Kaip investuoti į akcijas – viskas ką reikia žinoti prieš darant pirmąją savo investiciją

Investicijos į akcijas šiuo metu yra viena iš populiariausių investavimo krypčių pasaulyje. Sužinokite kaip uždirbti iš akcijų ir išsaugoti savo pinigų perkamąją galią.

Investavimas į akcijas šiuo metu yra viena populiariausių investavimo priemonių visame pasaulyje. Nuotraukoje - Niujorko akcijų birža.

Investavimas į akcijas, šiai dienai yra viena iš populiariausių investavimo priemonių visame pasaulyje. Taip susiklostė ne atsitiktinai, kadangi būtent investicijos į akcijas gali potencialiai suteikti didesnę investicinę grąžą nei kiti populiarūs pinigų investavimo būdai. Iš kitos pusės, akcijos taip pat yra viena iš rizikingiausių investavimo priemonių, kurios tinkamas įvaldymas, paprastai reikalauja ne tik specifinių žinių, bet ir nemažai laiko.

Taigi, jeigu jus tikrai sudomino akcijų rinka ir norite sužinoti kaip investuoti į akcijas, kviečiame šį straipsnį skaityti ir toliau, kadangi būtent čia jūs rasite atsakymus į visus svarbiausius savo klausimus. Straipsnyje aptarsime kodėl verta ir kaip pradėti investuoti į akcijas, išsiaiškinsime akcijų ir kitų investavimo priemonių pagrindinius skirtumus bei sužinosime kuo investavimas į akcijas skiriasi nuo spekuliavimo jomis. Trumpai tariant, sužinosite viską apie tai, kaip investuoti pinigus į akcijas.

Na, tuomet negaiškime laiko ir pradėkime!

Investavimo į akcijas pradžiamokslis

Visų pirma, mums reikėtų išsiaiškinti kas yra akcija.

Akcija – tai nuosavybės vertybinis popierius, kuris suteikia jos savininkui (akcininkui) teisę į tam tikrą bendrovės kapitalo dalį. Kitaip sakant, įsigijus bendrovės akcijų, jūs tampate vienu iš šios bendrovės savininkų ir turite teisę ne tik dalyvauti jos valdyme, bet ir gauti proporcingą turimų akcijų skaičiui, bendrovės pelno dalį (dividendus). Taigi, pinigų investavimas į akcijas – tai pinigų investavimas į verslą, kadangi įsigijus bendrovės akcijų, jūs taip pat tampate ir dalies bendrovės verslo savininku.

O kodėl bendrovės leidžia akcijas?

Bendrovės vykdančios verslą, atlieka labai svarbų vaidmenį laisvosios rinkos ekonomikoje, o jų išleidžiamos akcijos yra pagrindinė priemonė, kurios pagalba didinamas kapitalas, kuriamas turtas ir vystomas verslas. Leisdamos akcijas, bendrovės siekia gauti papildomų lėšų savo vykdomai veiklai plėtoti. Kadangi akcijos gali būti parduodamo viešai, net ir ribotą biudžetą turintys investuotojai, gali įsigyti pačių didžiausių pasaulio kompanijų akcijų ir tapti jų bendrasavininkais.

O ar visos akcijos būna vienodos?

Pagal akcijų savininkams suteikiamas teises, bendrovių išleidžiamos akcijos būna dviejų pagrindinių rūšių:

  • Paprastosios akcijos.
  • Privilegijuotosios akcijos.

Paprastosios akcijos – tai dažniausiai pagrindinę bendrovės išleistų akcijų dalį sudarantis vertybinis popierius, kuris nurodo teisę tam tikro dydžio bendrovės nuosavybės dalį. Kiekviena paprastoji akcija, bendrovės akcininkų susirinkimuose, suteikia vieno balso teisę jos turėtojui. Paprastųjų akcijų turėtojai, taip pat turi teisę gauti ir dalį bendrovės pelno, kuris dažniausiai yra išmokamas dividendų pavidalu. Reikėtų pažymėti, kad dividendainėra garantuoti ir jų išmokėjimą tvirtina tas pats bendrovės akcininkų susirinkimas. Daugelio bendrovių paprastosiomis akcijomis yra laisvai prekiaujama vertybinių popierių biržose.

