Investavimo ABC – sužinokite kaip investuoti pinigus ir patiesti tvirtus stabilios finansinės ateities pamatus

Investuotojo ABC – tai mūsų parašytas investuotojo pradžiamokslis, kuriame sužinosite nuo ko pradėti investuoti ir kaip galite sėkmingai tai daryti ateityje.

Sužinokite kaip saugiai galite pradėti investuoti savo pinigus.

Visi mes lengvai galime sugalvoti daugybę būdų pinigams išleisti ir savo piniginei paploninti, tačiau kiek žinome būdų savo piniginei papildyti? Aišku viena, kad norint tapti turtingais, finansiškai nepriklausomais ir išeiti į pensiją anksčiau laiko, nepakanka mokėti pinigus išleisti. Reikia mokėti pinigus ir uždirbti. Iki šios dienos žmonės yra sugalvoję tik du patikimus būdus pinigams uždirbti – tai dirbti patiems arba leisti pinigams dirbti už jus.

Pirmasis būdas, kuomet pinigus uždirbame mes patys, dar kitaip yra vadinamas darbu – mes keliamės ryte, einame į darbą, darbe atliekame paskirtas užduotis ir jei paskirtas užduotis atliekame gerai, mėnesio gale gauname sutartą atlyginimą. Antrasis būdas, kuomet pinigai dirba už mus, paprastai yra vadinamas investavimu – čia mes įdarbiname savo pinigus ir šie dirba už mus 24 valandas per parą, be jokių išeiginių.

Šiame straipsnyje mes šnekėsime apie antrąjį pinigų uždirbimo būdą ir sužinosime kaip išmokti investuoti, todėl visiškai neatsitiktinai straipsnį pavadinome „Investavimo ABC“. Straipsnyje pateikti investavimo pagrindai yra skirti pradedantiems investuotojams, kurie visiškai neturi arba turi tik bazinių žinių apie investavimo procesą ir jo esmę. Taigi, jei dar nežinote kaip pradėti investuoti, tačiau esate tvirtai nusprendę šią veiklą pradėti – šis investavimo pradžiamokslis yra skirtas kaip tik jums. Išmokite įdarbinti savo pinigus, juk kaip gera žiūrėti kuomet kažkas dirba už jus!

Kaip investuoti – pirmieji pradedančio investuotojo žingsniai

Informacijos apie investavimą šiuo metu yra tiek daug, kad kartais darosi labai sunku apskritai nuspręsti kuom verta domėtis. Knygos, seminarai, internetiniai portalai ar video blogai – tikriausiai didžiausia problema pradedančiam investuotojui išsirinkti kas labiau patinka. Tačiau iš kitos pusės, situacija yra truputį paradoksali, kadangi surasti išsamią informaciją apie pirmuosius investavimo žingsnius yra pakankamai sunku. Kodėl taip yra? Kodėl dauguma investavimo guru savo klausytojus skuba mokinti važiuoti dviračiu, dar neišmokinę tvirtai vaikščioti? Šią spragą pabandysime užpildyti.

Taip pat, prieš pradedant dėstyti investavimo pradmenis, norėtume akcentuoti dar vieną svarbų dalyką. Viena pirmųjų ir pagrindinių pradedančiųjų investuotojų klaidų yra nerealių bei per daug optimistinių lūkesčių nusistatymas. Dauguma pradedančių investuotojų klaidingai mano, kad žinant kaip investuoti pinigus, galima labai greitai praturtėti ir vėliau džiaugtis amžinomis atostogomis. Šį mitą norime kuo greičiau sugriauti. Investavimas – tai ilgas ir daug laiko reikalaujantis procesas. Investuojant, per vieną naktį turtingais netapsite, todėl jeigu tikitės praturtėti greitai – investavimo veikla tikriausiai yra ne jums. O dabar grįžkime atgal prie jūsų investavimo pradžiamokslio.

