Pinigų taupymas ir santaupų kaupimas yra labai naudingas įgūdis, tačiau taupymas vien dėl taupymo daug naudos neduoda. Sužinokite kaip turimos santaupos gali jums padėti ne tik sutaupyti, bet ir uždirbti.

Kaupiamos santaupos – tai stabilios ir ramios ateities garantas, o dar geriau jei šios santaupos būna investuojamos.

Akivaizdu, kad šiais laikais pinigų taupymas – svarbus finansinis įgūdis, o santaupos – stabilios ir ramios ateities garantas. Jei taupote kokiam nors konkrečiam pirkiniui, labai svarbu nusimatyti datą, iki kada norite sutaupyti, ir kryptingai to siekti. Na, o jeigu taupote nenumatytoms išlaidoms, tuomet vertėtų pasvarstyti apie tai, kaip kaupiami pinigai jums galėtų leisti padidinti sukauptą pinigų sumą ir uždirbti. Šiame straipsnyje norėtume pasidalinti su jumis keliais naudingais patarimais, padėsiančiais ne tik daugiau sutaupyti, bet ir uždirbti iš savo santaupų.

Kaupiamos santaupos neturi nuvertėti

Svarbiausia pinigų taupymo taisyklė yra labai paprasta – jūsų santaupos neturi nuvertėti. Jei taupote kokiam nors konkrečiam pirkiniui, pavyzdžiui, indaplovei, tuomet jums reikės sukaupti sąlyginai nedidelę pinigų sumą – 300–500 eurų. Tokiu atveju gal ir neverta rūpintis pinigų įdarbinimu, nes taupymas ilgai neužtruks ir jūs greitai išleisite konkrečiam pirkiniui skirtas santaupas.

Kita vertus, jei taupote didesniam pirkiniui, pavyzdžiui, automobiliui, jums reikės sukaupti daug didesnę pinigų sumą. Pavyzdžiui, jei planuojate sutaupyti 3000–5000 Eur, greičiausiai jums tam neužteks vos kelių mėnesių, nes jei kas mėnesį atsidėtumėte po 200 Eur – jums reikėtų nuo 15 iki 25 mėnesių, kad sukauptumėte visą norimą sumą. Tokiu atveju jau būtų verta apgalvoti kaip taupyti, kad jau turimos santaupos nenuvertėtų dėl infliacijos poveikio.

Populiariausias būdas apsaugoti savo santaupas nuo nuvertėjimo

Pats populiariausias būdas pabandyti apsaugoti turimas santaupas nuo infliacijos – tai padėti kaupiamąjį indėlį banke. Indėlis yra patogus tuo atveju, jei tiksliai žinote, kada jums prireiks savo santaupų. Tokiu atveju galite atsidaryti indelio sąskaitą atitinkamam terminui ir kas mėnesį papildyti indelį taupymui skirta pinigų suma. Būtinai atkreipkite dėmesį, kokiems laikotarpiams jūsų bankas leidžia padėti indėlį, kadangi kai kurios kredito įstaigos leidžia ne trumpesnius nei 3 mėn. laikotarpio indelius.

Iš kitos pusės, indėlis turi ir nemažų trūkumų – jei santaupas prireiktų atsiimti anksčiau laiko, kredito įstaiga, už anksčiau laiko nutrauktą indelio sutartį, nesumokėtų jums jokių palūkanų. Taip pat svarbu yra įsitikinti, kad siūlomos palūkanos yra nors truputį didesnės už esamą infliaciją. Kitaip sakant, atsidarydami indelio sąskaitą, įsitikinkite, kad jūsų santaupos tikrai nenuvertėja.

Pavyzdžiui, šiuo metu skirtingose kredito įstaigose už indelius siūlomos palūkanos svyruoja nuo praktiškai nulinių iki 2,5 proc. ir dažnai neviršija net metinės infliacijos lygio šalyje. Taigi, akivaizdu, kad ne visose kredito įstaigose laikomi indėliai, apsaugotų jūsų santaupas nuo nuvertėjimo. Dėl šios priežasties, siūlome pasidomėti ir kitais galimais santaupų įdarbinimo būdais.

Kaip jūsų santaupos gali uždirbti?

Kartais kiekvienas iš mūsų pasvajojame apie loterijoje laimimą milijoną, kuris leistų nedirbti ir gyventi iš gaunamos investicinės grąžos. Visgi, taupymas ir kaupimas ilgainiui gali padėti pasiekti užsibrėžtus finansinius tikslus ir kol vieni tik svajoja apie savo finansinę laisvę, jūs jau šiandien galite pradėti po truputį kaupti finansinį rezervą. Galima įdarbinti jau turimas santaupas arba galima pradėti jas kaupti nuo nulio. Svarbiausia yra nusimatyti, kiek pinigų per mėnesį pajėgsite skirti savo santaupų kaupimui ir kantriai vykdyti susidarytą planą.

