Iždo vekseliai – tai trumpalaikiai vertybiniai popieriai. Sužinokite šių finansinių priemonių pagrindines savybes, kurios tūrėtų būti įdomios ir investuotojams.

Iždo vekseliai - tai valstybės garantuojami trumpalaikiai vertybiniai popieriai.

Kuomet valstybės siekia pasiskolinti trumpam laikotarpiui, kad galėtų padengti trumpalaikį biudžeto deficitą ar subalansuoti trumpalaikius pinigų srautus, jos paprastai išleidžia iždo vekselius. Iždo vekselis – tai trumpalaikis vyriausybės vertybinis popierius. Lietuvoje iždo vekseliais vadinami vyriausybės vertybiniai popieriai, kurių nominalioji galiojimo trukmė neviršija 1 metų.

Iždo vekseliai yra efektyvi pinigų skolinimosi trumpam laikotarpiui priemonė, kuria naudojasi dauguma pasaulio valstybių. Iš esmės, tai valstybės pažadas, praėjus vekselyje nurodytam laikui, sumokėti vekselio savininkui jame nurodytą pinigų sumą. O kur gi palūkanos, paklausite? Juk investuotojas turi ir uždirbti! Įdomumas tame, kad iždo vekseliai parduodami su nuolaida, kuri paprastai būna lygi tuo metu esančiai palūkanų normai, o atėjus išpirkimo terminui, investuotojui išmokama nustatyta nominali šio vertybinio popieriaus vertė. Taip uždirba investuotojas.

Iš kitos pusės, valstybės iždo vekselis nėra pati populiariausia investavimo priemonė tarp smulkių investuotojų. Iždo vekselius paprastai perka komerciniai bankai ir laiko juos kaip privalomų savo atsargų (aktyvų) dalį. Taigi, šie trumpalaikiai vertybiniai popieriai naudojami ir bankų sistemos likvidumui reguliuoti. Jei valstybė nori padidinti pinigų kiekį, ji išleidžia daugiau iždo vekselių, kurie didina bankinės sistemos likvidumą ir skatina aktyvesnę bankinę veiklą.

Pagrindinės iždo vekselių savybės yra maža rizika ir didelis likvidumas. Iždo vekseliai išleidžiami labai trumpam laikotarpiui, todėl tikimybė, kad per trumpą laiką šių vertybinių popierių leidėjas (valstybė) taps nemokus yra labai mažai tikėtina. Žinoma, išsivysčiusių ir ekonomiškai stabilių valstybių (JAV, Vokietija, Australija ir pan.) išleidžiami vekseliai laikomi saugesniais už besivystančių valstybių (Kinija, Rusija, Indija ir pan.) leidžiamus vertybiniu popierius, tačiau ir jų pajamingumas yra mažesnis.

Iždo vekselių platinimas

Valstybės iždo vekseliai platinami aukciono būdu. Šis būdas pasirinktas todėl, kad valstybė visuomet siekia savo leidžiamus vertybinius popierius išplatinti kuo mažesnėmis palūkanomis. Lietuvoje iždo vekselius platina vyriausybė, o aukcionus organizuoja LR Finansų ministerija. Organizuojamuose aukcionuose gali dalyvauti tik Finansų ministerijos reikalavimus atitinkantys ir aukciono dalyvio sutartis pasirašę bankai bei finansų maklerio įmonės. Pasibaigus pirminiam platinimui, iždo vekselius perka ir parduoda bankai. Prekyba jais taip pat vyksta ir vertybinių popierių biržoje. Taigi, norint investuoti į valstybės iždo vekselius, tiesiog reikia kreiptis į savo banką arba į finansines paslaugas teikiančią finansų maklerio įmonę.

Reikėtų paminėti, kad rengiamuose aukcionuose platinami ne tik iždo vekseliai, bet ir valstybės obligacijos. Valstybės obligacijos – tai valstybės vardu išleidžiami vertybiniai popieriai, kurių galiojimo trukmė yra ilgesnė nei 1 metai. Taip pat, siekdama skatinti skolinimą šalies viduje bei sudaryti alternatyvą banko indėliams, Lietuvos vyriausybė leidžia būtent šalies gyventojams pritaikytus skolos vertybinius popierius – taupymo lakštus. Valstybės taupymo lakštai nėra platinami aukcione, juos galima įsigyti specialioje svetainėje adresu: https://www.vtl.lt.

Bet grįžkime prie valstybės iždo vekselių.

Iždo vekselių privalumai ir trūkumai

Pagrindiniai iždo vekselių privalumai:

  • Pati saugiausia investavimo priemonė
  • Pati likvidžiausia investavimo priemonė
  • Už iždo vekselius gaunamos palūkanos nėra apmokestinamos
  • Perkant iždo vekselius netaikomi komisiniai mokesčiai.

Pagrindiniai iždo vekselių trūkumai:

  • Nedidelis pajamingumas
  • Iždo vekselių pajamingumas dažnai būna mažesnis už vidutinį arba aukštą infliacijos lygį.

Iždo vekselis kaip investavimo priemonė

Apibendrinant galima teigti, kad valstybės iždo vekseliai – tai mažo pajamingumo investicinės priemonės. Kadangi šie vertybiniai popieriai yra saugesni ir likvidesni nei akcijos ar obligacijos, natūralu, kad ir jų pelningumas yra mažas arba geriausi atveju vidutinis. Dėl šių savybių, iždo vekseliai, kaip investavimo priemonės, gali sudominti tuos investuotojus, kurie investuoja trumpam periodui (iki vienerių metų) ir pasitenkina mažu, tačiau užtikrintu pelnu.

Straipsnio santrauka
Ar tikrai iždo vekselis saugiausias vertybinis popierius?

Straipsnio pavadinimas: Ar tikrai iždo vekselis saugiausias vertybinis popierius?

Aprašymas: Iždo vekseliai – tai trumpalaikiai vertybiniai popieriai. Sužinokite šių finansinių priemonių pagrindines savybes, kurios tūrėtų būti įdomios ir investuotojams.

Paskelba: 2019-08-23

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.