Investuok į NT – tikriausiai taip patartų dauguma gatvėje sutiktų praeivių. Juk nekilnojamas turtas yra bene populiariausia investicija mūsų šalyje. Aptarkime dažniausiai pasitaikančias investavimo į NT galimybes.

Investavimas mūsų šalyje tampa vis populiaresniu užsiėmimu, kuriuo pradeda domėtis ne tik su finansų sritimi susiję žmonės, bet ir tie, kurie tiesiog nori užsitikrinti pasyvias pajamas ar išsaugoti turimų santaupų vertę. Nors 2019 m. atliktas tyrimas parodė, kad taupymui beveik 65 proc. lietuvių dar renkasi banko sąskaitą, 40 proc. savo santaupas laiko namuose, o pensijų fondui lėšas skiria kiek daugiau nei 35 proc. tautiečių, vis daugiau žmonių pradeda domėtis ir aktyviu investavimu. Kaip žinia, Lietuviai tikrai mėgsta nekilnojamą turtą ir jei paklaustume atsitiktinio praeivio, kur jis patartų investuoti, didelė tikimybė, kad gautume patarimą – „Investuok į nekilnojamą turtą“. Taigi, šiame straipsnyje detaliau aptarsime ar verta investuoti į nekilnojamą turtą ir kokias investavimo į NT mūsų šalyje formas galime pasirinkti.

Investuok į NT naujoviškai

Investuok i nekilnojamą turtą pačiomis geriausiomis sąlygomis.

Investuojant į NT dažniausiai pasirenkama įsigyti tam tikrą NT objektą, o tada jį nuomoti, taip užsitikrinant nuolatines pasyvias pajamas. Nekilnojamojo turto nuoma tinka tiems žmonėms, kurie turi sukaupę didelį pradinį kapitalą ir gali įsigyti norimą NT objektą. Lietuvoje maždaug 10–15 proc. žmonių turi antrą būstą, o tokio būsto nuoma per metus suteikia maždaug 5–6 proc. grąžos nuo savo vertės. Tiesa, reikėtų aptarti ir tokios investicijos trūkumus – įsigytą būstą teks prižiūrėti, jį remontuoti, ieškoti nuomininkų, spręsti kitas nenumatytas problemas. Žiūrint į tolimą perspektyvą galima tikėtis, kad turto vertė pakils ir, nusprendę parduoti turimą NT, jūs uždirbsite. Tačiau taip pat verta nepamiršti, kad jūsų investicija į nekilnojamą turtą jį nuomojant, atsipirks vidutiniškai per 15 metų.

Investuoti į NT galima ir per investicinius fondus, užsiimančių būtent nekilnojamojo turto objektų valdymu ar vystymu. Tokie nekilnojamo turto fondai yra valdomi profesionalių fondo valdytojų, kurie už tam tikrą nustatytą mokestį, kontroliuoja fondo pinigus ir investuoja į NT. Fondo valdytojai investicinius sprendimus priima pagal iš anksto nustatytą investavimo strategiją, kuri būna aprašyta išleistame fondo prospekte. Paprastai NT fondai gauna pajamas už nekilnojamo turto projektų vystymą ar jų nuomą. Šios pajamos gali būti reinvestuojamos atgal į fondo veiklą arba išmokamos investuotojams.

Tikriausiai pagrindinė problema, trukdanti investuoti į fizinį NT paprastiems žmonėms, tai būtinumas turėti didelį pradinį kapitalą. Net perkant butą ar namą nuomai su paskola, jums prireiks bent keliolikos tūkstančių eurų pradiniam įnašui. Taigi, pačiam susitaupyti visą reikiamą sumą NT objektui, gali prireikti ne vienų metų. O kur dar techniniai dalykai ir viskas ką reikia žinoti perkant butą ar kitą NT objektą nuomai? Tačiau finansų rinka gali pasiūlyti išeitį – tai sutelktinis investavimas nedidelėmis sumomis specialiose investavimo platformose.

Investuok į nekilnojamą turtą patogiai ir saugiai

Visos sutelktinio finansavimo platformos pasižymi paprastu valdymu ir lengvai perprantama paskolų gavėjų vertinimo sistema. Užsiregistravę platformoje ir persivedę į savo sąskaitą tam tikrą sumą pinigų jūs galite iškart investuoti. Žinoma, prieš investuojant verta plačiau pasidomėti platformoje skelbiamų NT objektų perspektyvomis ir rizikingumu, tačiau didžiąją dalį rizikos vertinimo darbo atlieka patys investavimo platformos darbuotojai.

Taigi, investuok į NT tik gerai įsitikinęs, kad supranti galimas rizikas ir esi nusiteikęs turimą pinigų sumą atgauti tik po kelių metų. NT rinkoje, dažniausiai skolinamos žymiai didesnės pinigų sumos nei, tarkime, fizinių asmenų vartojimo kreditų rinkoje. Taigi, jei į fizinių asmenų paskolas galite investuoti nuo 10 Eur ir rasti paskolų 6 ar 12 mėn. laikotarpiui, tai vien nekilnojamo turto vystymas gali trukti keletą metų, todėl vienos NT paskolos finansavimui reikia skirti bent 50–100 Eur, o paskolos trukmė paprastai būna 12–24 mėnesiai.

