Laiku paimti kreditai verslui padeda ne tik įsitvirtinti rinkoje, bet ir sparčiai plėstis. Sužinokite kaip gauti paskolą verslui pačiomis geriausiomis sąlygomis rinkoje ir pradėkite visų savo idėjų įgyvendinimą jau šiandien!

Verslo pasaulis yra sudėtingas ir nuolat kintantis, todėl tiek verslo pradžia tiek jo plėtra dažniausiai nebūna labai sklandi. Vystant verslą ir siekiant sėkmingai konkuruoti su visais rinkos dalyviais, anksčiau ar vėliau tenka investuoti pinigus į jo plėtrą. Taip pat, verslininkai dažnai susiduria ir su neplanuotais iššūkiais bei laikinais sunkumais, kurių sprendimui, neišvengiamai tenka ieškoti papildomų finansavimo šaltinių. Todėl teisinga sakyti, kad norint tapti sėkmingu verslininku, reikia būti puikiai įvaldžiusiam skolinimosi meną bei žinoti kaip gauti paskolą savo verslui pačiomis geriausiomis sąlygomis. Patys sėkmingiausi verslininkai, sugebantys paskolą verslui gauti tinkamu metu, net ir kilusius iššūkius gali paversti naujomis savo įmonės plėtros galimybėmis.

Tinkamai panaudotas verslo kreditas leidžia užtikrinti visų būtiniausių verslo procesų nepertraukiamą veikimą ir spartesnį užsibrėžtų tikslų įgyvendinimą. Verslininkai, kaip niekas kitas, puikiai supranta laiko svarbą ir žino, kaip svarbu visuomet būti lyderio pozicijoje. Verslo paskolos leidžia žymiai padidinti įmonės pajėgumą kovoje dėl rinkų ir pagrindinį dėmesį skirti būtent apyvartos bei pelno didinimui, o ne apyvartinių lėšų paieškos ar biuro išlaikymo klausimų sprendimui. Žinoma, kreditas verslui yra lygiai toks pat įsipareigojimas kaip ir paskola fiziniam asmeniui, todėl prieš skolinantis, reikia gerai išsiaiškinti savo poreikius bei situaciją ir kreiptis dėl tokios paskolos, kokios būtent ir reikia jūsų verslui.

Verslo paskolų rūšys – skolinkitės atsižvelgę į savo verslo poreikius

Verslo paskolos – tai vienas geriausių sprendimų siekiant greičiau įgyvendinti kilusias idėjas bei įkurti verslą.

Skirtingos verslo kreditai pasižymi skirtingomis savybėmis bei finansavimo sąlygomis, todėl prieš kreipiantis dėl skolinimosi galimybių, pirma reikėtų gerai išsiaiškinti kokios tiksliai paskolos reikia jūsų verslui. Taip pat labai svarbu atidžiai išnagrinėti visus rinkoje esamus pasiūlymus. Optimaliausią finansavimo rūšį galėsite išsirinkti tik tuomet, kai gerai žinosite kokią užduotį padės išspręsti skolintos lėšos.

Nors skolintis galima patiems įvairiausiems poreikiams, tačiau dažniausiai paskolos verslui yra išduodamos verslininkams siekiant spręsti šiuos klausimus:

  • Naujo verslo steigimas – norint sukurti naują verslą, beveik visuomet reikalingas ir pradinis kapitalas, kurį galima pasiskolinti trūkstant nuosavų lėšų.
  • Esamo verslo plėtra – didėjant verslo apimtims, auga ir jo finansavimo poreikis. Augančiam verslui svarbu kuo greičiau užimti naujas rinkas ir plėstis.
  • Apyvartinių lėšų trūkumas – sąskaitų apmokėjimas paprastai užtrunka apie 30 – 60 dienų, todėl dauguma įmonių susiduria su apyvartinių lėšų trūkumu.
  • Įrangos ar technikos įsigijimas – turimos įrangos modernizavimo arba naujų technologijų įsigijimo sąnaudos, paprastai viršija įmonės finansinius pajėgumus, todėl tokių pirkimų finansavimui dažniausiai reikalingi įvairūs verslo kreditai.
  • Verslo projekto vystymas – didelių verslo projektų vystymas, paprastai neįsivaizduojamas be išorinio finansavimo pritraukimo. Finansų pasauliui staiga atsidūrus neigiamų palūkanų laikotarpyje, projektų finansavimas skolintomis lėšomis tapo pigiausia alternatyva verslui.

Tad kokių rūšių būna verslo paskolos? Trumpai apžvelkime dėl kokių paskolų į kredito įstaigas paprastai gali kreiptis šalies verslininkai.

