Sparčiai populiarėjančios sutelktinio finansavimo platformos, suteikia įvairiausių investavimo galimybių tiek paprastiems žmonėms, tiek ir patyrusiems investuotojams. Išsirinkite geriausiai jūsų poreikius atitinkančią platformą ir uždirbkite solidžią grąžą.

PlatformaRegistracijos šalisVidutinė grąžaMinimali investicijaPremijaRegistracija

EstateGuru

Estija

Lietuva

11,58%

50 Eur

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

Investuoti

HeavyFinance

Lietuva

12,12%

100 Eur

2%

30 d. nuo investuotos sumos

Investuoti

Lande

Latvija

12%

50 Eur

1%

6 mėn. nuo investuotos sumos

Investuoti

Fintown

Čekija

10%

50 Eur

-

Investuoti
PlatformaRegistracijos šalisVidutinė grąžaMinimali investicijaPremija

EstateGuru

Estija

Lietuva

11,58%

50 Eur

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

Investuoti

HeavyFinance

Lietuva

12,12%

100 Eur

2%

30 d. nuo investuotos sumos

Investuoti

Lande

Latvija

12%

50 Eur

1%

6 mėn. nuo investuotos sumos

Investuoti

Fintown

Čekija

10%

50 Eur

-

Investuoti

EstateGuru

Investuoti
Registracijos šalis

Estija

Lietuva

Vidutinė grąža

11,58%

Minimali investicija

50 Eur

Registracijos premija

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

 

HeavyFinance

Investuoti
Registracijos šalis

Lietuva

Vidutinė grąža

12,12%

Minimali investicija

100 Eur

Registracijos premija

2%

30 d. nuo investuotos sumos

 

Lande

Investuoti
Registracijos šalis

Latvija

Vidutinė grąža

12%

Minimali investicija

50 Eur

Registracijos premija

1%

6 mėn. nuo investuotos sumos

 

Fintown

Investuoti
Registracijos šalis

Čekija

Vidutinė grąža

10%

Minimali investicija

50 Eur

Registracijos premija

-

 

Sparčiai tobulėjant šiuolaikinėms technologijoms, kartu neišvengiamai atsiranda ir visiškai naujų investavimo būdų, kurie dar prieš gerą dešimtmetį buvo visiškai neprieinami. Didelio dabartinių investuotojų dėmesio sulaukiančios sutelktinio finansavimo platformos, ne tik gali suteikti pačių įvairiausių investavimo galimybių, bet ir leidžia uždirbti pakankamai solidžią grąžą. Tokių platformų dėka, pats investavimas tapo nesudėtingu ir efektyviu būdu įdarbinti savo pinigus.

Nors sutelktinis finansavimas Lietuvoje tik žengia pirmuosius žingsnius, tačiau tiek paprasti žmonės, tiek ir patyrę investuotojai, jau spėjo įvertinti šio investavimo būdo patrauklumą ir duodamą grąžą. Didele dalimi, būtent sutelktinio finansavimo platformų dėka, smulkūs investuotojai gali investuoti į nekilnojamo turto vystymo ar kitokius verslo projektus. Taigi, šiame straipsnyje norime apžvelgti didžiausias mūsų bei kaimyninėse šalyse veikiančias sutelktinio finansavimo platformas. Taip pat patarsime kaip iš didelio platformų būrio išsirinkti geriausiai jūsų poreikius ir tikslus atitinkantį variantą.

Sutelktinio finansavimo platformos – kaip jos veikia?

 Sutelktinio finansavimo platforma – tai vieta, kurioje susitinka finansavimo ieškantys verslo idėjų autoriai ir savo pinigus norintys investuoti žmonės.