Nors nauji dalykai, pačioje pradžioje visuomet atrodo truputį sudėtingi, bet darant žingsnį po žingsnio, viskas pradeda darytis aiškiau. Lygiai taip pat ir su investavimu. Pradėti investuoti reikėtų pamažu, pirma paskaityti apie investavimą bendrai, vėliau pasidomėti kokie investavimo būdai apskritai yra prieinami, o po to pažaisti ir su demo sąskaitomis. Investavimo pagrindai nėra sudėtingi. Tiesą sakant tai tik keletas žingsnių, keletas taisyklių, kurias išmokę turėsite tvirtą pamatą, ant kurio galėsite pradėti statyti savo stabilią finansinę ateitį.

Taigi, kokius žingsnius prieš pradedant investuoti reikia žengti? Visų pirma, prieš pradedant investuoti, reikia turėti sukaupus tam tikrą rezervą „juodai dienai“. Beje, šis patarimas geras ne tik pradedantiems investuotojams, bet ir apskritai visiems žmonėms. Antra, investavimui reikalingos tam tikros piniginės lėšos, todėl jei reikiama pinigų suma jums kartais iš dangaus nenukrito, būtinas lėšas reikės sutaupyti patiems. Trečia, nusistatykite investavimo tikslus, kadangi būtent jie didžiąja dalimi lems kaip ir į ką jūs investuosite.

Einame toliau. Kuomet žinote savo tikslus, pats metas išsirinkti kur investuoti. Investavimo būdų yra daug ir kiekvienas turi savų privalumų, trūkumų bei pasižymi tam tikromis savybėmis. Kiekviena investicija yra daugiau ar mažiau rizikinga, todėl sprendžiant kur ir kaip investuoti, taip pat turėsite įvertinti ir galimas savo investicijų rizikas bei kokio dydžio riziką galite toleruoti jūs pats. Išsiaiškinus visas galimas rizikas, pats metas išsirinkti savo finansų tarpininką, kuris jums teiks investicines paslaugas. Tai labai svarbus žingsnis, kadangi nuo finansų tarpininko patikimumo ir darbo kokybės, tiesiogiai priklausys ir jūsų rezultatai. Galiausiai, išsirinkus patikimą finansų tarpininką, pas jį galėsite atsidaryti savo vertybinių popierių sąskaitą ir pradėti investuoti.

Taigi, pagrindiniai žingsniai prieš pradedant investuoti:

  • Sukaupkite finansinį rezervą „juodai dienai“
  • Sukaupkite lėšas kurios bus skirtos investavimui
  • Nusistatykite investavimo tikslus
  • Išsirinkite investavimo priemonės
  • Nustatykite savo rizikos toleranciją
  • Išsirinkite patikimą finansų tarpininką
  • Atsidarykite vertybinių popierių sąskaitą

Norint geriau įsisavinti nuo ko pradėti investuoti, aptarsime kiekvieną iš aukščiau išvardintų žingsnių žymiai detaliau.

Finansinis rezervas – kam jis reikalingas ir kokio dydžio turi būti?

Investavimas neatsiejamas nuo taupymo, todėl norint sužinoti kaip pradėti investuoti, pirma turite išmokti atsakingai planuoti savo pajamas ir išlaidas, o kasdieninėms reikmėms stengtis išleisti mažiau nei uždirbate. Neišleistas lėšas skirkite finansinio rezervo kaupimui. Juk investavimas yra rimtas žingsnis, kuriam būtina pasiruošti taip, kad galimos nesėkmės atveju nei jūs, nei jūsų šeima neprarastų visų santaupų. Finansinis rezervas reikalingas tam, kad pavyzdžiui netekus darbo ar stipriai sumažėjus pajamų šaltiniui, atsargoje turėtumėte tam tikrą pinigų sumą, kuri leistų jums racionaliai mąstyti ir priimti pagrįstus sprendimus.

Taigi, finansinis rezervas veikia tarsi garantas, užtikrinantis finansinį saugumą pradedant investuoti ir kitais netikėtais gyvenimo atvejais. Šiuos pinigus patartina laikyti ten, iš kur prireikus, juos būtų galima lengvai ir greitai paimti. Bene saugiausias ir patikimiausias būdas jūsų finansiniam rezervui kaupti būtų indėlis. Investuoti savo finansinio rezervo nepatartina. Investicinių priemonių rinkos vertė nuolat kinta ir netikėtai prireikus atsiimti investuotus pinigus anksčiau, dėl rinkos pokyčių, galite atgauti mažesnę pinigų sumą nei investavote pradžioje. Savo finansinį rezervą patariame laikyti saugiai banko indėlyje ir nesijaudinti, kad dėl infliacijos poveikio šių pinigų perkamoji galia šiek tiek sumažės. Šių lėšų paskirtis yra kitokia, jos turi užtikrinti jūsų finansinį saugumą netikėtais atvejais.

