Valstybiniai taupymo lakštai, visų pirma yra skirti šalies gyventojams. Sužinokite kaip galima saugiai taupyti ir tuo pačiu metu skolinti savo valstybei.

Valstybės taupymo lakštų platinimą organizuoja LR Finansų ministerija.

Valstybės taupymo lakštai – tai skolos vertybiniai popieriai skirti gyventojams ir kitiems mažmeniniams investuotojams. Taupymo lakštai yra puiki alternatyva indėliui, tik šiuo atveju gyventojo santaupos patikimos ne bankui, o Vyriausybei, kuri prisiima atsakomybė nustatytą dieną sugrąžinti investuotas lėšas ir sumokėti palūkanas. Savo ruožtu valstybei, taupymo lakštai sudaro galimybes pigiai skolintis šalies viduje ir pasiskolintas lėšas naudoti viešosioms paslaugoms, kuriomis naudojasi tie patys gyventojai, finansuoti.

Taigi, išleisdama taupymo lakštus, vyriausybė sudaro galimybę nenorintiems laikyti bankuose savo santaupų gyventojams, saugiai taupyti ir dar šiek tiek uždirbti. Iš investavimo pusės, vyriausybės taupymo lakštai dažniausiai siūlo truputį mažesnes palūkanas nei banko siūlomi indėliai tam pačiam laikotarpiui. Minimali investuojama suma būna 100 Eur, o investavimo laikotarpis nuo vienerių iki trejų metų.

Lietuvos Respublikos taupymo lakštų gali įsigyti tik šalies gyventojai ir tam tikti juridiniai asmenys, tokie kaip: individualios įmonės, ūkinės bendrijos, kooperatyvai, žemės ūkio bendrovės, viešosios įstaigos, įvairios asociacijos ir susivienijimai, profesinės sąjungos, labdaros ir paramos fondai, visuomeninės organizacijos, religinės bendruomenės, daugiabučių namų savininkų ir sodininkų bendrijos bei politinės partijos. Būtina pažymėti, kad įmonės turinčios akcinės bendrovės (AB) arba uždarosios akcinės bendrovės (UAB) juridinį statusą, negali įsigyti taupymo lakštų.

Taupymo lakštų palūkanos

Vyriausybės taupymo lakštų palūkanos atspindi esamas rinkos sąlygas, kadangi yra nustatomos atsižvelgus į esamą situaciją finansų rinkose, pačios valstybės finansines galimybes, Lietuvoje veikiančių bankų atitinkamos trukmės indėlių bei tuo metu platinamų Vyriausybės vertybinių popierių palūkanų normas. Taigi, jeigu taupymo lakštų išleidimo metu bazinė palūkanų norma rinkose yra žema, žemos bus ir už taupymo lakštus mokamos palūkanos. Nustatytos palūkanos yra paskelbiamos ne vėliau kaip prieš vieną darbo dieną iki taupymo lakštų išleidimo dienos.

Palūkanos mokamos už taupymo lakštus paprastai būna truputį mažesnės už bankinių indėlių, tačiau ir valstybės nemokumo rizika yra kur kas mažesnė nei banko. Nustatyto dydžio palūkanos mokamos periodiškai, kartą per metus. Numatytą išpirkimo dieną, gyventojams grąžinama taupymo lakštų nominali vertė ir sumokamos sukauptos palūkanos. Grąžinamos lėšos yra pervedamos į gyventojo nurodytą banko sąskaitą. Taupymo lakštų palūkanos, mokėjimo periodiškumas ir kitos svarbios detalės yra skelbiamos kiekvienos emisijos išleidimo sąlygose.

Kur įsigyti taupymo lakštų?

Taupymo lakštų išleidimu rūpinasi Lietuvos vyriausybė, o platinimą organizuoja LR Finansų ministerija. Šiuo metu platinami 1, 2 ir 3 metų trukmės taupymo lakštai, kuriuos galima įsigyti specialioje svetainėje adresu https://www.vtl.lt arba Lietuvoje veikiančiuose bankuose. Bankuose už šį vertybinį popierių galėsite atsiskaityti ir grynaisiais pinigais. Reikėtų pažymėti, kad visiškai nesvarbu kokiu būdu taupymo lakštus pirksite, jokių papildomų įsigijimo mokesčių jums mokėti nereikės, kadangi viską apmoka Finansų ministerija.

Taupymo lakštų rizikos

Nors vyriausybės taupymo lakštai laikomi pakankamai saugia investavimo ir taupymo priemone, tačiau visuomet yra rizikos (nors ir daugiau teorinės) apie kurias investuotojas privalo žinoti:

  • Kredito rizika – tai rizika, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė, išleidusi taupymo lakštų emisiją, atėjus išpirkimo terminui neįvykdys savo įsipareigojimų ir neatsiskaitys su investuotojais.
  • Likvidumo rizika – kadangi taupymo lakštais nėra prekiaujama antrinėje rinkoje, prireikus šių vertybinių popierių gali nepavykti greitai parduoti. Taupymo lakštų išankstinio pardavimo galimybė, turi būti aprašyta lakštų emisijos sąlygose.

Kodėl verta investuoti į taupymo lakštus?

  • Taupymo lakštai, kaip ir kiti vyriausybės vertybiniai popieriai, laikomi patikima ir mažos rizikos investavimo priemone, kadangi jų išpirkimą garantuoja valstybė.
  • Investuojant į taupymo lakštus, ne tik taupoma, bet ir padedama savo valstybei. Gyventojų investuoti pinigai panaudojami sveikatos ir socialinės apsaugos, švietimo, kultūros bei kitų valstybės garantuojamų paslaugų finansavimui.
  • Galima investuoti ir nedidelę sumą, kadangi vienas taupymo lakšto nominalas kainuoja 100 eurų.
  • Už taupymo lakštus gautos palūkanos yra neapmokestinamos (išskyrus įstatymų numatytus atvejus).
  • Įsigyjant taupymo lakštus, nereikia mokėti su jų įsigijimu susijusių mokesčių.

Kitos alternatyvos taupymo lakštams

Jei domina saugios ir mažos rizikos investavimo priemonės, taip pat galite pasidomėti ir kitomis panašių savybių turinčiomis alternatyvomis. Pavyzdžiui, Lietuvos Respublikos Vyriausybė siekdama pasiskolinti leidžia valstybės obligacijas ir iždo vekselius. Valstybės obligacijos – tai skolos vertybiniai popieriai, kurių galiojimo terminas yra ilgesnis nei 1 metai. Iždo vekseliai – tai trumpalaikiai vertybiniai popieriai, kurių galiojimo terminas būna iki 1 metų. Šių vertybinių popierių mokamos palūkanos paprastai būna didesnės už taupymo lakštų palūkanas.

Straipsnio santrauka

Straipsnio pavadinimas: Vyriausybės taupymo lakštai – saugus taupymo būdas skolinant valstybei

Aprašymas: Valstybiniai taupymo lakštai, visų pirma yra skirti šalies gyventojams. Sužinokite kaip galima saugiai taupyti ir tuo pačiu metu skolinti savo valstybei.

Paskelba: 2019-08-27

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.