Tinkamos ir jūsų poreikius atitinkančios refinansavimo įmonės pasirinkimas, kaip ir kiekvienas finansinis sprendimas, turėtų būti priimamas labai atsakingai. Sužinokite į ką svarbiausia atkreipti dėmesį, renkantis patikimą refinansavimo įmonę.

Refinansavimas arba skolų perkreditavimas, tai paslauga, kurią jau teikia gan nemažai įvairių kredito bendrovių. Todėl, jei nežinote į ką reikėtų atkreipti dėmesį ir kokiais konkrečiais dalykais pasidomėti, refinansavimo įmonės pasirinkimas gali pasirodyti pakankamai sudėtinga užduotis. Taigi, šiame straipsnyje mes supažindinsime jus su pačios refinansavimo paslaugos esme bei pasiūlysime, į ką reikėtų atkreipti dėmesį prieš kreipiantis į konkrečias refinansavimo įmones. Refinansavimas, iš esmės, gali būti puikus finansinis sprendimas, žymiai palengvinantis paskolų mokėjimą ar net padedantis sutaupyti, tačiau kaip ir kiekvienas su finansais susijęs sprendimas – jis turi būti priimtas atsakingai.

Kokias paslaugas refinansavimo įmonės teikia?

Refinansavimo įmonės pasirinkimas, kaip ir kiekvienas finansinis sprendimas, turėtų būti priimamas labai atsakingai.

Refinansavimas, kaip finansinė paslauga, jau buvo atsiradusi labai senais laikais. Dar senovės Romoje paskolos ir jų perpardavimas buvo itin populiarios finansinės paslaugos. Jų teikiama nauda ypač naudojosi senatoriai, kurie turėjo didelę įtaką, todėl kartais vien jų žodžio užtekdavo, kad paskola būtų suteikiama jų užtariamiems žmonėms. Refinansavimo konceptas nepasikeitė ir šiandien – iš esmės tai savo turimos paskolos „perpardavimas“.

Senovės Romoje žmonės dažniausiai tikrąja ta žodžio prasme turimą paskolą parduodavo kitam asmeniui ir jis atsiskaitydavo su jų kreditoriu (pvz., sumokėdavo reikiamą kiekį javų, aliejaus ar kitos žaliavos). Šiandien skolos refinansavimas, apie kurį mes kalbėsime šiame straipsnyje, vyksta ne tarp pavienių žmonių, o tarp žmogaus ir kitos finansinės institucijos.

Taigi, šiuolaikinė refinansavimo paslauga leidžia turimą paskolą (ar kelias paskolas) perkelti pas kitą kreditorių. Tokio veiksmo tikslai gali būti įvairūs. Dažnai taip elgiamasi, kai paskolos įmokos tampa per didelės (pvz., sumažėjus darbo užmokesčiui) – tokiu atveju kitas kreditorius paskolą gali išduoti ilgesniam laikotarpiui ir taip sumažinti jūsų mokamas įmokas iki jums tinkamos sumos. Taip pat paskolos refinansavimui gali būti naudingos tuomet, jei paskolą kažkada buvote paėmę prastomis sąlygomis, o šiandien matote, kad tokių pačių paskolų sąlygos yra žymiai geresnės. Paskolą persikelti pas kitą kreditorių galima ir dėl kitų jo siūlomų sąlygų, pavyzdžiui, mažesnių delspinigių, galimybės kartais atidėti įmokas ir pan. Kiekvienas atvejis individualus, todėl ir refinansavimo įmonės pasirinkimas daugiausiai priklauso nuo jūsų asmeninių poreikių.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis refinansavimo įmonę?

Jei dabartinės turimos paskolos sąlygos jūsų netenkina ir jūs norite pakeisti kreditorių, suprantama, kad norite pasirinkti tokią refinansavimo įmonę, kuri geriausiai atitiks jūsų lūkesčius. Taigi, ką vertėtų patikrinti renkantis iš plataus refinansavimo įmonių rato?

Visų pirma, siūlytume būti atsargiems ir nesusivilioti itin gerais pasiūlymais, kurie stipriai skiriasi nuo kitų rinkoje esančių refinansavimo įmonių pasiūlymų. Itin geros, išskirtinės sąlygos gali perspėti jus apie nesąžiningą kreditorių, kuris nežada laikytis savo įsipareigojimų. Žinoma, gali būti ir taip, kad tuo metu naujų klientų ieškanti refinansavimo įmonė iš tiesų siūlo itin patrauklias sąlygas. Taigi, kad įsitikintumėte, jog kredito bendrovė veiklą vykdo legaliai, tiesiog patikrinkite ar ji yra įtraukta į Viešąjį vartojimo kredito davėjų sąrašą, kurį sudaro ir kurio narių veiklą prižiūri Lietuvos bankas.

Pasidomėkite refinansavimo įmonės atsiliepimais

Taip pat pravartu susipažinti su pačios refinansavimo įmonės reputacija ir atsiliepimais apie ją. Net jei jūsų draugas ar kolega teigiamai atsiliepė apie šią refinansavimo įmonę, vertėtų nepamiršti, kad ji greičiausiai aptarnauja šimtus ar net tūkstančius klientų, todėl paprasta paieška internete gali padėti susidaryti bendrą vaizdą – ar jūsų kolegai tiesiog pasisekė, ar refinansavimo įmonė iš tiesų laikosi savo įsipareigojimų, nebando paslėpti tam tikrų sutarties sąlygų ar kitaip nebando apsukti aplink pirštą savo klientų.