Kokio dydžio finansinį rezervą investavimo pradžiai rekomenduojama sukaupti?

Nors šiuo klausimu įvairių užsienio ir Lietuvos ekspertų nuomonės truputį skiriasi, tačiau galime išvesti bendrą paralelę, kad minimalus finansinis rezervas turėtų sudaryti bent 3 mėnesių šeimos pajamų dydį. Atkreipiame dėmesį, kad tai yra mažiausias rekomenduojamas minimumas. Jei norite jaustis saugiau, jūsų „finansinė pagalvė“ tūrėtų būti ne plonesnei nei 6 mėnesių šeimos pajamų dydis. Pavyzdžiui, jeigu jūsų pajamos siekia 1500 Eur, o išlaidos yra mažesnės už gaunamas pajamas, tuomet jūsų finansinis rezervas turėtų būti: 1500 Eur x 6 mėn. = 9000 Eur. Žinoma jei turite kažkokių finansinių įsipareigojimų, jūsų rezervas turėtų būti atitinkamai didesnis.

Rezervą jau sukaupiau, ar dabar galiu pradėti mokintis kaip investuoti?

Mokintis kaip investuoti pinigus galite visuomet, net ir taupydami bei kaupdami „finansinę pagalvę“, tačiau praktiškai tai daryti rekomenduojame tik užtikrinus savo finansinį saugumą. Pasirūpinkite turto ir sveikatos draudimais – įvykus nelaimei draudimo išmokos padengs netikėtai atsiradusias išlaidas. Labai svarbu apsidrausti tuomet, kai turite ilgalaikių finansinių įsipareigojimų, pavyzdžiui, būsto paskolą. Taip pat rekomenduojame pradėti kaupti ilgalaikiams tikslams – vaikų mokslams ar pensijai. Čia galite rinktis ir investavimo elementų turinčias priemones: investicinis gyvybės draudimas arba pensijų fondai.

Kiek lėšų reikia sukaupti, kad būtų galima pradėti investuoti?

Jei atlikus aukščiau nurodytus žingsnius turite laisvų pinigų, tuomet juos jau būtų prasminga įdarbinti taip, kad pinigai dirbtų už jus ir taptų papildomu pajamų šaltiniu. Iš principo, griežtos ribos kiek lėšų reikia būti sukaupus, kad pradėti investuoti, nėra nustatyta. Pradėti investuoti galite ir tuo atveju, jei kiekvieną mėnesį atidedate po keliasdešimt eurų.

Iš kitos pusės, renkantis investavimui skirtą sumą, būtina įvertinti keletą niuansų. Visų pirma, jūsų finansų tarpininkas, apie kurį kalbėsime vėliau, už kiekvieną pavedimą ims nustatytą tarpininkavimo mokestį, todėl investuojant mažomis sumomis, tarpininkavimo mokestis taps santykinai didelis investuojamai sumai, dėl ko pačios investicijos gali tapti neefektyvios. Antras dalykas, nepakanka vien tik išmokti kaip investuoti, šiai veiklai reikia skirti ir laiko. Jei investuosite mažomis sumomis, laikas, kurį praleisite stebėdami savo investicijas, gali neatpirkti tos nedidelės naudos, kurią gausite. Žinoma, nebent tai bus laikas sugaištas treniruotėms prieš rimtesnes investicijas ateityje.

Pagrindiniai jūsų žingsniai kaip pradėti investuoti: sukaupkite rezervą juodai dienai, pasirūpinkite finansiniu saugumu, sukaupkite lėšas skirtas investavimui, nusistatykite savo investavimo tikslus, išsirinkite investavimo priemones, nusistatykite savo rizikos toleranciją, pasirinkite patikimą finansų tarpininką ir atsidarykite vertybinių popierių sąskaitą. Atlikę šiuos žingsnius, galite pradėti investuoti savo pinigus.

