Akcijų pirkimas pardavimas, šiais laikais, dažniausiai yra vykdomas internetu. Sužinokite kaip nusipirkti akcijų biržoje ir esant poreikiui jas parduoti. Pirkti ir parduoti akcijas dar niekada nebuvo taip lengva kaip dabar, pasinaudokite galimybe pelningai investuoti!

Techniškai akcijų pirkimas bei pardavimas akcijų biržoje yra ganėtinai nesunkus ir lengvai išmokstamas dalykas.

Jei reikėtų įvardinti pačią populiariausią investavimo priemonę pasaulyje, be jokios abejonės tai būtų akcijos. Šie vertybiniai popieriai, tokio didelio visų investuotojų dėmesio sulaukia tikrai ne veltui, nes būtent prekyba akcijų biržoje gali atnešti didžiausią grąžą. Tačiau prieš pradedant į akcijas investuoti realius pinigus, pirma reikėtų gerai suprasti kaip veikia akcijų birža bei kaip teisingai atlikti akcijų pirkimo ar pardavimo pavedimus. Taigi, šiame straipsnyje aptarsime, kaip vyksta akcijų pirkimas ir pardavimas bei su kokiomis rizikomis galite susidurti, dažnai taip sunkiai nuspėjamoje akcijų rinkoje.

Kaip pirkti ir parduoti akcijas?

Pirma verta paminėti, jog bendrovių akcijos gali būti perkamos ir parduodamos vertybinių popierių biržoje arba už jos ribų. Kitaip sakant, bendrovių akcijos būna kotiruojamos biržoje (prekiaujamos biržoje) arba nekotiruojamos. Akcijų pirkimo-pardavimo sandoriai atlikti už biržos ribų, paprastai yra vadinami užbiržiniais. Tokią užbiržinę veiklą itin mėgsta stambius akcijų pirkimo-pardavimo sandorius vykdantys finansų tarpininkai, kadangi tokiu atveju, jie gali sutaupyti nemažus biržai mokamus tarpininkavimo mokesčius.

Kita vertus, paprastam investuotojui visuomet žymiai patogiau yra prekiauti per akcijų biržą internetu. Mat nepaisant kai kurių savo privalumų, užbiržiniai sandoriai taip pat turi ir rimtų trūkumų. Pavyzdžiui, užbiržiniam sandoriui yra žymiai sunkiau ne tik surasti tinkamą pirkėją ir pardavėją, bet ir nustatyti abiem pusėms tinkamą akcijos kainą. Pavyzdžiui akcijų biržoje, visų joje kotiruojamų bendrovių akcijų kursai, kinta priklausomai nuo pasiūlos ir paklausos. Kitaip sakant, biržoje, akcijų vertę sureguliuoja pati rinka, tuo tarpu vykdant užbiržinį sandorį, dėl parduodamų akcijų vertės teks susitarti patiems. Taigi, toliau straipsnyje kalbėsime tik apie akcijų pirkimą bei pardavimą vertybinių popierių biržoje.

Akcijų pirkimas - pardavimas internetu

Reikėtų pasakyti, kad techniškai, akcijų pirkimas bei pardavimas akcijų biržoje yra ganėtinai nesunkus ir lengvai išmokstamas dalykas. Žymiai sunkiau yra išmokti kaip investuoti į akcijas ir sužinoti, kurių kompanijų akcijas šiuo metu verta pirkti. Taigi, pirmas žingsnis norint pradėti pirkti bei parduoti akcijas – tai vertybinių popierių sąskaitos atsidarymas. Šią paslaugą jums gali suteikti investicines paslaugas teikiantys finansų tarpininkai - komerciniai bankai, finansų maklerio įmonės bei akcijų brokeriai.

Atsidarius vertybinių popierių sąskaitą pas pasirinktą finansų tarpininką, perveskite į ją norimą investuoti pinigų sumą. Turėdami lėšų savo vertybinių popierių sąskaitoje, jau galite pradėti rinktis, kokias akcijas būtų verta pirkti. Pageidavimas įsigyti arba parduoti turimas akcijas yra išreiškiamas tiesioginiu pavedimu savo finansų tarpininkui. Toks pavedimas paprastai yra atliekamas internetu. Tiesa, savo pavedimą taip pat galite pateikti ir telefonu, tačiau tarpininkavimo mokestis už tokio pavedimo įvykdymą bus žymiai didesnis.

