Ar dažnai tenka savęs klausti: „Koks turi būti mano biudžetas, kad pasiekčiau savo finansinius tikslus?“ Kviečiame išmokti sudaryti asmeninį biudžetą ir pradėti planuoti savo išlaidas jau šiandien!

Asmeninis biudžetas - tai tai tam tikro laikotarpio žmogaus uždirbamų pajamų ir patiriamų išlaidų apžvalga, pagal kurią planuojamos ateityje siektinos pajamos ir išlaidos.

Kur dingsta mano pinigai? Šį klausimą, tikriausiai ne vienas iš mūsų esame sau uždavę, vos tik prisijungus prie internetinės banko sąskaitos. Atrodo, kad didesnių pirkinių kaip ir nebuvo, tačiau pinigai vis tiek, ėmė ir pradingo. Pagrindinė priežastis kodėl taip atsitinka – per mažas dėmesys savo asmeniniams finansams, todėl norint tokių nemalonių situacijų išvengti, pats metas pradėti galvoti apie pinigų planavimą ir savo asmeninio biudžeto sudarymą. Atminkite, pirmas žingsnis į finansinę laisvę – tai teisingai sudarytas ir nuolat valdomas asmeninis biudžetas.

Kas yra asmeninis biudžetas ir kodėl jo reikia?

Asmeninis biudžetas – tai tam tikro laikotarpio žmogaus uždirbamų pajamų ir patiriamų išlaidų apžvalga, pagal kurią planuojamos ateityje siektinos pajamos ir išlaidos. Biudžetas paprastai sudaromas mėnesiui ir visiems metams. Asmeninio biudžeto sudarymas padeda įvertinti žmogaus esamą finansinę situaciją, stebėti iš kur ateina ir kur pradingsta pinigai,  bei užtikrinti, kad išleidžiami pinigai būtų panaudoti efektyviai. Kalbant paprasčiau, pagrindinis asmeninio biudžeto tikslas yra iš anksto susiplanuoti pinigus, prieš juos išleidžiant.

Kiekvieno žmogaus gyvenime yra labai daug sričių apie kurias tenka pagalvoti: švietimas, sveikata, vaikai, maistas, pinigų taupymas, transportas, investicijos, visų net neišvardinsi. Teisingai sudarytas biudžetas leidžia aiškiai nustatyti pačias svarbiausias esamo gyvenimo laikotarpio sritis ir pagrindinius pinigų srautus nukreipti būtent ten kur reikia. Todėl asmeninio biudžeto sudarymas ypač svarbus žmonėms, gyvenantiems nuo atlyginimo iki atlyginimo, kad nebūtų patekta į tokias stresines situacijas, kuomet svarbiai gyvenimo sričiai pinigų reikia, o jie jau išleisti kažkur kitur.

Iš esmės, visiškai nesvarbu kokia yra žmogaus finansinė padėtis – asmeninis biudžetas reikalingas visiems. Kaip bebūtų keista, geriausiai tai supranta patys turtingiausi žmonės, kurie žino, kad tik turint konkretų finansinį planą, galima efektyviai kontroliuoti savo pinigus, išvengti nebūtinų išlaidų ir kryptingai siekti užsibrėžto finansinio tikslo. Taigi, kiekvieną darbo dieną, gaištant bent aštuonias valandas pajamoms uždirbti, tikrai vertėtų skirti papildomas keletą minučių, savo finansų tvarkymui ir susidaryti asmeninį biudžetą.

O kaip jį teisingai sudaryti?

Mano biudžetas – kaip jį teisingai sudaryti?

Asmeninio biudžeto planavimas, pirma gali atrodyti kaip daug laiko ir pastangų reikalaujantis darbas, tačiau savo biudžetą sudarius nors keletą kartų, šis darbas tikrai taps naudingu ir pinigus taupančiu įpročiu. Asmeninis biudžetas sudaromas dviem etapais: pirma suskaičiuojame savo pajamas, o vėliau suplanuojame išlaidas. Labai svarbu kuo detaliau surašyti gaunamus ir planuojamus išleisti pinigus. Savo biudžetą galite planuoti sąsiuvinyje, Excel skaičiuoklėje, pinigų taupymo programa ar mobilia programėle. Iš esmės, visai nesvarbu kur tai darysite, svarbiausia, kad jums būtų patogu!

