Pačios populiariausios kriptovaliutos su kuriomis mūsų nuomone tiesiog privalo susipažinti kiekvienas kripto rinkos naujokas.

Populiariausiomis kriptovaliutomis, jau ilgą laiką stabiliai išlieka Bitcoin (BTC) ir Ethereum (ETH).

Pastaruoju metu, net ir labai mažai finansais ar naujausiomis technologijomis besidomintys žmonės, tikrai yra kažką girdėję apie kriptovaliutas. Juk apie tai, kas yra kriptovaliuta, jau išleista daugybė knygų, parašyta begalė straipsnių bei nufilmuota šimtai įvairių televizijos laidų. Natūralu, kad kriptovaliutų populiarumui taip sparčiai kylant, kartu daugėja ir žmonių, norinčių artimiau susipažinti su visa kriptorinka. Taigi, šiame straipsnyje norėtume jus supažindinti su pačiomis populiariausiomis kriptovaliutomis, kurias tiesiog privalo žinoti visi kripto entuziastai.

Populiariausios kriptovaliutos

Kriptovaliutomis yra laikomi skaitmeniniai pinigai, kurių veikimas paremtas blokų grandinės (angl. blockchain) technologija. Ši valiuta egzistuoja tik virtualioje erdvėje, todėl savo fizinės išraiškos, kaip mums įprasti popieriniai banknotai ar monetos, neturi. Kriptovaliutos yra decentralizuotos, todėl mokėjimus jomis, galima vykdyti anonimiškai ir be jokių trečiųjų šalių tarpininkavimo. Kadangi tradicinės finansų institucijos kriptovaliutų neprižiūri ir nekontroliuoja, šiai dienai, kriptovaliutos nėra pripažįstamos valstybių ar šalių centrinių bankų. Apskritai, populiariausios kriptovaliutos gali būti naudojamos ne tik atsiskaitymams, bet ir investavimui.

Dabartinė kriptovaliutų rinka pasižymi labai didele įvairove, joje galėtume rasti daugiau kaip keletą tūkstančių įvairių kriptovaliutų. Nors naujos kritpvaliutos atsiranda beveik kiekvieną dieną, tačiau populiariausiomis, jau ilgą laiką stabiliai išlieka Bitcoin (BTC) ir Ethereum (ETH). Už šių dviejų lyderių rasime ir kitas populiarias kriptovaliutas – Ripple (XRP), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC), Binance Coin (BNB) ir t.t. Apžvelkime trumpai kiekvieną kriptovaliutą.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin – tai pirmoji ir pati žinomiausia bei populiariausia kriptovaliuta pasaulyje.

Bitcoin – tai pirmoji ir pati žinomiausia bei populiariausia kriptovaliuta pasaulyje. Šios kriptovaliutos kūrėju yra laikomas anoniminis asmuo ar asmenų grupė, pasivadinusi Satoshi Nakamoto. Pagrindinis Bitcoin kūrėjų tikslas buvo sukurti infliacijai atsparią valiutą. Būtent todėl šios kriptovaliutos tinklas yra sukurtas taip, kad galiausiai būtų išleista tiksliai 21 mln. bitkoinų. Apskritai Bitcoinas yra laikomas visos kriptovaliutų rinkos standartu, kurio pagrindu buvo sukurta nemažai kitų populiariausių kritpvaliutų.

Ethereum (ETH)

Ethereum – tai 2015 metais pasirodžiusi ir labai sparčiai išpopuliarėjus kirptovaliuta.

Ethereum – tai 2015 metais pasirodžiusi ir labai sparčiai išpopuliarėjus kirptovaliuta. Iš esmės, tai ne tik kriptovaliuta, bet ir blockchain pagrindu veikianti decentralizuota platforma, kurios pagalba galima kurti taip vadinamus išmaniuosius kontraktus (angl. Smart contracts) bei kitas aplikacijas. Ethereum platforma labai supaprastino blockchain technologijos diegimą įvairiose srityse bei stipriai prisidėjo prie visų kriptovaliutų populiarumo didinimo.

