Sužinokite kas yra valstybės obligacijos, kaip jos išleidžiamos ir kur jas galima įsigyti.

Vyriausybės obligacijos – tai vyriausybės platinami skolos vertybiniai popieriai, kurių galiojimo terminas yra ilgesnis nei 1 metai.

Svarbiausioms valstybės funkcijoms finansuoti Lietuvos Respublikos Vyriausybė, valstybės vardu, išleidžia įvairių rūšių skolos vertybinius popierius. Šie vertybiniai popieriai yra pagrindinė valstybės skolinimosi priemonė, kuri leidžia efektyviai pasiskolinti pinigų finansų rinkose. Vyriausybės išleidžiamų vertybinių popierių gali įsigyti Lietuvos bei užsienio fiziniai ir juridiniai asmenys. Pagal galiojimo terminą vyriausybiniai vertybiniai popieriai yra skirstomi į trumpalaikius – galiojančius iki 1 metų ir ilgalaikius – galiojančius daugiau nei 1 metus.

Siekiant pasiskolinti, Lietuvos Respublikos Vyriausybė leidžia trijų rūšių vertybinius popierius:

  • Vyriausybės obligacijos – tai vyriausybės platinami skolos vertybiniai popieriai, kurių galiojimo terminas yra ilgesnis nei 1 metai.
  • Iždo vekseliai – tai vyriausybės vertybiniai popieriai kurių galiojimo terminas iki 1 metų. Iždo vekselis yra laikomas saugiausiu skolos vertybiniu popieriumi, nes tikimybė, kad valstybė per vienerius metus gali tapti nemoki yra labai nedidelė.
  • Vyriausybės taupymo lakštai – tai visų pirma šalies gyventojams skirti vertybiniai popieriai. Taupymo lakštų pagalba valstybė skatina skolinimą šalies viduje. Paprastai platinami 1-3 metų galiojimo trukmės taupymo lakštai.

Kas yra valstybės obligacijos?

Bendru atveju, obligacijomis vadiname fiksuotų ar kintamų palūkanų skolos vertybinius popierius. Kuomet valstybė siekia pasiskolinti, ji skolos vertybinius popierius išleidžia savo vardu. Valstybės vardu išleidžiamos obligacijos yra vadinamos vyriausybės vertybiniais popieriais (VVP). Obligacijos, kurių išpirkimo terminas ilgesnis nei 1 metai - vadinamos vyriausybės obligacijomis. Obligacijos, kurių išpirkimo terminas trumpesnis nei 1 metai - vadinamos iždo vekseliais.

Taigi, vyriausybės obligacijos – tai valstybės prisiimtas įsipareigojimas sutartu terminu išpirkti obligacijas ir sumokėti iš anksto nustatytas palūkanas. Kitaip sakant, įsigydamas vyriausybės obligacijų, investuotojas skolina pinigus valstybei, o valstybė įsipareigoja sutartą dieną pinigus grąžinti ir sumokėti palūkanas. Beveik visos pasaulio valstybės leidžia obligacijas siekdamos pritraukti laisvą kapitalą į savo šalį.

Kaip vyksta valstybės obligacijų platinimas ir kur jų galima įsigyti?

Pirminis valstybės obligacijų platinimas vyksta aukciono būdu. Aukcionus, keletą kartų per mėnesį, organizuoja Finansų ministerija. Aukcionuose gali dalyvauti ne visi norintys, o tik tie bankai ir finansų maklerio įmonės, kurie atitinka ministerijos nustatytus reikalavimus. Aukciono būdas pasirinktas siekiant vertybinius popierius išplatinti kuo mažesnėmis palūkanomis.

Pirminiam platinimui pasibaigus, valstybės obligacijos patenka į antrinę rinką, kurioje jas gali įsigyti visi norintys. Prekyba obligacijomis vyksta vertybinių popierių biržoje. Norint įsigyti valstybės obligacijų, reikia kreipti į savo banką arba į finansų maklerio įmonę. Ten galėsite pasirašyti investicinių paslaugų teikimo sutartį ir atsidaryti savo vertybinių popierių sąskaitą. Susitvarkius visus formalumus, jums beliks pateikti pavedimą į vertybinių popierių biržą ir sandoriui įvykus, savo sąskaitoje turėsite saugią investiciją.

Kodėl verta rinktis valstybės obligacijas?

Paprastai laikoma, kad valstybių išleidžiamos obligacijos yra saugi investicija, kadangi valstybės visuomet vykdo prisiimtus įsipareigojimus – sutartu laiku išperka obligacijas ir sumoka palūkanas. Kadangi valstybės obligacijos laikomos saugiomis, už jas mokamos ir mažesnės palūkanos, nei pavyzdžiui už privačių bendrovių išleistas obligacijas. Dėl šios priežasties, valstybių obligacijos dažniausiai būna ne tokios pelningos kaip kiti investavimo instrumentai. Juk investicijų grąža visuomet priklauso nuo rizikos.

Kita vertus yra nemažai priežasčių kodėl į savo investicinį portfelį būtina įtraukti ir šiuos valstybių leidžiamus vertybinius popierius:

  • Valstybės leidžiamos obligacijos yra garantuotos valstybės turtu, todėl jos laikomos saugia investicija.
  • Investuojant į obligacijas iš anksto žinomas palūkanų dydis, palūkanų mokėjimo būdas ir skolos grąžinimo terminas. Kitaip sakant, investuotojui iš anksto žinoma kokią grąžą jis gaus jei obligacijas išlaikys iki nustatytos išpirkimo dienos.
  • Kadangi valstybės obligacijomis prekiaujama vertybinių popierių biržoje, jas galima parduoti nesulaukus jų išpirkimo dienos.
  • Kadangi VVP galiojimo trukmė būna nuo keleto mėnesių iki keleto dešimtmečių, investuotojai turi didelį pasirinkimą į kokios trukmės vyriausybių obligacijas jie nori investuoti.
  • Palūkanos gautos už valstybės obligacijas yra neapmokestinamos.
  • Valstybės obligacijų palūkanos yra didesnės už bankuose mokamas palūkanas terminuotiems indėliams.

Straipsnio santrauka
Kas yra valstybės vardu leidžiamos vyriausybės obligacijos?

Straipsnio pavadinimas: Kas yra valstybės vardu leidžiamos vyriausybės obligacijos?

Aprašymas: Sužinokite kas yra valstybės obligacijos, kaip jos išleidžiamos ir kur jas galima įsigyti.

Paskelba: 2019-08-18

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.