Skolos grąžinimas – tai vienas aktualiausių klausimų šiuolaikinėje vartotojiškoje visuomenėje. Sužinokite kaip grąžinti skolas, protingai tvarkant savo finansus ir neprisidaryti dar didesnių rūpesčių, siekiant kuo greičiau išbristi iš skolų ir padengti turimus įsiskolinimus.

Turimų paskolų grąžinimas yra vienas aktualiausių klausimų vartotojiškoje visuomenėje, kadangi finansinei situacijai pasikeitus, daugelis įsiskolinimų turinčių žmonių pradeda ieškoti būdų kaip grąžinti skolas.

Nesvarbu, ar jūsų skola atsirado dėl laikinų finansinių sunkumų netekus darbo, didelio pirkinio ar tiesiog neatgavus paskolintų pinigų iš draugo, tačiau atsikratyti skolų nori visi. Turint vienokią ar kitokią paskolą, neretai apie ją yra tarsi „pamirštama“ ir kas mėnesį stengiamasi mokėti sutartą įmoką bei laukiama, kada pagaliau baigsis paskolos terminas ir ji bus išmokėta. Tačiau paskolų grąžinimas netūrėtų apsiriboti vien tik laukimu, o savo finansinę situaciją reikėtų sekti nuolat. Iš tiesų, labai naudinga visuomet žinoti kiek tiksliai nesumokėtų įmokų jums dar yra likę mokėti, kadangi tokiu atveju, galbūt pataupius vos kelis mėnesius ir anksčiau laiko grąžinus visą paskolos sumą iškart, būtų galima sutaupyti dalį palūkanų. Taip pat naudinga sekti ir padėtį paskolų rinkoje, kadangi joje pasikeitus sąlygomis, gali atsirasti reali galimybė refinansuoti turimą paskolą mažesnėmis palūkanomis.

Šiuolaikinėje vartotojiškoje visuomenėje skolų grąžinimas tapo labai aktualiu klausimu. Asmeninė finansinė situacija gali pasikeisti labai greitai, o jai pasikeitus, daugelis įsiskolinimų turinčių žmonių pradeda ieškoti būdų kaip atsikratyti skolų kuo greičiau. Dažnai turimos paskolos grąžinimas apsiriboja tiesiog naujos paskolos paėmimu. Tačiau anksčiau ar vėliau gali ateiti momentas kai kito kredito niekas nebesuteiks. Ką darysite tada? Tad kaip išbristi iš skolų protingai? Šis straipsnis apie tai.

Skolų grąžinimas – pirma peržvelkite ir įvertinkite visas savo išlaidas

Skolų neturėjimas ar turimos skolos grąžinimas pirmiausia prasideda nuo tinkamo balanso tarp uždirbamų ir išleidžiamų pinigų. Nereikėtų bijoti pažvelgti tiesai į akis – galbūt jūs mėgstate kiekvieną penktadienio vakarą vakaroti bare su draugais, o gal negalite atsispirti ir vis nuperkate brangesnį žaislą savo vaikui? Geriausiai jūsų pirkimo įpročius atskleis detalus išlaidų sekimas ir biudžeto planavimas. Savo išlaidas galite sekti tiek susikūrę paprasčiausią „Excelio“ lentelę, tiek ir įvairiose biudžeto planavimui skirtose programėlės, tokiose kaip „Mint“, „PocketGuard“, „YNAB“, „Wally“ ar kitose. Kai kurie bankai taip pat siūlo išlaidų sekimo įrankį, tik turėkite omenyje, kad jų taupymo skaičiuoklė geriausiai veiks tuo atveju, jei jūs viską pirksite naudodamiesi to banko kortele arba sąskaitas apmokėsite internetu.

