Žmonėms susidūrus su finansiniais sunkumais, labai svarbu laiku kreiptis dėl pagalbos turintiems skolų suteikimo. Skolos pačios savaime tikrai nepasidengs, todėl laiku suteikta pagalba turintiems skolų, ne tik padės palengvinti įsiskolinimų naštą, bet ir nesusigadinti kredito istorijos.

Tenka pripažinti, jog įvairūs finansiniai įsipareigojimai, dažniausiai, yra neatsiejama šiuolaikinio žmogaus gyvenimo dalis. Nuo vartojimo kredito iki paskolos už butą – vienu ar kitu savo gyvenimo periodu esame įsipareigoję bankams, kreditoriams ar dar ir pasiskolinę pinigų iš giminaičių. Visgi kartais paskolų našta tampa per sunki – galbūt praradote darbą ar sumažėjo darbo užmokestis, o gal šeimai pagausėjus reikia daugiau pinigų pragyvenimo išlaidoms? Jeigu jaučiate, kad turimi įsipareigojimai yra per dideli, tikrai nereikėtų laukti, kol padėtis dar labiau komplikuosis – ieškokite sprendimo tuojau pat. Taigi, šiame straipsnyje kaip tik ir kalbėsime kaip suteikti pirmąją finansinę pagalbą įsiskolinusiems žmonėms bei atgaivinti savo asmeninius finansus, kai skolų turite per daug.

Pagalba turintiems skolų – jūs tikrai nesate pirmas

Savalaikė pagalba turintiems skolų, ne tik padės žymiai palengvinti turimų įsiskolinimų naštą, bet ir nesusigadinti kredito istorijos, kurią tikrai labai sunku pataisyti.

Susidūrus su finansiniais sunkumais labai dažnai gali atrodyti, kad tik jums vienam nesiseka – juk aplinkui visi gyvena laimingus ir gražius gyvenimus. Visgi apklausos rodo, kad net kas antras mūsų šalies gyventojas jaučia turimų finansinių įsipareigojimų naštą, taigi ir pagalba turintiems skolų – nėra tik išskirtiniais atvejais reikalinga priemonė.

Pavyzdžiui, 2019 m. Lietuvos banko atliktas tyrimas atskleidė, kad net pusė šalies namų ūkių jaučia finansinių įsipareigojimų naštą. Didmiesčiuose turimus įsipareigojimus kaip sunkumą įvardijo 51,1 proc. žmonių, kiek mažiau įsipareigojimų turi kaimo vietovių gyventojai – 41,7 proc. Taigi labai svarbu suprasti, kad jūs ne pirmas ir ne paskutinis, kuriam šiuo gyvenimo laikotarpiu tapo sunku sumokėti paskolų įmokas laiku. Žinoma, kad patekote į sunkią finansinę situacija, tikrai nėra nieko gero, tačiau tokiu atveju gerai yra nors tai, kad nesate toks pirmas. Kadangi ir kiti žmonės kartais susiduria su sunkumais grąžinant skolas, jau yra sukurta pakankamai efektyvių pagalbos turintiems skolų priemonių, kurios pritaikytos žmonėms, patekusiems į panašią kaip jūsų situaciją.

Pirmoji pagalba turintiems skolų - tai greitis

Neretai tikimąsi, kad viskas susitvarkys savaime – darbdavys padidins atlyginimą ar pavyks greitai susirasti naują darbą. Deja, realybė yra tokia, kad pradelsus mokėti paskolą daugiau nei 30 dienų (ar kitą paskolos teikėjo nurodytą terminą), pradedami skaičiuoti delspinigiai, kurie dažnai būna žymiai didesni nei jūsų paskolos palūkanos. Taigi nepradėjus ieškoti pagalbos kuo greičiau, jūs ne tik vėluojate mokėti paskolos įmokas, bet ir pradedate „kaupti“ delspinigius.

Taigi, kuo greičiau pradėsite galvoti, ką daryti, tuo mažiau (dar geriau – nė kiek) delspinigių jums reikės sumokėti. Todėl žinodami, kad, pavyzdžiui, nuo kito mėnesio neteksite darbo, pirmiausia turėtumėte susisiekti su jums paskolą išdavusia bendrove ir pasidomėti, kokios galimybės laikinai atidėti paskolos mokėjimą. Dažnai su kreditoriais galima susitarti keletą mėnesių mokėti tik palūkanas, atidedant pačios paskolos įmokas. Taigi susitarus su paskolų bendrove, vietoje įprastos 40–50 Eur įmokos, jums reikės mokėti tik 5–10 Eur ar panašią nedidelę sumą.