Privilegijuotosios akcijos – tai vertybiniai popieriai turintys akcijų ir šiek tiek obligacijų savybių. Privilegijuotosios akcijos paprastai išleidžiamos tuomet, kai bendrovės savininkai siekia pritraukti papildomo kapitalo, tačiau taip pat nori neprarasti bendrovės kontrolės. Šios akcijos garantuoja jų turėtojams bendrovės įstatuose nustatyto dydžio dividendus, tačiau dažniausiai nesuteikia balso teisės akcininkų susirinkime. Taigi, išleidus privilegijuotas akcijas į bendrovę galima ne tik pritraukti papildomų lėšų, bet ir su mažesniu akcijų kiekiu, toliau išlaikyti jos kontrolę.

Kodėl verta investuoti į akcijas?

Pinigų investavimas į akcijas yra vienas iš daugelio investavimo būdų, kuriuos galima pasirinkti siekiant didinti savo turto vertę. Tačiau kodėl daugelis pasaulio investuotojų dažniausiai perka būtent akcijas, o ne kitas investicines priemones? Kodėl jos tokios populiarios? Iš tiesų, atsakymas gan paprastas. Visi investuotojai nori gauti investicinę grąžą, o investicija į akcijas, ilguoju laikotarpiu, potencialiai gali duoti didesnę grąžą nei kitos investavimo priemonės.

S&P 500 indekso 10 metų istorinis grafikas.

Šaltinis: Macrotrends

Štai pavyzdžiui „S&P 500“ indeksas, kuris yra laikomas vienu iš įtakingiausių Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) akcijų biržos rodiklių ir kurio 10 metų istorinį grafiką galite matyti aukščiau, puikiai parodo investavimo į akcijas privalumus. Sudarant „S&P 500“ indeksą, įtraukiamos 500 pirmaujančių bendrovių iš svarbiausių JAV ekonomikos sektorių. Akcijos, patenkančios į „S&P 500“ sudėtį, bendrai sudaro daugiau nei tris ketvirtadalius visos JAV akcijų rinkos kapitalizacijos, todėl iš indekso pokyčių galima spęsti apie tikėtiną investavimo į akcijas pajamingumą.

Kitaip sakant, į „S&P 500“ indeksą patenkančios akcijos, ilguoju laikotarpiu gali atnešti didesnę vidutinę grąžą nei daugelio patyrusių investuotojų sudarytų investicinių portfelių grąža. Tą akivaizdžiai matome grafike.

Tačiau tai dar ne visi investavimo į akcijas privalumai.

Kitas svarbus privalumas investuojant į akcijas - tai šių vertybinių popierių likvidumas. Šiais laikais, prekyba akcijomis dažniausiai vyksta internetu. Veikiančiose vertybinių popierių biržose, galima lengvai nusipirkti net ir didžiausių pasaulio bendrovių akcijų. Prireikus akcijas parduoti, jos taip pat lengvai parduodamos biržoje. Geriausia tai, kad dėl palyginti nedidelių operacijų atlikimo išlaidų, investavimas į akcijas pasidarė prieinamas ne tik investuotojams, bet ir paprastiems žmonėms.

Kaip uždirbti iš akcijų – renkamės vertę ar augimą?

Investuotojai iš akcijų gali uždirbti dviem pagrindiniais būdais:

  • Gaudami dividendais išmokamą bendrovės pelno dalį.
  • Parduodami akcijas didesne kaina, negu jas buvo nusipirkę.

Dividendus paprastai moka stambios, seniai rinkoje veikiančios bei joje įsitvirtinusios bendrovės, kurios turi pakankamai ribotas tolimesnės veiklos plėtros galimybes, todėl uždirbtu pelnu dalinasi su savo akcininkais. Iš kitos pusės, jaunos, greitai augančios bei besiplečiančios bendrovės, uždirbtą pelną dažniausiai reinvestuoja į tolimesnę veiklos plėtrą, todėl savo akcininkams dividendų nemoka.

Dividendus mokančių bendrovių akcijas būtų galima vadinti vertės akcijomis, kadangi šios akcijos neša stabilią vertę jų turėtojams. Visą uždirbtą pelną į tolimesnę veiklą reinvestuojančių bendrovių akcijas, būtų galima pavadinti augimo akcijomis, nes augant verslui ir didėjant bendrovės vertei, kyla ir bendrovės akcijų kaina.

