai konkretaus produkto arba prekės gamyba. Dažniausiai yra gaminami įvairūs maisto produktai, namų apyvokos reikmenys ar ūkio padargai. Gamybinis kaimo verslas taip pat gali apimti ir avalynės bei drabužių siuvimo arba mezgimo veiklas.
  • Gavybinis verslas – dažniausiai tai tam tikra vaistažolių, uogų, grybų, kitų miško gėrybių bei prieskoninių žolelių rinkimo veikla.
  • Perdirbimo verslas – apima žaliavos (daržovių, vaisių, mėsos, pieno, medienos, vilnos, grūdų, įvairių miško gėrybių ir pan.) perdirbimą į konkrečią produkciją.
  • Turizmo verslas – tai turistų ir svečių apgyvendinimo, turistinio investoriaus nuomos, gido, turistinių maršrutų bei ekskursijų planavimo ir kitos panašios paslaugos.
  • Prekybos verslas – ši veiklos sritis gali apimti žaliavos (uogų, grybų, vaisių ar daržovių) supirkimo bei produkcijos pardavimo veiklas.
  • Maitinimo verslas – maitinimo sritis apima įvairių užeigų, kavinių, restoranų ar valgyklų steigimą.

Galimi verslai kaime, galėtų būti pradėti vienoje iš aukščiau nurodytų veiklos sričių, kadangi būtent šios sritys, specialistų vertinimu yra pačios perspektyviausios verslo plėtros požiūriu.

Siūlomos idėjos verslui kaime pradėti

1. Bitininkystės ūkis

Veikiantis bičių ūkis kaime. Bitininkystė – tai sunkus, tačiau pelningas verslas, kuriam sėkmingai įgyvendinti prireiks daug žinių bei patirties.

Bitininkystė – tai sunkus, tačiau pelningas verslas, kuriam sėkmingai įgyvendinti prireiks daug specifinių žinių bei patirties. Bitininkystės ūkiai yra vienas iš seniausių Lietuvos kaime vystomų verslų, kurių pagalba nemažai ūkininkų gauna papildomų pajamų bei kitos naudos. Kadangi bitininkystės verslui pradėti reikia daug teorinių žinių apie įvairius bičių auginimo niuansus, ši veiklos sritis turi pakankamai aukštą patekimo į rinką slenkstį.

Tai, kad ne visi panorėję, iš karto gali tapti sėkmingo ir pelningo bičių ūkio savininkais – rimtas konkurencinis pranašumas. Taigi, jeigu jūs disponuojate reikiamu žinių bagažu – didelė galimybė, kad jūsų verslo pradžia kaime bus sėkminga. Tačiau jeigu jaučiate, kad turimų žinių nepakanka - prieš perkant avilius ir kitą brangią įrangą, rekomenduotume pasikonsultuoti su patyrusiu bitininku.

2. Grybų ir kitų miško gerybių džiovinimas

 Jei gyvenate netoli miško – grybų ir kitų miško gėrybių džiovinimas gali būti pats geriausias kaimo verslas.

Tinkamai išdžiovinti grybai ilgai išlaiko savo kvapą ir šviežią skonį, todėl yra daugelio tradicinių patiekalų sudedamoji dalis. Jei gyvenate regione, pasižyminčiame miškingomis ir grybingomis vietomis – grybų ar kitų miško gėrybių džiovinimas gali būti pats geriausias verslas kaime. Šio verslo privalumas yra tas, kad derinant grybų, vaisių, uogų ir kitokių daržovių džiovinimą, verslu galima užsiimti ištisus metus.

Verta paminėti, kad investicijos džiovinimo verslui pradėti, nėra labai didelės. Jeigu veiklos pradžioje neplanuojate produkcijos džiovinti pramoniniais kiekiais, jums prireiks buitinės arba pusiau profesionalios tunelinės džiovyklos. Tokio tipo džiovyklose produkcija sudedama ant specialių padėklų, virš kurių pučiamas oras. Skaičiuojant darbo sąnaudas, reikėtų įvertinti, kad džiovinama produkcija pilnai išdžiūsta vidutiniškai po 12 – 18 valandų.