Beje, taip pat labai svarbu suprasti, kad kuo anksčiau pradėsite santaupas kaupti ir jas investuoti, tuo daugiau pinigų sutaupysite, todėl geriausia, jei santaupos yra pradedamos kaupti kuo anksčiau. Kaip pavyzdį galime panagrinėti tokį atvejį: jeigu jums šiuo metu yra 40 metų ir jūs nusprendėte kas mėnesį sutaupyti po 100 Eur, tai per 25 metus, iki jums sukaks 65 metai, jūs sutaupysite 100 x 12 x 25 = 30000 Eur. Tačiau jei kas mėnesį atsidėti po 100 Eur nuspręsite būdami 30 metų, sulaukę tokio pat 65 metų amžiaus, savo kišenėje jau turėsite 100 x 12 x 35 = 42000 Eur.

Tačiau nepamirškite, kad per visus taupymo metus, jūsų „po čiužiniu“ laikomos santaupos bus veikiamos infliacijos, todėl reali sutaupytų pinigų vertė bus žymiai mažesnė. Norint apsisaugoti nuo neigiamo infliacijos poveikio, santaupos turėtų būti investuojamos. Pavyzdžiui, jei nuspręstumėte 25 metus kas mėnesį ne tik atsidėti tuos pačius 100 Eur, bet ir juos investuoti nors su 5 proc. metine grąža, tuomet sulaukus 65 metų, jūsų santaupos sudarytų daugiau kaip 57 tūkst. Eur. Na, o jei taupymu ir investavimu pradėsite užsiimti nuo 30 metų, tai iki 65 metų investuojant su 5 proc. metine grąža, jūsų asmeninis biudžetas papilnėtų daugiau kaip 108 tūkst. Eur. Ar matote skirtumą?

Taigi, taupyti ir kartu investuoti apsimoka, tiesa? Tačiau tokiu atveju natūraliai kyla klausimas, kur ir kaip būtų galima investuoti turimas santaupas? Štai jums keletas pinigų investavimo būdų, tinkančių neprofesionaliems investuotojams:

Tarpusavio skolinimo platformos

Puiki pirmos pažinties su investavimu priemonė yra tarpusavio skolinimo platformos. Čia jūs galite skolinti pinigus kitiems asmenims ir taip uždirbti iš palūkanų. Į vieną paskolą galite investuoti vos nuo 10 Eur, todėl čia gali būti pakankamai efektyviai įdarbinamos net ir visai nedidelės santaupos. Platformose galite investuoti rankiniu būdu, t. y. pats peržiūrėjęs duomenis apie paskolos gavėją nuspręsti jam paskolinti arba galite nustatyti automatinio investavimo įrankį, kuris investuos už jus, kai gautas paskolos prašymas atitiks jūsų nustatytus kriterijus. Vidutinė grąža tokiose skolinimo platformose siekia apie 12 proc. Šiuo metu Lietuvoje veikia šios tarpusavio skolinimo platformos: „Paskolų klubas“, „Savy“ bei „FinBee“.

PlatformaRegistracijos šalisVidutinė grąžaMinimali investicijaPremijaRegistracija

Savy

Lietuva

12%

10 Eur

-

Investuoti

Swaper

Estija

14%

10 Eur

-

Investuoti

Mintos

Latvija

12%

10 Eur

50 Eur

Investavus 1000 Eur


1%

90 d. nuo investuotos sumos

Investuoti

PeerBerry

Kroatija

Lietuva

11%

10 Eur

-

Investuoti

Viainvest

Latvija

12%

50 Eur

-

Investuoti
PlatformaRegistracijos šalisVidutinė grąžaMinimali investicijaPremija

Savy

Lietuva

12%

10 Eur

-

Investuoti

Swaper

Estija

14%

10 Eur

-

Investuoti

Mintos

Latvija

12%

10 Eur

50 Eur

Investavus 1000 Eur


1%

90 d. nuo investuotos sumos

Investuoti

PeerBerry

Kroatija

Lietuva

11%

10 Eur

-

Investuoti

Viainvest

Latvija

12%

50 Eur

-

Investuoti

Savy

Investuoti
Registracijos šalis

Lietuva

Vidutinė grąža

12%

Minimali investicija

10 Eur

Registracijos premija

-

 