Ripple (XRP)

Ripple – tai netradicinis kriptovaliutų rinkos dalyvis, geriau žinomas ne dėl išleistos kriptovaliutos (XRP), bet dėl blokų grandinės technologijos pagrindu sukurtos mokėjimų platformos

Ripple – tai netradicinis kriptovaliutų rinkos dalyvis, geriau žinomas ne dėl išleistos kriptovaliutos (XRP), bet dėl blokų grandinės technologijos pagrindu sukurtos mokėjimų platformos. Atsiskaitymai Ripple sistemoje vidutiniškai užtrunka apie 4 sekundes, kas daro ją greitesnę už bet kurią kitą populiariausią kriptovaliutą. Beje, XRP nėra „kasama“, visas šios kriptovaliutos kiekis buvo išleistas paleidžiant pačią mokėjimų sistemą.

Binance Coin (BNB)

Binance Coin – tai 2017 metais, bene didžiausios pasaulyje kriptovaliutos keityklos „Binance“, išleista kriptovaliuta.

Binance Coin – tai 2017 metais, bene didžiausios pasaulyje kriptovaliutos keityklos „Binance“, išleista kriptovaliuta. Ši valiuta veikia ant nuosavos „Binance“ blokų grandinės ir pagrinde yra naudojama įvairioms operacijoms „Binance“ ekosistemoje apmokėti. Pavyzdžiui, investuotojams, už „Binance“ kriptovaliutos biržos tarpininkavimo mokesčius atsiskaitant BNB kriptovaliuta yra taikomos tam tikros nuolaidos. Iš esmės, šiai dienai Binance Coin nėra taip plačiai naudojama už pačios „Binance“ kriptovaliutų keityklos ribų, taip kaip Bitcoin ar Ripple. Kita vertus, taip pat reikia nepamiršti, kad už šios kriptovaliutos stovi pati didžiausia ir populiariausia kriptovaliutų birža pasaulyje, todėl galima manyti, kad tikrasis Binance Coin potencialas dar tik atsiskleis.

Cardano (ADA)

Cardano – tai 2017 metais pasirodžiusi blockchain platforma, leidžianti jos vartotojams kurti, taip vadinamus išmaniuosius kontraktus (angl. Smart contracts) bei kitas decentralizuotas aplikacijas.

Cardano – tai 2017 metais pasirodžiusi blockchain platforma, leidžianti jos vartotojams kurti, taip vadinamus išmaniuosius kontraktus (angl. Smart contracts) bei kitas decentralizuotas aplikacijas. Šio projekto kriptovaliuta vadinasi ADA ir yra naudojama vidiniams atsiskaitymams pačioje platformoje. Cardano save pozicionuoja kaip naujos kartos Ethereum tinklą. Prie Cardano platformos dirba didelis būrys įvairių sričių mokslininkų, periodiškai publikuojančių savo mokslinius straipsnius ir tyrimų rezultatus, susijusius su šios platformos vystymu.

Litecoin (LTC)

Litecoin – tai kriptovaliutų rinkos sidabras arba mažasis Bitkoino brolis.

Litecoin – tai kriptovaliutų rinkos sidabras arba mažasis Bitkoino brolis. Ši kriptovaliuta buvo sugalvota ir sukurta 2011 metais buvusio Google darbuotojo Čarlio Li (angl. Charlie Lee). Litcoin iškarto tapo viena populiariausių kriptovaliutų visoje rinkoje ir iki šių dienų neketina užleisti savo tvirtų pozicijų. Iš esmės, Litecoin sukurta Bitcoin blokų grandinės pagrindu, tačiau yra žymiai greitesnė, nei jos didysis brolis. Kaip ir Bitkoino atveju, čia taip pat yra užprogramuotas galutinis kriptovaliutos kiekis, kuris bus lygus 84 mln. vienetų.

Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash – tai kriptovaliuta, kuri sprendžiant iš pavadinimo yra labai artima pačiam Bitkoinui.

Bitcoin Cash – tai kriptovaliuta, kuri sprendžiant iš pavadinimo yra labai artima pačiam Bitkoinui. Ir iš tiesų, ši populiari kriptovaliuta atsirado 2017 metais, tiesiogiai iš originalios Bitcoin valiutos. Kodėl taip atsitiko? Kadangi Bitcoin yra pati populiariausia kriptovaliuta pasaulyje, būtent ja ir vyksta daugiausia atsiskaitymų. Tačiau vis didėjant įvairių pavedimų skaičiui, šios kriptovaliutos „kasėjai“ jau nespėdavo tvirtinti didelio kiekio atliktų operacijų, todėl pavedimų įskaitymas užsitęsdavo labai ilgai. Kaip šios problemos sprendimas, 2017 metų rugpjūčio 1 d. buvo atliktas Bitcoin blokų grandinės „Hard Fork“ išsišakojimas. Nauja Bitcoin blokų grandinės atšaka buvo pavadinta Bitcoin Cash ir tapo visiškai nuo Bitkoino nepriklausoma kriptovaliuta.