Atsiliepimus vertėtų skaityti ne pačios refinansavimo įmonės tinklapyje, o tokiose svetainėse kaip rekvizitai.vz.lt ar panašiose. Taip pat verta įvesti į paieškos sistemą įmonės, kuri jus domina, pavadinimą ir pridėti raktažodžius „skundai“, „atsiliepimai“, „sukčiavimas“ ar pan. Jei internete yra neigiamų atsiliepimų apie įmonę, tikėtina, kad juos greitai ir lengvai rasite.

Žinoma, jei radote vieną ar kelis prastus atsiliepimus, bet daug daugiau – teigiamų, tai dar nereiškia, kad refinansavimo įmonė yra nepatikima. Tačiau jei atsiliepimai internete vien neigiami, tikrai vertėtų šios įstaigos nesirinkti. Beje, verta atkreipti dėmesį ir į atsiliepimų datą, gal neigiami jie buvo prieš kelis metus, o pastaruoju metu – situacija pagerėjo?

Kokius dar namų darbus turite atlikti, prieš kreipdamiesi dėl refinansavimo?

Refinansavimo įmonės pasirinkimas – tik viena medalio pusė, dar turite išsiaiškinti, ką jums leidžia (ar neleidžia) keisti turimos paskolos sutarties sąlygos. Taigi, preliminariai išsirinkus kelias refinansavimo įmones, kurių pateikti pasiūlymai jums atrodo patrauklūs, vertėtų atlikti ir tam tikrus namų darbus, susijusius su jau turimais įsipareigojimais.

Pirmiausia jums reikėtų atidžiai perskaityti turimos paskolos (ar visų, jūsų norimų refinansuoti paskolų, jei jas turite kelias) sutartį. Dėmesį reikėtų kreipti į tai, kokios yra taikomos sąlygos kai norima grąžinti paskolą anksčiau laiko, keisti mokėjimo tvarką ar pan. Svarbu išsiaiškinti, ar paskolą galima grąžinti anksčiau laiko be papildomo mokesčio, ar reikės susimokėti tam tikrą fiksuotą mokestį, o galbūt jis bus skaičiuojamas nuo likusios neišmokėtos paskolos dalies. Gali atsitikti ir taip, kad jei jūsų turimai paskolai išmokėti liko tik 3 ar 6 mėn., jums tiesiog neapsimoka jos refinansuoti net ir geresnėmis sąlygomis, kadangi už ankstesnį paskolos grąžinimą teks papildomai susimokėti ir ši suma bus didesnė nei sutaupoma refinansavimo metu.

Beje, jei nesate tikri, ar gerai suprantate paskolos sutarties sąlygas – visada galite susisiekti su kreditą jums išdavusia įstaiga ir pasitikslinti, kokius mokesčius reikės mokėti, norint refinansuoti paskolą. Išsiaiškinti savo turimų paskolų sąlygas yra labai svarbu, nes tai gali pakeisti jūsų sprendimą dėl paskolos refinansavimo būtinybės. Be to – nepamirškite, kad net ir toje pačioje refinansavimo įstaigoje išduotų paskolų sąlygos gali skirtis, todėl įdėmiai perskaitykite kiekvienos turimos paskolos sutarties sąlygas ir tik tada nuspręskite, kurias paskolas verta refinansuoti apskritai.

Sutarties su refinansavimo įmone pasirašymas

Išsirinkus paskolas, kurias norite refinansuoti, belieka tik pasirašyti sutartį su nauju kreditoriumi. Tačiau neskubėkite to daryti nepalyginę skirtingų refinansavimo įmonių siūlomų sąlygų!

Paprastai rekomenduojama išsiųsti užklausas dėl refinansavimo bent 3 skirtingoms refinansavimo įmonėms, kad gavę konkrečius pasiūlymus, skirtus tik jums, galėtumėte išsirinkti geriausią. Internete esančios skaičiuoklės nurodo tik preliminarias sąlygas, o pasiūlymai asmeniškai jums gali būti tiek geresni, tiek prastesni nei rodomi skaičiuoklėse, nes teikdamas asmeninį pasiūlymą kreditorius įvertina jūsų finansinę situaciją, kreditingumą ir kitus aspektus.

Taigi, gavę asmeninį pasiūlymą iš refinansavimo įmonės atidžiai jį perskaitykite, įsigilinkite į sutarties nuostatas, palyginkite ten išdėstytas sąlygas (metinę palūkanų normą (MPN), bendrąją vartojimo kredito kainos metinę normą (BVKKMN), kitus mokesčius) su jau turimos paskolos sutarties sąlygomis bei nuspręskite ar siūloma paslauga jums reikalinga.

Refinansavimo įmonę rinkitės atsakingai

Prieš priimant sprendimą refinansuoti turimą paskolą ar paskolas, reikėtų gerai apsvarstyti savo finansines galimybes. Paskolų refinansavimas internetu, kaip ir naujos paskolos ėmimas, yra atsakingas finansinis žingsnis. Todėl įvertinkite ne tik pačia refinansavimo įmonę – susipažinkite su atsiliepimais apie ją internete, jos patikimumu, bet ir įsigilinkite į turimų paskolų sąlygas (kad žinotumėte, ar jums nereikės mokėti papildomai už ankstesnį paskolos grąžinimą) bei į refinansavimo įmonės siūlomą sutartį, jog vėliau netektų gailėtis užšokus nuo vilko ant meškos.

Straipsnio santrauka
Kaip pasirinkti tinkamą refinansavimo įmonę?

Straipsnio pavadinimas: Kaip pasirinkti tinkamą refinansavimo įmonę?

Aprašymas: Tinkamos ir jūsų poreikius atitinkančios refinansavimo įmonės pasirinkimas, kaip ir kiekvienas finansinis sprendimas, turėtų būti priimamas labai atsakingai. Sužinokite į ką svarbiausia atkreipti dėmesį, renkantis patikimą refinansavimo įmonę.

Paskelba: 2020-12-10

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.