Paskola naujo verslo steigimui

Ne paslaptis, kad norint pradėti savo verslą, paprastai reikalingas didesnis ar mažesnis pradinis kapitalas. Deja, jauni verslininkai dažniausiai neturi sukaupę pakankamai nuosavų lėšų. Žinoma, trūkstamas lėšas galima gauti iš investuotojų, verslo angelų ar rizikos kapitalo fondų, tačiau tokiu atveju, mainais už investuotas lėšas, teks atiduoti ir dalį savo kuriamos įmonės. Reikėtų nepamiršti, kad pigiausias verslas būna būtent jo pradžioje, todėl verslo idėjai pasiteisinus ir pradėjus uždirbti didelius pinigus, gali tekti pasigailėti, kad taip pigiai atidavėte jo dalį. Norint tokios situacijos išvengti, reikėtų apsvarstyti ir skolintų lėšų panaudojimą verslo kūrimui, kadangi pasinaudojus paskola verslo pradžiai ir ją vėliau sėkmingai grąžinus, nereikės savo pelnu dalintis su pašaliniais investuotojais.

Investicinės verslo paskolos

Investicinė paskola – tai ilgalaikė paskola verslui, kuri skirta jo plėtrai, naujų technologijų diegimui ar įvairiems verslo projektams finansuoti. Šios paskolos pagalba verslas gali įgyvendinti tikslus, kurie reikalauja pakankamai didelių ir ilgalaikių investicijų. Už investicinę paskolą įmonės gali įsigyti naują arba modernizuoti turimą gamybinę įrangą, investuoti į kitus verslus, statyti bei pirkti įvairius gamybinius pastatus ar kitą nekilnojamą turtą bei įgyvendinti įvairias verslo idėjas. Paskolos dydis paprastai priklauso nuo įmonės veiklos rodiklių ir įkeičiamo turto vertės, tačiau dažniausiai gali sudaryti iki 75 proc. planuojamų investicijų vertės. Kaip paskolos grąžinimo užtikrinimas, taip pat gali būti panaudotos ir UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) suteikiamos garantijos.

Paskola apyvartinėms lėšoms

Paskola apyvartinėms lėšoms – tai trumpalaikis kreditas verslui finansuoti. Šio rūšies kreditai verslui apima kredito linijos, overdrafto, faktoringo ir panašias finansavimo paslaugas. Su apyvartinių lėšų trūkumu susiduria daugelis gamybos bei importo-eksporto sektorių įmonių, todėl siekiant, kad įmonės veikla nesustotų, verslininkams dažnai tenka kreiptis dėl papildomo trumpalaikio finansavimo. Trumpalaikiai verslo kreditai apyvartinėms lėšoms – tai ypač patogus ir lankstus įmonių veiklos finansavimo sprendimas. Pavyzdžiui, atidaryta kredito linija leidžia įmonei turėti tam tikrą skolinimosi limitą ir atsiradus poreikiui, pasiskolinti skolinimosi limito neviršijančią pinigų sumą.

Paskola smulkiam verslui

Paskolos smulkiam verslui – tai būdas per trumpą laiką gauti reikiamą finansavimą ir išvengti rimtų finansinių rūpesčių. Kaip taisyklė, smulkūs verslininkai dažniausiai neturi didelių finansinių rezervų, todėl siekiant verslą plėsti, neišvengiamai tenka kreiptis ir dėl paskolos verslui. Dėl šios rūšies verslo paskolos išdavimo, gali kreiptis tiek juridiniai, tiek ir fiziniai asmenys. Vis dėlto, jei vykdote individualią veiklą arba jūsų smulki įmonė gyvuoja dar labai neilgai, paskolą teks imti kaip fiziniam asmeniui, todėl šiuo atveju, labai svarbus ir jūsų asmeninis kreditingumo reitingas.

Kur galima gauti paskolą verslui?

Verslo paskola galite gauti bankuose, kredito unijose, paskolų bendrovėse arba sutelktinio finansavimo platformose.

Šiandieninėje paskolų rinkoje veikia daug skirtingų kredito įstaigų ir bendrovių, taikančių ne tik skirtingus reikalavimus savo klientams, bet ir besiorientuojančių į skirtingus klientų segmentus. Todėl nusprendus kokios rūšies paskolos reikia jūsų verslui, sekantis žingsnis būtų išsirinkti patį tinkamiausią kreditorių į kurį kreipsitės dėl paskolos suteikimo. Visus paskolų rinkos dalyvius būtų galima suskirstyti į šiuos pagrindinius rinkos sektorius:

  • Bankai ir kredito unijos
  • Verslo paskolų bendrovės
  • Sutelktinio finansavimo platformos

Trumpai aptarkime kiekvieno sektoriaus pagrindinius niuansus.

