Smulkieji verslininkai dažnai susiduria su lėšų trūkumu, todėl kokybiškas smulkaus verslo finansavimas visuomet padeda įveikti laikinus sunkumus. Sužinokite kokie smulkaus verslo finansavimo šaltiniai šiuo metu yra prieinami smulkiojo verslo atstovams.

Paskolos smulkiam verslui - tai patikimiausias smulkiojo verslo finansavimo šaltinis.

Net ir sėkmingai pradėjus verslą šis, dažniausiai, neduoda pelno dar bent 2–3 metus. Todėl dažnam verslininkui kartais iškyla būtinybė pasiskolinti pinigų, atsiradus nenumatytai situacijai ar pritrūkus apyvartinių lėšų. Smulkiems verslininkams itin svarbu išsaugoti gerą savo vardą ir užtikrinti, kad užsakymai būtų įvykdyti laiku, o veikla nesustotų. Tačiau ką daryti, jei darbui būtini prietaisai sugedo, o lėšų remontui – nėra? Smulkaus verslo finansavimas – išeitis, kuri gali padėti sėkmingai įveikti laikinai susiklosčiusią krizinę situaciją. Ieškant tinkamo smulkaus verslo finansavimo šaltinio, gali pasirodyti, kad paskolas teikiančių įstaigų pasirinkimas – itin platus. Todėl šiame straipsnyje trumpai apžvelgsime paskolas smulkiam verslui teikiančių įstaigų pliusus ir minusus bei įvertinsime jų potencialą iš smulkaus verslininko perspektyvos.

Smulkaus verslo finansavimas tradiciniame banke ar kredito unijoje

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad skolintis iš banko ar kredito unijos yra pats paprasčiausias ir patikimiausias sprendimas, kadangi verslo paskolos šiose įstaigose yra palyginus pigios. Tačiau tai galioja stambių verslų savininkams, deja, bet bankai nėra linkę bendradarbiauti su smulkiais verslais. Dažniausiai bankai teikia didesnes paskolų sumas ilgesniam laikotarpiui, todėl paskolos smulkiam verslui nėra dažnai suteikiamos tradicinėse stambiose finansų įstaigose.

To priežastis yra labai paprasta – norėdamas įvertinti jūsų verslo rizikas ir pelningumą bankas (ar kredito unija) turės skirti laiko ir resursų, o jūsų skolinamasi suma (taigi ir uždarbis bankui) – sąlyginai maža, jei lyginsime su stambiais verslais. Tikrindamas stambaus verslo patikimumą, bankas sugaiš panašų laiko kiekį kaip ir tikrindamas jūsų smulkaus verslo perspektyvas, bet stambaus verslo atnešama nauda bankui – kelis kartus didesnė. Taigi, visai nenuostabu, kad paskolos naujam verslui pradėti arba smulkiajam verslui vystyti, bankuose suteikiamos ypač retai.

Be to, norėdami pasiskolinti iš banko ar kredito unijos tam tikrą pinigų sumą smulkaus verslo pradžiai ar plėtrai, jūs turėsite pateikti daug įvairių dokumentų – faktinius ir prognozuojamus savo verslo finansinius duomenis, detalų verslo planą ir kt. Juos tinkamai parengti užtruks nemažai laiko, o, jei neturite daug patirties atliekant šiuos darbus, visai gali būti, kad teks ieškoti ir papildomos profesionalų pagalbos, kuri jums kainuos, bet negarantuos paskolos gavimo.

Tačiau pats svarbiausias aspektas – tai laikas. Kol parengsite visu reikiamus dokumentus bankui, gali prabėgti kelios savaitės ar net mėnesis, o per tą laiką gauti paskolos pinigai itin padėtų išsilaikyti jūsų smulkiajam verslui ir jį plėsti. Tai aktualu tuo atveju, jei užgriuvo neplanuoti sunkumai ir pinigų jums reikia čia ir dabar. Pavyzdžiui, įrenginių remontui ar didesnio kiekio žaliavų geresne kaina įsigijimui. Taigi, laukti paskolos prašymo vertinimo stambiame banke ar kredito unijoje, kuomet apyvartinių lėšų paskola reikalinga kuo greičiau, gali būti ne pati geriausia išeitis.

Smulkaus verslo finansavimas verslo paskolų bendrovėse

Alternatyva bankams ir kredito unijoms tarp smulkių verslininkų, norinčių pasiskolinti sąlyginai nedidelę pinigų sumą, dažnai tampa įvairios verslo paskolų bendrovės. Šios bendrovės paprastai lanksčiau vertina skolinimo rizikas, todėl paskolas suteikia ir mažiems, dar tik besikuriantiems verslams. Tiesa, verslo paskolų bendrovės taip pat taiko tam tikrus kreditingumo reikalavimus kaip ir bankai, tačiau į paskolas smulkiajam verslui žiūri žymiai palankiau.

Nemažai tokių bendrovių skolina pinigus veiklos pradžiai, t. y. nekelia reikalavimo, kad verslas jau turi būti vystomas tam tikrą laiko tarpą. Tiesa, prisiimama didesnė tokių paskolų bendrovių rizika didina ir palūkanas besiskolinantiems. Priklausomai nuo paskolos trukmės, sumos ir kitų parametrų, paskolos smulkiam verslui palūkanos gali siekti dešimt ir daugiau procentų.

