Siekiate sutaupyti konkrečią sumą pinigų, tačiau naudojami taupymo metodai neduoda norimų rezultatų? Jūsų dėmesiui išbandyti taupymo būdai, kurių pagalba taupymas taps tiesiog smagiu įpročiu.

 Išbandyti taupymo būdai, kurie padės taupymą paversti smagiu įpročiu.

Jei niekada anksčiau netaupėte ar bandėte sukaupti tam tikrą pinigų sumą, bet jums nepavyko, tikriausiai pritrūkote šiek tiek vidinės motyvacijos. Numačius aiškų taupymo tikslą ir pinigų taupymą pavertus smagiu žaidimu yra žymiai lengviau reguliariai skirti pinigų taupymui ir, laikui bėgant, sukaupti reikiamą sumą atostogoms, naujam automobiliui ar net ir pradiniam būsto įnašui. Skirtingi taupymo metodai gali padėti atrasti jums patraukliausią taupymo būdą, kad taupymas taptų nuolatiniu įpročiu, o ne varginančia ir nemalonia pareiga. Taigi, jei nesiseka ar nežinote kaip sutaupyti, šiame straipsnyje rasite 5 veikiančius taupymo būdus, kurie jums padės taupymą paversti įdomiu užsiėmimu.

Tikslas įpareigoja

Kaip rodo atliekamos apklausos – lietuviai, iš esmės, nėra linkę taupyti. Lyginant su kitais Europos gyventojais, lietuviai taupo mažiausiai, o per metus laiko dauguma sutaupo vos 200 Eur. Dažniausiai lietuviai taupo vaikams – jų išlaikymui, mokslui ar kad padėtų įsigyti pirmą būstą. Taip pat lietuviams svarbu turėti šiokį tokį pinigų rezervą nenumatytiems atvejams, tačiau finansų specialistų rekomenduojamo bent 6 mėn. algos dydžio rezervo, mes dažniausiai neturime. Tiesą sakant, dauguma mūsų šalies gyventojų turi santaupų su kuriomis praradę darbą išgyventų nuo 1 iki 6 mėn., o daugiau nei 6 mėn. išgyventi galėtų tik 11 proc. tautiečių.

Taupymas vien dėl taupymo gali būti išties sudėtingas. Tačiau jei sutaupyti norima konkrečiam tikslui, tuomet, atsidėti pinigus yra žymiai lengviau. Taupant konkrečiam pirkiniui – skalbimo mašinai, automobiliui, pramogai – atostogoms, brangiam bilietui į užsienio atlikėjo koncertą – kaskart laikytis išsikeltų tikslų jums bus lengviau, nes žinosite, kad nesilaikant taupymo režimo, jūsų atostogos ar naujas automobilis nuo jūsų nutolsta dar viena savaite ar mėnesiu.

Pinigų taupymo būdai

Skirtingi pinigų taupymo būdai, leidžia skirtingiems žmonėms atrasti tą taupymo metodą, kuris geriausiai tinka būtent jiems. Pavyzdžiui, vieniems žmonėms biudžeto planavimas yra savaime suprantamas dalykas ir jie labai lengvai laikosi susidaryto plano bei atkakliai siekia užsibrėžto tikslo, kitiems tikslą pasiekti lengviau, jei pinigų taupymo procesas yra paverčiamas pramoga ar žaidimu.

Taigi, straipsnyje pateiksime kelis skirtingus pinigų taupymo būdus, iš kurių galėsite išsirinkti tinkamiausią sau. Tiesa, nepamirškite ir taip vadinamos 50 / 30 / 20 taisyklės, kuri padės užtikrinti, kad taupymo metu ir jūsų asmeninis biudžetas būtų tinkamai subalansuotas. Pagal šią taisyklę 50 proc. gaunamų pajamų yra skiriama pragyvenimui, 30 proc. – pramogoms ir nebūtiniems pirkiniams, o 20 proc. – galite atsidėti taupymui.

Taigi, kokie taupymo būdai padės sutaupyti?

