Apyvartinių lėšų trūkumas dažnai yra pagrindinė priežastis, kodėl verslas negali augti, todėl laiku gauta paskola apyvartinėms lėšoms, gali suteikti stiprų postūmį, padėsiantį aplenkti konkurentus ir toliau sėkmingai vystytis. Sužinokite kokios realios galimybės jaunam ar pradedančiam verslui gauti paskolą apyvartiniam kapitalui papildyti.

Vystant verslą, o ypač jo pradžioje, gali būti pakankamai sunku numatyti, kiek tiksliai lėšų reikės skirti vienam ar kitam veiklos aspektui. Įmonės apyvartinės lėšos yra labai svarbios norint sėkmingai auginti verslą ir nesustoti, vos atsiradus pirmam sunkumui. Tačiau pradėti verslą kartais tenka remiantis tik teoriniais verslo planais, o praktika gali pažerti ir nenumatytų aplinkybių. Tokias atvejais verslui reikia dairytis išorinių finansavimo šaltinių ir būtent greitai suteikta apyvartinių lėšų paskola, dažnai padeda teigiamai išspręsti atsiradusius rūpesčius.

Šiuo metu, paskolas apyvartinėms lėšoms teikia tiek didieji komerciniai bankai, tiek ir tarpusavio skolinimo platformos bei kitos finansinės institucijos. Todėl šiame straipsnyje nusprendėme apžvelgti pradedančiųjų verslų galimybes pasiskolinti pinigų apyvartinėms lėšoms bei tokių paskolų sąlygas skirtingose finansinėse institucijose.

Savalaikė apyvartinių lėšų paskola padeda verslui augti

Paskola apyvartinėms lėšoms padeda greitai išspręsti atsiradusius laikinus rūpesčius jūsų versle.

Savalaikis verslo kreditavimas yra itin svarbus verslo pradžioje, nes būtent tuo metu labiausiai jaučiamas finansų trūkumas. Pavyzdžiui, apyvartinių lėšų gali pritrūkti, jei nepavyko tiksliai susiplanuoti pardavimų augimo arba dėl nenumatytų aplinkybių pardavimams stipriai sumažėjus. Tokiu atveju pagaminta produkcija kaupiasi sandėlyje, o lėšų atsiskaityti su tiekėjais – trūksta. Taip pat dažna pradedančiųjų verslininkų problema – laikas. Deja, bet net ir geriausiai verslo idėjai reikia laiko, kad nauja veikla pradėtų duoti pakankamai pelno, todėl pernelyg optimistiškai įvertinus ateities pardavimus ir pelną, dažnai apyvartinių lėšų taip pat ima trūkti.

Pritrūkus apyvartinių lėšų, gali pradėti vėluoti įmonės atsiskaitymai su žaliavų tiekėjais, o tai mažins jūsų patikimumą tiekėjų akyse ar net privers juos atsargiau elgtis su jumis ateityje, pavyzdžiui pradėti taikyt išankstinius mokėjimus ar kitas jūsų verslui nenaudingas sąlygas. Taigi, apyvartinio kapitalo trūkumas neretai yra pagrindinė priežastis, kodėl verslas negali augti, todėl laiku paimta paskola apyvartiniam kapitalui finansuoti, gali būti tas reikiamas postūmis, galintis padėti jūsų įmonei sėkmingai įveikti sunkesnį etapą ir klestėti toliau. Aptarkime kokie smulkaus verslo finansavimo šaltiniai yra prieinami šiuo metu.

Apyvartinių lėšų paskola iš banko

Bankai teikia tiek trumpalaikius, tiek ir ilgalaikius kreditus verslams. Įmonės apyvartinėms lėšoms papildyti taip pat galima pasinaudoti ir kredito linijos paslauga – kai atitinkamam laikotarpiui suteikiama tam tikra pinigų suma, o palūkanos yra skaičiuojamos už panaudotą paskolos dalį ir tik už tą laikotarpį, kurį naudojatės suteiktu kreditu. Kitaip sakant, įmonei suteikta kredito linija galima pasinaudoti bet kada, kai pinigų reikia ir ją padengti, kai įmonės sąskaita pasipildo laisvomis lėšomis.

Bankuose taip pat galima skolintis ir ilgalaikį kreditą, tinkamą verslui plėsti ar apyvartiniams kapitalui didinti. Dažniausiai tokiai paskolai gauti reikia užstatyti nekilnojamą turtą, o paskolos vertė negali būti didesnė nei maždaug 70 proc. įkeičiamo turto vertės. Tokios paskolos verslui su užstatu paprastai būna pigesnės, tačiau įmonė ar verslo savininkas privalo turėti realų turtą, kurį galėtų įkeisti bankui.

Bankai paskolas verslams teikia taikydami fiksuotas arba kintamas palūkanas. Palūkanos dažniausiai nustatomos pagal susitarimą, įvertinus verslo galimybes laiku grąžinti suteiktą kreditą. Kad bankas galėtų atlikti išsamią jūsų verslo analizę, jam reikia pateikti įvairus dokumentus: paskutinių dviejų metų metines balanso, pelno (nuostolio) ir pinigų srautų ataskaitas, atitinkamas einamųjų metų ataskaitas už kiekvieną ketvirtį, „Sodros“ ir „VMI“ pažymas apie įmonės turimus įsiskolinimus valstybei, kai kurie bankai gali paprašyti ir verslo plano, atspindinčio paskolos panaudojimo galimybes ir rezultatus.

