Vis daugiau darbo vietų persikeliant į namus, darbas iš namų tapo savaime suprantamu. Tačiau nors šiuolaikinių technologijų pagalba, darbas namie gali būti toks pat produktyvus kaip ir ofise ar kitoje darbo vietoje, gyvo bendravimo su kolegomis stygius ar aiškios ribos tarp darbo ir namų nebuvimas, taip pat sukuria ir tam tikrus iššūkius. Tad kaip teisingai organizuoti savo darbo vietą namuose ir išlaikyti tokį patį produktyvumą bei motyvaciją kaip įprastame darbe?

Darbas iš namų tampa vis populiaresnis. Net įsirengdami naują būstą, žmonės dažnai jame numato ir darbo namie erdvę. Pastarieji metai parodė, kiek daug įvairiausių darbų gali būti atliekami iš namų. Tačiau nuotolinis darbas namuose, tai ne tik lankstus darbo grafikas ir jauki bei rami darbo aplinka, tai ir tam tikri iššūkiai, kylantys dėl ribos tarp darbo ir namų išsitrynimo, kolegų stygiaus bei kitų namiškių buvimo jūsų darbo erdvėje. Taigi kaip kovoti su kylančiais darbo iš namų iššūkiais?

Kam lengviausia palikti ofisą ir pradėti dirbti iš namų?

Darbas namuose tampa vis populiaresnis, todėl labai svarbu teisingai organizuoti savo darbo vietą namuose ir išlaikyti tokį patį produktyvumą bei motyvaciją kaip įprastame darbe.

Apskritai kalbant, lengviausia pradėti dirbti iš namų yra tiems, kurių visas arba beveik visas darbas yra atliekamas kompiuteriu. Populiariausios profesijos tarp dirbančių iš namų, tai IT srities specialistai, rinkodaros, reklamos, viešųjų ryšių atstovai, vertėjai, redaktoriai, administratoriai ir visi kiti darbuotojai, kuriems darbas kompiuteriu yra nesvetimas. Kadangi šiems darbuotojams užtenka tik kompiuterio ir interneto, jų darbą labai paprasta „parsinešti“ iš ofiso į namus.

Dirbti namuose taip pat sėkmingai gali ir tie, kurių darbas yra labiau individualus nei komandinis. Pavyzdžiui, siuvėja gali siūti tam tikras detales ar gaminius namuose ir į darbo vietą nuvykti tik pasiimti medžiagų ar nuvežti savo pagamintus dirbinius. Žinoma, tokiu atveju ji namuose turėtų turėti ir darbui reikalingą įrangą.

Iš kitos pusės, beveik neįmanoma iš namų dirbti tiems, kurie dirba gamyklose ar klientų aptarnavimo srityje, nes šių sričių specialistų darbas yra tiesiogiai susijęs su tuo, kad jie tam tikru metu turi būti tam tikroje vietoje.

Darbas namuose – pagrindiniai privalumai ir trūkumai

Darbas iš namų, visų pirma, sutaupo daug laiko. Jums nereikės stovėti kamščiuose vykstant į darbą ar iš jo. Tai pat jūsų pietų pertrauka bus ilgesnė, nes jums nereikės eiti iki artimiausios kavinės, o išėję iš darbo kambario jūs iškart atsidursite virtuvėje. Taip pat tikėtina, kad pradėsite valgyti sveikiau, kadangi valgį dažniau gaminsitės namuose.

Be to, kad sutaupysite daug laiko, darbas namuose jums leis susikurti ramią darbo aplinką su mažiau trikdžių, taigi turėtų padidėti ir jūsų produktyvumas. Tiesa, kalbant apie darbą namie dažnai yra skundžiamasi ne sunkumu pradėti dirbti rytais, bet pervargimu. Dėl pernelyg didelio darbo krūvio nukenčia ne tik darbo kokybė, bet ir paties žmogaus psichologinė būklė, jo požiūris į darbą ir įmonę, kurioje jis dirba.

Taigi, darbas namie privalo turėti aiškiai nubrėžtas ribas tarp darbo ir poilsio. Darbas namuose kai kuriems darbuotojams gali būti nepatrauklus ir dėl to, kad taip bus mažiau gyvo bendravimo su kolegomis. Dirbant iš namų visi susitikimai persikelia į virtualią erdvę, čia, dažniausiai, yra aptariami tik darbiniai reikalai, todėl nelieka trumpų ir beprasmių, bet kartais tokių reikalingų mūsų psichinei sveikatai, pokalbių prie kavos aparato apie orą ar apie mūsų augintinius.

Kokybiškas darbas namuose – kaip to pasiekti?

Jei nusprendėte dalį ar visą darbo dieną dirbti iš namų, labai svarbu įvertinti, ar šiuo metu turite tinkamą darbo vietą. Jei ne – reikia ją kuo skubiau įsirengti. Žinoma, jei iki šiol namuose tik kartais pasitikrindavote paštą ar atlikdavote vieną kitą smulkią užduotį, tam gal ir tiko virtuvės stalas, svetainės sofa ar jūsų didžiulė lova. Tačiau kalbant apie nuolatinį darbą iš namų, įsirengti ergonomišką darbo vietą tiesiog yra privaloma.

Darbui iš namų labai svarbu įsirengti ergonomišką bei patogią darbo vietą.

Svarbiausia darbo vietai – patogi kėdė ir tinkamo aukščio stalas. Jei dirbate su nešiojamuoju kompiuteriu, tuomet stalo aukščio reikės vienokio, jei naudojate ekraną ir išorinę klaviatūrą – tuomet verta pasvarstyti apie klaviatūros stalčių. Galbūt tai ir skamba kaip atgyvenęs biuro atributas, tačiau internete tikrai galima rasti daug įvairių šiuolaikiško dizainų stalų, kurie būtų ne tik gražūs, bet ir praktiški.