Pirmasis taupymo būdas – taisyklė „Pirmiausia sau“

Jei jau nusimatėte tikslą, kuriam taupote, sutaupyti jam per tam tikrą laiko tarpą gali padėti taisyklė „Pirmiausia sau“. Tai reiškia, kad gavę atlyginimą, jūs pirmiausia pinigus skiriate taupymui (ar atsidedate į kitą piniginę, ar persivedate į taupymui skirtą sąskaitą). Pavyzdžiui, jei jūsų alga – 900 Eur, o norite sutaupyti automobiliui, kuris kainuoja 2000 Eur, galite nusistatyti tikslą reikiamą sumą sukaupti per 12 mėn. Tai reiškia, kad per mėnesį jūs turėsite atsidėti 167 Eur arba 18,5 proc. savo atlyginimo (ir įgyvendinsite 50 / 30 / 20 taisyklę).

Antrasis taupymo būdas – 52 savaičių iššūkis

Šis iššūkis taupymą paverčia savotišku žaidimu. Jo esmė labai paprasta – į taupymo sąskaitą pinigus reikia pervesti kiekvieną savaitę. Tam galite net nusistatyti priminimą telefone, kad nepamirštumėte to padaryti. Kiekvieną savaitę į taupymo sąskaitą pervedate tiek pinigų, kelinta metų savaitė dabar yra. Todėl metų pradžioje, po švenčių, jums užteks pervesti 1, 2 ar 3 eurus, o laikui bėgant pervedama suma didės ir gruodžio mėnesį paskutinis jūsų pavedimas į taupymo sąskaitą sieks 52 Eur. Tokiu taupymo būdu per metus iš viso sutaupysite net 1378 Eurus!

Trečiasis taupymo būdas - pirkite nemokamas pramogas

Jei nuolat lankotės teatruose, koncertuose ar parodose, nuolat ieškokite šiems renginiams nemokamos ar pigesnės alternatyvos. Šis taupymo būdas padės nemažai sutaupyti.

Taupymą galite susieti ir konkrečiai su savo pramogomis. Pavyzdžiui, jei esate nuolatinis teatrų, koncertų ir parodų lankytojas, tuomet šis taupymo būdas gali padėti nemažai sutaupyti. Kaskart, kai norėsite eiti į kokį nors renginį – ieškokite jam nemokamos ar pigesnės alternatyvos. Galbūt galite aplankyti parodą po atviru dangumi, pasinaudoti nemokamo lankymo diena muziejuje ar pasisiūlyti savanoriauti kino teatre mainais už bilietus į filmo seansą. Tačiau kiekvieną kartą, kai apsilankysite tokiame nemokamame renginyje, apmokestinkite jį, įmesdami tam tikrą pinigų sumą į taupyklę. Tai gali būti fiksuota suma, pavyzdžiui, 10 Eur, arba ekvivalenti mokamo renginio bilieto ar pramogos kaina (pvz., 5 Eur už apsilankymą muziejuje ar 7 Eur už nemokamą filmo seansą).

Ketvirtas taupymo būdas - monetų paieška

Taupyti galite įsitraukę į savotišką tam tikrų monetų medžioklę. Galite susikurti savo taisykles – kaskart gavę grąžą nelietuviškais eurais, juos atidėti į taupyklę ar rinkti tik tas monetas, kurios buvo pagamintos tam tikrais metais. Žinoma, toks taupymas labiau tinkamas smulkių piniginių atsargų nenumatytiems atvejams sukaupimui, tačiau sutaupytas centas juk neišleistas centas, tiesa?

Penktas taupymo būdas - geri darbai

Dar vienas pinigų taupymo būdas, tai fiksuotos sumos pervedimas į taupymo sąskaitą kaskart, kai atliksite gerą darbą. Kiekvienas žmogus gali susigalvoti vis kitokį „gero darbo“ apibrėžimą. Pavyzdžiui, gal vienas sutaupys po 10 Eur kaskart, kai eis sportuoti, kitas po 5 Eur, kai pakels gatvėje pastebėtą šiukšlę ir ją išmes į rūšiavimo konteinerį ar pan. Taip pat šiuos gerus darbus galima keisti kas mėnesį, kad nebūtų nuobodu, pavyzdžiui, vasarą „geru darbu“ galima būtų vadinti kiemo priežiūrą, pagalbą tėvams sode, o žiemą – sniego nukasimą kaimynams ar druskos išbarstymą ant ledo.