Kur galiu įsigyti populiariausios kriptovaliutos?

Kadangi kriptovaliutų rinka jau yra pakankamai gerai išsivysčiusi, surasti kur pirkti kriptovaliutą tikrai netūrėtų būti labai sudėtinga. Žymiai sudėtingiau yra iš didelio skaičiaus įvairių valiutos keityklų, išsirinkti pačią patikimiausią ir patogiausią. Gyvenant Lietuvoje ar kitoje Europos Sąjungos šalyje, geriausia būtų ieškoti tokios kriptovaliutų keityklos, kuri aptarnautų bankinius SEPA pavedimus bei priimtų atsiskaitymus eurais. Taip pat rekomenduotume rinkti tik geriausią vardą klientų tarpę spėjusias užsitarnauti bendroves. Taigi, atsižvelgus į keliamus reikalavimus, mūsų nuomone, perkant kriptovaliutas, patogiausia būtų naudotis Binance, Kraken, Orbitos.io bei Bitstamp kriptovaliutų keityklomis.

KeityklaPalaiko kriptovaliutųMokesčiaiPremija 

Kraken

140 +

0,01 - 0,02%

-

Registruotis

Orbitos.io

10 +

0,05%

 -

Registruotis

Kraken

Registruotis
Palaiko kriptovaliutų

140 +

Mokesčiai

0,01 - 0.02%

Premija

-

 

Orbitos.io

Registruotis
Palaiko kriptovaliutų

10 +

Mokesčiai

0.05%

Premija

-

 

Coinbase

coinbase kriptovaliutu keitykla

Coinbase – tai bene didžiausia kriptovaliutų keityklų pasaulyje, kurios vertė jau viršijo 100 milijardų dolerių. Didžiausias šios keityklos privalumas – tai jos draugiškumas kripto pasaulio naujokams. Keitykla didelį dėmesį skiria naujų klientų švietimui, ja naudotis tikrai labai paprasta, todėl net visiški naujokai greitai supras kaip nusipirkti kriptovaliutos. Beje, užsiregistravus Coinbase galėsite ne tik pirkti kriptovaliutą, bet ir uždirbti, apsilankius „Coinbase Earn“ skyrelyje. Teisybės dėlei taip pat reikėtų paminėti, kad komisiniai mokesčiai čia kartais pasikandžioja, tačiau dėl dėmesio naujokams, tai neabejotinai viena geriausių vietų pradėti domėtis kriptovaliutomis.

Kraken

kraken keitykla

Kraken – tai viena labiausiai Lietuvoje ir visame Baltijos regione mėgstamų kriptovaliutų keityklų. Keitykloje galima nusipirkti bei parduoti turimą kriptovaliutą arba ja prekiauti veikiančioje kriptovaliutų biržoje. Beje, be įprastų kriptovaliutos pirkimo ir pardavimo sandorių, šioje keitykloje galima prekiauti ir Bitcoin, Ethereum, Litecoin bei kitų populiariausių kriptovaliutų ateities sandoriais (angl. Futures). Tiesa, nors Kraken keitykla negali pasigirti tokia didele įvairių kriptovaliutų pasiūla kaip Binance, tačiau užtikriname, kad čia tikrai rasite visas pagrindines ir dažniausiai perkamas kriptovaliutas.

Orbitos.io

Orbitos.io landing

Orbitos.io - tai daugiau kaip 10 metų veikianti Lietuviško kapitalo kriptovaliutų platforma, kurioje galima keisti, siųsti ir saugoti turimą skaitmeninį turtą. Didžiausi šios platformos privalumai yra jos saugumas, naudojimo paprastumas bei ganėtinai patrauklios paslaugų kainos. Orbitos.io turi aiškią ir intuityvią vartotojo sąsają, suteikia kokybišką ir greitą klientų aptarnavimą bei gali pasiūlyti naudingą edukacinę medžiagą. Todėl jeigu esate kriptovaliutų pasaulio naujokas ir ieškote saugios bei paprastos naudoti platformos, Orbitos.io gali būti puikus pasirinkimas jums.

