Straipsnyje susipažinsite su pagrindiniais investavimo pagrindais, žmonėms norintiems sužinoti kaip investuoti į kriptovaliutas. Tiesą sakant, investavimas į kriptovaliutas dar niekada nebuvo saugesnis ir paprastesnis nei dabar!

KeityklaPalaiko kriptovaliutųMokesčiaiPremija 

Kraken

140 +

0,01 - 0,02%

-

Registruotis

Orbitos.io

10 +

0,05%

 -

Registruotis

Kraken

Registruotis
Palaiko kriptovaliutų

140 +

Mokesčiai

0,01 - 0.02%

Premija

-

 

Orbitos.io

Registruotis
Palaiko kriptovaliutų

10 +

Mokesčiai

0.05%

Premija

-

 

Pastaruoju metu naujienų apie kriptovaliutas galime išgirsti kone visose informavimo priemonėse. Apie jas kalba ne tik naujausiomis technologijomis besidomintys jaunuoliai, bet ir paprastos namų šeimininkės. Tiesą sakant, dabar būtų labai sunku surasti žmogų, nieko ir niekada negirdėjusį apie Bitkoiną ar kitą populiarią kritovaliutą. Taigi, visiškai nenuostabu, kad kirptorinkos populiarumui taip stipriai išaugus, nuolat atsiranda žmonių, norinčių išsamiau sužinoti kaip investuoti į kriptovaliutas. Šiame straipsnyje jūs ne tik sužinosite kur pirkti kriptovaliutą, bet ir susipažinsite su svarbiausiais investavimo į kriptovaliutas principais. Tačiau pirma sužinokime, kas apskritai yra ta kirptovaliuta, apie kurią visi aplinkui tiek daug šneka.

Trumpai apie pačias kriptovaliutas

Investavimas į kriptovaliutas dar niekada nebuvo saugesnis ir paprastesnis nei dabar.

Kriptovaliuta – tai skaitmeninė arba virtuali valiuta, kuri naudojama norint atlikti internetinius mokėjimus. Tokie mokėjimai paprastai būna anonimiški ir jų aptarnavimui nėra būtini bankai ar kiti finansiniai tarpininkai. Kaip galite suprasti, kriptovaliutos yra elektroninės erdvės produktas ir neturi savo fizinės formos. Kriptovaliutos gali būti naudojamos ne tik atsiskaitymams, bet ir kaupimo, taupymo ar investavimo tikslams. Tikriausiai pati svarbiausia ir dažniausiai minima kriptovaliutų savybė – jos nėra kontroliuojamos jokios centrinės finansų institucijos, taip kaip tradicinės valiutos.

Beje, nemaišykite kriptovaliutų su įprastais elektroniniais pinigais. Elektroninių pinigų leidimas ir reguliavimas, mūsų šalyje yra aiškiai reglamentuotas, tuo tarpu kriptovaliutos, Lietuvos banko nuomone yra nereguliuojami skaitmeniniai pinigai. Kitaip sakant, kriptovaliutos gali būti naudojamos kaip atsiskaitymo priemonė, tačiau Lietuvos bankas jų nekontroliuoja.

Investavimas į kriptovaliutas – kaip pradėti

Nors kriptovaliutų rinka dar yra pakankamai jauna, tačiau galima užtikrintai sakyti, kad investavimas į kriptovaliutas yra paprastas ir nereikalaujantis kažkokių didelių techninių žinių procesas. Įvairių virtualių valiutų pirkimą bei pardavimą stipriai palengvina veikiančios kriptovaliutos keityklos ir biržos. Todėl pirmasis žingsnis nusprendus investuoti savo pinigus į kriptovaliutas, turėtų būti patikimos kriptovaliutų biržos išsirinkimas.

Kaip išsirinkti tinkamą kriptovaliutų biržą?

Kriptovaliutų birža – tai vieta, kurioje vyksta nuolatinė prekyba kriptovaliutomis. Dabartinėje rinkoje, galėtume rasti pakankamai nemažai bendrovių, teikiančių prekybos kriptovaliuta paslaugas, tačiau pradedantiems investuotojams siūlytume rinktis tik patikrintas ir gerą reputaciją turinčias bendroves. Pavyzdžiui, tokiose kriptovaliutų biržose kaip Binance, Kraken ar Bitstamp, kriptovaliutų prekyba vyksta kiaurą parą ir 7 dienas per savaitę. Šios kriptovaliutų biržos turi milijonus pastovių klientų, todėl gali užtikrinti stabiliai veikiančią prekybos platformą ir didelį rinkos likvidumą. Taigi, investavimas į kriptovaliutas prasideda patikimoje kirptovaliutų biržoje.