Pinigų taupymo būdą jau išsirinkau, o kur laikyti savo santaupas?

Santaupas galite laikyti namie, banko sąskaitoje, indėlyje arba investuoti. Veikiantis taupymo būdas ir investavimas gali duoti puikių rezultatų.

Nors pinigų taupymo būdai gali būti patys įvairiausi, tačiau kiekvienu atveju iškyla tas pats klausimas – o kur laikyti taupomus pinigus?

Žinoma, paprasčiausia savo santaupas laikyti grynais namie ar banko sąskaitoje. Šio būdo privalumas, kad pinigais galima greitai pasinaudoti, kai jų prireikia. Tačiau trūkumas laikant namie – saugumas, ypač jei norite sukaupti didesnę sumą (pvz., pradiniam būsto įnašui). Saugumo aspektas susijęs tiek su galima vagyste, tiek ir su gaisru ar paprasčiausiu pinigų sugadinimu netyčia juos apipylus vandeniu, dažais ir pan. Laikyti pinigus banko sąskaitoje, tokiu atveju, gali atrodyti saugiau, tačiau reikia nepamiršti, kad dėl infliacijos pinigai iš lėto praranda savo vertę.

Tiems, kurie taupomus pinigus norėtų bent jau minimaliai įdarbinti, vertėtų pagalvoti apie indėlį banke ar kredito unijoje. Čia jūsų santaupos bus saugiai padėtos norimam laikotarpiui, o pasirinkus kaupiamąjį indėlį, visuomet galėsite jas papildyti konkrečia pinigų suma. Tačiau verta atkreipti dėmesį, kad šiuo metu siūlomos indėlių palūkanos dažnai net nesiekia infliacijos lygio šalyje, todėl indėlyje laikomi pinigai nuvertėja veikiami infliacijos. Visgi tai geras būdas laikyti pinigus, jei investavimas jūsų nedomina ar tiesiog neturite pakankamai finansinių žinių, kad galėtumėte prisiimti su investavimu susijusią riziką.

Na, o jeigu kartais jus domina taupymas ir investavimas, tuomet būtų pats metas pasidomėti kaip susikurti pasyvias pajamas iš savo santaupų. Investuotos ir „įdarbintos“ santaupos dirbs už jus net ir tuomet, kai jūs miegosite, todėl norint padidinti turimų santaupų vertę, reikėtų apsvarstyti jų investavimo galimybę. Tikriausiai lengviausia pradėti investuoti yra tarpusavio skolinimo bei sutelktinio finansavimo platformose, kuriose galite skolinti pinigus paprastiems žmonėms, verslui ar NR projektams ir uždirbti iš palūkanų. Minimali investavimo suma šiose platformose dažniausiai siekia 10-100 eurų, todėl įdarbinti galėsite net ir nedideles santaupas. Svarbiausia, kad toks investavimo būdas nereikalauja didelių finansinių žinių, kadangi visą paskolų rizikos vertinimo darbą atlieka skolinimo platformos administracija. Vidutinė metinė grąža šiose platformose siekia apie 10-12 proc., todėl investicijų generuojama grąža bus didesnė už infliacijos lygį šalyje. Lietuvoje galite išbandyti šias skolinimo platformas:

PlatformaInvestavimo sritisPalūkanų normaMinimali investicijaPremijaRegistracija

HeavyFinance

Verslo paskolos

Sunkioji technika

12,12%

100 Eur

2%

30 d. nuo investuotos sumos

Investuoti

EstateGuru

NT paskolos

11,58%

50 Eur

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

Investuoti

Profitus

NT paskolos

10,50%

100 Eur

-

Investuoti

Letsinvest

NT paskolos

12%

100 Eur

-

Investuoti

Savy

Vartojimo paskolos

12%

10 Eur

-

Investuoti

Paskolų klubas

Vartojimo paskolos

Verslo paskolos

16%

20 Eur

1 % nuo investuotos sumos 3 mėn.

