Lietuviai mėgsta investuoti į nekilnojamą turtą. Tiesą sakant, apie penktadalis šalies gyventojų investuoja į NT vienokia ar kitokia forma. Paskaičiuokime ar tikrai verta investuoti į NT ir kokie investavimo būdai mums gali duoti didžiausią grąžą.

Ar verta investuoti į nekilnojamą turtą? Pabandykime išsiaiškinti kada tokia investicija gali būti tinkamas finansinis pasirinkimas.

Viena mėgstamiausių investavimo formų Lietuvoje – tai investicijos į nekilnojamąjį turtą (NT). Nereikia net priminti, kad į NT investuoja apie penktadalis mūsų šalies gyventojų, o apie trečdalis lietuvių turi ir po antrą nekilnojamo turto objektą.  Investicijos į NT gali apimti įsigyto NT nuomą, perpardavimą ir rekonstrukciją, investavimą į NT fondus ar visai neseniai pasirodžiusias, bet greitai išpopuliarėjusias sutelktinio finansavimo platformas.

Į klausimą, ar verta investuoti į nekilnojamą turtą, vienareikšmiško atsakymo tikriausiai nėra, tačiau šiame straipsnyje mes pabandysime kartu išsiaiškinti, kokiais atvejais tokia investicija gali būti geras finansinis sprendimas.

Kaip galima investuoti į nekilnojamą turtą tradiciškai?

Visų pirma reikėtų žinoti, kad tradicinės investicijos į NT pareikalaus didesnės pradinės sumos nei kiti investavimo būdai. Pradinė suma pagrinde priklauso nuo to, kokio tipo tradicines investicijas pasirinksite. Pavyzdžiui, buto pirkimas nuomai iš jūsų gali pareikalauti apie 30-60 tūkst. eurų, o metinė tokios investicijos grąža siekia apie 4–8 proc. Žinoma, jei pradinė suma per didelė, galima svarstyti trūkstamą pinigų sumą pasiskolinti, tačiau tokio pobūdžio paskola netūrėtų neviršyti 50 proc. perkamo NT objekto vertės. NT nuoma patraukli dar ir dėl to, kad laikui bėgant ir atsiradus galimybėms, leidžia kelti turimo turto vertę. Pavyzdžiui, atlikti buto remontą, pakeisti langus, įsigyti atsilaisvinusį sandėliuką namo rūsyje ir atlikti panašius pakeitimus, kad jūsų turimas NT taptų dar patrauklesnis būsimiems nuomininkams bei kiltų jo nuomos kaina.

Dar didesnės pradinės sumos nei investavimas į nuomą, pareikalaus NT perpardavimas ir rekonstrukcija. Šiuo atveju dažniausiai dalyvaujama įvairiose varžytynėse, o ir parduodamas turtas paprastai būna didesnės vertės. Taigi, jei neturite pradinių 50 tūkst. eurų ar daugiau, apie NT perpardavimo veiklą nereikėtų rimtai svarstyti. Nors tokio tipo investicijų metinė grąža gali siekti apie 10-20 proc., reikia nepamiršti, jog daug laiko atims sandorių sudarymas ir tinkamo NT paieška. Tiesa, be nekilnojamo turto rekonstrukcijos, taip pat galima užsiimti ir NT projektų vystymu. Nekilnojamo turto vystymas – tai pelningiausia NT veiklos sfera, kurios metinė grąža gali siekti 30 proc. ir net daugiau. Iš kitos pusės, šio tipo investicijos pareikalaus ne tik labai daug laiko ir specifinių statybos sektoriaus žinių, bet ir didelių finansinių resursų, kadangi NT projektų vertė paprastai pradedama skaičiuoti nuo 100 tūkst. eurų.

Smulkiems investuotojams žymiai prieinamesnis variantas yra NT fondai. Šiuo atveju pinigai yra patikimi profesionaliam fondo valdytojui, kuris juos, pagal fondo investavimo strategiją, skiria NT objektų įsigijimui, valdymui ar pardavimui. Nekilnojamo turto fondų grąža vidutiniškai siekia apie 5-8 proc. prieš fondo mokesčius. Fondo mokesčius paprastai sudaro jo valdymo ir sėkmės mokesčiai. Prieš pasirenkant NT fondą, rekomenduojame įdėmiai perskaityti fondo prospektą ir pasidomėti taikomais mokesčiais. Į NT fondus patartina pradėti investuoti nuo ne mažesnės kaip kelių tūkstančių eurų sumos, kadangi investavus mažesnę pinigų sumą, visą jūsų investicinę grąžą „suvalgys“ fondo taikomi mokesčiai.