Tikslai – investuoti pradedame nuo konkrečių tikslų nustatymo

Nusprendus pradėti investuoti svarbiausia aiškiai suformuluoti investavimo tikslus. Jums reikėtų sau atsakyti į kelis klausimus: „Kokiam laikotarpiui investuoju?“, „Ko siekiu investuodamas?“, „Ar galiu sau leisti prarasti visus investuotus pinigus?“, „Kokia man priimtina rizika?“. Jūsų atsakymai į šiuo klausimus didžiąja dalimi nulems į ką ir kaip investuosite savo pinigus. Akivaizdu, kad tiksliai žinant kokiam tikslui investuojama yra daug lengviau apsispręsti kur ir kaip investuoti. Pavyzdžiui, jei jūsų tikslas pradėti kaupti pensijai, tuomet reikėtų ir rinktis specialiai šiam tikslui sukurtus pensijų fondus.

Kalbant apie tikslus, žmonės paprastai investuoja dėl įvairiausių priežasčių. Vieni, ilgesnėje perspektyvoje nori susikurti sau didesnę gerovę, kiti dar būdami jauni pradeda planuoti senatvę, dar kiti, tiesiog nori padidinti turimą turtą arba siekia, kad turimo turto vertė nesumažėtų. Taigi, prieš pradedant investuoti reikia tiksliai apsibrėžti tikslą dėl kurio investuojama:

  • Naujam automobiliui?
  • Pirkti namui?
  • Vaikų mokslams?
  • Atostogoms užsienyje?
  • Senatvei?
  • Turimo turto padidinimui?
  • Turimo turto vertės išsaugojimui?

Atsakymai į šiuos ir panašius klausimus padės aiškiau suvokti investavimo tikslą ir geriau pasirinkti investavimo produktus, kurių yra tikrai nemažai.

Geriausios investavimo galimybės pradedančiam investuotojui

Taigi, šiam momentui jau esate sukaupę tam tikrą rezervą „juodai dienai“, apsidraudę savo turtą bei gyvybę nuo netikėtų atvejų ir po truputį taupote ilgalaikiams tikslams. Puiku, jūsų finansiniu saugumu yra pasirūpinta, todėl galite pradėti svarstyti kaip įdarbinti likusias laisvas lėšas ir praktiškai pamatyti kas tai yra sudėtinės palūkanos!

PlatformaInvestavimo sritisPalūkanų normaMinimali investicijaPremijaRegistracija

HeavyFinance

Verslo paskolos

Sunkioji technika

12,12%

100 Eur

2%

30 d. nuo investuotos sumos

Investuoti

EstateGuru

NT paskolos

11,58%

50 Eur

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

Investuoti

Profitus

NT paskolos

10,50%

100 Eur

-

Investuoti

Letsinvest

NT paskolos

12%

100 Eur

-

Investuoti

Savy

Vartojimo paskolos

12%

10 Eur

-

Investuoti

Paskolų klubas

Vartojimo paskolos

Verslo paskolos

16%

20 Eur

1 % nuo investuotos sumos 3 mėn.

Investuoti

PeerBerry

Vartojimo paskolos

11%

10 Eur

-

Investuoti
PlatformaInvestavimo sritisPalūkanų normaMinimali investicijaPremija

HeavyFinance

Verslo paskolos

Sunkioji technika

12,12%

100 Eur

2%

30 d. nuo investuotos sumos

Investuoti

EstateGuru

NT paskolos

11,58%

50 Eur

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

Investuoti

Profitus

NT paskolos

11,50%

100 Eur

-

Investuoti

Letsinvest

NT paskolos

12%

100 Eur

-

Investuoti

Savy

Vartojimo paskolos

12%

10 Eur

-

Investuoti

Paskolų klubas

Vartojimo paskolos

Verslo paskolos

16%

20 Eur

1 % nuo investuotos sumos 3 mėn

Investuoti

PeerBerry

Vartojimo paskolos

11%

10 Eur

-

Investuoti

HeavyFinance

Investuoti
Investavimo sritis

Verslo paskolos

Sunkioji technika

Palūkanų norma

12,12%

Minimali investicija

100 Eur

Registracijos premija

2%

30 d. nuo investuotos sumos

 

