Paskola įkeičiant turtą – tai vienas pigiausių būdų skolintis pinigus kredito rinkoje. Sužinokite kur galima kreiptis norint gauti paskolą už užstatą bei kokių kreditavimo sąlygų gali tikėtis į kredito įstaigas besikreipiantys klientai.

Paskolos ir skolinimasis jau senai tapo įprastu dalyku mūsų gyvenimuose. Didžiausiu rūpesčiu norint pasiskolinti tapo ne susirasti kas galėtų paskolinti pinigų, o išsirinkti geriausią paskolos variantą. Ir iš tiesų, paskolų rinka Lietuvoje yra labai plati, todėl kiekvienas skolinimosi galimybių ieškantis klientas, tikrai turi iš ko rinktis.

Pavyzdžiui, vartojimo reikmėms daugeliui gyventojų yra prieinamos įvairios vartojimo paskolos, prireikus pasiskolinti greitai, į pagalbą gali atskubėti greitasis kreditas, o klientams norintiems draugiškų skolinimosi sąlygų, ranką ištiesti visuomet pasirengusios paskolas iš žmonių teikiančios tarpusavio skolinimo bendrovės. Tačiau kita vertus, jeigu turite turto kurį galite įkeisti, jums tikrai verta pasidomėti ir paskolos su užstatu suteikimo galimybėmis.

Paskolos su užstatu – kas tai yra?

Paskola už užstatą arba kitaip sakant paskola su turto įkeitimu – tai tokia paskolų rūšis, kuomet suteikto kredito grąžinimas yra užtikrinamas įkeičiamu turtu (užstatu).

Paskola už užstatą arba kitaip sakant paskola su turto įkeitimu – tai tokia paskolų rūšis, kuomet suteikto kredito grąžinimas yra užtikrinamas įkeičiamu turtu (užstatu). Kaip užstatas paprastai gali tarnauti butas, namas, komercinės patalpos, įvairios paskirties žemė, o atskirais atvejais, net ir jūsų automobilis. Kadangi paskola su įkeitimu yra užtikrinama realiu kliento turtu, jos išsiskiria žymiai mažesnėmis palūkanomis, nei tos pačios vartojimo paskolos. Atkreiptinas dėmesys, kad įkeitus turtą, jūs neprarandate nuosavybės teisių į jį ir galite toliau juo naudotis kaip ir naudojotės prieš įkeitimą.

Paskolos su užstatu daugiau yra skirtos stambesnes išlaidas planuojantiems klientams. Suteikiama paskola leidžia patogiai ir greitai gauti pigų finansavimą planuojamiems didelės vertės pirkiniams. Paskola su įkeitimu gali būti naudojama namų remontui, kito nekilnojamo turto objekto įsigijimui, gydymo paslaugoms ar kitiems, didelių užmojų planams įgyvendinti. Kreditai už užstatą taip pat pasižymi ir ilgesniu grąžinimo laikotarpiu, kuris dažnu atveju gali siekti net iki 30 metų.

Paskolų su turto įkeitimu privalumai

Paskola su NT įkeitimu yra naudinga tiek pinigus skolinančiam kreditoriui, tiek ir jo klientui. Kadangi kreditoriaus rizika, jog paskola gali būti negrąžinta yra sumažinama turto įkeitimu, jis savo klientui gali pasiūlyti žymiai palankesnes skolinimosi sąlygas nei tai būtų kitais atvejais. Paprastai paskolos įkeičiant turtą pasižymi šiais privalumais:

  • Skaidrumas – kreditas su įkeitimu pasižymi dideliu skaidrumu, kadangi visos paskolos sutartys yra tvirtinamos notaro.
  • Ilgas grąžinimo terminas – paskolos su įkeitimu yra ilgalaikės paskolos, todėl klientai gali laisviau planuotis savo finansus ir gauti iš kreditorių patogias kredito grąžinimo sąlygas.
  • Žemos palūkanos – kadangi dalis kreditoriaus rizikos yra padengiama įkeičiamu turtu, kreditorius savo klientui gali pasiūlyti žemesnes palūkanas.
  • Didelė skolinama suma – dažnai paskolos su užstatu dydis gali siekti ir kelis šimtus tūkstančių eurų.

Nuo ko priklauso paskolos su užstatu dydis?