Kriptomat

Kriptomat – tai Estijoje registruota ir pilnai licencijuota kriptovaliutų keitykla, įkurta 2018 metais. Šioje keitykloje ne tik palaikoma daugiau kaip 200 skirtingų kriptovaliutų ir žetonų, bet ir teikiamos kainų įspėjimo, automatizuotos prekybos, turimų kriptovaliutų vertės vidurkio apskaičiavimo ar kriptovaliutų piniginės funkcijos. Reikėtų paminėti, jog Kriptomat keitykloje yra pilnai palaikoma Lietuvių kalba, todėl tai be jokios abejonės vienas iš geriausių pasirinkimų pradedantiems mūsų šalies kriptoentuziastams. Keityklos aplinka yra itin draugiška naujokams, o išsamūs ir įdomūs straipsniai supažindins jus su naujausiomis kriptorinkos tendencijomis.

Binance

Binance – tai pasaulinis kriptovaliutų keityklų rinkos lyderis, turintis daugiau kaip 15 mln. nuolatinių klientų. Šioje keitykloje galima saugiai pirkti, parduoti bei saugoti daugiau kaip 100 rūšių pačių populiariausių kriptovaliutų. Binance keitykloje taikomi bene patys mažiausi komisiniai mokesčiai rinkoje, todėl ji ypač patraukli investuotojams, planuojantiems kriptovaliutomis prekiauti aktyviai. Be pačių populiariausių kriptovaliutų, Binance taip pat galite pasinaudoti ir kitomis finansinėmis paslaugomis.

O kur nusipirktą kriptovaliutą saugoti?

Jei įsigytas kriptovaliutas planuojate pasilaikyti ilgesniam laikui, reikėtų nepamiršti pasirūpinti ir savo skaitmeninio turto saugumu. Šiam tikslui rekomenduotume naudotis bene saugiausiu kriptovaliutų laikymo būdu – specialiomis kriptovaliutų piniginėmis. Reikėtų pasakyti, kriptovaliutų piniginių pasirinkimas, šiuo metu yra labai platus, tačiau pačiomis saugiausiomis rinkoje yra laikomos „kieto tipo“ piniginės. Šios kriptovaliutos piniginės saugo jūsų skaitmenines valiutas specialiose duomenų laikmenose ir leidžia patogiai jomis naudotis. Primygtinai rekomenduojame „kieto tipo“ pinigines pirkti tik iš oficialių gamintojų. Jokiais būdais nepirkite šių piniginių skelbimų portaluose ar tiesiog iš žmonių gatvėje. Tik įsigydami kriptovaliutų piniginę iš oficialaus gamintojo, galėsite būti tikri, kad ten nėra jokių kenkėjiškų programų.

Rekomenduojame išbandyti šių gamintojų pinigines: Ledger, Trezor.

ModelisPalaiko kriptovaliutųJungtisKaina 

Ledger Nano S

1100 +

USB

79 Eur

Pirkti

Ledger Nano X

1500 +

USB, Bluetooth

149 Eur

Pirkti

Trezor One

1000 +

USB

83 Eur

Pirkti

Trezor Model T

1600 +

USB

265 Eur

Pirkti

Ledger Nano S

Pirkti
Palaiko kriptovaliutų

1100 +

Jungtis

USB

Kaina

79 Eur

 

Ledger Nano X

Pirkti
Palaiko kriptovaliutų

1500 +

Jungtis

USB, Bluetooth

Kaina

149 Eur

 

Trezor One

Pirkti
Palaiko kriptovaliutų

1000 +

Jungtis

USB

Kaina

83 Eur

 

Trezor Model T

Pirkti
Palaikomoa kriptovaliutos

1600 +

Jungtis

USB

Kaina

265 Eur

 

Straipsnio santrauka
Populiariausios kriptovaliutos kurias privalo žinoti kiekvienas kripto entuziastas

Straipsnio pavadinimas: Populiariausios kriptovaliutos kurias privalo žinoti kiekvienas kripto entuziastas

Aprašymas: Pačios populiariausios kriptovaliutos su kuriomis mūsų nuomone tiesiog privalo susipažinti kiekvienas kripto rinkos naujokas.

Paskelba: 2021-04-29

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.