Bankai ir kredito unijos

Stambios ir pakankamai senai savo veiklą vykdančios įmonės, pagrindiniu verslo finansavimo šaltiniu laiko bankus, todėl bankai yra pati populiariausia kredito įstaiga tarp patyrusių ir didelius verslus sukūrusių verslininkų. Bankus dažniausiai domina ilgalaikės ir didelių sumų kreditai verslui, todėl smulkaus ir vidutinio verslo atstovai dažniausiai nepatenka į bankų klientų segmentą. Taip pat reikėtų paminėti, kad bankai taiko labai aukštus reikalavimus susijusius su kliento rizikos vertinimu. Tai savaime suprantama, kadangi bankai skolina ne savo, o indėlininkų pinigus, todėl yra ypač stipriai suinteresuoti, kad jų išduoti verslo kreditai būtų grąžinti. Taigi, smulkios ar nesenai veiklą pradėjusios įmonės dažniausiai negali pateikti visų prašomų duomenų, todėl bankinio finansavimo paprastai negauna.

Geresnė alternatyva smulkiems verslininkams pasiskolinti lėšų yra kredito unijos. Nors šios kredito įstaigos veikia labai panašiai kaip ir bankai, tačiau savo klientų riziką vertina šiek tiek lanksčiau ir sprendimus dėl finansavimo suteikimo priima žymiai greičiau. Žinoma, kredito unijos valdo mažesnį finansinį kapitalą negu bankai, todėl ir jų išduodami verslo kreditai yra mažesni. Dėl finansavimo gavimo į kredito unijas dažniausiai kreipiasi jau kurį laiką rinkoje veikiančio vidutinio verslo atstovai. Taip pat reikėtų paminėti, kad kredito unijų išduodamos paskolos verslui yra vienos pigiausių rinkoje, nors ir yra šiek tiek brangesnės už bankinį finansavimą.

Verslo paskolų bendrovės

Alternatyva bankiniam ir kredito unijų finansavimui yra įvairios verslo paskolų bendrovės. Šios bendrovės orientuojasi būtent į smulkų verslą bei individualia veikla užsiimančius asmenis, kuriems reikalingas greitas ir paprastas būdas finansuoti savo verslo idėjas. Verslo paskolų bendrovės daug lanksčiau vertina klientų riziką, taiko supaprastintas paskolų gavimo tvarkas ir daugiau dėmesio skiria pačio verslininko patikimumo vertinimui. Todėl jei turite gerą asmeninę kredito istoriją ir paskolą savo verslui imsite kaip fizinis asmuo, jums gali būti išduota ir taip vadinama paskola verslui be užstato. Žinoma, už lankstesnį požiūrį ir greičiau priimamus sprendimus, teks skolintis truputį brangiau nei bankuose, tačiau dažnu atveju, didesnę paskolos kainą būtent ir atperka greitai ir laiku išduotas verslo kreditas.

Kreditai verslui iš sutelktinio finansavimo platformų

Dar vienas būdas smulkiems verslininkams pasiskolinti lėšų – tai sutelktinio finansavimo platformos. Jos veikia kaip tarpininkai, sudarančios galimybę įvairiems žmonėms investuoti savo pinigus į paskolas ir paskolinti juos verslui. Sutelktinio finansavimo platformose paprastai teikiamos nedideli kreditai verslui, nuo keleto tūkstančių iki keliasdešimties tūkstančių eurų. Mažesnių sumų paskolas dažniausiai galima užtikrinti asmenine verslininko garantija. Tokiu atveju, jei verslas nepasiseks, verslo kredito išieškojimas bus nukreiptas į patį verslininką. Priešingu atveju, nenorint paskolos grąžinimo garantuoti asmeniškai, jums gali būti išduota tik paskola verslui su užstatu. Sutelktinio finansavimo platformų taikomos palūkanos yra labai panašios į verslo paskolų bendrovių prašomas palūkanų normas.

Nuo ko priklauso paskolos verslui sąlygos ir kaina?

Daugelio verslininkų, besikreipiančių į įvairias kredito įstaigas bei bendroves dėl finansavimo suteikimo, pagrindinis tikslas yra pasiekti, kad finansavimas verslui būtų suteiktas pačiomis geriausiomis sąlygomis. Tačiau kaip tą padaryti? Nuo ko paprastai priklauso prašomos paskolos verslui sąlygos ir už ją reikalaujamos palūkanos?

