Paskola verslo plėtrai leis ne tik užtikrinti jūsų augančio verslo poreikius, bet ir sėkmingai konkuruoti rinkoje. Sužinokite kokiais būdais galite finansuoti savo verslo plėtrą ir žymiai išplėsti jo galimybes.

Paskola verslo plėtrai leis ne tik užtikrinti jūsų augančio verslo poreikius, bet ir sėkmingai konkuruoti rinkoje.

Verslui augti ir plėstis dažnai neužtenka vien tik uždirbamo pelno, ypač, jei įmonė dar jauna ir gaunamas pelnas – nėra labai didelis. Tačiau siekiant aplenkti konkurentus ar gebėti patenkinti vis augančius užsakovų poreikius, vienaip ar kitaip plėsti verslą yra būtina. Bet ką daryti, jei sėkmingai verslo plėtrai trūksta apyvartinių lėšų? Šiuo atveju yra keletas išeičių – ieškoti investuotojo arba skolintis reikiamą pinigų sumą iš kurios nors finansinės institucijos. Taigi, šiame straipsnyje nusprendėme papasakoti, kokie verslo finansavimo būdai šiuo metu yra prieinami Lietuvos verslininkams, norintiems išplėsti savo verslo galimybes.

Iš kur galima gauti paskolą verslo plėtrai?

Paskolą verslo plėtrai galite gauti iš įvairių finansinių institucijų ar privačių asmenų. Gauti pinigų galima pasitelkus investuotoją, taip pat galima pasiskolinti iš bankų, kredito unijų ar kitų kredito bendrovių. Kiek naujesnis paskolos verslo plėtrai finansavimo šaltinis – tai tarpusavio skolinimo platformos. Lietuvoje verslui skolina tokios platformos kaip „Savy“ ar „FinBee Verslui“. Jose galima skolintis iš žmonių, norinčių investuoti nedideles sumas ir taip užsidirbti.

Skolinantis verslo plėtrai, ypač jei tai smulkus ar vidutinis verslas (SVV), verta pasidomėti galimomis lengvatomis. Valstybės įmonė „Invega“ nuolat teikia įvairias verslo paramos priemones SVV plėtoti ar steigti. Įvairios lengvatinės paskolos verslo pradžiai, galimybė susigrąžinti sumokėtas palūkanas ar paprasta paskola apyvartinėms lėšoms, tikrai palengvina verslo steigimą ir jo vystymą. Paskolas su „Invegos“ siūlomomis lengvatomis teikia įvairios finansinės institucijos, todėl kiekvienu atveju reikėtų individualiai pasidomėti, kuri finansinė institucija su „Invega“ yra sudariusi sutartį.

Paskola verslo plėtrai iš banko: privalumai ir trūkumai

Pagrindinis privalumas skolinantis iš banko, yra tai, jog bankai taiko palyginti mažas palūkanas bei gali paskolinti dideles sumas. Tai aktualu, jei planuojamas stambus verslo plėtros etapas ir įmonei reikia pasiskolinti pakankamai didelę pinigų sumą ilgam laikotarpiui.

Tačiau geros teikiamų paskolų sąlygos turi ir savo minusų. Bankai, griežčiau nei bet kuri kita finansinė institucija, paprastai reikalauja detalaus verslo plano, o įmonės vertinimas ir sprendimas skirti paskolą gali užtrukti ilgai. Prieš kreipiantis į banką reikia žinoti, kad turėsite pateikti ne tik verslo planą, bet ir būti pasirengę argumentui, kodėl jūsų plėtros idėja bus sėkminga ir kaip žadate panaudoti gautas lėšas. Taip pat, skolinantis didesnę sumą, bankas gali pareikalauti užstato ar paprašyti įrodyti savo veiklos sėkmingumą ir plėtros būtinybę, pateikiant bankui išsamią įmonės veiklos ataskaitą. Nereta bankų praktika, kai šie suteikia tik 70–80 proc. prašomos paskolos sumos, todėl planuojant bankinį verslo plėtros finansavimą, siūlytume iš karto numatyti kelis paskolos panaudojimo scenarijus, pavyzdžiui, tik kelių pirmų plėtros etapų įgyvendinimą, jei gausite ne visą norimą pinigų sumą.

Tokias bankų keliamas sąlygas yra itin sunku įgyvendinti naujoms arba mažoms įmonėms. Naujoms, nes jos dar neturi daug veiklos vykdymo duomenų, kuriuos galėtų pateikti vertinimui, o mažoms, nes jų norima gauti paskolos suma, žiūrint banko akimis, tiesiog yra per maža ir bankui neapsimoka naudoti savo resursų tokios paskolos finansavimui. Taigi, paskolos smulkiam verslui tikriausiai nėra tas paskolų segmentas dėl kurių reikėtų kreipti į komercinius bankus.

Paskola verslo plėtrai iš tarpusavio skolinimo platformų: privalumai ir trūkumai

Paskolą verslo plėtrai galima gauti ir iš tarpusavio skolinimo platformų. Nors šios platformos Lietuvoje savo veiklą pradėjo teikdamos paskolas tik fiziniams asmenims, tačiau dabar kai kurios iš jų paskolas teikia ir verslui.