Investuok į nekilnojamą turtą šiose platformose:

PlatformaRegistracijos šalisVidutinė grąžaMinimali investicijaPremijaRegistracija

EstateGuru

Estija

Lietuva

11,58%

50 Eur

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

Investuoti

Profitus

Lietuva

10,50%

100 Eur

-

Investuoti

Letsinvest

Lietuva

12,00%

100 Eur

-

Investuoti
PlatformaRegistracijos šalisVidutinė grąžaMinimali investicijaPremija

EstateGuru

Estija

Lietuva

11,58%

50 Eur

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

Investuoti

Profitus

Lietuva

10,5%

100 Eur

-

Investuoti

Letsinvest

Lietuva

12,00%

100 Eur

-

Investuoti

EstateGuru

Investuoti
Registracijos šalis

Estija

Lietuva

Vidutinė grąža

11,58%

Minimali investicija

50 Eur

Registracijos premija

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

 

Profitus

Investuoti
Registracijos šalis

Lietuva

Vidutinė grąža

10,5%

Minimali investicija

100 Eur

Registracijos premija

-

 

Letsinvest

Investuoti
Registracijos šalis

Lietuva

Vidutinė grąža

12,00%

Minimali investicija

100 Eur

Registracijos premija

-

 

Taip pat svarbu nuspręsti, kokią pinigų sumą galėsite skirti investavimui. Tačiau net ir turint didesnę pinigų sumą, nereikėtų skubėti jos suinvestuoti vienoje finansavimo platformoje per savaitę ar mėnesį. Kaip ir pasirinkus bet kurį kitą investavimo būdą, investuok į NT išskaidydamas savo investicijas per skirtingus NT projektus bei skirtingas investavimo platformas. Tokiu atveju, paskolos gavėjui susidūrus su mokumo problemomis, rizikuojate prarasti tik nedidelę dalį savo investuotos sumos.

Kai aplinkui yra tiek alternatyvų (tiek investuojančiam, tiek ir besiskolinančiam), verta suprasti, kodėl kai kurie NT vystytojai nori skolintis iš sutelktinio finansavimo platformų, t. y. iš žmonių, o ne iš bankų ar stambių investuotojų. Reikalas tas, kad stambūs investuotojai, tokie kurie gali paskolinti NT projektui sakykime 200000 Eur ar daugiau, yra linkę skolinti už dideles palūkanas, kurios gali siekti 15 proc. ar daugiau. Iš vienos pusės, tokių paskolų pliusas yra tas, kad jas galima gauti greitai, kadangi tartis reikia tik su vienu konkrečiu žmogumi. Pavyzdžiui, bankai, priešingai, skolina už palyginti mažas palūkanas (4–8 proc.), tačiau jiems reikia pateikti daug įvairių dokumentų, planų, įrodyti savo finansinį stabilumą, be to – bankai dažnai neišduoda paskolų dar nepradėtoms statyboms, o jei įsigijus sklypą trūks lėšų statyboms pradėti, tuomet visas NT projektas gali atsidurti nepavydėtinoje situacijoje. Štai tuomet NT projektų vystytojams ir prisireikia alternatyvos – sutelktinio finansavimo platformos. Žiūrint iš paskolos gavėjo perspektyvos, nors palūkanos šiose platformose didesnės nei banke, tačiau paskola išduodama gerokai lanksčiau ir greičiau.

Investuok į nekilnojamą turtą saugiai ir mažomis sumomis

Iš esmės, visos sutelktinio finansavimo platformos Lietuvoje gali būti patrauklios pradedantiesiems investuotojams. Jose informacija pateikta aiškiai ir suprantamai, dažnai platformų administratoriai organizuoja gyvus ar nuotolinius mokymus investavimo temomis, taigi yra sudaroma galimybė ir gilinti savo investavimo žinias. Be to – pačiam investuotojui nereikia domėtis NT projekto mokumo perspektyvomis, nes tarpusavio skolinimo platformos administratoriai peržvelgia ir įvertina visas paskolų paraiškas ir platformoje atsiranda tik pakankamai gerai įvertinti paskolų gavėjai. NT valdymas yra pakankamai sudėtinga ir daug įvairių aspektų turinti veikla, todėl paskolas atrenkanti platformos administracija, stipriai palengvina paprastų investuotojų gyvenimą.

Taip pat reikia turėti galvoje, kad pradedantys investuotojai, dažniausiai, gali skirti nedidelę pinigų sumą investicijoms, todėl 50 ar 100 eurų mažiausia leidžiama investuoti į vieną paskolą suma yra itin patraukli susipažinimui su investavimu. Be to, investuotojo saugumą užtikrina ir tai, kad prieš suteikiant paskolą NT objektas yra įvertinamas nepriklausomų turto vertintojų, o tai daug patikimiau nei vartojimo paskolų atveju pačių skolinimo platformos administratorių atliekamas neoficialus NT kainos įvertinimas. Jei būsimas projektas yra itin didelis, neretai yra pasitelkiami net keli turto vertintojai.

Investuok į NT jau dabar: kokių rezultatų galiu tikėtis?

Investuojant NT finansavimo platformose, paprastai galite tikėti apie 8-12 proc. metinio pelningumo. Tačiau nepaisant patrauklių teorinių skaičiavimų, visuomet svarbu atsiminti patarimą: „Investuok į nekilnojamą turtą tik tuos pinigus, kuriuos nebūtų baisu prarasti.“ Todėl prieš investuojant verta gerai pasidomėti investavimo platforma bei jos valdytojų patirtimi, taip pat ir konkrečiu NT projektu, į kurį ketinate investuoti.

Straipsnio santrauka
Investuok į NT – patogiausios investavimo į NT galimybės

Straipsnio pavadinimas: Investuok į NT – patogiausios investavimo į NT galimybės

Aprašymas: Investuok į NT – tikriausiai taip patartų dauguma gatvėje sutiktų praeivių. Juk nekilnojamas turtas yra bene populiariausia investicija mūsų šalyje. Aptarkime dažniausiai pasitaikančias investavimo į NT galimybes.

Paskelba: 2020-09-11

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.