Visų pirma reikėtų įsidėmėti, kad didžiausias verslo kreditus teikiančios įstaigos rūpestis yra užsitikrinti, kad suteikti kreditai būtų grąžinami. Todėl esminiai veiksniai, lemiantys paskolos verslui sąlygas, visuomet bus kliento rizika ir prašomos suteikti paskolos grąžinimo terminas. Akivaizdu, kad apskaičiuotą paskolos grąžinimo terminą įtakoti labai sunku, juk negalite įsipareigoti grąžinti paskolą per vienerius metus, jei jūsų įmonės pinigų srautai rodo, kad prisiimtiems įsipareigojimams įvykdyti prireiks dviejų metų. Tačiau iš kitos pusės, paskolos pasiūlymą galima tikėtis gauti žymiai geresnėmis sąlygomis, jei kredito bendrovę sugebėsite įtikinti, kad esate patikimas ir mokus klientas. Tačiau kaip tą padaryti?

Kiekviena kredito įstaiga, skolindama pinigus verslui, visuomet siekia įsitikinti, kad jų galimas klientas bus pajėgus įvykdyti visus prisiimtus finansinius įsipareigojimus. Tai savaime suprantama, juk kas nori prarasti pinigus? Verslo įmonės patikimumą bei pajėgumą grąžinti pasiskolintus pinigus, geriausiai leidžia įvertinti įmonės finansinės ataskaitos, kredito istorija, disponuojamo ilgalaikio turto vertė bei įvairūs įmonės veiklos finansiniai rodikliai. Todėl prieš kreipiantis dėl verslo paskolos, būtinai paruoškite savo „namų darbus“, gerai išsiaiškinkite pasirinktos kredito įstaigos keliamus reikalavimus ir tvarkingai susirinkite visus dokumentus bei informaciją, kurios gali prireikti. Verslo savininkas turi žinoti visus pagrindinius veikiančio ar planuojamo verslo finansinius rodiklius. Tokiu būdu savo kreditoriui padarysite gerą įspūdį, kad tikrai išmanote apie ką kalbate ir esate pasiruošę įvykdyti visus prisiimtus įsipareigojimus.

Sekantis būdas sumažinti kreditoriaus prisiimamą riziką ir kartu verslo paskolos kainą – tai užstatas. Papildomo turto įkeitimas visuomet didina finansavimo patrauklumą, todėl turint tam tikro turto, reikėtų pasidomėti galimybe jį užstatyti ir taip pagerinti kredito suteikimo jūsų verslui sąlygas. Paprastai yra užstatomas įmonės turtas. Jei verslas veikia nesenai ir įmonė nėra sukaupusi pakankamai ilgalaikio turto, gali būti užstatomas ir pačio verslininko asmeninis turtas. Reikėtų paminėti, kad kaip užstatas, gali tarnauti ne tik nekilnojamas ar finansinis turtas, bet ir kitų įmonių laidavimas. Todėl pradedančiam verslininkui neturint pakankamo dydžio užstato, galima kreiptis į INVEGA dėl garantijos kredito įstaigai suteikimo. INVEGA, kredito įstaigai paprastai garantuoja iki 80 proc. paskolos dalies grąžinimą, todėl toks pasiūlytas užstatas, verslo paskolos išdavimą daro žymiai patrauklesniu.

Kreditai verslui – tai rimtas ir atsakingas finansinis sprendimas

Verslo paskolos – tai vienas geriausių sprendimų siekiant greičiau įgyvendinti kilusias idėjas bei įkurti verslą. Iš kitos pusės, tai rimtas bei atsakingas finansinis žingsnis, kurį reikia žengti apgalvotai ir įvertinus visas galimybes. Tam, kad ateityje išvengtumėte rimtų finansinių problemų, pirma būtinai išsiaiškinkite savo verslo finansinius poreikius bei tiksliai suplanuokite kaip grąžinsite paimtą kreditą. Kreiptis dėl verslo kredito suteikimo rekomenduojame tik tuomet, kai būsite įsitikinę, kad pasiskolintos lėšos bus panaudotos tinkamai ir efektyviai. Juk galiausiai verslui skolinamasi tam, kad rezultate būtų galima daugiau uždirbti, o ne viską prarasti. Skolinkitės atsakingai!

Straipsnio santrauka
Verslo paskolos gavimas – pagrindinės skolinimosi verslui galimybės ir didžiausi iššūkiai

Straipsnio pavadinimas: Verslo paskolos gavimas – pagrindinės skolinimosi verslui galimybės ir didžiausi iššūkiai

Aprašymas: Laiku paimti kreditai verslui padeda ne tik įsitvirtinti rinkoje, bet ir sparčiai plėstis. Sužinokite kaip gauti paskolą verslui pačiomis geriausiomis sąlygomis rinkoje ir pradėkite visų savo idėjų įgyvendinimą jau šiandien!

Paskelba: 2020-04-21

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.