Kaip pirkti butą – tai klausimas kurį užduoda daugelis naujakurių. Šiame straipsnyje pateiksime keletą naudingų patarimų apie tai ką žinoti perkant butą ir į ką reikia būtinai atkreipti savo dėmesį.

Kaip pirkti butą – tai klausimas kurį užduoda daugelis naujakurių.

Pirmą kartą įsigyjant būstą gali užgriūti didelė neaiškumų lavina: nuo to, kaip pasirinkti buto vietą iki teisinių dalykų ir dokumentų tvarkymo. Juk naujus namus perkame vos kartą ar du gyvenime, taigi negana to, kad šis sprendimas ilgam paveiks mūsų ateitį, mes dar ir neturime daug patirties, į ką atkreipti dėmesį perkant butą. Todėl šiame straipsnyje pasistengėme sutalpinti keletą naudingų patarimų, kurie padės užduoti reikiamus klausimus buto savininkui ar butą parduodančiam nekilnojamojo turto agentui.

Taip pat vertėtų nepamiršti, kad jei įsigytame bute planuojate gyventi patys, į daugelį klausimų galite atsakyti subjektyviai, tačiau buto pirkimas nuomai jau yra visiškai kitas dalykas, todėl šiuo atveju verta pasikliauti universaliais patarimais, kad išsirinktas NT objektas būtų patrauklus daugeliui potencialių nuomininkų. Taigi, ką reikia žinoti perkant butą?

Pagrindiniai techniniai buto parametrai apie kuriuos reikia žinoti

NT pirkimas paprastai reikalauja nemažai techninių žinių, todėl priklausomai nuo to, kiek pats išmanote apie statybas ir techninius dalykus, įvertinti perkamą butą galite patys arba teks kviestis šios srities specialistą. Ypač, jei planuojate įsigyti naujos statybos būstą – juk nauji butai visi yra „labai geri“ ir statomi „lyg sau“. Tačiau verta patikrinti ir tokias smulkmenas kaip ventiliacijos angas (ar jos tinkamai išvedžiotos ir, galų gale, pajungtos į vėdinimui skirtus kaminus), pertvarų konstrukciją (ypač, jei butas dar nėra galutinai įrengtas) bei naudojamas medžiagas (pvz., ar vonioje ir virtuvėje naudojami tinkami drėgnoms patalpoms dažai, plytelių glaistas ir kt.).

Jei būstas dar neįrengtas, turite pasidomėti kokios komunikacijos bus išvedžiotos, kas yra daroma pagal nekeičiamą projektą, o ką dar galite koreguoti (pvz., jei įsigyjate butą su apdaila, dažniausiai galite reikšti pageidavimus dėl sienų spalvos ar net ir dangos tipo). Atlikti patikrinimai ne tik parodys darbų kokybę, bet ir gali išgelbėti nuo didesnių remontų ateityje, kai, pavyzdžiui, vonioje pradės byrėti plytelės, suklijuotos drėgmei neatspariais klijais.

Įsigyjant senos statybos būstą, dažniausiai visas namo „problemas“ galima sužinoti sutikus šnekų kaimyną laiptinėje. Ką reikia žinoti perkant butą dažnai gali papasakoti ir jį parduodantis agentas. Visgi nėra blogai informaciją susirinkti iš kelių skirtingų šaltinių. Taip pat verta pasidomėti, kada ir koks remontas buvo atliktas (tiek buto, tiek viso namo), kokia yra vamzdyno būklė, ar buvo keisti elektros laidai ir t. t. Taip pat verta susisiekti su bendrija, kuriai priklauso namas, čia bus galima išsiaiškinti, kokius mokesčius teks mokėti, kuo bendrija rūpinasi, kaip ir kas tvarko ir prižiūri aplinką, bendrijos pirmininkas, greičiausiai, galės atsakyti ir į kai kuriuos kitus jūsų klausimus.

Perkant butą svarbūs ir teisiniai aspektai

Paklausus bičiulių, kaip pirkti butą, tikriausiai sulauksite įvairiausių praktinių patarimų. Tačiau nepamirškite, kad ne ką mažiau yra svarbūs ir teisiniai bei finansiniai aspektai. Svarbu išsiaiškinti, kas parduoda butą, ar jis ir yra buto savininkas, ar visas butas priklauso būtent tam žmogui (o ne, pavyzdžiui, tik perkamo buto dalis). Buto ar namo neperkame kasdien, todėl neturime aiškių pavyzdžių kaip turi atrodyti originalūs, nepadirbti nuosavybės dokumentai. Čia verta prisiminti, jog nepagailėjus keliasdešimt eurų už notaro paslaugas, jūs būsite garantuoti, kad dokumentai yra tikrai tvarkingi. Notaras turi prieigą prie VĮ „Registrų centro“ duomenų, taigi jis galės patikrinti, kam priklauso įsigyjamo buto nuosavybės teisė, ar turtas nėra įkeistas ar areštuotas. Esant bent menkiausiam teisiniam neaiškumui, notaras galės atsakyti į jūsų klausimus ir pasiūlyti visus teisiškai įmanomus sprendimus.