Taigi, investuotojo uždarbio dydis, daugiausiai priklauso nuo bendrovės finansinių rezultatų, todėl norint išmokti kaip investuoti į akcijas, taip pat būtina mokėti atlikti ir įmonės veiklos analizę. Kitaip sakant, investuotojas turi mokėti įvertinti bendrovės, į kurią investuoja, finansus, nustatyti tikrąją jos akcijų vertę bei sugebėti prognozuoti, kaip šiai bendrovei gali sektis ateityje. Atminkite, pirkdami akcijas, jūs investuojate į verslą, todėl turite nuolat domėtis ir žinoti verslo, į kurį investuojate, subtilybes.

Investavimo į akcijas būdai – daryti tai pačiam ar reikalą patikėti profesionalams?

Na, jei nusprendėte bent dalį savo turimų pinigų investuoti į akcijas, sekantis žingsnis yra pasirinkti tinkamiausią investavimo būdą. Iš esmės, Lietuvoje investuoti į akcijas galima dviem būdais – investuoti savarankiškai arba per investicinius fondus. Aptarkime šiuos būdus detaliau ir išsiaiškinkime kuris iš jų yra pats tinkamiausias jums.

Lietuvoje investuoti į akcijas galima dviem būdais – investuoti savarankiškai arba per investicinius fondus.

Investuojant į akcijas savarankiškai, jūsų investicinio portfelio sudėtis priklausys tik nuo jūsų pačių sprendimų. Jūs pats rinksitės bendroves į kurias jūsų nuomone yra verta investuoti. Vadinasi, turėsite pats ieškoti perspektyvių bendrovių, atlikti jų analizę bei sekti rinkos naujienas. Investuojant savarankiškai, jūs galite tikėtis gauti žymiai didesnę grąžą nei vidutinė akcijų rinkos grąža, tačiau tam turėsite skirti nemažai savo laiko.

Taigi, savarankiškos investicijos į akcijas iš jūsų pareikalaus nemažai laiko ir tam tikrų žinių, tačiau svarbiausias dalykas yra tas, kad investavimas jums turi patikti! Jeigu nuolatiniai svyravimai akcijų rinkoje neleidžia ramiai miegoti, tikrai neverta apkrauti savęs papildomais rūpesčiais. Tokiu atveju, investavimo į akcijas veiklą patikėkite profesionalams.

Turbūt didžiausias investavimo į akcijas per fondus privalumas tas, kad juos valdo profesionalai. Fondų valdytojai dirba net ir tuomet, kai jūs užsiimate savo reikalais. Žinoma, visas šis fondo valdytojų vargas yra ne už dyką. Investicinio fondo valdymo metinis mokestis, kai kuriais atvejais, gali siekti ir 3 proc. Iš pirmo žvilgsnio tie 3 proc. atrodo nedaug, tačiau atminkite, kad valdymo mokestį gali tekti mokėti net ir tuomet, jei fondas veikia nuostolingai.

Iš kitos pusės, galima rinktis, taip vadinamus biržoje prekiaujamus fondus (ETF fondus). Šių fondų mokesčiai paprastai yra mažesni. ETF fondų vienetais prekiaujama biržoje, panašiai kaip akcijomis, todėl juos lengva nusipirkti ir parduoti. Biržoje prekiaujami fondai, dažniausiai stengiasi atkartoti konkrečiai pasirinkto akcijų indekso sudėtį, todėl jūsų investicijų pajamingumas bus labai panašus į pasirinkto indekso rodiklius.

Investavimo į akcijas rizika – arba kaip saugiau investuoti savo pinigus

Pinigų investavimas į akcijas, traukia daugelio investuotojų dėmesį dėl galimybės gauti solidžią grąžą, tačiau didesnė grąža yra neatsiejama ir nuo didesnės rizikos. Akcijų kainos nuolat keičiasi ir svyruoja, o bendrovės, kurios atrodė stiprios vakar, šiandien jau gali susidurti su finansinėmis problemomis. Investicijos į akcijas – tai vienas iš rizikingesnių investavimo būdų, todėl prieš pradedant investuoti, būtina susipažinti su galimais rizikos veiksniais ir įsivertinti ar ši rizika jums yra priimtina.