EstateGuru

Investuoti
Investavimo sritis

NT paskolos

Palūkanų norma

11,58%

Minimali investicija

50 Eur

Registracijos premija

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

 

Profitus

Investuoti
Investavimo sritis

NT paskolos

Palūkanų norma

10,50%

Minimali investicija

100 Eur

Registracijos premija

-

 

Letsinvest

Investuoti
Investavimo sritis

 NT paskolos

Palūkanų norma

12%

Minimali investicija

100 Eur

Registracijos premija

-

 

Savy

Investuoti
Investavimo sritis

Vartojimo paskolos

Palūkanų norma

12%

Minimali investicija

10 Eur

Registracijos premija

-

 

Paskolų klubas

Investuoti
Investavimo sritis

Vartojimo paskolos

Verslo paskolos

Palūkanų norma

16%

Minimali investicija

20 Eur

Registracijos premija

1 % nuo investuotos sumos 3 mėn

 

PeerBerry

Investuoti
Investavimo sritis

Vartojimo paskolos

Palūkanų norma

11%

Minimali investicija

10 Eur

Registracijos premija

-

 

Nusistačius tikslus, kuriuos planuojate pasiekti investavimu, galime pradėti rinktis ir pačias tinkamiausias investavimo priemones, nustatytiems tikslams pasiekti. Investavimo galimybių pasirinkimas yra labai platus, tačiau iš principo galime išskirti dvi investicijų rūšis – tai vertybiniai popieriai (akcijos, obligacijos, investiciniai fondai) ir materialus turtas (nekilnojamas turtas, auksas, sidabras ir pan.). Reikėtų iš karto pažymėti, kad investicijos į vertybinius popierius yra žymiai likvidesnės ir lankstesnės už investicijas į materialų turtą, todėl pradedančiam investuotojui, dar tik besimokančiam kaip investuoti pinigus yra labiau tinkamos.

Pati tinkamiausia investavimo priemonė pradedantiems investuotojams, tikriausiai būtų investiciniai fondai. Būtent nuo jų ir rekomenduojame pradėti investuoti. Investuoti į fondus yra palyginus paprasta ir nereikia daug žinių, kadangi juos valdo profesionalūs valdytojai. Jie perka vertybinius popierius, vertina investavimo rizikas bei atidžiai stebi rinkas. Investuoti galima periodiškai ir nedideles sumas – vos nuo kelių dešimčių eurų. Investicinių fondų veiklos rezultatais galima pasidomėti fondo valdymo ataskaitose bei Lietuvos banko skelbiamose apžvalgose.

Žinoma, investuoti galite ir tiesiogiai, ne tik per investicinius fondus. Tačiau tokiu atveju jums patiems teks surasti laiko (ir turėti sugebėjimų) stebėti finansų rinkas bei atsirinkti vertybinius popierius į kuriuos būtų verta pradėti investuoti pinigus.

Reikėtų paminėti, kad be vertybinių popierių investuoti galite ir į kitas turto rūšis: nekilnojamas turtas, taurieji metalai, sutelktinis finansavimas, tarpusavio skolinimas ar kitos panašios investavimo platformos. Taip pat rasite ir daug kitų investicinių produktų, kurių, tiesą sakant, pradedantiems investuotojams nerekomenduojame - tai Forex, CFD, kriptovaliutos ir kiti išvestiniai instrumentai. Tai sudėtingos investavimo priemonės, todėl tik pradedant mokytis kaip investuoti, nuo šių finansinių instrumentų reikėtų dar kurį laiką laikytis atokiau.

Kad ir kokius investavimo būdus pasirinktumėte, labai svarbu įvertinti ne tik galimą uždarbį, bet ir galimą nuostolį. Pavyzdžiui, akcijos leidžia uždirbti daugiau nei obligacijos, tačiau ir jų vertė gali nukristi daug stipriau. Investuojant į akcijas būtina tai žinoti ir įvertinti. Kitaip sakant, renkantis investavimo priemones reikia įvertinti ir investavimo riziką – galimybę, kad dalis ar visos investuotos lėšos bus prarastos. Apie tai toliau ir pakalbėsime.

