Lengvatinės paskolos verslui – tai reali finansinė pagalba jaunam ar su sunkumais susidūrusiam jau veikiančiam verslui. Susipažinkite su pagrindinėmis lengvatinėmis verslo finansavimo priemonėmis, kuriomis galite pasinaudoti jau šiandien.

Lengvatinės paskolos - tai finansinė pagalba jaunam arba su sunkumais susidūrusiam jau veikiančiam verslui.

Jei dar tik svarstote kaip pradėti savo verslą, ar jau planuojate įkurtą verslą plėsti, jums, tikriausiai kyla klausimas, iš kur galima gauti papildomų pinigų verslo plėtrai? Žinoma, visada galima pasiimti įprastą paskolą, tačiau tikram verslininkui verta žinoti visas prieinamas verslo finansavimo galimybes bei kokias lengvatas siūlo valstybinės verslo skatinimo priemonės. Taigi, jau nuo 2001 m. valstybės įkurta įmonė „Invega“ rūpinasi įvairiomis paramos priemonėmis smulkiam ir vidutiniam verslui. Šįkart straipsnyje rašome apie „Invegos“ lengvatines paskolas verslo pradžiai.

Verslumo skatinimo fondas ir Atviras kreditų fondas 2

Finansavimas naujam verslui dažnai būna labai ribotas, todėl siekiant padėti naują verslą įkūrusiems jauniesiems verslininkams, buvo įsteigtas Verslumo skatinimo fondas, finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis. Iš šio fondo teikiamos lengvatinės verslo paskolos individualią veiklą vykdantiems fiziniams asmenims arba smulkiam ir vidutiniam verslui, kuris veikia ne ilgiau nei 1 m. Verslumo skatinimo fondo paskolos pinigai gali būti skirti tiek verslo pradžiai, tiek jo plėtrai. Paskolas teikia su „Invega“ sutartį sudariusios kredito unijos, o vienos paskolos suma gali siekti iki 25000 eurų. Šios lengvatinės verslo paskolos yra teikiamos ne ilgesniam nei 10 metų laikotarpiui.

Atviras kreditų fondas 2 (AKF2), tai kita „Invegos“ remiama programa, kuri leidžia verslams pasiskolinti iki 600000 eurų. AKF2 finansavimas gali būti teikiamas paskolos, lizingo bei kredito linijos (kai kas mėnesį palūkanos nemokamos, jei nėra naudojamasi suteiktu kreditu, o visa paskolos suma grąžinama tik laikotarpio pabaigoje, o ne lygiomis dalimis kas mėnesį) formomis. Paskola ir lizingas suteikiami iki 10 metų, o kredito linija iki 36 mėn. laikotarpiui. Šią lengvatinę paskolą verslui galima gauti sutartį su „Invega“ sudariusiuose bankuose. Kreiptis dėl šios paskolos gavimo gali tiek smulkaus, tiek vidutinio verslo atstovai.

Alternatyvus verslo finansavimas pagal priemonę „Alternatyva“

Pagal priemonę „Alternatyva“ teikiamos lengvatinės paskolos verslui gali būti skirtos smulkių ir vidutinių verslų investicijoms ar apyvartinių lėšų trūkumui kompensuoti. Priemonės „Alternatyva“ lėšos gali būti skirtos ir turimų paskolų refinansavimui. Didžiausia suma vienam paskolos gavėjui yra 200000 eurų, o paskolos trukmė – iki 24 mėn. Atkreiptinas dėmesys, kad didžiausia galima paskolos suma priklauso nuo konkrečios finansavimą suteikiančios įstaigos. Pagal „Alternatyvos“ priemonę paskolas teikia įvairios Lietuvos Respublikoje įsteigtos ir veikiančios finansų įstaigos, skolinančios juridiniams ar individualią veiklą vykdantiems asmenims. Iš viso „Invega“ šiai programai skiria 50 mln. eurų.

Lanksti finansavimo programa smulkiam ir vidutiniam verslui „Avietė“

Su verslo finansavimo sunkumais susiduria nemažai smulkaus ir vidutinio verslo atstovų. Smulkaus ar vidutinio verslo nėra linkę finansuoti didieji bankai, todėl pasiskolinti siekiantys verslininkai priversti nuolat ieškoti kur dar paskolos smulkiajam verslui yra išduodamos palankiausiomis sąlygomis. Išeitis gali būti tarpusavio skolinimosi platformos, kuriose pinigus verslams skolina paprasti žmonės.

Dabar smulkiam ir vidutiniam verslui pasinaudoti tarpusavio skolinimosi platformų nauda – dar lengviau, nes „Invega“ siūlo programą „Avietė“, kuria gali pasinaudoti verslai, besiskolinantys iš tarpusavio skolinimosi platformų. Šiuo metu programos „Avietė“ lengvatines paskolas verslo pradžiai teikia tarpusavio skolinimosi platformos „FinBee Verslui“ (UAB „Finansų bitė verslui“) ir UAB „Nordstreet“.