Paskola verslo plėtrai iš tarpusavio skolinimo platformos yra patraukli tuo, kad atsakymo – gausite paskolą ar ne – nereikia ilgai laukti. Užpildžius paraišką, dauguma platformų atsakymą jums pateiks per vieną darbo dieną. Taip pat norint pasiskolinti iš tarpusavio skolinimo platformos reikės pateikti mažiau dokumentų ir veiklos planų, nei skolinantis iš banko. Jums pinigus skolins paprasti žmonės, jie rinksis, ar investuoti į jūsų verslą, ar ne, pagal tai, kokią bendrą informaciją apie savo verslą ir jo plėtrą pateiksite, tačiau jiems, priešingai nei bankui, nebus įdomi detali jūsų verslo ataskaita ar savaičių tikslumu suplanuoti verslo plėtros etapai. Tačiau iš kitos pusės, reikėtų pasakyti, kad tarpusavio skolinimo platformų suteikiami verslo kreditai yra kiek brangesni nei banke.

Paskola verslo plėtrai iš privataus investuotojo: privalumai ir trūkumai

Jei tik pavyksta surasti investuotoją, skolintis iš jo įmonei gali būti itin paranku. Tartis dėl investicijos jums reikės tik su vienu žmogumi (o ne laukti sprendimo iš banko, kurį turės tvirtinti komisija). Taip pat pinigus gauti galėsite labai greitai, iš esmės tada, kai sutarsite dėl investicijos.

Pagrindinis trūkumas, skolinantis pinigus iš privataus investuotojo, yra tas, kad jums greičiausiai teks atiduoti dalį savo verslo. Žinoma su investuotoju galimi patys įvairiausi susitarimai, tačiau paprastai, už suteiktas investicijas, dalis verslo atitenka investuotojui. Tai reiškia, kad investuotojas dalyvaus įmonės valdyme ir darys įtaką priimant sprendimus. Iš kitos pusės, investuotojas kartu su savimi dažniausiai „atsineša“ ir tam tikrą žinių bei patirties paketą, todėl jo dalyvavimas verslo vystyme gali atnešti ir didelės naudos jūsų įmonei.

Teisė į dalį verslo, taip pat reiškia ir teisę į atitinkamą dalį įmonės pelno, todėl gavę paskolą verslo plėtrai iš privataus investuoto, turėsite su juo dalintis ir įmonės pelnu. Atkreipkite dėmesį, kad skolindamiesi iš banko ar tarpusavio skolinimo bendrovės jūs tiksliai žinote, kokiu grafiku mokėsite paskolos įmokas, kokio dydžio bus jūsų mėnesinė įmoka ir kokią pinigų sumą už jums suteiktą investicinę paskolą jūs galiausiai turėsite sumokėti. Paskolos suma nesikeis net tuo atveju jei jūsų verslui pradės itin gerai sektis. Tačiau privatus investuotojas, skyręs savo lėšas jūsų verslo plėtrai, tikėsis investicinės grąžos, todėl didėjant įmonės pelnui, žinoma didės ir pinigų suma, kurią turėsite sumokėti investuotojui. Taigi, galiausiai su privačiu investuotoju jūs turėsite pasidalinti ne tik savo verslu, bet ir jo sėkme. Atminkite, kad pinigai verslo pradžiai iš privačių investuotojų yra patys brangiausi, kadangi už sąlyginiai nedidelę paskolą verslo plėtrai, investuotojai visuomet stengiasi išsiderėti pakankamai nemažą jūsų verslo dalį – būtinai tai įvertinkite ieškodami investuotojo!

Verslo plėtrai skolinkitės atsakingai

Paskola verslo plėtrai – rimtas ir atsakingas žingsnis. Laiku gauti pinigai gali padėti sėkmingai įgyvendinti įmonės plėtrą ir padidinti gaunamą pelną, tačiau prieš skolinantis, taip pat labai svarbu gerai apgalvoti savo galimybes ir įvertinti net ir blogiausius ateities scenarijus. Pavyzdžiui, iš kokių lėšų mokėsite paskolos įmokas, jei mėnesiui, dviem ar trims kritiškai sumažės užsakymų skaičius? Reikėtų įsivertinti, kokios negandos jus gali užklupti apskritai ar būtent konkrečioje jūsų verslo srityje bei kaip galėtumėte pasiruošti nenumatytiems atvejams. Tik tinkamai pasiruošus visoms nenumatytoms situacijoms, paskola verslo plėtrai gali būti puikus būdas greičiau gauti pinigų, išplėsti savo verslą bei aplenkti konkurentus.

Straipsnio santrauka
Paskola verslo plėtrai – geriausi jūsų verslo plėtros finansavimo būdai

Straipsnio pavadinimas: Paskola verslo plėtrai – geriausi jūsų verslo plėtros finansavimo būdai

Aprašymas: Paskola verslo plėtrai leis ne tik užtikrinti jūsų augančio verslo poreikius, bet ir sėkmingai konkuruoti rinkoje. Sužinokite kokiais būdais galite finansuoti savo verslo plėtrą ir žymiai išplėsti jo galimybes.

Paskelba: 2020-10-01

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.