Taigi, bent mėnesį laiko sekę savo išlaidas tikrai pastebėsite, kam išleidžiate daugiausiai ir kurioje vietoje galėtumėte sutaupyti. Tuomet yra verta susidaryti savo mėnesio asmeninio biudžeto lentelę (pvz., „Maistas“, „Transportas“, „Mokesčiai“ ir t. t.), kad būtų aišku, kiek kam galite skirti pinigų ir įvertinti, kiek pinigų galite atsidėti nenumatytoms išlaidoms. Turint aiškias ribas, kiek pinigų per mėnesį galima skirti tam tikrai sričiai, bus žymiai lengviau atsispirti impulsyviems sprendimams. Be abejo, jūsų mėnesio biudžete reikėtų nusimatyti ir pramogų ar nebūtinų pirkinių skiltį, nes stipriai save apriboję mes galų gale sulaužome visus pažadus sau ir mėnesio pabaigoje taupymo rezultatas būna ne geresnis, o blogesnis.

Paskolos grąžinimas – atsisakykite nebūtinų išlaidų arba jas sumažinkite

Greitesnis skolos grąžinimas dažnai yra tiesiogiai susijęs su esamų išlaidų sumažinimu. Todėl pradėjus svarstyti, kaip išbristi iš skolų, visų pirma verta peržvelgti turimas išlaidas – ypač prenumeratas ir įvairius abonementus. Mes labai dažnai pamirštame apie užsakytas paslaugas, kurios apmokamos automatiškai nuskaitant pinigus iš sąskaitos, todėl jei nusprendėte rimtai rūpintis savo finansine situacija, pirmiausia reiktų peržiūrėti visus periodinius ir automatinius mokėjimus.

Kas kelis mėnesius ar bent jau kas metus verta įvertinti ir turimus telefono, interneto ar televizijos planus ir kitas prenumeratas. Pavyzdžiui, pasibaigus telefono ar interneto terminuotam planui, paprastai jis yra pratęsiamas tomis pačiomis sąlygomis, tačiau sekant akcijas, dažniausiai, galima gauti geresnį pasiūlymą ir pasirašyti naują, pigesnę, sutartį, taip kas mėnesį sutaupant 10–20 Eur.

Įvertinant savo išleidžiamus pinigus verta atkreipti dėmesį ir į „Netflixo“, „Amazon Prime'o“ bei kitas panašias televizijų prenumeratas ir apgalvoti ar televizorius jums vis dar toks pats reikalingas kaip ir prieš kelis mėnesius. Galbūt jau nebežiūrite tiek daug televizijos? O galbūt ir muziką galėtumėte klausyti kitoje platformoje, kuri būtų nemokama?

Jūsų pinigų taupymo planas turėtų apimti ir naudojamų paslaugų ar programų nemokamų alternatyvų paiešką. Pavyzdžiui, gal kompiuteryje naudojamas mokamas programas galima pakeisti nemokamomis, o naujų knygų pirkimą – pakeisti senu geru apsilankymu bibliotekoje? Taip pat galite apsvarstyti, ar sporto klubo abonemento negalėtų pakeisti sportas namuose su iš draugo pasiskolintais svarmenimis, grupinės nemokamos treniruotės parke ar joga ant turistinio kilimėlio, kuris šiuo metu renka dulkes sandėliuke.

Tačiau kartais, didžiausia kliūtis ieškant būdų kaip atsikratyti skolų yra ne per didelės išlaidos, bet per mažos pajamos. Todėl norint skolas grąžinti greičiau, kuomet tradiciniai pinigų taupymo būdai nėra labai veiksmingi, taip galima siekti paaukštinimo darbe ar pavyzdžiui, susirasti papildomą darbą, kuriame gautumėte papildomų pajamų. Papildomas pajams taip pat užtikrina ir įvairūs pasyvių pajamų šaltiniai, kurie periodiškai papildo jūsų kišenes pinigais.

Skolų grąžinimas – svarbu aiškiai žinoti savo prioritetus

Klausimas „Kaip atsikratyti skolų?“ kamuoja kiekvieną, kuris jų turi. Tačiau nuosekliai planuojant ir atkakliai siekiant savo skolas sumažinti bei galų gale jų atsikratyti, to pasiekti tikrai galima. Jei jau susidarėte savo biudžetą ir optimizavote išlaidas, tuomet pats metas nusistatyti ir skolų grąžinimo prioritetus.