Paskolos apyvartinėms lėšoms iš „BigBank“ sąlygos

Apyvartinių lėšų paskola verslui iš „BigBank“ gali būti suteikiama nuo 3 mėnesių iki 2 metų laikotarpiui. Pasiskolinti galima nuo 25000 iki 3,5 mln. Eur. „BigBank“ teikia paskolas verslui, kuris veikia bent vienerius metus, o pačios paskolos čia yra užtikrinamos įkeičiant nekilnojamąjį turtą. Beje, bendrovė yra pakankamai lanksti, todėl joje taip pat galima tartis ir dėl kitokių paskolos užtikrinimo priemonių. Paskolas „BigBank“ teikia „UAB“ arba „AB“ statusą turinčioms įmonėms, kai galutinis naudos gavėjas yra nuolatinis Lietuvos gyventojas. Apyvartinių lėšų paskolai gauti turi būti pateikiama praėjusių ir einamų metų balanso ir pelno (nuostolio) ataskaita, informacija apie siūlomas užtikrinimo priemones ar jų vertinimo ataskaita, taip pat įmonės vykdomos veiklos aprašas ir verslo planas. Paskolos palūkanos yra nustatomos įvertinus įmonės veiklą, jos rizikingumą ir atsižvelgus į paskolos užtikrinimo priemones.

Apyvartinių lėšų paskola iš „FinBee Verslui“

FinBee Verslui“, tai tarpusavio skolinimo platforma, kurioje paprasti žmonės gali skolinti verslui. Jums užpildžius paskolos prašymą ir sistemos administratoriams jį patvirtinus, bus paskirtas atitinkamas terminas, per kurį platformoje registruoti investuotojai turės sufinansuoti jūsų paskolą. Vienas investuotojas gali jūsų paskolai skirti mažiausiai 5 Eur ar daugiau. Taigi nors paskolą apyvartiniam kapitalui gausite iš „FinBee Verslui“ platformos, tačiau iš tikrųjų, ją bus sufinansavę keliolika ar keliasdešimt investuotojų. Iš esmės, ši platforma veikia kaip tarpininkas, surenkantis paskolos pinigus iš žmonių ir vėliau jiems grąžinantis jūsų sumokamą apyvartinių lėšų paskolos dalį ir palūkanas.

Kalbant apie palūkanas, jos „FinBee“ platformoje prasideda nuo 0,67 proc. per mėnesį. Paskola įmonei be užstato gali siekti iki 50000 Eur. Jei reikalinga didesnė paskola, tuomet bus reikalingas ir užstatas. Su užstatu „FinBee Verslui“  platformoje galima skolintis iki 500000 Eur sumą. Suteikiamos apyvartinių lėšų paskolos terminas – nuo 1 iki 5 metų. Užpildę paskolos paraišką, pasiūlymą dažniausiai gausite per 1 dieną, taigi jei reikia greitos paskolos verslui, „FinBee“ skolinimo platforma tikriausiai būtų vienas geriausių pasirinkimų.

Beje, skolindamiesi iš šios platformos, taip pat pasidomėkite specialiomis ar lengvatinėmis paskolų sąlygomis. Pavyzdžiui, „FinBee“ bendradarbiaudama su valstybės įmone „Invega“ smulkiam ir vidutiniam verslui sudarė galimybę skolintis lengvatinėmis sąlygomis pagal programą „Avietė“. Pagal šią programą lengvatinė paskola verslui gali būti suteikiama verslui, besiskolinančiam būtent iš tarpusavio skolinimosi platformų. „Avietės“ paskolą taip pat galima skirti ir įmonės apyvartiniam kapitalui finansuoti, o pasiskolinti vienu metu galima iki 25000 eurų. Per 6 mėn. laikotarpį galima pasiimti 2 tokias apyvartinių lėšų paskolas.

Apyvartinių lėšų paskola turi būti naudinga jūsų verslui

Paskola apyvartinėms lėšoms, tai galimybė leisti verslui gyvuoti toliau, susidūrus su sunkumais ar plėstis, kai įprastinės verslo pajamos plėtros įgyvendinti neleistų. Skirtingi paskolų teikėjai siūlo skirtingas jų sąlygas, tačiau taip pat skiriasi ir paskolos suteikimo greitis bei reikiami pateikti dokumentai. Taigi, prieš skolindamiesi atsižvelkite į savo verslo specifiką, galimybes ir gerai įvertinkite ateities prognozes, kad paskola taptų tvirtu atspirties tašku, o ne nugramzdintų jūsų verslą į dar didesnes skolas. Sėkmės versle!

Straipsnio santrauka
Paskola apyvartinėms lėšoms – kokios realios galimybės pasiskolinti jaunam verslui?

Straipsnio pavadinimas: Paskola apyvartinėms lėšoms – kokios realios galimybės pasiskolinti jaunam verslui?

Aprašymas: Apyvartinių lėšų trūkumas dažnai yra pagrindinė priežastis, kodėl verslas negali augti, todėl laiku gauta paskola apyvartinėms lėšoms, gali suteikti stiprų postūmį, padėsiantį aplenkti konkurentus ir toliau sėkmingai vystytis. Sužinokite kokios realios galimybės jaunam ar pradedančiam verslui gauti paskolą apyvartiniam kapitalui papildyti.

Paskelba: 2020-09-11

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.