Bene kiekvienas suaugęs šalies gyventojas naudojasi kreditinės ar debetinės kortelės paslaugomis. Sužinokite kuo kreditinės kortelės skiriasi nuo debetinių kortelių ir išsirinkite sau tinkamiausią mokėjimo kortelės variantą.

Kreditinė kortelė skiriasi nuo debetinės kortelės todėl svarbu išsirinkti tinkamią mokėjimo priemonę.

Šiais laikais, įvairiomis mokėjimo kortelėmis naudojasi didžioji dauguma mūsų šalies gyventojų. Populiariausios tarp vartotojų, žinoma, yra debeto kortelės, kuriomis itin lengvai ir greitai galima atsiskaityti beveik visose parduotuvėse. Iš kitos pusės, jeigu jums labai dažnai prireikia pasiskolinti šiek tiek pinigų nenumatytoms išlaidoms, skubėti kiekvieną sykį pasinaudoti kredito bendrovės paslaugomis, tikrai neverta. Tokiais atvejais, galima pamastyti ir apie kreditinės kortelės įsigijimą. Pasirinkus kreditinę kortelę, su ja galėsite ne tik apmokėti už pirkinius, bet ir lengvai skolintis tiek kiek reikia ir būtent tada, kada reikia. Taigi, šiame straipsnyje išsiaiškinsime, kuo kreditinė kortelė skiriasi nuo debetinės ir padėsime išsirinkti būtent jums tinkamiausią mokėjimo priemonę.

Mokėjimo kortelės pavadinimas – ar yra skirtumas?

Naudojantis įvairiomis mokėjimo kortelėmis, labai svarbu žinoti, kuo jos skiriasi ir kokias asmeninių finansų valdymo galimybes jos gali suteikti. Iš esmės, visas mokėjimo korteles galime skirstyti į debeto ir kredito (taip pat yra ir išankstinio apmokėjimo kortelės, tačiau jos mūsų šalyje yra retai naudojamos). Debetinės kortelės yra susisiejamos su asmens banko sąskaita ir jomis galima atsiskaityti daugumoje fizinių bei internetinių parduotuvių. Tuo tarpu kreditinės kortelės turi nustatytą kredito limitą, kurį galima panaudoti pritrūkus pinigų. Populiariausios mūsų šalyje yra „Visa“, „MasterCard“ bei „American Express“ prekės ženklų mokėjimo kortelės.

„Visa“ kortelės

„Visa“ – tai pati populiariausia mokėjimo kortelė, kurią priima daugiau kaip 200 pasaulio šalių.

„Visa“ – tai pati populiariausia mokėjimo kortelė, kurią priima daugiau kaip 200 pasaulio šalių. Jeigu tenka dažnai naudotis tokiomis elektroninėmis mokėjimo sistemomis kaip „PayPal“, mes rekomenduotume rinktis būtent „Visa“ kortelę, kadangi „Visa“ kortelių turėtojams čia yra suteikiamos geriausios sąlygos. Pagrinde galima įsigyti dviejų rūšių „Visa“ korteles – tai „Visa Electron“ bei „Visa Classic“. „Visa Electron“ yra įprasta debetinė kortelė su kuria galėsite atsiskaityti parduotuvėse bei kitose įstaigose. „Visa Classic“ – tai kredito kortelė, kurioje yra nustatytas vartojimo kredito limitas.

„MasterCard“ kortelės

„MasterCard“ – tai bene populiariausia mokėjimo kortelė mūsų šalyje, kurią išduoda visi pas mus veikiantys komerciniai bankai.

„MasterCard“ – tai bene populiariausia mokėjimo kortelė mūsų šalyje, kurią išduoda visi pas mus veikiantys komerciniai bankai. „MasterCard“ gali pasiūlyti debetines ir kreditines korteles. „Maestro“ – tai debetinė kortelė, kuri bus susiejama su konkrečia banko sąskaita. Prireikus kreditinės kortelės, galėsite rinktis iš „Standart“, „World“ ar „World Elite“ kortelių, kurios jų turėtojams siūlo įvairių išskirtinių sąlygų.

„American Express“ kortelės

„American Express“ (arba sutrumpintai „Amex“) kortelės dažniausiai būna kreditinėmis.