Sutelktinio finansavimo platforma – tai vieta, kurioje susitinka finansavimo ieškantys verslo idėjų autoriai ir savo pinigus norintys investuoti žmonės. Čia, didelė paprastų žmonių grupė, gali mažomis pinigų sumomis investuoti į pasirinktų projektų vystymą ir iš to uždirbti. Kitaip sakant, sutelktinio finansavimo platformos yra tarsi tarpininkės, tarp finansavimo ieškančių ir šį finansavimą galinčių suteikti žmonių. Tačiau platformų veikla vien tik tarpininkavimu neapsiriboja. Jos taip pat vertina siūlomų projektų patrauklumą ir savo investuotojams siūlo investuoti tik į išsamiai patikrintus ir atrinktus projektus.

Sutelktinio finansavimo platformų rūšys

Kalbant apie sutelktinio finansavimo platformas, pirma reikėtų aptarti pagrindines jų rūšis. Tiesą sakant, po visą pasaulį išsibarsčiusios platformos, taiko pačius įvairiausius sutelktinio finansavimo modelius. Šiuo metu rinkoje galime rasti atlygio, dovanojimo ar net aukojimo modelius taikančias sutelktinio finansavimo platformas. Kita  vertus, mus, kaip investuotojus, matyt labiausiai domina pačią didžiausią grąžą galinčios duoti platformos. Taigi, toliau trumpai aptarsime skolinimu (angl. debt) ir nuosavybe (angl. equity) pagrįstus sutelktinio finansavimo modelius.

Skolinimu pagrįstas sutelktinis finansavimas – tai populiariausias įvairių verslo projektų finansavimo modelis tiek Lietuvoje, tiek ir visame pasaulyje. Reikėtų paminėti, kad visos sutelktinio finansavimo platformos Lietuvoje, taiko būtent skolinimu (angl. debt) pagrįstą projektų finansavimo modelį. Šiai dienai, savo šalyje mes dar neturime veiklą vykdančių nuosavybės (angl. equity) tipo sutelktinio finansavimo platformų.

Skolinimo tipo sutelktinio finansavimo platformos dažniausiai veikia nekilnojamo turto, žemės ūkio bei panašių verslo projektų finansavimo srityje. Bendrąja prasme, skolinimo tipo platformoje suteikiamas finansavimas yra paskola, kurią projekto autorius įsipareigoja grąžinti sutartomis sąlygomis ir sumokėti sutartas palūkanas. Prieš kreipdamiesi dėl finansavimo, projektų vystytojai paprastai jau būna suformavę ir nuosavą kapitalą, kuris įkeičiamas kaip užstatas už suteikiamą paskolą. Taigi, investuojant skolinimo tipo sutelktinio finansavimo platformose, jūs iš esmės, skolinate pinigus už užstatą ir uždirbate iš mokamų palūkanų.

Kitas būdas uždirbti iš investavimo sutelktinio finansavimo platformose – tai tapti vienu iš vystomo nekilnojamo turto ar kito verslo projekto savininkų. Tiesa, reikėtų pasakyti, kad nuosavybe (angl. equity) pagrįstas sutelktinis finansavimas, nėra itin populiarus Baltijos regione. Kita vertus, Vakarų Europos šalyse galima rasti tikrai nemažai tokio tipo investavimo galimybių. Nuosavybės tipo sutelktinio finansavimo platformose, investuotojai gali tapti verslo projekto savininkais ir gauti šio projekto pelno dalį, proporcingą suteiktam finansavimui. Šiuo atveju, investuotojai pinigų projekto vystytojui neskolina, bet kartu su juo dalyvauja pradinio kapitalo formavime.

Nuosavybės sutelktinis finansavimas gali būti labai patrauklus daugeliui investuotojų dėl galimos didelės investicinės grąžos. Tačiau iš kitos pusės, nuosavybės investavimas taip pat yra žymiai sudėtingesnis už paprastą pinigų skolinimą. Investuojant į nuosavybę, investuotojas turi ne tik gerai išmanyti verslo į kurį investuoja specifiką, bet ir toleruoti didesnę investavimo riziką. Juk vystomo projekto idėjai nepasiteisinus, investuotojas greičiausiai bus prilygintas vienam iš verslo savininkų ir atsidurs pačiame kreditorių eilės gale.

Kaip vyksta sutelktinis finansavimas platformose?