3. Vėžių auginimas

Lietuvoje vėžių auginimu užsiima nedaugelis, todėl tai gali būti puiki niša jūsų verslui pradėti. Ypač jei gyvenate kaime!

Vėžiai yra vertinami viso pasaulio gurmanų kaip puikus delikatesas. Pas kaimynus Latvius, vežininkystės ūkių skaičiuojama kelios dešimtys, tačiau Lietuvoje šia veikla užsiima dar nedaugelis. Kadangi konkurentų šiuo metu nėra daug, vėžių auginimas gali būti puikus alternatyvus verslas kaime. Vėžių paklausa yra žymiai didesnė už pasiūlą. Vien kaimyninėje Švedijoje, per metus vidutiniškai suvartojama apie 3000 tonų vėžių!

Vėžiai nėra per daug reiklūs aplinkai, tačiau gyvena tik švariame vandenyje. Geriausia, kad tvenkinys būtų su pratekančiu vandeniu, tuomet nereikės kartas nuo karto tvenkinio nuleidinėti. Auginti galima siauražnyplius arba plačiažnyplius vėžius. Plačiažnypliai vėžiai Lietuvoje gyvena nuo seno ir yra vertinami dėl savo mėsingų ir maistingų žnyplių. Kita vertus, siauražnyplius vėžius yra lengviau auginti, kadangi jie atsparesni aplinkos pokyčiams, o jų patelės subrandina per pus daugiau ikrų. Vėžininkystės verslą rekomenduotume pradėti nuo siauražnyplių vėžių auginimo.

4. Triušių auginimas

Triusiu auginimas - tai dar viena pelninga veikla kaime.

Dar viena puiki pelningo verslo kaime idėja – triušių auginimas. Triušiena pasižymi dideliu kiekiu baltymų ir yra lengvai virškinama, todėl tinka vaikams ir suaugusiems. Šiai dienai triušininkystė nėra populiarus užsiėmimas tarp kaimo verslininkų, tačiau ši rinka turi nemažas galimybes rimtai augti jau artimiausioje ateityje. Lietuvoje triušienos suvartojimas yra kelis kartus mažesnis nei kitose Europos šalyse, tačiau sparčiai plintant sveikos mitybos idėjoms, susidomėjimas triušiena po truputį didėja.

Iš esmės, triušių auginimas nėra sudėtinga ar reikalaujanti daug pradinių investicijų veikla. Viena patelė per metus vidutiniškai atsiveda 3 - 5 triušiukų vadas, o vienoje vadoje gali būti ir iki 10 triušiukų. Taigi vos per vienerius metus galite užauginti rimtą triušių fermą. Beje, kai kurios triušių veislės gali būti auginamos ne tik dėl mėsos, bet ir dėl kailio, todėl jūsų kaimo verslas gali turėti du lygiagrečius pajamų šaltinius.

5. Kaimo turizmo verslas

Jei gyvenate gražioje vietoje - įkurkite ten kaimo turizmo sodybą.

Tai, kad kaimo turizmo sodybų populiarumo bumas po truputį mažėja, visiškai nereiškia, kad negalima pamėginti patekti į šią rinką ir pasiimti savo pelno dalį. Kaimo turizmas vis dar lieka viena sparčiausiai besivystančių veiklų kaime. Didelė įtaką tam daro aktyvi Lietuvos kaimo turizmo asociacijos veikla bei padidėjusios šalies gyventojų vartojimo galimybės.