„American Express“ – tai tarptautinė mokėjimo paslaugas teikianti bendrovė, kuri skirtingai nuo „Visa“ ar „MasterCard“, pati išduoda bei aptarnauja savo mokėjimo korteles. „American Express“ (arba sutrumpintai „Amex“) kortelės dažniausiai būna kreditinėmis. Bendrovė tik visiškai nesenai išleido savo pirmąją tikrą debeto kortelę. Iš esmės, „Amex“ kortelių išlaikymas nėra pigus ir pats bendrovės verslo modelis yra nukreiptas į didesnes pajamas gaunančius klientus. Europoje „Amex“ kortelės nėra itin populiarios, o dėl taikomų didesnių tarpininkavimo mokesčių, restorane ar parduotuvėje kartais galima išgirsti, jog šia kortele apskritai atsiskaityti negalima.

Kredito ir debeto kortelės – pagrindiniai skirtumai

Nors įvairios mokėjimo kortelės tapo neatskiriama mūsų kasdieninių finansinių reikalų dalimi, tikriausiai ne kiekvienas galėtų aiškiai pasakyti, kuo jos vis dėlto skiriasi. Žinoma, pačios populiariausios yra debeto kortelės, kurias gauname vos tik atsidarę sąskaitą banke. Su jomis galime atsiskaityti daugumoje parduotuvių, taip pat ji puikiai veikia internete. Kita vertus kreditinė kortelė juk taip pat turi nemažai savo privalumų. Tačiau at tikrai kreditinė kortelė yra reikalinga ir būtina kiekvienam asmeniui? Kokie yra pagrindiniai skirtumai tarp debetinių ir kreditinių kortelių ir kurią mokėjimo priemonę reikėtų pasirinkti? Pabandysime atsakyti į šį klausimą.

Debeto kortelė – kas tai?

Debeto kortelė – tai mokėjimo kortelė, kurią savo piniginėje turime daugelis. Debeto kortelė yra tiesiogiai pririšta prie mūsų banko sąskaitos ir kortelėje disponuojamos lėšos yra identiškos lėšoms, sukauptoms banko sąskaitoje. Kitaip sakant, tam, kad debetine kortele būtų galima atsiskaityti arba išsiimti pinigų iš bankomato, joje turi būti pakankamas lėšų likutis. Prisijungę prie savo internetinio banko, jūs visuomet galite papildyti su kortele susietą sąskaitą naujomis lėšomis bei stebėti savo išlaidas.

Šio tipo kortele galima atsiskaityti bet kurioje prekybos vietoje, kur yra įrengtas kortelių skaitytuvas. Su debetine kortele taip pat galima atsiskaityti ir internetu. Pastaruoju metu bankai išduoda taip vadinamas bekontaktes debeto korteles. Su tokia kortele, atsiskaitant už nedidelius pirkinius, nebūtina visuomet vesti PIN kodo. Jeigu jūsų pirkinių suma neviršija 50 eurų, su bekontakte mokėjimo kortele galite atsiskaityti tik pridėję ją prie kortelių skaitytuvo.

Kredito kortelė – kas tai?

O kas yra kreditinė kortelė? Kreditinė kortelė skiriasi nuo debeto kortelių tuo, kad suteikia galimybę pirkti kreditu. Kitaip sakant, su kreditine kortele galima išleisti daugiau lėšų nei jų yra sąskaitoje. Kortelėje suteikiamo kredito limitą nustato bankas, atsižvelgdamas į kliento pajamas ir kitus jo mokumo rodiklius. Kreditinės kortelės savininkas kiekvieną mėnesį gauna išsamia ataskaitą, kurioje yra nurodomas išnaudotas kreditas ir suma, kurią reikia apmokėti. Už nepadengtą kredito likutį yra mokamos palūkanos.

Kreditine kortele galima atsiskaityti fizinėse prekybos vietose, kuriose įrengtas kortelių skaitytuvas, bei internete. Naudojantis kortele taip pat galima lengvai atlikti viešbučių ar lėktuvo bilietų rezervacijas. Kortelė pravers ir nuomojantis automobilį ar naudojantis kitomis paslaugomis, kadangi paslaugos teikėjui ji tarnauja kaip saugumo garantas. Beje, kredito kortelės savininkas taip pat yra apdraustas kelionės draudimu bei gali naudotis kitomis privilegijomis.