Sutelktinio finansavimo platformos - ar verta investuoti į nekilnojamą turtą naujoviškai?

Taigi, tradiciniai investavimo į NT būdai ne tik reikalauja didesnių finansų, nemažai investavimo žinių, bet dažnai yra ir pakankamai rizikingi. Pavyzdžiui, nepasisekus vystomam NT projektui, galima prarasti didelę dalį investuotų pinigų. Žinoma, NT yra materialus turtas, todėl jis visuomet turės didesnę ar mažesnę vertę, tačiau investuoti pinigai turi duoti investicinę grąžą, kitaip jų tiesiog neapsimoka investuoti. Tad kyla klausimas - ar tikrai verta investuoti į nekilnojamą turtą pradedantiems investuotojams ir kaip tai daryti?

Surasti atsakymą mums gali padėti šiuolaikinės technologijos ir jų pagalba sparčiai populiarėjantis naujas investavimo į NT būdas – sutelktinis NT finansavimas. Sutelktinio finansavimo esmė yra labai paprasta – užsiregistravus atitinkamoje platformoje, investuotojai gali matyti finansavimo NT vystymo projektams ieškančius asmenis (ar įmones) ir išsirinkti, kam nori paskolinti savo pinigus. Platforma čia veikia kaip tarpininkas, kuris rūpinasi paskolos gavėjo duomenų tikslumu ir konfidencialumu bei skolintojo tapatybės patvirtinimu.

Tokiu principu veikiančios sutelktinio finansavimo platformos iš paskolos gavėjų prašo įkeisti turtą, kad būtų užtikrinamos garantijos investuotojams. Šio tipo investavimas itin rekomenduojamas pradedantiesiems investuotojams, kadangi čia reikalingos minimalios žinios apie NT, o finansavimo ieškančių asmenų patikimumą patikrina platformos administratorius. Nepatikimi ir rizikingi asmenys yra atmetami ir investuotojams apskritai nerodomi. Taip pat labai svarbu paminėti, kad daugumoje sutelktinio finansavimo platformų į vieną paskolą galima investuoti vos nuo 50-100 eurų. Tokia nedidelė minimali investavimo suma leidžia investuoti ir neturint didelio pradinio kapitalo.

Vidutinė metinė grąža sutelktinio NT finansavimo platformose gali siekti iki 8–12 proc., kas yra tikrai pakankama, atsižvelgiant į investuotojo patiriamą riziką. Be to, investuojant reguliariai, bet mažomis sumomis yra išvengiama rinkos svyravimų ir pasiekiama metinė grąža artima statistiniam vidurkiui. Platformoje talpinama daug skirtingų paskolų gavėjų skelbimų, kurie leidžia išskirstyti investuojamą sumą taip sumažinant riziką. Nors investavimas su rizika visada eina koja kojon, bet pasirinkus sutelktinio finansavimo platformą nesėkmės atveju prarasite tik į vieną paskolą (ar kelias) investuotą nedidelę sumą, o kitos jūsų finansuotos paskolos atneš planuotą investicinę grąžą.

Investavimo į nekilnojamą turtą platformos:

PlatformaRegistracijos šalisVidutinė grąžaMinimali investicijaPremijaRegistracija

EstateGuru

Estija

Lietuva

11,58%

50 Eur

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

Investuoti

Profitus

Lietuva

10,50%

100 Eur

-

Investuoti

Letsinvest

Lietuva

12,00%

100 Eur

-

Investuoti
PlatformaRegistracijos šalisVidutinė grąžaMinimali investicijaPremija

EstateGuru

Estija

Lietuva

11,58%

50 Eur

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

Investuoti

Profitus

Lietuva

10,5%

100 Eur

-

Investuoti

Letsinvest

Lietuva

12,00%

100 Eur

-

Investuoti

EstateGuru

Investuoti
Registracijos šalis

Estija

Lietuva

Vidutinė grąža

11,58%

Minimali investicija

50 Eur

Registracijos premija

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

 

Profitus

Investuoti
Registracijos šalis

Lietuva

Vidutinė grąža

10,5%

Minimali investicija

100 Eur

Registracijos premija

-

 

Letsinvest

Investuoti
Registracijos šalis

Lietuva

Vidutinė grąža

12,00%

Minimali investicija

100 Eur

Registracijos premija

-

 

Kaip išsirinkti tinkamiausią investavimo į NT būdą?