Investuojant į akcijas reikia visuomet turėti galvoje, kad susiklosčius nepalankioms aplinkybėms, galite patirti tam tikrų nuostolių. Akcijų riziką galima suskirstyti į dvi dideles kategorijas:

  • Akcijos kainos rizika – ši rizika pasireiškia akcijos kainos biržoje sumažėjimu. Akcijos kainos pokyčiams didelę įtaką turi rinkose esančios tendencijos, tarp investuotojų vyraujančios nuotaikos bei ekonominės aplinkos pokyčiai. Apskritai, visa akcijų rinka nuolat svyruoja ir jos pakilimų bei nuopuolių prognozuoti tiesiog neįmanoma, todėl akcijos kainos rizika yra daugiau susijusi su pačia akcijų rinka, nei su bendrovės veikla.
  • Bendrovės veiklos rizika – tai su bendrovės vykdomu verslu susiję rizikos veiksniai. Kuomet bendrovei verslas pradeda nesisekti ir rezultatai investuotojų lūkesčių nebetenkina, jos akcijų kaina gali stipriai smukti. Iš esmės, kuo bendrovės veiklos rezultatai sunkiau prognozuojami, tuo jos veiklos rizika yra didesnė. Taip pat reikėtų paminėti, kad bendrovės bankroto atveju, jos akcininkai dažniausiai netenka visų savo investuotų lėšų, todėl šią riziką reikėtų vertinti labai rimtai.

O kaip tada sumažinti akcijų riziką?

Didžiausia rizika kyla tuomet, kai investuojama tik į vienos bendrovės akcijas, todėl dažniausiai taikoma akcijų rizikos mažinimo priemonė yra investicinio portfelio diversifikavimas. Skamba sudėtingai, tačiau diversifikavimas, iš esmės reiškia, kad investicijas į akcijas reikia išskaidyti. Visus pinigus investuoti į vienos bendrovės akcijas yra labai rizikinga, kadangi net ir pačių sėkmingiausių bendrovių akcijų kaina, gali stipriai nukristi nutikus netikėtam įvykiui.

Paprastai rekomenduojama sudaryti maždaug 10-20 įvairių bendrovių akcijų portfelį. Žinoma, ką tik pradėjus investuoti, negalėsite iš karto nusipirkti dešimties bendrovių akcijų, todėl savo investicinio portfelio diversifikaciją atlikite etapais. Turėdami skirtingų bendrovių akcijų, stipriai sušvelninsite akcijų kainų svyravimus, nes vienoms akcijoms pingant, o kitoms brangstant – bendras jūsų investicinio portfelio vertės augimas bus žymiai stabilesnis.

Kaip pradėti investuoti į akcijas?

Galima sakyti, kad minimalios sumos investavimui į akcijas nėra. Priešingai nei investuojant į kitas turto klases, investicijoms į akcijas nereikia didelio pradinio kapitalo. Lietuvoje šią veiklą galima pradėti su keliais šimtais eurų, o užsienio rinkose, pradžiai užtektų ir kelių tūkstančių. Kita vertus, kuo mažesnę sumą investuojate, tuo santykinai didesnius komisinius mokesčius tenka mokėti, todėl Lietuvoje investavimą į akcijas, protingiausia būtų pradėti maždaug su tūkstančiu eurų.

Taigi, ką reikėtų daryti nusprendus įsigyti akcijų?

Investicijoms į akcijas išsirinkite patikimą finansų tarpininką

Investavimas į akcijas, Lietuvoje vyksta per finansų tarpininkus, taigi, norint pradėti investuoti, pirma reikia išsirinkti finansų tarpininką ir atsidaryti pas jį vertybinių popierių sąskaitą. Dalykas tas, kad visi Lietuvoje veikiančių akcinių bendrovių vertybiniai popieriai yra ne materialūs, o elektroniniai, todėl investuotojų įsigytos akcijos, fiksuojamos įrašais jų vardu atidaromose asmeninėse vertybinių popierių sąskaitose. Atidaryti ir tvarkyti jūsų vertybinių popierių sąskaitą gali tik pasirinktas finansų tarpininkas.

Atkreipkite dėmesį, finansų tarpininką reikia rinktis labai atsakingai, nes būtent pas jį laikysite savo pinigus!