Esminis faktorius nulemiantis suteikiamos paskolos dydį yra įkeičiamo turto vertė. Paprastai kredito įstaigos siūlo finansuoti 60-70 proc. įkeičiamo turto rinkos vertės, taigi kuo didesnės  vertės turtą klientas įkeis, tuo didesnis kreditas su užstatu jam galės būti suteiktas. Paskolų bendrovės taip pat įvertina kliento pajamas, jau turimus įsipareigojimus bei kitus kriterijus, lemiančius kliento galimybes vykdyti prisiimtus finansinius įsipareigojimus.

Pagrindiniai reikalavimai norint gauti paskolą už užstatą

Paskola įkeičiant turtą yra toks pat finansinis įsipareigojimas kaip ir vartojamos paskolos ar greitieji kreditai, todėl ir šioms paskoloms, visų pirma yra taikomi atsakingo skolinimosi nuostatai. Kreditas su užstatu gali būti suteiktas pilnamečiui Lietuvos Respublikos piliečiui, gaunančiam nuolatines pajamas iš darbo užmokesčio, autorinių sutarčių, verslo ar kitų, dokumentais patvirtinamų šaltinių.

Taip pat, norint gauti paskolą įkeičiant turtą, bendras kliento finansinių įsipareigojimų dydis neturi viršyti 40 proc. gaunamų pajamų. Taigi, vargu ar paskola su užstatu be pajamų gali būti suteikta nepagrindžiant gaunamų pajamų, net ir turint pakankamos vertės įkeičiamą turtą.

Be įprastų reikalavimų, taikomų siekiant gauti bet kokios rūšies kreditą, paskolos su įkeitimu taip pat turi ir tik joms būdingų papildomų reikalavimų:

  • Turto įkeitimas – suteikiamo kredito užtikrinimo priemonė yra turto įkeitimas. Paprastai galima įkeisti bet kokį registruotą nekilnojamą turtą, kurio rinkos vertė būtų pakankama prisiimamų finansinių įsipareigojimų įvykdymo užtikrinimui. Atskirais atvejais, pavyzdžiui kuomet reikalingas kreditas automobiliui, klientas gali įkeisti ir kilnojamą turtą.
  • Įkeičiamo turto vertinimas – kadangi užstato vertė turi atitikti esamas rinkos kainas, įkeičiamas turtas privalo būti įvertintas su kreditoriumi suderintų nekilnojamo turto vertintojų.
  • Įkeičiamo turto draudimas – kreditorius nenori, kad įkeičiamas turtas būtų apgadintas ar sunaikintas, todėl klientas įkeičiamą turtą privalo apdrausti visam suteikiamos paskolos laikotarpiui turto atkuriamąja verte.

Paskola įkeičiant turtą – tai rimtas ir ilgalaikis finansinis įsipareigojimas

Nors šiais laikais dėl paskolos internetu su užstatu, lengvai galite kreiptis į nemažą ratą kredito bendrovių, vis dėlto reikėtų nepamiršti, kad paskola už užstatą paprastai yra ne tik didelės vertės, bet ir ilgalaikis finansinis įsipareigojimas. Nors pats turto įkeitimo faktas nėra susijęs su nuosavybės teisių į įkeistą turtą pasikeitimu ir tvarkingai vykdant prisiimtus įsipareigojimus, savo turtu galėsite naudotis be apribojimų, tačiau vertėtų pažymėti, kad finansinių įsipareigojimų nevykdant, rizikuojate prarasti įkeistą turtą.

Taigi, prieš kreipiantis į paskolų bendroves dėl paskolos su užstatu suteikimo galimybių, primygtinai siūlome gerai ir objektyviai įvertinti savo galimybes grąžinti gautą kreditą.

Straipsnio santrauka
Paskola įkeičiant turtą – raskite geriausias galimybes skolintis

Straipsnio pavadinimas: Paskola įkeičiant turtą – raskite geriausias galimybes skolintis

Aprašymas: Paskola įkeičiant turtą – tai vienas pigiausių būdų skolintis pinigus kredito rinkoje. Sužinokite kur galima kreiptis norint gauti paskolą už užstatą bei kokių kreditavimo sąlygų gali tikėtis į kredito įstaigas besikreipiantys klientai.

Paskelba: 2021-01-13

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.