Ne paslaptis, kad pradėjus domėtis investavimu užgriūna tiek daug naujos informacijos ir naujų terminų (ypač jei finansai nėra jums artima tema), kad galima visai pasimesti tarp jų, o kur dar baimė prarasti visas investavimui skirtas santaupas. Tačiau viską darant mažais žingsneliais, investavimą galima prisijaukinti. Investuojant nedidelėmis sumomis, nebus baisu prarasti vieną neapdairiai padarytą investiciją, todėl pradedantiems investuotojams, investuoti į NT tikriausiai būtų verta per sutelktinio finansavimo platformas.

Taip pat svarbu paminėti, kad svarstant apie pirmąsias investicijas į NT jums būtina įvertinti tai, kaip gerai išmanote NT rinką ir ar savo jėgomis galite nustatyti, pavyzdžiui, kurį nuomai įsigytą butą galėsite pelningai nuomoti, o su kuriuo gali iškilti bėdų. Nepamirškite, kad buto nuoma pareikalaus papildomo jūsų laiko ir darbo – susitikimai su potencialiais nuomininkais, iškilusių problemų sprendimas, buto remontas kas kelis metus ar sugedusios viryklės keitimas nauja. Užsiimant butų nuoma, veiklos tikrai užtenka, bet to reikia turėti ir patirties šioje srityje.

Taip pat svarbu atsižvelgti ir į finansinę situaciją – jei turite susitaupę pakankamai didelę pinigų sumą, nekilnojamojo turto objekto įsigijimas gali būti pakankamai gera investicija, tačiau jei kas mėnesį atsidėti galite tik keliasdešimt ar kelis šimtus eurų, tuomet reikėtų gerai apgalvoti kitas investavimo alternatyvas. Pavyzdžiui, sutelktinis investavimas į NT leidžia pradėti investuoti skiriant tik 50-100 eurų. Atrodytų, tokia suma tinkama bet kam, bet tik ne investicijoms į NT. Visgi pasaulyje ne veltui taip išpopuliarėjo įvairios sutelktinio finansavimo platformos, kuriose galima investuoti net ir neturint didelio pradinio kapitalo.

Investuoti į nekilnojamą turtą tikrai verta, tik tai darykite pagal galimybes

Investavimas gali būti puiki priemonė norintiems užsitikrinti pasyvias pajamas ar sukaupti didesnę pajamų sumą ateičiai. Nekilnojamas turtas, Lietuvoje tikrai populiarus aktyvas, tačiau renkantis tinkamą investavimo būdą, reikėtų gerai apsvarstyti savo tikslus, galimybes bei patirtį. Gerai išmanantiems NT rinką ir turintiems pakankamą pradinį kapitalą, verta pasidomėti NT perpardavimo ar NT vystymo veikla. Visgi jei esate tik pradedantysis investuotojas, nepervertinkite savo turimų žinių ir įgūdžių, kad vėliau netektų gailėtis prarastų pinigų.

Sutelktinio finansavimo platformos – tikriausiai pati geriausia vieta pradedantiems investuotojams. Šios platformos yra patrauklios dėl mažų minimalių investavimo sumų, taigi nereikia didelio pradinio kapitalo, bei mažesnio reikiamo žinių kiekio – platformose skelbiami tik platformos administratorių atrinkti skelbimai. Žinoma, tai negarantuoja visų ten skelbiamų projektų finansinės sėkmės, tačiau bent jau užtikrina tam tikrą kokybės kartelę. Be to, šios platformos leidžia išskirstyti investuojamą sumą mažomis dalimis, o tai stipriai sumažina galimą investavimo riziką.

Straipsnio santrauka
Ar tikrai šiuo metu verta investuoti į NT – pelningiausios investavimo galimybės

Straipsnio pavadinimas: Ar tikrai šiuo metu verta investuoti į NT – pelningiausios investavimo galimybės

Aprašymas: Lietuviai mėgsta investuoti į nekilnojamą turtą. Tiesą sakant, apie penktadalis šalies gyventojų investuoja į NT vienokia ar kitokia forma. Paskaičiuokime ar tikrai verta investuoti į NT ir kokie investavimo būdai mums gali duoti didžiausią grąžą.

Paskelba: 2020-08-18

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.