Pirmiausia derėtų peržvelgti visas turimas paskolas, jų likusią trukmę ir palūkanų dydį. Svarbu kuo greičiau grąžinti tas paskolas, už kurias jau skaičiuojami delspinigiai. Nes tai prastina jūsų kredito istoriją, be to – jūs mokate baudą, kai galėtumėte mokėti palūkanas už savo realiai panaudotus pinigus. Tuomet sparčiausiai reiktų išmokėti tas paskolas, kurių palūkanos didžiausios, t. y. tas, kurios dar labiau padidins jūsų skolą, jei jų neišmokėsite tuoj pat. Dažniausiai tai kreditinių kortelių ar greitųjų kreditų skolos.

Jei skola susikaupusi kreditinėje kortelėje, tuomet galite įnešti į sąskaitą turimus grynuosius pinigus, net jei tai reikštų, kad laikinai liksite be pinigų. Kreditinės kortelės turi 30 dienų palūkanų atidėjimo paslaugą, taigi tą akimirką, kai jūsų kreditinės kortelės balansas bus teigiamas, palūkanos už anksčiau pasiskolintus pinigus jums skaičiuojamos nebebus, o naujai pasiskolintai sumai palūkanas bankas pradės skaičiuoti tik po 30 dienų. Žinoma, idealiu atveju, kreditinės kortelės naudoti apskritai nereikėtų, kadangi jai taikomos palūkanos yra vienos didžiausių rinkoje.

Skolos grąžinimas ją refinansuojant

Kaip jau minėjome, imti naują paskolą, kad grąžinti senąją, paprastai nėra rekomenduojama, tačiau šiuo atveju reikėtų atskirti tiesiog naują paskolą ir esamų paskolų refinansavimo paslaugą. Paskolos refinansavimas yra būdas iš karto padengti visas turimas paskolas, o tada mokėti vieną įmoką jūsų paskolą refinansavusiai kredito įstaigai. Iš esmės, refinansavimas žymiai palengvina paskolos valdymą, nes nebereikia sekti kelių paskolų grąžinimo terminų ar rūpintis, kam pirmiausia pervesti pinigus (jei, pavyzdžiui, pirmiausia stengiatės išsimokėti paskolą su daugiausia palūkanų). Taip pat pasinaudojus refinansavimo paslauga, galima kintamas kredito palūkanas pasikeisti į fiksuotas, kas leidžia žymiai stabiliau planuotis periodinių įmokų mokėjimą ateityje.

Kaip grąžinti skolas geriausiai žinote tik jūs patys

Taigi, sėkmingai susidarius mėnesio biudžetą bei nuolat sekant išlaidas, tikrai galima tikėtis savo finansinės situacijos pagerėjimo. Visgi, laiku pasinaudojus refinansavimo paslauga, jūsų situacija gali dar labiau pagerėti. Susimažinus mokamas palūkanas ar prasitęsus terminą, skolos grąžinimas gali tapti žymiai lengvesnis. Tačiau nepamirškite, kad kiekvienas atvejis yra individualus, todėl kaip atsikratyti skolų geriausiai galite įvertinti tik jūs pats.

Straipsnio santrauka
Paskolos grąžinimas - kaip grąžinti skolas ir susitvarkyti savo finansus?

Straipsnio pavadinimas: Paskolos grąžinimas - kaip grąžinti skolas ir susitvarkyti savo finansus?

Aprašymas: Skolos grąžinimas – tai vienas aktualiausių klausimų šiuolaikinėje vartotojiškoje visuomenėje. Sužinokite kaip grąžinti skolas, protingai tvarkant savo finansus ir neprisidaryti dar didesnių rūpesčių, siekiant kuo greičiau padengti turimus įsiskolinimus.

Paskelba: 2020-09-10

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.