Pagrindiniai kreditinės kortelės privalumai

Daugeliui klientų kreditinė kortelė pirmiausia reiškia galimybę greitai ir patogiai pasinaudoti jos kredito limitu. Tačiau reikėtų pastebėti, jog kreditinės kortelės tuo ir skiriasi nuo debetinių, kad jos turi žymiai daugiau papildomų naudų ir panaudojimo galimybių.

  • Kelionių draudimas. Daugumos kredito kortelių turėtojai gali pasinaudoti kelionių draudimu, kuris dažniausiai yra taikomas kortelės savininkui ir jo šeimos nariams. Kelionių draudimas gali kompensuoti jūsų kelionės metu patirtus nuostolius bei padeda išvengti didelių išlaidų atsitikus draudiminiam įvykiui. Tikslus draudžiamų įvykių sąrašas ir draudimo sąlygos būna detalizuotos draudimo sutartyje.
  • Pirkinių draudimas – tai dar viena naudinga paslauga taikoma kreditinės kortelės turėtojui, kuri apsaugo įsigytų prekių sugadinimo, vagystės ar sunaikinimo atvejais. Pirkinių draudimas paprastai galioja 120 dienų nuo pirkinio įsigijimo. Tikslus draudžiamų ir nedraudžiamų prekių sąrašas būna detalizuotas draudimo sąlygose.
  • Nuolaidos ir apdovanojimai. Kreditinių kortelių operatoriai stengiasi nuolat plėsti įvairių nuolaidų bei specialių pasiūlymų savo klientams paketus. Nuolaidų, taškų kaupimo bei apdovanojimų sistemą labiausiai yra išplėtojęs „Amex“ mokėjimo kortelių tinklas.

Kokio tipo mokėjimo kortelę rinktis?

Vienareikšmio atsakymo, kokio tipo mokėjimo kortelę reikėtų rinktis, tikrai nėra. Juk tiek „Visa“, tiek ir „MasterCard“ debeto ar kredito kortelėmis galima atsiskaityti daugumoje pasaulio šalių. Todėl tinkamos kortelės pasirinkimas pagrinde priklauso nuo jūsų pirkimo įpročių bei asmeninių poreikių. Debeto kortelės pilnai pakanka tiems žmonėms, kurie pageidauja kortelę naudoti paprastiems kasdieniniams atsiskaitymams bei neplanuoja netikėtų išlaidų. Tuo tarpu kreditinė kortelė dažnai yra nepamainomas pagalbininkas daug keliaujantiems klientams.

Kas gali gauti kreditinę kortelę?

Kreditinė kortelė su kredito limitu, labai greitai gali virsti finansiniu įsipareigojimu, todėl prieš išduodant tokią kortelę, pirma yra įvertinamos kliento finansinės galimybės. Kreipiantis dėl kreditinės kortelės, reikia nurodyti pageidaujamą kredito limito dydį bei pateikti informaciją apie gaunamas pajamas ir turimus įsipareigojimus. Visos kredito įstaigos, kreditines korteles išduoda vadovaujantis atsakingo skolinimo nuostatais, todėl kreipiantis dėl kortelės išdavimo, taip pat reikėtų žinoti:

  • Bendra visų jūsų turimų įsipareigojimų mėnesinių įmokų suma neturi viršyti 40 proc. visų tvariai per mėnesį gaunamų pajamų.
  • Paprastai yra vertinamas paskutinių 6 mėnesių darbo užmokesčio dydis.
  • Jei pajamas gaunate užsienyje, gali būti vertinamos paskutinių 12 mėnesių laikotarpio pajamos.
  • Jei pajamas gaunate dirbdami pagal individualios veiklos pažymą arba verslo liudijimą, bankas gali pareikalauti pateikti pajamų deklaraciją.

Kaip naudotis kreditine kortele atsakingai?