Investuoti

PeerBerry

Vartojimo paskolos

11%

10 Eur

-

Investuoti
PlatformaInvestavimo sritisPalūkanų normaMinimali investicijaPremija

HeavyFinance

Verslo paskolos

Sunkioji technika

12,12%

100 Eur

2%

30 d. nuo investuotos sumos

Investuoti

EstateGuru

NT paskolos

11,58%

50 Eur

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

Investuoti

Profitus

NT paskolos

11,50%

100 Eur

-

Investuoti

Letsinvest

NT paskolos

12%

100 Eur

-

Investuoti

Savy

Vartojimo paskolos

12%

10 Eur

-

Investuoti

Paskolų klubas

Vartojimo paskolos

Verslo paskolos

16%

20 Eur

1 % nuo investuotos sumos 3 mėn

Investuoti

PeerBerry

Vartojimo paskolos

11%

10 Eur

-

Investuoti

HeavyFinance

Investuoti
Investavimo sritis

Verslo paskolos

Sunkioji technika

Palūkanų norma

12,12%

Minimali investicija

100 Eur

Registracijos premija

2%

30 d. nuo investuotos sumos

 

EstateGuru

Investuoti
Investavimo sritis

NT paskolos

Palūkanų norma

11,58%

Minimali investicija

50 Eur

Registracijos premija

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

 

Profitus

Investuoti
Investavimo sritis

NT paskolos

Palūkanų norma

10,50%

Minimali investicija

100 Eur

Registracijos premija

-

 

Letsinvest

Investuoti
Investavimo sritis

 NT paskolos

Palūkanų norma

12%

Minimali investicija

100 Eur

Registracijos premija

-

 

Savy

Investuoti
Investavimo sritis

Vartojimo paskolos

Palūkanų norma

12%

Minimali investicija

10 Eur

Registracijos premija

-

 

Paskolų klubas

Investuoti
Investavimo sritis

Vartojimo paskolos

Verslo paskolos

Palūkanų norma

16%

Minimali investicija

20 Eur

Registracijos premija

1 % nuo investuotos sumos 3 mėn

 

PeerBerry

Investuoti
Investavimo sritis

Vartojimo paskolos

Palūkanų norma

11%

Minimali investicija

10 Eur

Registracijos premija

-

 

Kokie taupymo būdai geriausiai tinka jums?

Pinigų taupymas turėtų būti ne rūpestis, o nuolatinis įprotis, todėl jei taupymas šeimoje jaunystėje nebuvo skatinamas, šį įprotį reikia ugdyti. Kad jis tokiu taptų – būtina turėti aiškų, konkretų tikslą, kam taupote, bei tiksliai žinoti, kokią naudą gausite sukaupęs atitinkamą kiekį santaupų. Gal įsigysite naują automobilį, išvažiuosite atostogauti į užsienį ar santaupas skirsite vonios remontui? Kad kaskart atsidėti pinigus į taupyklę (fizinę ar virtualią) būtų lengviau, taupymą galite paversti žaidimu. Išbandykite kelis straipsnyje aprašytus pinigų taupymo metodus ir išsirinkite tą, kuris jums labiausiai patinka!

Straipsnio santrauka
Išbandyti ir veikiantys pinigų taupymo metodai

Straipsnio pavadinimas: Išbandyti ir veikiantys pinigų taupymo metodai

Aprašymas: Siekiate sutaupyti konkrečią sumą pinigų, tačiau naudojami taupymo metodai neduoda norimų rezultatų? Jūsų dėmesiui išbandyti taupymo būdai, kurių pagalba taupymas taps tiesiog smagiu įpročiu.

Paskelba: 2020-10-08

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.