Taigi, sutelktinis įvairių verslo projektų finansavimas atliekamas specialiose sutelktinio finansavimo platformose, kurios sudaro galimybes pelningai investuoti savo pinigus. Iš esmės, visos sutelktinio finansavimo platformos Lietuvoje bei užsienyje veikia labai panašiais principais. Šiose platformose, investuotojams skelbiami jau vystomi arba tik planuojami vystyti projektai, kuriems yra reikalingas finansavimas. Investuotojams pateikiama išsami informacija apie projekto vystytoją, pristatomas pats projektas, nurodomas siūlomas uždarbis, įkeičiamas turtas bei kiti svarbūs aspektai. Tuo tarpu investuotojai, įvertinę siūlomų projektų sąlygas, gali pasirinkti kuriuos projektus jie nori finansuoti.

Paprastai visas sutelktinio finansavimo procesas atrodo taip:

  • Projekto vystytojas pateikia finansavimo paraišką sutelktinio finansavimo platformai.
  • Platformos administracija įvertina siūlomo projekto rodiklius ir jeigu projektas atitinka keliamus reikalavimus, jis yra paskelbiamas investuotojams.
  • Investuotojai renkasi patinkančius projektus ir juos finansuoja.
  • Iš investuotojų surinktos lėšos yra išmokamos projekto vystytojui, tolimesnei jo veiklai.
  • Projekto vystytojas grąžina suteiktą paskolą pagal iš anksto suderintą grafiką ir sumoka palūkanas.

Žinomiausios sutelktinio finansavimo platformos Lietuvoje ir užsienyje

Lietuvoje bei kaimyninėse šalyse įsikūrusios sutelktinio finansavimo platformos, pagrinde veikia nekilnojamo turto projektų finansavimo bei įvairių verslo paskolų su turto įkeitimu išdavimo srityse. Pačios žinomiausios platformos yra šios: „Estateguru“, „HeavyFinance“, „Profitus“ bei „Lande“. Trumpai apžvelgsime jas visas.

EstateGuru

„EstateGuru“ – tai 2014 metais Estijoje įkurta sutelktinio finansavimo platforma, suteikianti savo klientams galimybę investuoti į nekilnojamo turto paskolas.

„EstateGuru“ – tai 2014 metais Estijoje įkurta sutelktinio finansavimo platforma, suteikianti savo klientams galimybę investuoti į nekilnojamo turto paskolas. „EstateGuru“ tai pat turi atidariusi savo padalinius Lietuvoje, Latvijoje, Suomijoje bei Jungtinėje Karalystėje. Didžiausią dėmesį „EstateGuru“ skiria Baltijos šalių nekilnojamo turto rinkai, todėl dažniausiai čia rasite būtent šiame regione vystomus projektus. Platformoje galima pradėti investuoti vos nuo 50 eurų, todėl ji puikiai tinka nedidelį investicinį portfelį turintiems investuotojams.

HeavyFinance

„HeavyFinance“ – tai 2020 metais Lietuvoje įkurta sutelktinio finansavimo platforma, kuri daugiausia specializuojasi žemės ūkio sektoriuje.

„HeavyFinance“ – tai 2020 metais Lietuvoje įkurta sutelktinio finansavimo platforma, kuri daugiausia specializuojasi žemės ūkio sektoriuje. Taigi, šioje platformoje galima investuoti į verslo paskolas, užtikrintas sunkiąja technika arba įkeičiama žeme. Kitaip sakant, čia jūs skolinate pinigus už užstatą ir uždirbate iš mokamų palūkanų. Jei paskola negrąžinama, įkeistas turtas yra parduodamas varžytinėse. Minimali investavimo suma šioje platformoje yra 100 eurų, todėl net ir turint labai nedideles santaupas, jas galima efektyviai įdarbinti.

Investuoti "HeavyFinance" platformoje

Per pirmas 30 d. gaukite net 2% dydžio premiją nuo investuotos pinigų sumos!

