Dividendai – tai bendrovės pelno dalis išmokama jos akcininkas. Straipsnyje sužinosite kas yra akcijų dividendai, kokia yra jų išmokėjimo tvarka ir kaip paskaičiuoti kiek galite uždirbti investuojant į dividendus mokančias bendroves.

Dividendai – tai bendrovės pelno dalis išmokama jos akcininkas.

Investavus į tam tikros bendrovės akcijas, užsidirbti galima arba iš jos akcijų vertės pokyčio, t. y. parduoti bendrovės akcijas, kai jų vertė pakilusi, arba iš dividendų, kuriuos savo akcininkams moka bendrovė. Šiame straipsnyje detaliai papasakosime, kas yra dividendai, kada jie išmokami akcininkams ir dėl kokių priežasčių įmonė gali nuspręsti jų nemokėti. Taip pat aptarsime, kaip galite apskaičiuoti pagrindinius dividendų pajamingumo rodiklius ir nuspręsti į kurios bendrovės akcijas verta investuoti.

Kas yra dividendai?

Dividendai, tai žodis, kilęs iš lotyniško žodžio dividendum (liet. „tai, kas turi būti dalinama“), reiškiantis akcinės bendrovės pelno dalį, kuri yra padalinama ir išmokama bendrovės akcininkams. Dividendai išmokami atitinkamomis dalimis pagal tai, kiek bendrovės akcijų turi kiekvienas akcininkas.

Dividendai gali būti išmokami vieną ar kelis kartus per metus. Kai bendrovės vadovybė nusprendžia, jog tam tikra pelno dalis bus išmokėta kaip akcijų dividendai, tuomet yra apskaičiuojama, kokią pelno dalį už kiekvieną turimą akciją bendrovės akcininkai gaus. Pavyzdžiui, jei bendrovė 2000 Eur pelno skirs dividendų mokėjimui, o iš viso ji yra išleidusi 1000 akcijų, tai reiškia, kad už kiekvieną turimą akciją akcininkai gaus po 2 Eurus. Taigi, tas akcininkas, kuris turi 100 bendrovės akcijų, gaus 100 * 2 = 200 Eur dividendų, o tas kuris turi 10 akcijų – 10 * 2 = 20 Eur.

Dividendai gali būti išmokami arba neišmokami

Jau žinome, kas yra dividendai, tačiau taip pat labai svarbu suprasti, kad bendrovės vadovybė gali nuspręsti jų ir nemokėti. Nuo ko tai priklauso? Žinoma, pagrindinis bendrovių tikslas – uždirbti pinigus savo akcininkams, todėl iš stabiliai veikiančių bendrovių investuotojai visuomet tikisi dividendų. Tačiau, jei bendrovės vadovai mato, kad uždirbti pinigai gali būti panaudoti efektyviau, jie gali nuspręsti ir neišmokėti uždirbto pelno. Dažniausiai dividendai neišmokami, jei bendrovė nori reinvestuoti juos į savo plėtrą, įsigyti kitą bendrovę ar kitaip investuoti į vystomą verslą. Taip pat iš gauto pelno gali būti padengiamos bendrovės turimos skolos ar superkamos akcijos iš jas norinčių parduoti akcininkų.

Bendrovei pasiekus optimalią veiklos stadiją ir daugiau plėstis neketinant, pelnas yra išmokamas dividendais. Dažniausiai dividendai išmokami pinigais, t. y. bankiniu pavedimu ar grynais. Taip pat dividendai gali būti mokami akcijomis, pavyzdžiui, kiekvienas investuotojas gali gauti tam tikrą procentą papildomų akcijų nuo savo turimos akcijų dalies. Labai retai dar pasitaiko atvejų, kuomet dividendai mokami bendrovės nuosavybe, kai akcininkams perleidžiama nuosavybės teisė į bendrovės turimas obligacijas ar kitų bendrovių akcijas.

Kokią pelno dalį bendrovės išmoka dividendais?

Dividendais išmokamą bendrovės pelno dalį, nuo viso per einamąjį laikotarpį jos uždirbto pelno, parodo taip vadinamas Dividendų išmokėjimo koeficientas (angl. dividend payout ratio). Dividendų mokėjimo koeficientą galite apskaičiuoti išmokamų dividendų sumą padaliję iš bendrovės grynojo pelno. Pavyzdžiui, jei bendrovė dividendams išmokėti skiria 2000 Eur, o jos grynasis pelnas sudaro 6000 Eur, tai dividendų mokėjimo koeficientas yra 2000 / 6000 *100% = 33 proc. Bendrovės, pasiekusios stabilią vystymosi fazę, kasmet apie 30–70 proc. savo pelno skiria būtent dividendams išmokėti. Likusi pelno dalis lieka tolesniam verslo vystymui. Kiek kitaip yra su augančiomis bendrovėmis. Pirmaisiais savo gyvavimo metais jos gali ir visai nemokėti dividendų, o visą savo uždirbtą pelną skirti verslo plėtrai.