Lietuvoje finansų tarpininko veiklą vykdo specializuotos finansų maklerio įmonės, akcijų brokeriai ir bankai. Visi tarpininkai, teikiantys investicines paslaugas, privalo turėti Lietuvos banko išduotą licenciją tokia veikla verstis. Licencijuoti tarpininkai skelbiami Lietuvos banko interneto svetainėje šiuo adresu: https://www.lb.lt/lt/finansu-rinku-dalyviai. Prieš atsidarant vertybinių popierių sąskaitą, būtinai patikrinkite ar jūsų pasirinktas finansų tarpininkas yra šiame sąraše!

Išsirinkus finansų tarpininką ieškokite akcijų į kurias verta investuoti

Išsirinkus patikimą finansų tarpininką ir pasirašius vertybinių popierių sąskaitos atidarymo sutartį, galite pradėti rinktis bendrovių į kurias norite investuoti akcijas. Geri finansų tarpininkai savo klientams suteikia galimybę investuoti įvairiose Lietuvos ir užsienio akcijų biržose, teikia profesionales konsultacijas investavimo klausimais bei nuolat praneša informaciją apie akcijų rinkų pokyčius.

Pačioje investavimo pradžioje nereikėtų žvalgytis į tolimas užsienio rinkas. Lietuvoje gyvenantiems investuotojams parankiausia būtų pradėti investuoti į Lietuvoje bei kitose Baltijos šalyse (Latvijoje ir Estijoje) veikiančių bendrovių akcijas. Juk vietinę rinką visuomet lengviau analizuoti ir pažinti. Dauguma Lietuvoje veiklą vykdančių finansinių tarpininkų suteikia galimybę investuoti į Baltijos šalių akcijų biržą, kurioje galite rasti būtent čia veikiančių kompanijų akcijas.

Kitas didelis privalumas investuojant į Baltijos akcijų biržas yra palyginti nedideli komisiniai mokesčiai už akcijų pirkimo ir pardavimo sandorių įvykdymą. Perkant arba parduodant Baltijos šalių akcijų biržose listinguojamų bendrovių akcijas, šiai dienai, už sandorio įvykdymą tektų sumokėti vidutiniškai apie 0,25 proc. nuo sandorio vertės. Tuo tarpu prekiaujant akcijomis užsienio šalių akcijų biržose, komisiniai mokesčiai yra žymiai didesni.

Tai ką daryti išsirinkus norimas akcijas?

Apsisprendus kurias akcijas norite pirkti, tiesiog reikia pervesti investavimui skirtas lėšas į atidarytą vertybinių popierių sąskaitą ir savo išsirinktam finansų tarpininkui, pateikti pavedimą pirkti akcijas. Akcijų pirkimas atliekamas internetu, todėl sandoriai įvykdomi pakankamai greitai. Dauguma finansų tarpininkų, savo klientų patogumui, suteikia priėjimą prie internetinių prekybos vertybiniais popieriais platformų, kuriose labai patogiai galima pirkti ar parduoti norimas akcijas.

Ar investavimas į akcijas tikrai pats geriausias pasirinkimas investuotojui?

Apskritai, akcijos turi daug privalumų lyginant su kitais investavimo instrumentais, tačiau vienareikšmiškai teigti, kad investicijos į akcijas yra pats geriausias pasirinkimas kiekvienam investuotojui, tikriausiai negalėtų niekas. Matote, investavime daug kas priklauso nuo kiekvieno žmogaus individualių savybių bei keliamų finansinių tikslų. Jeigu aukšta rizika jums nepriimtina ir akcijų rinkoms svyruojant, naktimis negalite ramiai miegoti, tikrai neverta apsunkinti gyvenimo rizikingomis investicijomis.

Sėkmė akcijų rinkose per vieną naktį neateina. Investavimas į akcijas reikalauja daug kantrybės ir drausmės. Žinoma, iš akcijų galite daug uždirbti, tačiau nesėkmės atveju, galite daug ir prarasti. Įsigytos akcijos, pačios savaime, pelno negarantuoja. Tik nuolat kaupdami žinias ir patirtį apie investavimą, išmoksite tinkamai analizuoti finansų rinkas, nustatyti tikrąją bendrovių vertę, suvaldyti investavimo riziką bei pasiekti aukštą investicinę grąžą.

Sėkmės akcijų rinkose!

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.