Coinbase

coinbase kriptovaliutu keitykla

Coinbase – tai bene didžiausia kriptovaliutų keityklų pasaulyje, kurios vertė jau viršijo 100 milijardų dolerių. Didžiausias šios keityklos privalumas – tai jos draugiškumas kripto pasaulio naujokams. Keitykla didelį dėmesį skiria naujų klientų švietimui, ja naudotis tikrai labai paprasta, todėl net visiški naujokai greitai supras kaip nusipirkti kriptovaliutos. Beje, užsiregistravus Coinbase galėsite ne tik pirkti kriptovaliutą, bet ir uždirbti, apsilankius „Coinbase Earn“ skyrelyje. Teisybės dėlei taip pat reikėtų paminėti, kad komisiniai mokesčiai čia kartais pasikandžioja, tačiau dėl dėmesio naujokams, tai neabejotinai viena geriausių vietų pradėti domėtis kriptovaliutomis.

Kraken

kraken keitykla

Kraken – tai viena labiausiai Lietuvoje ir visame Baltijos regione mėgstamų kriptovaliutų keityklų. Keitykloje galima nusipirkti bei parduoti turimą kriptovaliutą arba ja prekiauti veikiančioje kriptovaliutų biržoje. Beje, be įprastų kriptovaliutos pirkimo ir pardavimo sandorių, šioje keitykloje galima prekiauti ir Bitcoin, Ethereum, Litecoin bei kitų populiariausių kriptovaliutų ateities sandoriais (angl. Futures). Tiesa, nors Kraken keitykla negali pasigirti tokia didele įvairių kriptovaliutų pasiūla kaip Binance, tačiau užtikriname, kad čia tikrai rasite visas pagrindines ir dažniausiai perkamas kriptovaliutas.

Orbitos.io

Orbitos.io landing

Orbitos.io - tai daugiau kaip 10 metų veikianti Lietuviško kapitalo kriptovaliutų platforma, kurioje galima keisti, siųsti ir saugoti turimą skaitmeninį turtą. Didžiausi šios platformos privalumai yra jos saugumas, naudojimo paprastumas bei ganėtinai patrauklios paslaugų kainos. Orbitos.io turi aiškią ir intuityvią vartotojo sąsają, suteikia kokybišką ir greitą klientų aptarnavimą bei gali pasiūlyti naudingą edukacinę medžiagą. Todėl jeigu esate kriptovaliutų pasaulio naujokas ir ieškote saugios bei paprastos naudoti platformos, Orbitos.io gali būti puikus pasirinkimas jums.

Kriptomat

Kriptomat – tai Estijoje registruota ir pilnai licencijuota kriptovaliutų keitykla, įkurta 2018 metais. Šioje keitykloje ne tik palaikoma daugiau kaip 200 skirtingų kriptovaliutų ir žetonų, bet ir teikiamos kainų įspėjimo, automatizuotos prekybos, turimų kriptovaliutų vertės vidurkio apskaičiavimo ar kriptovaliutų piniginės funkcijos. Reikėtų paminėti, jog Kriptomat keitykloje yra pilnai palaikoma Lietuvių kalba, todėl tai be jokios abejonės vienas iš geriausių pasirinkimų pradedantiems mūsų šalies kriptoentuziastams. Keityklos aplinka yra itin draugiška naujokams, o išsamūs ir įdomūs straipsniai supažindins jus su naujausiomis kriptorinkos tendencijomis.

Binance

Binance yra bene didžiausia kritovaliutų birža visame pasaulyje, kuri turi daugiau kaip 15 mln. nuolatinių klientų. Šioje biržoje ne tik rasite daugiau kaip 150 pačių populiariausių kriptovaliutų, bet ir galėsite investuoti į kitas investicines priemones. Binance kriptovaliutų birža yra išleidusi ir savo nuosavą kriptovaliutą Binance Coin (BNB), kuri yra labai populiari investuotojų tarpe. Vienas iš didžiausių šios biržos privalumų yra palyginus nedideli komisiniai, todėl aktyviems investuotojams, Binance matyt yra geriausias pasirinkimas rinkoje.

Į kurias kriptovaliutas investuoti?

Išsirinkus patikimą kriptovaliutų biržą jau galima pradėti pirkti ir investuoti į kritovaliutas. Tačiau kokias? Nors kiekvienas besidomintis žmogus žino Bitkoiną, tačiau ši valiuta tikrai nėra vienintelė. Tiesą sakant, šiuo metu galime suskaičiuoti daugiau kaip 1000 įvairių kriptovaliutų. Vienos iš jų nevertos beveik nieko, o kitoms – pranašaujama didelė sėkmė. Tad kaip pradedančiam investuotojui išsirinkti į kurias kriptovaliutas verta investuoti?

Tiesą sakant, tik pradedant domėtis kriptovaliutų rinka, nerekomenduotume ieškoti didelės „egzotikos“, o verčiau investuoti į populiariausias ir geriausiai žinomas kriptovaliutas. Pačios populiariausios kriptovaliutos yra labai likvidžios, todėl esant reikalui tikrai nesusidursite su problemomis jas parduodant ar perkant. Visgi jeigu nusprendėte investuoti į kiek mažiau žinomą kriptovaliutą, pirma būtinai pasidomėkite jos istorija, leidėjais bei kitų kripto entuziastų nuomone apie ją.