Refinansavimas – tai finansinė pagalba turintiems skolų

Dar viena efektyvi pagalba turintiems skolų – tai turimos skolos refinansavimas. Refinansavimas iš esmės yra naujos paskolos ėmimas, kai šios pinigais yra padengiamos visos turimos senos paskolos. Gavus vienos ar kelių paskolų refinansavimą jūs mokėsite tik naujos paskolos įmoką ir turėsite tik vieną sutartį su refinansavimo paslaugą suteikusia kredito bendrove. Žinoma, taip pat yra galimi variantai, kai refinansuojama tik viena turima paskola kelių. Toks refinansavimo planas gali būti naudingas, pavyzdžiui, jei viena paskola yra mokama už būstą ir ji buvo gauta pakankamai geromis sąlygomis, o kita paskola yra vartojimo ir dabar jūs galite gauti paskolą geresnėmis sąlygomis nei ėmėte anksčiau.

Refinansavimo paskolos gali būti pasirenkamos dėl kelių priežasčių, bet visų jų tikslas – pagerinti jūsų finansinę situaciją. Refinansuojant paskolas galima siekti sumažinti mėnesio įmoką (taigi pailginti paskolos grąžinimo trukmę), pasiskolinti geresnėmis sąlygomis (taigi sumokėti mažiau palūkanų ir sutaupyti), supaprastinti paskolų mokėjimo procedūrą (vietoj kelių paskolų teikėjų liks tik vienas) arba gauti dar vieną paskolą, kuri būtų pridėta prie jau turimų finansinių įsipareigojimų. Žinoma, finansų ekspertai dažniausiai nerekomenduoja imti dar vienos paskolos skoloms grąžinti, tačiau tinkamai atliktas paskolų perkreditavimas, gali stipriai pagerinti įsiskolinimų grąžinimo sąlygas ir palengvinti susikaupusių skolų naštą.

Kaip sužinoti, kiek ir kam esu skolingas?

Kalbant apie skolas, svarbu suprasti, kad jei turimų pajamų neužtenka sumokėti visiems įsipareigojimams, tai pirmiausia reikėtų lėšas skirti tai skolai, kurios palūkanos ar delspinigiai – didžiausi. Tokiu būdu jūs pirmiausia susimokėsite už tą skolą, kuri jums galėtų atnešti didžiausius finansinius nuostolius.

Jei nesate tikri, kam ir kiek įsiskolinote, labai svarbu tai išsiaiškinti. Ypač svarbu išsiaiškinti, kiek ir kokių pradelstų mokėjimų jūs turite. 2018 m. atliktas tyrimas parodė, kad 15 proc. lietuvių tiksliai nežino, kam ir kiek jie yra skolingi, o 75 proc. nurodė nežinantys, kad apie turimus savo įsiskolinimus jie gali sužinoti internete. Dažniausios skolos, už kurias yra skaičiuojami delspinigiai, o jų nemokant – įsiskolinimas perduodamas antstoliams, tai įvairios baudos bei įsiskolinimai greitųjų kreditų bendrovėms.

Taigi, sužinoti apie turimus įsiskolinimus galima įvairias būdais, tačiau pats patogiausias ir greičiausias būdas – patikrinti turimus įsiskolinimus internete. Pavyzdžiui, per Elektroninius valdžios vartus prisijungę prie „Sodros“ ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sistemų jūs galite sužinoti, ar neturite įsiskolinimų šioms įstaigoms, taip pat VMI sistemoje matysite ir visas už kelių eismo taisyklių pažeidimus skirtas baudas. Prisijungę prie Antstolių informacinės sistemos galėsite matyti priverstinio skolų išieškojimo procesus. Na, o sužinoti apie savo įsiskolinimus tam tikrai kredito bendrovei, savaime suprantama, kad galima prisijungus prie kredito bendrovės savitarnos sistemos.

Naudokitės visomis pagalbos turintiems skolų priemonėmis

Pabaigai norėtume pažymėti, kad susidūrus su finansiniais sunkumais labai svarbu laiku imtis veiksmų, kad sukauptumėte kuo mažiau delspinigių už nesumokėtas paskolų įmokas. Taip pat svarbu ir reguliariai patikrinti internete esančias elektronines sistemas (VMI, „Sodros“), kad būtumėte tikri, jog neturite jokių įsiskolinimų valstybei ir jums nėra skaičiuojami delspinigiai. Jei žinote, kad artimiausiu metu sumažės jūsų pajamos, verta pasidomėti refinansavimo paslauga, kuri leistų susimažinti esamas mėnesio įmokas už paskolą. Būtinai pasinaudokite jums prieinama pagalba turintiems skolų, nes tai padės sutaupyti bei nesusigadinti kredito istorijos, o kartu ir leis gyventi finansiškai stabiliau.

Straipsnio santrauka
Pagalba turintiems skolų – kur kreiptis jei skolų našta tapo per sunki?

Straipsnio pavadinimas: Pagalba turintiems skolų – kur kreiptis jei skolų našta tapo per sunki?

Aprašymas: Žmonėms susidūrus su finansiniais sunkumais, labai svarbu laiku kreiptis dėl pagalbos turintiems skolų suteikimo. Skolos pačios savaime tikrai nepasidengs, todėl laiku suteikta pagalba turintiems skolų, ne tik padės palengvinti įsiskolinimų naštą, bet ir nesusigadinti kredito istorijos.

Paskelba: 2020-12-01

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.