Swaper

Investuoti
Registracijos šalis

Estija

Vidutinė grąža

14%

Minimali investicija

10 Eur

Registracijos premija

-

 

Mintos

Investuoti
Registracijos šalis

Latvija

Vidutinė grąža

12%

Minimali investicija

10 Eur

Registracijos premija

50 Eur

Investavus 1000 Eur

1%

90 d. nuo investuotos sumos

 

PeerBerry

Investuoti
Registracijos šalis

Kroatija

Lietuva

Vidutinė grąža

11%

Minimali investicija

10 Eur

Registracijos premija

-

 

Viainvest

Investuoti
Registracijos šalis

Latvija

Vidutinė grąža

12%

Minimali investicija

50 Eur

Registracijos premija

-

 

Akcijų įsigijimas

Bendrovių akcijos – tai šiek tiek rizikingesnis investavimo būdas, reikalaujantis iš investuotojo didesnės patirties bei žinių. Tačiau investavimas į akcijas, taip pat gali atnešti ir žymiai didesnę investicinę grąžą. Investuodami savo santaupas į konkrečios bendrovės akcijas jūs tampate vienu iš tos bendrovės savininkų ir turite teisę į dalį jos pelno. Uždirbti iš akcijų galima gaunant bendrovių mokamus dividendus arba kylant akcijų kainai. Pavieniai fiziniai asmenys įsigyti Baltijos regione viešai platinamų akcinių bendrovių akcijų gali „Nasdaq Baltic“ akcijų biržoje. Tam tiesiog reikia atsidaryti investicinę sąskaitą pas išsirinktą finansų tarpininką, pavyzdžiui tai padaryti galite net ir savo banke.

Tauriųjų metalų įsigijimas

Investavimas visuomet susijęs su tam tikra rizika, todėl jei norite patikimai išsaugoti turimų santaupų vertę ir dar šiek tiek iš jų uždirbti po 10–15 ar daugiau metų, tuomet jums verta pasidomėti investicijomis į tauriuosius metalus. Pačios populiariausios tokios rūšies investicijos, žinoma yra investavimas į auksą, sidabrą, platiną ar paladį. Įsigyti galima tiek ir fizinį metalo luitą (nuo 1 g ar didesnį, pagal jūsų turimų santaupų dydį), tiek ir investicines monetas. Beje, investicijas į tauriuosius metalus galima sujungti su investicijomis į akcijas ir įsigyti tauriuosius metalus išgaunančių, perdirbančių ar dar kitaip tauriųjų metalų rinkoje veikiančių bendrovių akcijų.

Obligacijų įsigijimas

Obligacijos, tai skolos vertybiniai popieriai, kuriuos įsigydami jūs paskolinsite pinigų valstybei ar įmonei, kuri jas išleido. Nors obligacijų pajamingumas ir nėra labai didelis, tačiau jos laikomos gana saugia investicine priemone, todėl puikiai tinka ilgalaikiam santaupų kaupimui. Kodėl obligacijų grąža nebūna didelė? Juk tikimybė, kad obligacijas išleidusi valstybė bankrutuos, iš tiesų yra labai menka. Patikrinti, kokius vertybinius popierius šiuo metu planuoja išleisti Lietuvos Respublikos Vyriausybė, galite apsilankę oficialiame Vyriausybės puslapyje.

Kaupiamos santaupos tikrai gali padėti uždirbti

Santaupos gali padėti uždirbti įvairiais būdais – jums tereikia nuspręsti, kiek rizikos norite prisiimti ir kokių rezultatų tikitės. Susipažinę su skirtingais investavimo būdais ir galima jų grąža, prisiminkime straipsnyje aptartą pavyzdį, kai kas mėnesį santaupoms skiriame po 100 Eur ir palyginkime kaip skiriasi galutiniai taupymo rezultatai kai šiuos pinigus tiesiog kaupiame arba kai juos investuojame, nors su nedidele metine grąža. Taigi, jei dar nepradėjote aktyviai investuoti, būtinai pasidomėkite čia aptartai ir kitais investavimo būdais bei galimybėmis, kadangi investuoti savo santaupas tikrai apsimoka!

Straipsnio santrauka
Kaip turimos santaupos gali uždirbti jums pinigus?

Straipsnio pavadinimas: Kaip turimos santaupos gali uždirbti jums pinigus?

Aprašymas: Pinigų taupymas ir santaupų kaupimas yra labai naudingas įgūdis, tačiau taupymas vien dėl taupymo daug naudos neduoda. Sužinokite kaip turimos santaupos gali jums padėti ne tik sutaupyti, bet ir uždirbti.

Paskelba: 2020-11-10

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.