Ne mažiau svarbu įvertinti ir buto finansines perspektyvas. Žadate užsiimti NT nuoma ar butą perkate sau? Jei butą perkate kaip investiciją, turite apgalvoti, kada ir dėl kokių priežasčių jo vertė galėtų kilti ir kiek tokios priežastys yra tikėtinos. Taip pat, jei butą perkate sau, įsivertinkite, kiek laiko jame gyvensite – gal kol susituoksite? susilauksite vaikų? Kada tai bus – po 5, 10 metų? Realistiškai apgalvokite galimus savo gyvenimo scenarijus, kad atėjus laikui persikelti kitur galėtume lengvai parduoti turimą butą ir persikelti į erdvesnį, jūsų poreikius geriau atitinkantį būstą.

Butas – aplinkos dalis

Nesvarbu, ar butą perkate sau, ar nuomai, buto vieta yra vienas svarbiausių fizinių buto parametrų. Į ką atkreipti dėmesį perkant butą? Tiesa ta, kad į buto vietą galima pažvelgti iš kelių perspektyvų.

Pirmiausia, buto vieta, tai konkretus namas ir buto vieta tame name. Atsižvelgti reiktų į tai, kelių aukštų pastate yra jūsų butas, jei butas viršutiniuose aukštuose – ar name yra liftas? Jei planuojate gyventi su šeima – ar bus patogu į viršų užgabenti vaiko vežimėlį? Jei butas pirmame aukšte – ar bus saugu čia gyventi? Ar langai turi grotas? Ar yra įrengta signalizacija? Ar kieme yra apsaugos kameros? ir taip toliau. Kaimynai, žinoma, gali pasikeisti, tačiau verta išsiaiškinti, kiek butų savininkų gyvena šalimais, o kiek butų yra nuomojami, taip pat verta pasidomėti, ar šiame name ar apylinkėse dažnai prireikia policijos pagalbos – tai gali parodyti ir kaimynystės saugumą ir kaimynų socialinį atsakingumą.

Žmonės kurie žino kas yra nekilnojamas turtas puikiai supranta, kad taip pat svarbi yra ir buto vieta miesto ribose. Kokiame mikrorajone jis yra? Jei butą perkate sau, tai, greičiausiai, jo vietą rinksitės pagal asmeninį skonį ir konkrečiai su jumis susijusias detales, pavyzdžiui, atstumą iki darbo, iki draugų, iki mėgstamos pramogų vietos ir pan. Tačiau jei butą perkate nuomai, tuomet svarbu apsvarstyti, kam tiks jūsų butas, pavyzdžiui, šalia bendrabučių ar universiteto esantys būstai patrauklesni studentams, būstas centre ar senamiestyje gali puikiai tikti trumpalaikei nuomai atvykusiems turistams, o erdvus butas miesto pakraštyje – jaunai šeimai ir pan.

Buto vieta – nepasikeis, tačiau gali keistis mikrorajonas aplinkui jūsų butą. Todėl ką reikia žinoti perkant butą priklauso nuo planuojamos plėtros aplinkiniuose kvartaluose. Šiuo metu ramus miegamasis kvartalas gali virsti traukos centru, jei šalimais esantį parką pakeis prekybos centras. Buto vertė gali padidėti, jei dabar netoliese esantį apleistą pastatą-vaiduoklį planuojama nugriauti ir įrengti poilsio zoną bei vaikų žaidimų aikšteles. Taigi verta pasidomėti, kas greitu metu turėtų pasikeisti jūsų būsimo buto kaimynystėje.

Butą rinkitės pagal savo poreikius

Kiekvieno buto įsigijimo aplinkybės ir tikslai gali būti skirtingi, taigi ir aspektai, į kuriuos kreipsite dėmesį, jums bus skirtingai svarbūs. Visgi universaliausius patarimus aptarėme šiame straipsnyje, kad dairydamiesi naujo būsto jaustumėtės užtikrinti ir žinotumėte, ko klausti agento.

Nepamirškite, kad visus teisinius reikalus geriausia spręsti su notaro pagalba, o vertinti buto techninę pusę – geriausia palikti specialistams. Investavimas į nekilnojamąjį turtą tai dar viena atskira sritis, todėl jei butą perkate nuomai, tuomet verta atsižvelgti į universalius patarimus dėl buto vietos, aukšto name ir pan. Kita vertus, jei būstą perkate sau, tuomet tik jūs pats ir galite įvertinti jo patogumą, vietos gerumą, aplinką ir t. t., nes tai, kas vienam yra bloga vieta, kitam gali būti labai gera.

Straipsnio santrauka
Į ką atkreipti dėmesį perkant butą – naudingi patarimai ieškantiems naujo būsto

Straipsnio pavadinimas: Į ką atkreipti dėmesį perkant butą – naudingi patarimai ieškantiems naujo būsto

Aprašymas: Kaip pirkti butą – tai klausimas kurį užduoda daugelis naujakurių. Šiame straipsnyje pateiksime keletą naudingų patarimų apie tai ką žinoti perkant butą ir į ką reikia būtinai atkreipti savo dėmesį.

Paskelba: 2020-09-17

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.