Reikėtų pažymėti, kad kaimo turizmo veikla nebūtinai turi būti orientuota į ramų poilsį sodyboje prie ežero. Pavyzdžiui, daugelyje kaimo vietovių vis dar stovi nemažai apleistų ir nenaudojamų pastatų, todėl įdėjus truputį darbo juos remontuojant, kūrybingose ir išradingose galvose galėtų gimti puikios idėjos verslui kaime. Suremontuotose ir naudojimui vėl pritaikytose pastatuose, galėtų būti organizuojamos dažasvydžio varžybos arba įrengiami pabėgimo kambariai. O gal kažkoks senas pastatas turi ilgą bei įdomią istoriją ir jame vaidenasi? Kaimo aplinkoje gali būti įgyvendintos puikios verslo idėjos jaunimui, tiesiog reikia išradingiau pažiūrėti į tai ką jau turime.

6. Prieskonių džiovinimas

Kaime patogu auginti ir džiovinti kokybiškus prieskonius, todėl su minimaliomis išlaidomis čia galima įkurti pelningą kaimo verslą.

Kiekviena šeimininkė savo virtuvėje, per metus, sunaudoja prieskonių už dešimtis eurų, todėl prieskoninės žolelės visuomet yra paklausi prekė. Prieskonius patogu siųsti, todėl jais galima lengvai prekiauti internetu visame pasaulyje. Lietuvoje galima auginti krapus, petražoles, čiobrelius, kalendras, mėtas bei kitas prieskonines žoleles. Tinkamai suorganizavus veiklą, su minimaliomis išlaidomis galima įkurti pakankamai pelningą kaimo verslą.

Užsiimant prieskonių džiovinimu – svarbiausia kokybė. Produkcija turi būti auginama kuo toliau nuo taršos šaltinių ir kokybiškai džiovinama. Rinkoje visuomet bus paklausa kokybiškai paruoštiems prieskoniams. Geriausiai kokybiškam džiovinimui tinka specialios tunelinės džiovyklos. Jose džiovinama produkcija sudedama ant specialiai įrengtų padėklų, virš kurių pučiamas oras. Prieskoniai išdžiūsta maždaug po 12 – 18 valandų.

Akivaizdu, kad čia buvo pateiktos tik kelios idėjos verslui pradėti iš daugybės galimų. Vienas iš pagrindinių šio straipsnio tikslų yra parodyti, kad nors kaimas dažniausiai tapatinamas su žemės ūkio veikla, čia galima sėkmingai  įkurti bei vystyti ir alternatyvius verslus. O dabar pakalbėkime iš kur gauti lėšų savo kaimiško verslo pradžiai.

Verslo kaime finansavimas

Svarbu žinoti, kad pradėjus veiklą, pirmus mėnesius teks dirbti veltui arba net į minusą, todėl kiekvienam verslui reikalingas pradinis kapitalas. Dažniausiai verslininkas turi keletą pasirinkimų: finansuoti verslą savais pinigais, ieškoti investuotojo arba imti paskolą verslo pradžiai. Pradedant verslą kaime, verslininkas dar gali kreiptis dėl Europos Sąjungos paramos, tačiau ši parama skiriama toli gražu ne visoms veikloms.

Jei veiklai pradėti nereikia ypatingai daug piniginių lėšų, verslo finansavimui galite naudoti savo asmeninius pinigus arba pasiskolinti jų iš šeimos narių, giminaičių bei draugų. Tuo tarpu „verslo angelų“, rizikos kapitalo fondų valdytojų bei kitų didelių investuotojų, verslo idėjos kaime nelabai domina, todėl investuotojų dėmesį bus labai sunku patraukti.

Dar viena iš alternatyvų kaimo verslui finansuoti – tai imti paskolą. Paskolą galima imti iš bankų, tačiau kaip taisyklė, bankus paprastai domina stambus verslas ir dideli sandoriai iš kurių galima uždirbti. Su smulkiais verslininkais bankai bendrauja nenoriai, o jei bendrauja tai visuomet reikalauja pateikti daug įvairios informacijos apie įmonę, jos finansinę padėtį, pardavimus, skolas ir t.t. Turint galvoje, kad veiklos pradžioje svarbių reikalų ir problemų yra tiek, kad nors vežimu vežk, paskolos gavimo procesas verslininkui turėtų vykti kuo sklandžiau. Taigi, akivaizdu, kad bankai nėra pati geriausia jauno verslo kaime finansavimo alternatyva.