Skolinantis iš verslo paskolų bendrovių reikia turėti omenyje, kad skirtingos bendrovės siūlo skirtingas paskolų sąlygas bei kelia skirtingus reikalavimus, todėl reikia atsižvelgti ir į savo galimybes skolintis. Nors apskritai šios bendrovės yra labiau linkusios skolinti pinigus smulkiems verslams nei bankai, tačiau kai kurios jų gali taikyti tam tikras papildomas sąlygas bei apribojimus, pavyzdžiui, skolinti įmonėms veikiančioms ilgiau nei 3 metus ar panašiai. Taip pat gali būti keliamas reikalavimas, kad įmonės pajamos ar turimo turto vertė būtų nemažesnė nei tam tikra bendrovės nustatyta suma. Smulkaus verslo finansavimas taip pat gali pareikalauti ir tam tikrų garantijų iš kliento, pavyzdžiui, skolinantis didesnę sumą gali būti taikomas reikalavimas įkeisti tam tikrą įmonės turtą, kitaip sakant išduodamos tik paskolos verslui su užstatu.

Paskolos smulkiam verslui tarpusavio skolinimosi platformose

Smulkaus verslo finansavimui verta apsvarstyti ir tarpusavio skolinimosi platformų galimybes. Tarpusavio skolinimosi platformos leidžia skolintis mažas pinigų sumas iš daug skirtingų žmonių, taip surenkant reikalingą sumą smulkaus verslo paskolai gauti. Pati platforma čia atlieka tik tarpininko vaidmenį ir paskolos gavėją sujungia su keliolika ar net keliais šimtais skolintojų. Iš esmės, tarpusavio skolinimo platformose suteikiamos tradicinės finansinės paskolos smulkiajam verslui. Pavyzdžiui, tokiose platformose kaip „FinBee Verslui“ gali būti suteikiamos ir verslo paskolos be užstato. Tokiu atveju bus reikalinga verslo savininko asmeninė garantija. Taip pat čia gali būti suteiktos ir įvairios lengvatinės verslo paskolos, pasinaudojant valstybės ar ES remiamomis finansinėmis priemonėmis.

Tarpusavio skolinimosi platformos vertina kiekvieną potencialų paskolos gavėją, tačiau daro tai lanksčiau nei tradiciniai bankai, todėl paskolas smulkieji verslai čia gauna lengviau. Atsižvelgdami į verslo riziką jie priskiria kreditingumo reitingą, kuris nulemia palūkanas ir nurodo skolintojams galimą jos riziką. Įprastai tarpusavio skolinimosi platformų palūkanos svyruoja apie 10 proc. Nors palūkanos čia didesnės nei banke, tačiau privalumas smulkiam verslui yra tas, kad nereikia pateikti išsamaus verslo plano ir sudaryti finansinę savo verslo prognozę.

Kaip nuspręsti, kurie smulkaus verslo finansavimo šaltiniai tinkamiausi?

Kaip ir verslo pradžia, taip ir jo vystymas reikalauja rimtų sprendimų ir atsakingo požiūrio. Todėl apsispręsti dėl paskolos ėmimo reikėtų gerai įvertinus rizikas ir pasvėrus tai, ar paskolos lėšos tikrai padės išsikapstyti jūsų smulkiajam verslui iš bėdos, ar bus tik laikinas problemos sprendimo būdas.

Svarstant kas galėtų suteikti geriausią paskolą smulkiam verslui, verta atsiminti, kad stambūs bankai ir kredito unijos, nors ir taiko mažesnes palūkanų normas, nėra linkę skolinti nedidelių sumų mažiems verslams. Kiek kitokia situacija matoma panagrinėjus verslo paskolų bendrovių ir tarpusavio skolinimosi platformų pasiūlymus – čia paskolos smulkiam verslui suteikiamos žymiai dažniau, tiesa, šiuo atveju taikomos ir didesnės palūkanos nei banke.

Kad ir iš kokio šaltinio nuspręstumėte skolintis pinigų savo verslui, nepamirškite, kad pirma reikėtų išsiųsti paskolų gavimo užklausas bent trims skirtingoms įstaigoms. Sąlygos, kurias matote reklaminiuose bankų ar kitų paskolų teikėjų tekstuose, nebūtinai bus tokios pačios, kokias pasiūlys jums, atsižvelgus į jūsų vykdomą veiklą ir kitus niuansus. Išsiųsti užklausą galima tiesiog internetinėse bendrovių svetainėse, todėl šiam darbui tikrai nesugaišite daug laiko, o tai atlikę galite sutaupyti nemažai pinigų. Išsiuntę užklausą bent trims skirtingiems paskolos teikėjams jūs susikursite sau galimybę palyginti skirtingus pasiūlymus ir išsirinkti geriausią.

Ir atminkite, paskola – nesvarbu didelė ar maža – yra rimtas finansinis įsipareigojimas, todėl ir skolintis reikia itin atsakingai. Sėkmės versle!

Straipsnio santrauka
Paskolos smulkiajam verslui – pagrindiniai smulkaus verslo finansavimo šaltiniai

Straipsnio pavadinimas: Paskolos smulkiajam verslui – pagrindiniai smulkaus verslo finansavimo šaltiniai

Aprašymas: Smulkieji verslininkai dažnai susiduria su lėšų trūkumu, todėl kokybiškas smulkaus verslo finansavimas visuomet padeda įveikti laikinus sunkumus. Sužinokite kokie smulkaus verslo finansavimo šaltiniai šiuo metu yra prieinami smulkiojo verslo atstovams.

Paskelba: 2020-08-25

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.