Profitus

„Profitus“ – tai 2018 metais duris atvėrusi NT investavimo platforma, siūlanti investuoti į nekilnojamu turtu užtikrintas paskolas.

„Profitus“ – tai 2018 metais duris atvėrusi NT investavimo platforma, siūlanti investuoti į nekilnojamu turtu užtikrintas paskolas. Minimali investavimo suma šioje platformoje yra 100 eurų, o siūlomos metinės palūkanos paprastai svyruoja tarp 7-9 procentų. Užsiregistravę platformoje, prima turėsite patvirtinti savo tapatybę „Paysera“ arba „Ondato“ sistemose. Dar reikėtų paminėti, kad „Profitus“ šiuo metu nėra veikiančios antrinės rinkos. Kita vertus, šioje sutelktinio finansavimo platformoje dažniausiai yra išduodamos trumpos arba vidutinės trukmės, 6-18 mėn. paskolos, todėl šiuo atveju, antrinė rinka tikrai nėra labai aktuali.

Lande

„Lande“ – tai 2022 metais Latvijoje įkurta sutelktinio finansavimo platforma, siūlanti pagrinde investuoti į žemo rizikingumo nekilnojamu turtu užtikrintas paskolas.

„Lande“ (buvusi LendSecured) – tai 2022 metais Latvijoje įkurta sutelktinio finansavimo platforma, siūlanti pagrinde investuoti į žemo rizikingumo nekilnojamu turtu užtikrintas paskolas. Visos investuotojams siūlomos paskolos, šioje platformoje yra užtikrinamos pirmos eilės hipoteka. Pagrindinė „Lande“ veiklos niša yra paskolos žemės ūkio veiklai, todėl šią platformą sėkmingai būtų galima laikyti latvišku „HeavyFinance“ platformos atitikmeniu. Beje, „Lande“ platformos administracijas į kiekvieną investuotojams siūlomą projektą visuomet investuoti ir nemažiau 5 proc. nuosavų lėšų. Šioje sutelktinio finansavimo platformoje galima pradėti investuoti vos nuo 50 eurų.

Investuoti "Lande" platformoje

Per pirmus 6 mėn. gaukite 1% dydžio premiją nuo investuotos pinigų sumos!

NordStreet

„NordStreet“ – tai 2018 metai Lietuvoje įkurta sutelktinio finansavimo platforma, kurioje galima investuoti į verslo paskolas, užtikrintas nekilnojamu turtu arba laidavimu (garantija). Platforma neapsiriboja projektais Lietuvoje, todėl čia dažnai galima rasti įvairių investavimo galimybių ir užsienyje. Tiesa, kartais platformoje galima susidurti su aktyvių projektų stygiumi, tačiau iš kitos pusės, „NordStreet“ administracija skiria labai didelį dėmesį, kokybiškų projektų atrankai. Investuoti į pasirinktą projektą, šioje platformoje galima vos nuo 100 eurų.

EvoEstate

„EvoEstate“ – tai Estijoje registruota, tačiau lietuvių įkurta investavimo platforma. Tiesą sakant, ši platforma gerokai skiriasi nuo kitų mūsų apžvelgtų sutelktinio finansavimo platformų. „EvoEstate“ veikia kaip investicinių projektų „agregatorius“, kuris sujungia kitų investavimo platformų projektus ir leidžia į juos investuoti vienoje vietoje. Kitaip sakant, „EvoEstate“ platformoje galite investuoti į 15 skirtingų Lietuvos bei kitų šalių platformų siūlomus projektus. Minimali investicija „EvoEstate“ platformoje yra 100 eurų, todėl čia investuoti gali net ir nedideles santaupas turintys žmonės.

Renkamės sutelktinio finansavimo platformą – ką būtina žinoti?