Dividendų išmokėjimo tvarka

Sprendimą išmokėti dalį bendrovės pelno dividendais, priima jos vadovybė, o šį sprendimą tvirtina akcininkų susirinkimas. Dividendai išmokami proporcingai pagal tai, kiek akcijų turi konkretus bendrovės akcininkas. Dividendus bendrovė paprastai išmoka ne vėliau kaip per mėnesį nuo sprendimo išmokėti dividendus priėmimo dienos.

Investuotojui, planuojančiam savo investiciją į akcijas, labai svarbu žinoti kada jis turi teisę gauti išmokamus dividendus. Paskutinė dividendų išmokėjimo diena (angl. ex-dividend date), tai diena, nuo kurios akcijas įsigijusiam investuotojui jau nebepriklauso bendrovės už tam tikrą laikotarpį išmokami dividendai. Todėl įsigyjant akcijas panašiu metu kaip ir bendrovės dividendų mokėjimo metas, labai svarbu išsiaiškinti ar jūs akcijas įsigysite prieš ar po šios dienos, taigi ar jums priklausys dividendai už praėjusį laikotarpį, ar ne. Įprastai paskutinė dividendų išmokėjimo diena yra ta data, kai akcininkų susirinkimas patvirtina dividendų išmokėjimą, tačiau šis susirinkimas gali numatyti kitą datą.

Kaip skaičiuojamas dividendinis pajamingumas?

Dividendinis pajamingumas (angl. dividend yield), tai dydis, parodantis santykį tarp turimos bendrovės akcijos vertės ir pinigų sumos, kurią už vieną akciją gavo investuotojas. Investuotojams tai labai svarbus rodiklis, nes, jei bendrovė turi aiškiai apibrėžtą dividendų politiką ir juos moka reguliariai (pvz., kartą per metus), tai dividendinis pajamingumas iš esmės parodo kokią metinę grąžą gali tikėtis gauti investuotojas.

Dividendinį pajamingumą apskaičiuosite, dividendus, gaunamus už vieną akciją, padaliję iš bendrovės akcijų  kainos biržoje. Pavyzdžiui, jei už turimą akciją bendrovė išmoka 2 Eur dividendų, o viena jos akcija biržoje kainuoja 20 Eur, tokiu atveju šios bendrovės dividendinis pajamingumas sieks: 2 / 20 * 100% = 10 proc. Dividendinis pajamingumas tarp 4 ir 10 proc. paprastai vertinamas kaip geras dividendinės akcijos rodiklis.

Gautų dividendų apmokestinimas

Norint sėkmingai investuoti, neužtenka vien tik žinoti kas yra dividendai ir kokia jų išmokėjimo tvarka. Taip pat labai svarbu žinoti, kokius mokesčius valstybei turėsite sumokėti, kad nesusidurtumėte su papildomomis problemomis. Gauti dividendai yra apmokestinami gyventojų pajamų mokesčiu (GPM). Pajamos iš paskirstytojo pelno, t. y. dividendai, šiuo metu Lietuvoje apmokestinamos 15 proc. tarifu. Jei investuojate į užsienio bendrovių akcijas ne per Lietuvos akcijų biržą, tuomet reikėtų atskirai pasidomėti ir atitinkamų šalių mokestiniais įstatymais.

Taikoma dividendų politika daug pasako apie pačią bendrovę

Susipažinę su dividendais ir jų išmokėjimo tvarka, jūs galėsite geriau įvertinti bendrovių vykdomą politiką akcininkų atžvilgiu bei apskritai bendrovės valdymo kryptį. Investuotojų dėmesio yra vertos tiek ir mažos, besikuriančios bendrovės, šiuo metu nemokančios dividendų ir visą gautą pelną reinvestuojančios, tiek ir didelės, stabilios bendrovės, kurios reguliariai išmoka dividendus savo akcininkams. Įvertinę tai, kaip bendrovės vadovai panaudoja gautą pelną, galite susidaryti aiškią nuomonę apie jų vadovavimo kokybę bei plėtros planus. Ši informacija jums padės priimti teisingus investicinius sprendimus.

Straipsnio santrauka
Kas yra dividendai ir kodėl jie svarbūs renkantis akcijas?

Straipsnio pavadinimas: Kas yra dividendai ir kodėl jie svarbūs renkantis akcijas?

Aprašymas: Dividendai – tai bendrovės pelno dalis išmokama jos akcininkas. Straipsnyje sužinosite kas yra akcijų dividendai, kokia yra jų išmokėjimo tvarka ir kaip paskaičiuoti kiek galite uždirbti investuojant į dividendus mokančias bendroves.

Paskelba: 2020-09-30

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.