Taigi, nors kreditinės kortelės suteikia kur kas daugiau galimybių, tačiau jos taip pat reikalauja ir didesnės atsakomybės. Atminkite, kad kortelės kredito naudojimas – jau yra skolinimasis, todėl naudotis kreditine kortele reikia labai atsakingai. Laiku nepadengus panaudoto kredito, pradedamos skaičiuoti palūkanos, kurios, daugeliu atveju, yra žymiai didesnės nei įprastos vartojimo paskolos. Todėl pateikiame jums keletą naudingų patarimų, kurie padės kredito kortelėmis naudotis saugiai ir atsakingai:

  • Žinokite kreditinės kortelės mokesčius. Prieš įsigydami kreditinę kortelę, gerai susipažinkite su visais taikomais mokesčiais. Daugeliui kreditinių kortelių yra taikomi debeto kortelėms nebūdingi ir didesni, pinigų pervedimo, atsiskaitymo ar pinigų išgryninimo, mokesčiai. Taigi, būtinai pasidomėkite, kiek tiksliai jums teks mokėti už naudojimąsi savo kreditine kortele.
  • Išsiaiškinkite kredito padengimo sąlygas. Nepamirškite, kad panaudotas kortelės kredito limitas jau yra pasiskolinti pinigai, kuriuos reikės grąžinti. Todėl prieš pasirašydami sutartį dėl kreditinės kortelės išdavimo, būtinai pasidomėkite, kaip tiksliai turėsite grąžinti panaudotą kredito limitą. Taip pat atminkite, jog kiekviena kredito kortelė turi savo galiojimo datą, todėl išsiaiškinkite, kokios sąlygos jums bus taikomos, jeigu panaudoto kredito nespėsite grąžinti iki kortelės galiojimo pabaigos.
  • Nepraleiskite kredito atidėjimo termino. Kredito atidėjimo terminas – tai laikotarpis, kurio metu nėra skaičiuojamos palūkanos už panaudotą kredito limitą. Kitaip sakant, jei jūsų kreditinės kortelės atidėjimo terminas yra 45 dienos, vadinasi palūkanos už panaudotą kreditą bus pradėtos skaičiuoti tik po 45 dienų. Taigi, jeigu per 45 dienas pasiskolintus pinigus grąžinsite, tokiu atveju jums kreditas nieko nekainuos. Kredito atidėjimo terminas priklauso nuo kredito kortelės operatoriaus, jos tipo bei kortelę išdavusio banko.

Kaip matote, kreditinė kortelė turi daug privalumų, bet kartu reikalauja ir didelės kliento finansinės atsakomybės. Naudojantis jums suteiktu kredito kortelės limitu svarbu nepamiršti, jog kredito limitas – tai pinigai, kurių jūs šiuo metu neturite. Todėl labai svarbu kreditinės kortelės galimybėmis naudotis atsakingai ir jomis nepiktnaudžiauti.

Kreipiantis dėl kredito kortelės išdavimo, pirma siūlome gerai įvertinti savo finansinę situaciją ir galimybes laiku grąžinti pasiskolintas lėšas. Gerai apsvarstykite, kokio dydžio kortelės kredito limitas atitiks jūsų poreikius. O gal kredito limito jums išviso nereikia? Gal jūs dažnai keliaujate ir kreditinė kortelė jums reikalinga tik dėl kelionių draudimo bei kitų kelionėse taikomų pasiūlymų? Tuomet jums reikėtų pasirinkti kreditinę kortelę be kredito limito. Kreditinė kortelė be limito veikia kaip įprasta debeto kortelė, tačiau turi visus kitus kreditinės kortelės privalumus.

Straipsnio santrauka
Kreditinės ir debeto kortelės palyginimas – kuri mokėjimo priemonė jums tinka labiausiai?

Straipsnio pavadinimas: Kreditinės ir debeto kortelės palyginimas – kuri mokėjimo priemonė jums tinka labiausiai?

Aprašymas: Bene kiekvienas suaugęs šalies gyventojas naudojasi kreditinės ar debetinės kortelės paslaugomis. Sužinokite kuo kreditinės kortelės skiriasi nuo debetinių kortelių ir išsirinkite sau tinkamiausią mokėjimo kortelės variantą.

Paskelba: 2021-11-11

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.