Formuojant pavedimą savo finansų tarpininkui visada būtina nurodyti šią informaciją:

  • Koks vertybinis popierius yra perkamas arba parduodamas (akcijos trumpinys).
  • Pavedimo tipas (akcijų pirkimas ar akcijų pardavimas).
  • Kiekis (nurodykite kiek vienetų akcijų pageidaujate nusipirkti ar parduoti).
  • Kaina (nurodykite už kokią kainą pageidaujate akcijas parduoti ar pirkti).
  • Pavedimo galiojimo terminas (nurodykite iki kurios datos galioja jūsų pavedimas).

Akcijų pirkimo/pardavimo pavedimų tipai bei papildomos sąlygos

Finansų tarpininkai paprastai leidžia atlikti šio tipo akcijų pirkimo/pardavimo pavedimus:

  • Pavedimas su limitu – standartinis pavedimo tipas, kuriame yra nurodoma tiksli akcijų pirkimo arba pardavimo kaina. Akcijų pirkimo atveju, nurodyta kaina bus laikoma didžiausia kaina, kurią jūs sutinkate mokėti už perkamas akcijas. Jei rinkoje akcijų kaina bus mažesnė, jūsų pirkimo pavedimas bus įvykdytas už mažesnė kainą. Jei atliekamas akcijų pardavimas, akcijos bus parduotos už jūsų nurodytą kainą.
  • Pavedimas rinkos kaina – pasirinkus šio tipo pavedimą, akcijos bus perkamos arba parduodamos esamomis rinkos kainomis. Patartume labai atsargiai formuoti tokio tipo pavedimus, kadangi akcijų rinka dažnai yra nenuspėjama.
  • Neskelbiamas pavedimas – pateikus tokio tipo pavedimą, kiti vertybinių popierių biržos dalyviai nematys jūsų norimo nusipirkti arba parduoti akcijų kiekio.

Finansų tarpininkai taip pat leidžia nustatyti ir išankstines pavedimų vykdymo sąlygas:

  • FoK (angl. „Fill or Kill“) pavedimas – jūsų pavedimas bus vykdomas tik tokiu atveju, jei akcijų biržoje yra susiformavęs visas jūsų norimas nupirkti ar parduoti akcijų kiekis už nustatytą kainą.
  • FaK (angl. „Fill and Kill“) pavedimas – jūsų pavedimas bus įvykdytas pilnai arba dalinai. Vykdant pavedimą bus nupirkta arba parduota tik ta akcijų dalis, kuri atitiks biržos kainas, o ta dalis, kuri neatitiks kainų, suėjus pavedimo galiojimo terminui bus anuliuota.

Būtinai įvertinkite ir investavimo į akcijas rizikas

Pabaigai norėtume pridurti, jog norint sėkmingai investuoti akcijų rinkoje, nepakanka žinoti vien tik kaip pirkti ar kaip parduoti akcijas. Akcijos pasižymi dideliais vertės svyravimais, todėl prekiaujant akcijomis galima ne tik daug uždirbti, bet ir nemažai prarasti. Taigi, skirkite šiek tiek laiko ir pastangų akcijų rinkos analizei ir įvertinkite visas galimas investavimo į akcijas rizikas. O svarbiausia, investavimas visuomet yra susijęs su rizika, todėl neinvestuokite pinigų, kurių negalite sau leisti prarasti!

Straipsnio santrauka
Akcijų pirkimas ir akcijų pardavimas – kaip nusipirkti akcijų internetu?

Straipsnio pavadinimas: Akcijų pirkimas ir akcijų pardavimas – kaip nusipirkti akcijų internetu?

Aprašymas: Akcijų pirkimas pardavimas, šiais laikais, dažniausiai yra vykdomas internetu. Sužinokite kaip nusipirkti akcijų biržoje ir esant poreikiui jas parduoti. Pirkti ir parduoti akcijas dar niekada nebuvo taip lengva kaip dabar, pasinaudokite galimybe pelningai investuoti!

Paskelba: 2021-10-16

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.