Jauni specialistai, dar tik pradedantys karjeras savo sferoje, dažnai susiduria su problema, kaip rasti darbą be patirties. Iš tiesų, dauguma darbo skelbimų reikalauja kandidato turėti nors panašaus darbo patirties, kurios ką tik studijas baigę jaunuoliai neturi. Tad kaip reikėtų elgtis jaunam žmogui tokiu atveju? Kaip susirasti darbą be patirties?

Darbas užima nemažą dalį mūsų gyvenimo, jis ne tik leidžia užsidirbti pinigų pragyvenimui, pramogoms, kelionėms, bet ir yra kasdienė veikla, kuria mes gyvename ir, sėkmės atveju, mėgaujamės. Dažnai jaunus žmones kamuoja klausimas kaip susirasti darbą be patirties, nes dauguma darbo skelbimų mirga sakiniais „būtina bent 3 m. patirtis“ ar „būtina panašaus darbo patirtis“. Todėl šiame straipsnyje norėtume pasidalinti keliais patarimais, kaip atkreipti svajonių darbdavio dėmesį bei ką rašyti į savo CV jei atrodo, kad rašyti nėra ką.

Kodėl svajonių darbo paieškos dažniausiai nuvilia?

Jauni ir tik karjeras pradednatys specialistai labai dažnai susiduria su problema, kaip rasti darbą be patirties.

Jei esate jaunas specialistas, besimokantis paskutiniame kolegijos ar universiteto kurse, tikriausiai turite daug planų ir svajonių susijusių su savo profesija. Labai dažnai susidūrus su darbo paieškų realybe gali užklupti nusivylimo jausmas – jūs niekur netinkate, nes neturite patirties, o norint jos įgyti – reikia gauti darbą. Kažkoks užburtas ratas, tiesa?

Tačiau nereikėtų užsisukti tokiame rate, kuriame išeities nėra. Verta paieškoti tarpinių variantų tarp jūsų dabartinės situacijos ir norimos darbo vietos. Deja, labai dažnai jauni žmonės yra linkę būti maksimalistai (ir tai nėra blogai!). Tačiau jei iškart norite tapti vyresniuoju vadybininku ar skyriaus vadovu, sutikite, tai nėra labai realistiška. Todėl pirmas atsakymas į klausimą „Kaip rasti darbą be patirties?“, yra – jos įgyti.

4 būdai įgyti darbo patirties „nedirbant“

Kad ir kaip rasti darbą be patirties gali būti sunku, tačiau kiekvienoje srityje galima tikrai yra būdų, kaip tos patirties įgyti. Taigi, siūlome jums 4 idėjas, kurios gali būti naudingos net ir tuo atveju, jei dirbate pilną darbo dieną visiškai su jūsų svajonių profesija nesusijusiose srityje, nes jums tiesiog reikia užsidirbti pinigų pragyvenimui. Šias idėjas galite įgyvendinti ir vakarais ar savaitgaliais, šalia savo pagrindinio darbo.

1 būdas – savanorystė.

Savanoriaviams yra puiki proga įgyti patirties nedirbant visą darbo dieną. Dažniausiai savanoriavimas būna epizodinis (pvz., viename renginyje) ar tik vakarais, savaitgaliais (pvz., gyvūnų prieglaudoje). Į savanoriavimą galima žiūrėti ir kaip apskritai į patirtį (nesvarbu kokios srities), nes ilgalaikis savanoriavimas potencialiam darbdaviui parodys jūsų gebėjimą planuoti savo laiką, pareigingumą, kruopštumą. Taip pat savanorystė bus dar vertingesnė, jei paprašysite parašyti jums rekomendacinį laišką, kurį galėtumėte prisegti prie savo CV. Taip pat savanorystė gali būti tikslinė, kai savanoriausite su jūsų profesija susijusioje organizacijoje ar renginyje.

Žinoma, čia jau savanorystės galimybės priklauso nuo jūsų srities, dažnai lengviau savanorystę kaip darbo praktiką pateikti reklamos, renginių organizavimo ir panašiose srityse, tačiau ir ekonomistas gali savanoriauti su savo specialybe susijusioje konferencijoje, ypač jei už pagalbą gausite nemokamus bilietus į patį renginį ir galėsite pasiklausyti vertingų pranešėjų pristatymų.

2 būdas – praktika.

Praktika gali būti tiek ir privaloma, kai ją reikia atlikti švietimo įstaigos nurodymu (deja, dažnai į ją darbdaviai nežiūri rimtai), tiek ir savanoriška. Darbo skelbimų portaluose dažnai galima rasti įvairių sričių praktikantų ieškančių įmonių skelbimų. Nebijokite susisiekti su įmonėmis ir išsiaiškinti, kokie jų lūkesčiai ir reikalavimai. Jei jūs turite darbą, kurį reikės derinti su nemokama praktika, galbūt galite praktiką atlikti nuotoliniu būdu, galbūt galite pakoreguoti savo darbo grafiką, o, dar geriau, galbūt galite susirasti apmokamą praktiką. Praktikos pasiūlymų būna įvairių, verta praktiką atlikti net ir už mažesnę pinigų sumą nei jūsų dabartinė alga, nes tai – investicija į jūsų svajonių darbo paieškas ateityje.

3 būdas – savarankiškas darbas.