Rizikos valdymas – investavimo pagrindai kurie apsaugos nuo didelių nuostolių

Visos investicijos yra rizikingos. Tai viena pagrindinių taisyklių, kurias pradedant investuoti būtina išmokti. Kitaip sakant, kuo investicija pelningesnė (kuo daugiau galite uždirbti) – tuo ji yra rizikingesnė (tuo daugiau galite ir prarasti). Tinkamas rizikos valdymas padeda apsisaugoti nuo didelių finansinių praradimų. Taigi, visiškai nesvarbu į kokias priemones investuojama, investuotojas visuomet privalo pasirūpinti tinkamu investavimo rizikos valdymu.

Siekiant valdyti investavimo riziką, pirma reikia išsiaiškinti ką ji iš esmės reiškia. Kalbant paprastai, investavimo riziką reikia suprasti kaip tam tikrą galimybę investuojant patirti nuostolį. Kiekvienas investuotojas skirtingai toleruoja riziką. Vienam investuotojui jo investicijų vertės sumažėjimas 30 proc. atrodys kaip laikina korekcija, o kitam – pasaulio pabaiga. Labai svarbu nusistatyti teisingą asmeninį rizikos toleravimo lygį, kadangi jį peržengus, investuotojas pradeda daryti klaidas ir priimti neracionalius sprendimus.

Taigi, klausimas jums: kiek daugiausia gali sumažėti jūsų investicijos, kad vis dar galėtumėte ramiai miegoti naktį? -10%, - 20% ar -30%, o gal ir -50% jums neriba? Tikrai neverta prisiimti per didelės rizikos ir nuolat pergyventi dėl savo investicijų.

Nustatant sau priimtiną rizikos toleravimo lygį taip pat reikėtų atsižvelgti ir į šiuos veiksnius:

  • Turimas santaupas
  • Finansinio saugumo lygį (turto ir gyvybės draudimas)
  • Gaunamas pajamas
  • Patiriamas išlaidas
  • Finansinių įsipareigojimų dydį

Reikėtų pažymėti, kad teisingas asmeninės rizikos tolerancijos lygio nusistatymas yra viena svarbiausių sėkmingo investavimo prielaidų. Kiekvienas investavimo pradžiamokslis turėtų aptarti svarbiausius rizikos valdymo momentus. Pavyzdžiui, pasirinkus per didelę rizikos toleranciją ir jūsų investicijoms nuvertėjus daugiau nei galite ištverti, pradėsite daryti klaidas ir parduosite investicijas pačiu netinkamiausiu metu. Iš kitos pusės, pasirinkus per mažą rizikos slenkstį – rimtai apribosite savo investicines galimybes ir tikėtina gausite mažesnę grąžą nei galėtumėte gauti.

Rizikos valdymo būdai – išmokite apriboti savo galimus nuostolius

Siekiant apriboti galimus nuostolius, investuotojai naudoja keletą rizikos valdymo būdų: visų pirma jie išskaido (diversifikuoja) savo investicijas į skirtingas turto klases, taip pat paskirsto investicijas laike ir žinoma nuolat stebi bei seka rinką. Patyrę investuotojai, savo investicijoms apsaugoti, naudoja ir įvairius išvestinius finansinius instrumentus (ateities ir pasirinkimo sandoriai), dar kitaip vadinamus derivatyvais, tačiau tai pažengusiųjų tema, kurią nagrinėsime žymiai vėliau. Šiuo metu mes tik mokomės kaip pradėti investuoti.

Dabar detaliau aptarkime paprastesnius būdus investicijų rizikai valdyti:

  • Išskaidykite (diversifikuokite) savo investicijas. Neinvestuokite visų savo turimų pinigų į vieną investicinį produktą. Diversifikavimas padeda subalansuoti ir apsaugoti jūsų investicinį portfelį nuo didelio vertės sumažėjimo. Investuojant rinkitės skirtingų rūšių investicijas. Pavyzdžiui, mažėjant akcijų vertei, paprastai didėja obligacijų kaina, todėl jeigu turėtumėte tiek akcijų, tiek obligacijų – akcijų vertės sumažėjimą dalinai ar visiškai kompensuotų obligacijų kainos padidėjimas.