Investicija į kokybišką darbo vietą, tai investicija ne tik į vietą kuri padės jums uždirbti pinigus, bet ir jūsų sveikatą – ypač kaklo ir nugaros raumenis. Kėdę savo namų ofisui reikia rinktis itin atsakingai, geriausia ją įsigyti ne internetu, o gyvai – išbandžius bent kelioliką kėdžių jums bus aišku, kokio tipo kėdė jums yra patogiausia. Verta apsvarstyti ir tokius darbo vietos paįvairinimus kaip kamuolį, ėjimo takelį, dviratį ar keičiamo aukščio stalą, prie kurio galima dirbti tiek sėdint, tiek stovint.

Kad darbas namuose teiktų malonumą, darbo vietą reikia fiziškai atskirti nuo likusios namų erdvės. Geriausia, jei yra galimybė, įsirengti darbo kambarį.  Tačiau jei tokios galimybės nėra, dalį svetainės galima atskirti nuo darbo stalo lentynomis, užuolaidomis, širma ar pan. Jei dienos metu namuose būna kitų namiškių, darbo zoną galite įsirengti ir miegamajame, tokiu būdu vieni kitiems netrukdysite. Renkantis vietą darbui iš namų taip pat yra svarbu įvertinti apšvietimą (tiek natūralų, tiek dirbtinį), numatyti rozetes ar galimybę iki norimos vietos nutiesti ilgintuvą bei atsižvelgti į tai, ar toje namų vietoje patikimai veikia internetas.

Produktyvus darbas iš namų: ribų nubrėžimas

Be fizinės darbo vietos namuose įsirengimo, labai svarbu yra nustatyti tam tikras ribas, kurių laikysitės tiek jūs, tiek ir kiti šeimos nariai. Tam tikros ribos, taisyklės yra reikalingos tam, kad ir jūs pats būtumėte motyvuotas dirbti, ir kiti namiškiai jums be reikalo netrukdytų.

Dažniausiai, sprendžiant tam tikras darbo iš namų ribas, yra nustatomas darbo laikas. Apibrėžtas darbo laikas jums neleis jaustis kaltam, kad tam tikru metu nepadedate savo vaikui ruošti namų darbų ar nepagaminate pietų, kai vaikas anksčiau grįžta iš mokyklos. O jūsų vaikams ar kitiems namiškiams griežtos darbo valandos leis suprasti, kad yra metas, kada jus galima trukdyti, o kada ne. Galima net ir pakabinti lentelę ant darbo kambario durų, primenančią apie tai, kad jus trukdyti galima tik išskirtiniais atvejais.

 Pakabinkite lentelę ant darbo kambario durų, primenančią, kad jus trukdyti galima tik labai išskirtiniais atvejais. Taip darbas iš namų bus žymiai produktyvesnis.

Darbo produktyvumui daug įtakos turi susikurti darbo ritualai. Juk eidami į ofisą kasdien keldavotės, pusryčiaudavote, važiuodavote į darbą, su kolega paplepėdavote prie kavos puodelio ir pradėdavote dienos darbus. Darbo iš namų rutina gali tapti tiek ir rytinis 10 minučių skambutis su kitu kolega, dirbančiu iš namų, tiek ir jūsų asmeninis susikurtas įprotis. Pavyzdžiui, einant dirbti užsisegti rankinį laikrodį ar pasipuošti tam tikrais auskarais, pasidaryti kavos būtent į darbui skirtą puodelį (kurio šiaip namuose nenaudojate) ar, netgi, apsimauti būtent darbo kambariui skirtas šlepetės, kurių nebedėvite baigę darbą.

Produktyvus darbas namuose tikrai įmanomas!

Tinkamai subalansuotas darbas iš namų gali turėti daug privalumų. Dirbant iš namų sutaupoma daug laiko ir pinigų: kelionėms į darbą ar pagundoms sunkią darbo dieną nusipirkti brangesnius pietus mieste. Tačiau dirbant namuose taip pat labai svarbu nepamiršti rutinos naudos mūsų kasdienybei bei susikurti savo darbo iš namų įpročius, kurie padėtų mėgautis visais tokio darbo privalumais. Tiesa, papildoma veikla namie tinka tikrai ne kiekvienam, tačiau atradus savo dienos ritmą ir įsirengus ergonomišką darbo vietą, darbas iš namų kelias dienas per savaitę tikrai gali tapti puikiu gyvenimo paįvairinimu ir apskritai padidinti jūsų produktyvumą.

Straipsnio santrauka
Darbas iš namų – svarbiausi patarimai kad darbas namie būtų patogus ir produktyvus

Straipsnio pavadinimas: Darbas iš namų – svarbiausi patarimai kad darbas namie būtų patogus ir produktyvus

Aprašymas: Vis daugiau darbo vietų persikeliant į namus, darbas iš namų tapo savaime suprantamu. Tačiau nors šiuolaikinių technologijų pagalba, darbas namie gali būti toks pat produktyvus kaip ir ofise ar kitoje darbo vietoje, gyvo bendravimo su kolegomis stygius ar aiškios ribos tarp darbo ir namų nebuvimas, taip pat sukuria ir tam tikrus iššūkius. Tad kaip teisingai organizuoti savo darbo vietą namuose ir išlaikyti tokį patį produktyvumą bei motyvaciją kaip įprastame darbe?

Paskelba: 2020-10-02

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.