Jei abejojate, kaip susirasti darbą be patirties, nepamirškite, jūs galite įgyti darbo patirties savarankiškai. Žinoma, labai dažnai jauniems specialistams yra vertingi jau patyrusių kolegų patarimai ir pamokymai, tačiau jei jūsų sritis leidžia teikti savo paslaugas nuotoliniu būdu, jums patogiu metu, tuomet verta šalia savo pagrindinio darbo pradėti teikti paslaugas, susijusias su jūsų profesija ir svajonių darbu. Taip įgysite reikiamos patirties ir galėsite ją įsirašyti į savo CV, taip pat užsidirbsite papildomai pinigų bei neapleisite universitete ar kolegijoje įgytų žinių ir įgūdžių.

Pavyzdžiui, paslaugos.lt portale galite teikti paslaugas vienoje iš 9 kategorijų (statybos, renginiai, IT, dizainas ir t. t.) – peržvelkite esančių specialistų profilius ir įsitikinsite, kad ten galima rasti tiek ir savo srities ekspertų, tiek ir pradedančiųjų specialistų. Taip pat nepamirškite, kad savarankiškas darbas taip pat turi būti teisingai įteisintas, tam greičiausiai pakaks išsiimti individualios veiklos pažymą.

4 būdas – gilinkite savo žinias.

Jei į CV neturite ką įrašyti, išskyrus universiteto, kurį baigėte, specialybę, tuomet verta savo CV papildyti vertinga informacija. Be jau minėtų trijų būdų, naudinga savo gyvenimo aprašymą praplėsti ir baigtų kursų, lankytų konferencijų ir kt. renginių pavadinimais. Nuolatinis domėjimasis savo srities naujovėmis darbdaviui parodys jūsų ryžtą ir tikslų siekimą, be to – bus matyti, kad neatsiliekate nuo naujausių tendencijų.

Ieškant darbo be patirties svarbu tinkamai save pristatyti

Darbo aprašymas arba CV (lot. curriculum vitae) – yra bilietas į jūsų svajonių darbovietės duris, ypač bandant susirasti darbą be patirties. Darbo aprašyme, be standartinės informacijos apie jus, kontaktų ir pan., čia reikia surašyti ir savo darbo patirtį. Jau pasiūlėme jums 4 variantus, kaip savo CV papildyti vertinga patirtimi, jog jis sudomintų darbdavį, tačiau be informacijos ne ką mažiau yra svarbus ir jos pateikimas. Pagalvokite, darbdaviai gauna kelias dešimtis, o kartais ir šimtus CV, taigi kaip išsiskirti iš minios ir patraukti darbdavio dėmesį?

Šiandien CV tai nėra tik A4 formato lapas, prirašytas smulkiu šriftu. Nebijokite eksperimentuoti ir savo patirtį bei žinias darbdaviui pristatyti kiek kitaip, pavysdžiui, vaizdo įrašo formatu ar sukūrę interneto svetainę, kurioje yra tik jūsų CV. Gyvenimo aprašymo pateikimas labai priklauso nuo to, kokioje srityje ieškote darbo. Dizaineriui gali būti svarbu savo CV susimaketuoti pačiam, įtraukiant įvairius vizualinius elementus, ieškant darbo kūrybinėse industrijose CV gali būti pateikiamas net ir eilėraščio ar trumpametražio filmo formatu, o CV vadybininko ar apskaitininko pareigoms užimti taip pat gali būti individualizuotas, pagyvintas vizualiniais ir tematiškai tinkamais elementais.

Įvertinkite tai, kas tinkama ir priimtina jūsų srityje bei nebijokite išsiskirti iš kitų! Juk darbdavys ieško ne tik savo darbą gerai atliksiančio roboto, bet ir žmogaus, kuris turi humoro jausmą, pomėgių, išskirtinių būdo bruožų. Leiskite CV atspindėti tai, ką jūs turite geriausio!

Visgi darbo negavote? Tai nebūtinai yra blogai!

Net jei pasinaudoję mūsų patarimais papildėte savo CV įvairia patirtimi, bet darbo iš pirmo karto negavote – nenusiminkite. Gal darbo pokalbio ir neįrašysite į savo CV, bet jis jums taip pat naudingas.

Darbo pokalbio metu jūs išgirsite, ko darbdavys tikisi iš jūsų, galbūt paaiškės, kad vertėtų patobulinti kurį nors įgūdį apie kurį net nesusimąstėte. Pavyzdžiui, baigus rinkodaros studijas ir ieškant darbo pagal specialybę gali paaiškėti, kad darbdaviai tikisi ne tik puikių rinkodaros žinių, bet ir gebėjimo sukurti elementarius vizualus su vaizdo redagavimo programa. Paprasti kursai internete gali jums padėti išmokti šio įgūdžio ir jį įsirašyti į savo CV.

Į kiekvieną darbo pokalbį žiūrėkite ne kaip į galutinį mūšį, kurio baigtis – tik „taip“ arba „ne“, bet į patirtį, kuri padės sužinoti, ko nori darbdaviai bei padės geriau pasiruošti kitam darbo pokalbiui. Nors būdų kaip susirasti darbą be patirties yra įvairių, tačiau tik bandymų keliu jūs atrasite savo silpnąsias vietas ir galėsite praplėsti savo žinių bagažą, o kartu ir savo CV.

Straipsnio santrauka
Kaip rasti darbą be patirties?

Straipsnio pavadinimas: Kaip rasti darbą be patirties?

Aprašymas: Jauni specialistai, dar tik pradedantys karjeras savo sferoje, dažnai susiduria su problema, kaip rasti darbą be patirties. Iš tiesų, dauguma darbo skelbimų reikalauja kandidato turėti nors panašaus darbo patirties, kurios ką tik studijas baigę jaunuoliai neturi. Tad kaip reikėtų elgtis jaunam žmogui tokiu atveju? Kaip susirasti darbą be patirties?

Paskelba: 2020-12-05

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.