Laimei Lietuvoje atsiranda puikių alternatyvų bankams. Šiuo metu besikuriančios minios finansavimo arba P2P platformos tampa labai patogiu verslo finansavimo įrankiu. Kreipiantis dėl paskolos, jums dažniausiai reikia būti išsiėmus verslo liudijimą arba turėti galiojančią individualios veiklos pažymą. Paskolų platformai taip pat turėsite pateikti planuojamas vidutines mėnesines pajamas. Greičiau nei per 5 min. užpildę paprastą paskolos formą, ne ilgiau nei po 15 min. savo rankose turėsite pasiūlymą paskolai gauti!

Kuriantys savo verslą kaime, gali pasinaudoti ir įvairiomis Europos Sąjungos paramos priemonėmis, žymiai palengvinančiomis verslo pradžią. Tokios priemonės sudaro palankias sąlygas kurtis ir stiprėti savo veiklą pradedančiam smulkiam ir vidutiniam kaimo verslininkui. Pavyzdžiui, Europos Sąjungos parama gali būti suteikta pagal 2014-2020 m. Kaimo plėtros programos veiklos sritį „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“. Pagal šią veiklos sritį galite kreiptis dėl paramos iki 40 tūkst. Eur., o supaprastinta tvarka - iki 16 tūkst. Eur.

Žinoma, norint gauti paramą reikės truputį pasistengti. Pirma turėsite pateikti paraišką Nacionalinei mokėjimo agentūrai ir parengti verslo planą. Paramą gavę, turėsite įsipareigoti tinkamai įgyvendinti savo plane aprašytą verslą: atlikti verslo plane numatytas investicijas, sukurti nors 1 darbo vietą ir vykdyti pelningą ekonominę veiklą. Verta pažymėti, kad tai ne vienintelė Nacionalinės mokėjimo agentūros administruojama paramos kaimui priemonė. Paramos priemonių yra ir daugiau. Detalesnę informaciją apie visas šios agentūros administruojamas priemones rasite agentūros svetainėje.

Pabaigai – keletas minčių apie kaimo verslo ateities perspektyvas

Akivaizdu, dabartinis kaimas jau gali pasiūlyti pramogas ir paslaugas, kurių reikia šiuolaikiniam žmogui. Dar visai nesenai buvo manoma, kad kaime galima užsiimti tik žemdirbyste arba gyvulininkyste, tačiau matome, kad kaimas keičiasi ir atgimsta. Šiuolaikiniame kaime yra visos galimybės kurti verslą ir įgyvendinti savo kaimo verslo idėjas. Kaimo sodybose galima įrengti kompiuterizuotas darbo vietas, o visur esantis interneto ryšys - leidžia akimirksniu pasiekti visą pasaulį. Taigi, kai sekantį kartą svarstysite kokį verslą geriausia pradėti Lietuvoje – galbūt vertėtų pagalvoti apie verslą kaime?

Straipsnio santrauka
Perspektyvios smulkaus verslo idėjos kaime, kurias patys galite pradėti įgyvendinti. Viskas ką būtina žinoti apie sėkmingą naujo verslo pradžią kaime

Straipsnio pavadinimas: Perspektyvios smulkaus verslo idėjos kaime, kurias patys galite pradėti įgyvendinti. Viskas ką būtina žinoti apie sėkmingą naujo verslo pradžią kaime

Aprašymas: Ar pelningas verslas kaime tikrai įmanomas? Straipsnyje pateikiamos geriausios verslo idėjos kaimui ir jo žmonėms. Sužinokite kuom užsiimti kaime galite jau šiandien.

Paskelba: 2019-08-13

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.