Reikėtų pažymėti, kad tikrai nėra vienintelės teisingos asmeninio biudžeto taisyklės, pagal kurią galėtumėte sudaryti tobulą biudžetą. Kiekvieno žmogaus finansinė padėtis, prioritetai bei pajamų šaltiniai gali būti skirtingi, todėl ir sudaryti biudžetai vienas nuo kito skirsis. Tam, kad savo asmeninį biudžetą sudaryti būtų lengviau, rekomenduojame jį rengti vadovaujantis žemiau nurodytais etapais:

1. Suskaičiuojame savo pajamas. Biudžetą reikėtų pradėti rengti nuo svarbiausio dalyko – jūsų pajamų, todėl į pajamų skiltį surašykite visus savo pajamų šaltinius. Įtraukite tik tas sumas, kurias tikrai gausite, netikėtai padidėjusių pajamų įtaką galėsite įvertinti tikslindami biudžetą sekančiame laikotarpyje. Kaip pajamos į jūsų asmeninį biudžetą tūrėtų būti įtrauktos:

  • Darbo užmokestis;
  • Investicinės veiklos pajamos (dividendai, palūkanos, vertybinių popierių pardavimas, NT turto nuoma ir kitos pasyvios pajamos);
  • Iš verslo gaunamos pajamos;
  • Grąžinami mokesčiai (sumokėti mokesčiai grąžinami po mokesčių deklaravimo);
  • Kiti pajamų šaltiniai (pašalpos, alimentai, stipendijos ir pan.);

2. Suplanuojame savo išlaidas. Susitvarkius su pajamomis, galima pereiti prie išlaidų planavimo. Prieš pildant šią skirtį, susirinkite visus anksčiau gautus čekius, kruopščiai peržiūrėkite visas sutartis, sąskaitas bei elektroninėje bankininkystėje atliktus mokėjimus. Siekiant kuo tiksliau suplanuoti būsimas išlaidas, reikia gerai žinoti kokias išlaidas patiriate kiekvieną dieną. Išlaidas patartina sugrupuoti į būtinas ir nebūtinas. Būtinas išlaidas mes vienaip ar kitaip privalome padengti, nes jos susijusios su mūsų pirmo būtinumo poreikiais bei prievolėmis. Tuo tarpu nebūtinų išlaidų galime atsisakyti arba jas šiek tiek sumažinti.

Taigi, kaip būtinos išlaidos į jūsų asmeninį biudžetą tūrėtų būti įtrauktos:

  • Išlaidos maistui (tikrai taip, visiems žmonėms reikia valgyti);
  • Sveikatos išlaidos (stomatologas, vaistai, įvairios procedūros ir pan.);
  • Būsto išlaikymas (komunaliniai mokesčiai, būsto nuoma ir pan.);
  • Įsipareigojimai (būsto paskolos įmokos, vartojimo kreditai, lizingas ir pan.);
  • Išlaidos vaikams (darželis, auklė, mokslai, būreliai ir pan.);
  • Išlaidos augintiniams (jūsų augintiniams taip pat reikia valgyti);
  • Mokesčiai (pajamų, NT ir kiti mokėtini mokesčiai);
  • Santaupos (pinigus kuriuos norite sutaupyti, taip pat priskirkite būtinoms išlaidoms);
  • Kitos būtinos išlaidos.

Kaip nebūtinas išlaidas į savo asmeninį biudžetą turėtumėte įtraukti:

  • Išlaidos transportui (išlaidos kurui, automobilio remontas, automobilio draudimas, viešojo transporto bilietai, taksi);
  • Namų apyvokos priemonės (skalbimo milteliai, plovikliai, indai ir pan.);
  • Ryšio išlaidos (mobilus ryšys, kabelinė, internetas, „Netflix“ ir kiti abonementai);
  • Baldai ir buitinė technika;
  • Laisvalaikis ir pramogos (koncertai, kelionės ir išvykos, kinas, kavinės, restoranai);
  • Narystė sporto ir kituose klubuose;
  • Kišenpinigiai vaikams;
  • Išlaidos aprangai (drabužiai, avalynė, aksesuarai);
  • Dovanos (gimtadienio, Kalėdinės, vestuvinės ir pan.);
  • Kitos nebūtinos išlaidos (kirpykla, asmeninė higienos prekės, užkandžiai, banko komisiniai mokesčiai bei kitos smulkios išlaidos, kurių patikėkite tikrai būna daug).

Savo biudžetą galite parengi pagal žemiau esančią pavyzdinę asmeninio biudžeto lentelę. Žinoma, kiekvieno žmogaus ar šeimos biudžetas bus skirtingas, todėl biudžeto lentelę galite tikslinti ir papildyti naujomis grafomis.