Taigi, kaip galėjote pastebėti, visos aukščiau apžvelgtos sutelktinio finansavimo platformos veikia labai panašiai. Iš esmės, jose galima skolinti pinigus įvairiems verslo ar NT projektams ir uždirbti iš gaunamų palūkanų. Kita vertus, siekiant šiose platformose investuoti sėkmingai, taip pat reikėtų susipažinti ir su pagrindiniais jų veiklos aspektais:

  • Rankinis ir automatinis investavimas
  • Pirminė ir antrinė rinkos
  • LTV ir LTC rodikliai

Rankinis ir automatinis investavimas

Daugelis sutelktinio finansavimo platformų leidžia investuotojams laisvai pasirinkti jiems priimtinus investavimo būdus – rankinį arba automatinį investavimą. Investuojant rankiniu būdu, jūs pats turėsite atsirinkti reikalavimus atitinkančius projektus į kuriuos norėtumėte investuoti. Tokiu būdu, jūs galėsite detaliai išnagrinėti siūloma projektą ir atidžiai įvertinti jo perspektyvas, atsiperkamumą, rizikingumą ir kitus rodiklius. Kita vertus, toks investavimo būdas iš jūsų tikrai pareikalaus nemažai laiko ir pastangų.

Kaip alternatyvą rankiniam investavimui, daugelis platformų gali pasiūlyti automatinį investavimo mechanizmą. Investuojant tokiu būdu, jums reikės iš anksto nusistatyti norimus taikyti investavimo kriterijus ir leisti pačiai sistemai atrinkti tinkamus investicinius projektus. Investuojant automatiškai, galima sutaupyti tikrai nemažai savo brangaus laiko. Iš kitos pusės, taikant automatinius investavimo kriterijus, sistema kartais gali neįvertinti svarbių niuansų, kurie patyrusiam investuotojui galėtų sukelti tam tikrų klausimų.

Beje, labai dažnai platformos teikia prioritetą būtent automatiniam investavimui. Platformoje pasirodžius naujam investiciniam projektui, pirma yra įvykdomi automatinį investavimo būdą pasirinkusių investuotojų pavedimai. Tai reiškia, kad rankinį investavimą pasirinkę klientai, kartais gali net nepastebėti naujos investavimo galimybės, kadangi projektas būna pilnai finansuotas automatiniu būdu.

Pirminė ir antrinė rinkos

Daugelis sutelktinio finansavimo platformų investuotojams leidžia investuoti pirminėje bei antrinėje rinkoje. Pirminė rinka – tai vieta, kurioje pirmiausia yra paskelbiami visi nauji investiciniai projektai. Čia investuotojai finansuoja jiems patikusius projektus ir tikisi uždirbti iš gaunamų palūkanų. Tačiau ką daryti, jei padarytos investicijos trukmė yra keletas metų, o kilo poreikis atgauti investuotus pinigus anksčiau laiko? Juk pagal sudarytą sutartį, paskolintus pinigus projekto vystytojas dažniausiai grąžina tik termino pabaigoje.

Štai šioje vietoje mums gali pagelbėti antrinė rinka, kurioje ir vyksta prekyba jau atliktomis investicijomis. Čia investuotojai gali pirkti ir parduoti investicijas vieni iš kitų. Jei investicija parduodama brangiau nei ji kainavo – ji yra parduodama su premija, jei pigiau – su nuolaida. Prekiaujant antrinėje rinkoje, paprastai taikomas 1 proc. nuo sandorio vertės komisinis mokestis. Taigi, nuo prekybos antrinėje rinkoje aktyvumo, iš esmės priklauso, kaip greitai kilus poreikiui galėsite „pasitraukti“ iš padarytų investicijų.

LTV ir LTC rodikliai

Investuojant sutelktinio finansavimo platformose, labai svarbu tiksliai įvertinti grąžos ir prisiimamos rizikos santykį. Investicijų patrauklumą ir rizikingumą puikiai iliustruoja LTV (angl. Loan to value) ir LTC (angl. Loan to cost) rodikliai, su kuriais tuojau susipažinsime.