Išskaidykite savo investicijas. Diversifikavimas subalansuoja ir apsaugo jūsų investicinį portfelį nuo didelio vertės sumažėjimo.

  • Paskirstykite savo investicijas laike. Investicijų vertė gali kisti tiek trumpuoju, tiek ir ilguoju laikotarpiu. Pavyzdžiui, nors trumpuoju laikotarpiu daugelio investicinių priemonių kainos gali netikėtai pasikoreaguoti ir sumažėti, investuojant ilgam laikotarpiui – investuotojas gali būti tikras, kad jo investicijos tikrai bus daugiau ar mažiau sėkmingos.
  • Nuolat sekite ir stebėkite rinkos pokyčius. Rinkos tendencijos yra vadinamos trendu. Tarp investuotojų yra populiarus posakis, kad „trendas yra tavo draugas“. Taigi, net ir mokydamiesi investavimo pagrindų, stenkitės kuo dažniau stebėti rinką ir jos pokyčius.

Renkamės finansų tarpininką – pradėti investuoti geriausia su patikimu partneriu

Investavimas Lietuvoje paprastai atliekamas per finansinius tarpininkus - įmones teikiančias investicines paslaugas, todėl prieš pradedant investuoti jums reikia išsirinkti patikimą bendrakeleivį. Finansų tarpininkai konsultuoja investuotojus įvairiais klausimais bei tiesiogiai bendrauja su vertybinių popierių birža, vykdydami investuotojų pavedimus pirkti arba parduoti vertybinius popierius. Taigi, nuo finansų tarpininko darbo kokybės, priklauso ir jūsų investavimo veiklos rezultatai, todėl jį reikia rinktis labai atsakingai.

Lietuvoje investicines paslaugas gali teikti Lietuvos banko ar kitos Europos Sąjungos valstybės priežiūros institucijos išduotą leidimą turinčios finansų maklerio įmonės, bankai, finansų patarėjo įmonės ar finansų maklerio įmonių Lietuvoje įsteigti filialai. Iš esmės, patikrinti ar investicines paslaugas siūlanti arba teikianti įmonė turi reikiamus leidimus, galite Lietuvos banko svetainėje šiuo adresu: https://www.lb.lt/lt/finansu-rinku-dalyviai.

Išsirinkus patikimą finansų tarpininką belieka tik atsidaryti vertybinių popierių sąskaitą. Atsidarant sąskaitą pasidomėkite kokius komisinius mokesčius tarpininkas taiko bei kiek investicinių produktų ir kokiose rinkose galima pirkti. Patikima įmonė visuomet suteiks visą būtiną informaciją. Atsidarius vertybinių popierių sąskaitą reikės tiesiog pervesti į ją investavimui skirtas lėšas ir pradėti pirkti norimus vertybinius popierius. Pavedimo sandoriai dažniausiai atliekami internetu ir įvykdomi labai greitai.

Pabaigai – keletas patarimų kaip investuoti, kad neprarasti

Vieno aiškaus recepto, kur ir kaip investuoti pinigus, nėra. Iš kitos pusės, aišku tik tai, kad stiklainyje laikomi pinigai – taip pat laikui bėgant nuvertės. Taigi, norint išvengti pinigų nuvertėjimo, pinigus būtina investuoti.

Viešoje erdvėje arba asmeniškai galite sulaukti pasiūlymų investuoti į įvairius investicinius produktus. Gali būti žadamas ir didelis pelnas „beveik“ be jokios rizikos. Sulaukus panašaus pobūdžio pasiūlymų, neskubėkite jais pasinaudoti. Neinvestuokite į priemones, kurių gerai neišmanote, be reikalo nerizikuokite savo santaupomis. Taip pat atminkite, kad visos investicijos yra rizikingos, o nerizikingų investicijų, tiesiog nėra.

Juk visi žinome kaip sunku pinigus uždirbti, bet lengva juos prarasti. Investuokite atsakingai!

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.