Pavyzdinė asmeninio biudžeto lentelė
Pajamos
Pajamų rūšys Pajamos per mėnesį Pajamos per metus
1. Darbo užmokestis    
2. Investicinės veiklos pajamos    
2.1 Dividendai    
2.1 Palūkanos    
2.3 Vertybinių popierių pardavimas    
2.4 NT turto nuoma    
2.5 Kitos pasyvios pajamos    
3. Iš verslo gaunamos pajamos    
4. Grąžinami mokesčiai    
5. Kiti pajamų šaltiniai    
5.1 Pašalpos    
5.2 Alimentai    
5.3 Stipendijos    
Viso pajamų    
Išlaidos
Būtinos išlaidos  Išlaidos per mėnesį Išlaidos per metus
1. Maistas    
2. sveikatos išlaidos    
2.1 Vaistai    
2.2 Stomatologas    
2.3 Kitos sveikatos išlaidos    
3. Būsto išlaikymas    
3.1 Būsto nuoma    
3.2 Komunaliniai mokesčiai    
3.3 Būsto draudimas    
3.3 Automobilio parkavimas    
3.4 Kitos būsto išlaikymo išlaidos    
4. Įsipareigojimai    
4.1 Būsto paskolos įmokos    
4.2 Vartojimo kreditai    
4.3 Lizingas    
5. Išlaidos vaikams    
5.1 Darželis    
5.2 Auklė    
5.3 Mokslai    
6. Išlaidos augintiniams    
7. Mokesčiai    
7.1 Pajamų mokestis    
7.2 Nekilnojamojo turto mokestis    
7.3 Kiti mokesčiai    
8. Santaupos    
9. Kitos būtinos išlaidos    
Viso būtinų išlaidų    
Nebūtinos išlaidos Išlaidos per mėnesį Išlaidos per metus
1. Išlaidos transportui    
1.1 Kuras    
1.2 Automobilio remontas    
1.3 Automobilio draudimas    
1.4 Viešojo transporto bilietai    
1.5 Taksi    
2. Namų apyvokos priemonės    
2.1 Skalbimo milteliai    
2.2 Plovikliai    
2.3 Indai    
2.4 Kitos išlaidos namų priežiūrai    
3. Ryšio išlaidos    
3.1 Mobilus ryšys    
3.2 Kabelinė    
3.3 Internetas    
3.4 Kitos abonementinės paslaugos    
4. Baldai ir buitinė technika    
5. Laisvalaikis ir pramogos    
5.1 Koncertai    
5.2 Kelionės    
5.3 Kinas    
5.4 Kavinės    
5.5 Restoranai    
6. Narystė sporto ir kituose klubuose    
7. Kišenpinigiai vaikams    
8. Išlaidos aprangai    
8.1 Drabužiai    
8.2 Avalynė    
8.3 Aksesuarai    
9. Kitos nebūtinos išlaidos    
Viso nebūtinų išlaidų    
Viso išlaidų (būtinos + nebūtinos)    

Sudarant biudžetą, kartais gali pritrūkti gaunamų pajamų, kad padengti visas išlaidų eilutes. Tokiu atveju, reikia žiūrėti kurioje vietoje galima sutaupyti. Būtinųjų išlaidų liesti nereikėtų, kadangi jos užtikrina jūsų gyvenimo kokybę. Žinoma, galima pabandyti paieškoti pigesnio būsto nuomai, vykti apsipirkti į pigesnes maisto prekių parduotuves ar leisti vaikus į mažiau būrelių, tačiau kaip taisyklė didžiausi taupymo rezervai, dažniausiai slypi nebūtinose išlaidose. Ypač atkreipkite dėmesį į laisvalaikio ir pramogų eilutę, kadangi siekiant sumažinti išlaidas, čia visuomet galima rasti ką „apkarpyti“.

Asmeninio biudžeto sudarymas – tai tvirtas žingsnis į finansinę sėkmę

Asmeninį biudžetą reikėtų sudaryti kiekvieną mėnesį. Gyvenimas nestovi vietoje, todėl reguliariai sudaromas biudžetas leis atsižvelgti į vykstančius pokyčius ir savo finansus planuoti pagal realią situaciją. Biudžeto sudarymas nėra vienkartinis darbas, kurį atlikus galima užmiršti. Jūsų asmeninis biudžetas turi būti planuojamas nuolat – visuomet palyginkite biudžeto planą su faktiniu jo įvykdymu ir pasitikrinkite ar jūsų finansinė situacija krypsta tinkama linkme.

Reikėtų pažymėti, kad asmeninis biudžetas, pats savaime, nepadidins jūsų uždirbamų pajamų bei nesumažins išlaidų. Padidinti gaunamas pajamas, jums gali padėti investavimas arba papildomas darbas, na o sumažinti išlaidas, efektyviausiai padės tvirti asmeninių finansų pagrindai. Asmeninis biudžetas – tai tik įrankis savo pinigams valdyti ir juos kontroliuoti. Absoliuti dauguma finansinės sėkmės lydimų žmonių, laikosi griežtos disciplinos finansų srityje, todėl savo biudžeto sudarymas yra tvirtas žingsnis, siekiant finansinės nepriklausomybės.

Straipsnio santrauka
Pagrindinės asmeninio biudžeto taisyklės arba kaip teisingai sudaryti savo asmeninį biudžetą?

Straipsnio pavadinimas: Pagrindinės asmeninio biudžeto taisyklės arba kaip teisingai sudaryti savo asmeninį biudžetą?

Aprašymas: Ar dažnai tenka savęs klausti: „Koks turi būti mano biudžetas, kad pasiekčiau savo finansinius tikslus?“ Kviečiame išmokti sudaryti asmeninį biudžetą ir pradėti planuoti savo išlaidas jau šiandien!

Paskelba: 2020-04-02

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.