LTV – tai paskolos ir įkeičiamo turto vertės santykio rodiklis, kuris padeda objektyviai įvertinti, kokią įkeičiamo turto vertės dalį sudaro prašoma paskola. Kitaip sakant, LTV rodiklis parodo investicijos rizikingumą, kuomet pinigai skolinami su užstatu. Kuo šio rodiklio reikšmė didesnė, tuo rizikingesnė yra investicija, kadangi įkeičiamas turtas mažesne dalimi dengia paskolą. Pavyzdžiui, jei už 200 tūkst. eurų vertės paskolą yra įkeičiamas 260 tūkst. eurų vertės turtas, LTV rodiklis bus 76,92 proc., o už tos pačios vertės paskolą įkeičiant 300 tūkst. eurų vertės turtą, LTV rodiklis sumažės iki 66,67 proc. Investuojant sutelktinio finansavimo platformose, kuriose paskolos yra užtikrinamos nekilnojamu ar kitokiu turtu, rekomenduojame, kad LTV rodiklis būtų ne didesnis kaip 70 proc.

LTV rodiklį apskaičiuosite pasinaudoję šia formule:

$$LTV\ = \frac{Paskolos\ vertė}{Įkeičiamo\ turto\ vertė} \times 100\%$$

LTC – tai paskolos ir vystomo projekto vertės santykio rodiklis, kuris parodo, kiek lėšų į savo projektą yra pasirengęs investuoti pats projekto vystytojas. Šis rodiklis geriausiai tinka vertinant investicijas į nekilnojamo turto projektus, kadangi leidžia mums pamatyti, kokią dalį vystomo NT objekto vertės sudaro skolintos lėšos. Taigi, kuo LTC rodiklis yra didesnis, tuo daugiau skolintų lėšų numatoma naudoti projekte ir tuo mažesnį nuosavą kapitalą į jį „atsineš“ pats projekto vystytojas. NT investicijos su didesniu nei 70 proc. LTC rodikliu jau turėtų būti laikomos kaip padidintos rizikos.

LTC rodiklį apskaičiuosite pasinaudoję šia formule:

$$LTC\ = \frac{Paskolos\ vertė}{Projekto\ sąmatinė\ kaina} \times 100\%$$

Kodėl investuoti sutelktinio finansavimo platformose verta?

Reikėtų pasakyti, kad sutelktinio finansavimo platformų populiarumas tiek Lietuvoje, tiek ir kitose pasaulio šalyse auga itin sparčiai. Gyventojai labai aktyviai domisi naujomis ir efektyviomis savo santaupų įdarbinimo priemonėmis. Daugeliu atveju, toks populiarumas nėra atsitiktinis, nes šios platformos, palyginus su tradicinėmis investavimo priemonėmis, turi tikrai nemažai privalumų:

  • Didelis prieinamumas. Pradėti investuoti sutelktinio finansavimo platformose gali net ir labai nedideles santaupas turintys žmonės. Daugelis platformų leidžia į viena projektą investuoti nuo 50 ar 100 eurų.
  • Nesudėtingas investavimas. Norint sutelktinio finansavimo platformose investuoti ir uždirbti, tikrai nereikia būti nekilnojamo turto, žemės ūkio ar kitos srities specialistu. Pačią didžiausią analitinio darbo dalį atlieka pačios platformos administracija, vertindama ir analizuodama projektus, todėl čia sėkmingai investuoti gali net ir pradedantys investuotojai.
  • Solidi investicinė grąža. Investuojant sutelktinio investavimo platformose vidutiniškai galite tikėtis gauti apie 10-12 proc. metinę investicijų grąžą.

Straipsnio santrauka
Sutelktinio finansavimo platformų apžvalga – ką verta žinoti prieš investuojant pinigus?

Straipsnio pavadinimas: Sutelktinio finansavimo platformų apžvalga – ką verta žinoti prieš investuojant pinigus?

Aprašymas: Sparčiai populiarėjančios sutelktinio finansavimo platformos, suteikia įvairiausių investavimo galimybių tiek paprastiems žmonėms, tiek ir patyrusiems investuotojams. Išsirinkite geriausiai jūsų poreikius atitinkančią platformą ir uždirbkite solidžią grąžą.

Paskelba: 2021-05-19

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.