Na, o kokios kriptovaliutos yra pačios populiariausios šiuo metu? Kad tai išsiaiškintume, mums reikia pažvelgti į kritovaliutų rinkos kapitalizaciją. Čia matome, kad pačios populiariausios kriptovaliutos titulas vienareikšmiškai priklauso Bitcoin (BTC) kriptovaliutai. Na, o už jos rikiuojasi tokios kriptovaliutos kaip Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC) ar jau minėtas Binance Coin (BNB). Investavimo pradžiai siūlytume pasirinkti būtent šias kriptovaliutas.

Pasirūpinkite ir savo skaitmeninio turto saugumu

Jei įsigytomis kirptovaliutomis planuojate ne tik prekiauti, bet ir investuoti ilgesniam terminui, nepamiršite pasirūpinti šio skaitmeninio turto saugumu. Saugiausia tokį turtą yra laikyti specialiose kriptovaliutų piniginėse. Kriptovaliutos piniginės – tai kriptovaliutų saugojimui pritaikytos duomenų laikmenos, kurios ne tik patikimai apsaugo jūsų virtualius pinigus, bet ir leidžia labai patogiai jais naudotis.

Reikia pasakyti, kad kriptovaliutų piniginių pasirinkimas yra labai didelis, tačiau patikimiausiomis yra laikomis taip vadinamos „kieto tipo“ piniginės. Šios piniginės jūsų virtualią valiutą saugo specialioje duomenų laikmenoje, fizinėje formoje. Kitaip sakant, „kieto tipo“ piniginę jūs galite laikyti kišenėje arba stalčiuje, o esant reikalui prijungti prie kompiuterio per USB ar kitą palaikomą jungtį. Savaime suprantama, kadangi tokio tipo piniginė yra fizinė, reikia stengtis jos nepamesti, nesugadinti ar kitaip neprarasti.

„Kieto tipo“ kriptovaliutų pinigines rekomenduojame pirkti tik iš pačių piniginių gamintojų. Jokiu būdu nepirkite tokios piniginės skelbimų portaluose, turguje ar panašiose vietose. Tik pirkdami iš pačių gamintojų galite būti tikri, kad įsigyjate saugią ir patikimą kriptovaliutų piniginę. Geriausiai žinomi kriptovaliutų piniginių gamintojai rinkoje yra „Ledger“ ir „Trezor“.

ModelisPalaiko kriptovaliutųJungtisKaina 

Ledger Nano S

1100 +

USB

79 Eur

Pirkti

Ledger Nano X

1500 +

USB, Bluetooth

149 Eur

Pirkti

Trezor One

1000 +

USB

83 Eur

Pirkti

Trezor Model T

1600 +

USB

265 Eur

Pirkti

Ledger Nano S

Pirkti
Palaiko kriptovaliutų

1100 +

Jungtis

USB

Kaina

79 Eur

 

Ledger Nano X

Pirkti
Palaiko kriptovaliutų

1500 +

Jungtis

USB, Bluetooth

Kaina

149 Eur

 

Trezor One

Pirkti
Palaiko kriptovaliutų

1000 +

Jungtis

USB

Kaina

83 Eur

 

Trezor Model T

Pirkti
Palaikomoa kriptovaliutos

1600 +

Jungtis

USB

Kaina

265 Eur

 

Kaip investuoti į kriptovaliutas saugiai – pagrindinės rizikos

Pabaigai norėtume priminti, kad investavimas yra visuomet susijęs su didesne ar mažesne rizika. Na, o kalbant apie kriptovaliutas, reikėtų pasakyti, kad investavimas į kriptovaliutas yra ypač rizikingas. Pasirinkę šią investavimo priemonę, turite visuomet būti pasiruošę dideliems kriptovaliutų kainos pokyčiams. Tiesą sakant, žvelgiant istoriškai Bitkoinas per dieną gali tiek prarasti daugiau kaip 30 proc. savo vertės, tiek ir pakilti daugiau kaip 30 proc. Taigi, jei tokiems dideliems kainų svyravimams būsite pasiruošę, jiems įvykus galėsite geriau suvaldyti emocijas ir nepatirti didelių nuostolių.

Kaip matote, investavimas į kriptovaliutas gali atnešti ne tik milžinišką pelną, bet ir lemti didelius nuostolius, todėl čia investuoti patartume tik tuos pinigus, kuriuos tikrai galite leisti sau prarasti. Taip pat reikėtų įsivertinti ar tokia didelė rizika jums yra priimtina. Skirtingi žmonės paprastai turi labai skirtingą toleranciją įvairioms rizikoms, todėl konservatyviems investuotojams, investavimas į kriptovaliutas matyt būtų per daug rizikinga veikla.

Straipsnio santrauka
Kaip Pradėti Investuoti į Kriptovaliutas?

Straipsnio pavadinimas: Kaip Pradėti Investuoti į Kriptovaliutas?

Aprašymas: Straipsnyje susipažinsite su pagrindiniais investavimo pagrindais, žmonėms norintiems sužinoti kaip investuoti į kriptovaliutas. Tiesą sakant, investavimas į kriptovaliutas dar niekada nebuvo saugesnis ir paprastesnis nei dabar!

Paskelba: 2021-04-22

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.