„Avietės“ paskolą jums gali finansuoti tiek valstybė (ne daugiau kaip 25000 eurų), tiek ir tarpusavio skolinimosi platformoje užsiregistravę investuotojai (likusią paskolos dalį). „Invega“ yra numačiusi šiai programai skirti 10 mln. eurų. „Avietės“ paskolos lėšas galima skirti verslo apyvartinėms reikmėms, o pasiskolinti galima iki 25000 eurų vienu kartu. Per 6 mėn. laikotarpį tam pačiam verslui galima gauti dvi lengvatines paskolas.

„Avietės“ suteiktos paskolos yra grąžinamos anuitetiniu grafiku (t. y. kas mėnesį lygiomis dalimis), o paskolos trukmė – iki 36 mėn. Šios lengvatinės verslo paskolos yra teikiamos rinkos sąlygomis, todėl palūkanų norma priklauso nuo skolinimo rizikos, kurią įvertins paskolos teikėjas. „FinBee Verslui“ teikiamų paskolų metinės palūkanos svyruoja nuo 10 iki 13 proc.

Gauti lengvatinę paskolą verslui „FinBee Verslui“ platformoje jūs galėsite neišeidami iš namų. Paraiškos pildymas internetu užtruks vos 10 min., o atsakymą dėl paskolos suteikimo gausite per savaitę laiko. Taigi paskola bus suteikta greičiau nei, tarkim, tradiciniame banke, be to, reikės pateikti mažiau su paskolos gavimu susijusių dokumentų, tokių kaip detalus verslo planas ar įmonės finansinės situacijos prognozė.

Programa „Avietė“ smulkiam ir vidutiniams verslui dar yra patraukli ir tuo, kad ji leidžia susigrąžinti iki 95 proc. sumokėtų palūkanų. Galimų susigrąžinti palūkanų dalis priklauso nuo paskolą gaunančios įmonės veiklos trukmės, regiono ir kt. sąlygų. Paskolos teikėjas, atsiųsdamas jums pasiūlymą dėl paskolos, kartu pridės ir informaciją apie tai, kiek palūkanų pagal „Avietės“ programą galėtumėte susigrąžinti.

Kuri lengvatinė paskola geriausiai tinka jūsų verslui?

Taigi, lengvatinės paskolos verslo pradžiai nėra tokios nepasiekiamos kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Valstybės įstaiga „Invega“ siūlo įvairių priemonių ir programų, kurių pagrindinis tikslas – padėti smulkiam ir vidutiniam verslui pradėti vykdyti veiklą ar plėstis. Todėl jei jūs ieškote galimybių kaip gauti paskolą verslui geriausiomis sąlygomis, tikrai verta pasidomėti „Invegos“ siūlomomis lengvatomis. Taikomos lengvatos leis gauti paskolą apyvartiniam kapitalui ar verslo plėtrai žymiai palankesnėmis sąlygomis, nei kreipiantis į tą pačią instituciją ne per „Invegos“ programą.

Valstybės remiamos lengvatinės paskolos verslui skiriasi skolinamos sumos dydžiu, paskolos naudojimo paskirtimi, grąžinimo terminais bei kitais svarbiais parametrais. Todėl nusprendę skolintis rekomenduojame susipažinti su visomis programomis ir išsirinkti tą, kuri geriausiai atitinka jūsų verslo poreikius. Pavyzdžiui, programa „Avietė“, kuri leidžia susigrąžinti dalį palūkanų, puikiai tik tiems, kurie pritrūko apyvartinių lėšų ir norėtų pasiskolinti ne daugiau nei 25000 eurų. O tie verslai, kuriems reikia didesnių sumų, turėtų pasidomėti Atviro kreditų fondo 2 ar programos „Alternatyva“ galimybėmis.

Žinoma, lengvatinės verslo paskolų sąlygos dar nereiškia, kad įmonė, susidūrusi su finansiniais sunkumais, tikrai bus pajėgi gautą paskolą grąžinti. Todėl prieš skolinantis siūlome gerai įsivertinti  visas rizikas ir naudą, kurią jūsų verslui atneš gautos lengvatinės paskolos lėšos. Jei būtina – pasitarkite su specialistais, kurie jums padės įvertinti galimas finansines rizikas bei išsirinkti tinkamą papildomo verslo finansavimo būdą.

Straipsnio santrauka
Lengvatinė paskola verslui – kur galiu kreiptis dėl finansinės pagalbos savo verslui?

Straipsnio pavadinimas: Lengvatinė paskola verslui – kur galiu kreiptis dėl finansinės pagalbos savo verslui?

Aprašymas: Lengvatinės paskolos verslui – tai reali finansinė pagalba jaunam ar su sunkumais susidūrusiam jau veikiančiam verslui. Susipažinkite su pagrindinėmis lengvatinėmis verslo finansavimo priemonėmis, kuriomis galite pasinaudoti jau šiandien.

Paskelba: 2020-09-02

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.