Sudėtinės palūkanos – tai pagrindinė priežastis kodėl verta reinvestuoti uždirbtą grąžą. Susipažinkite kaip vyksta sudėtinių palūkanų skaičiavimas ir sužinokite kaip pinigai daro pinigus net jums miegant naktį!

Sudėtinės palūkanos – tai terminas, skirtas apibūdinti gaunamas palūkanas, kai jos yra uždirbamos ne tik nuo investuotos sumos, bet ir nuo pakartotinai investuotų uždirbtų paprastųjų palūkanų.

Pradėjus domėtis pinigų taupymu, investavimu ir kitomis panašiomis temomis, investuotojai dažnai susiduria su įvairiais naujais terminais. Vienas jų – sudėtinės palūkanos. Tiesą sakant, tikriausiai nei vienas investavimo pradžiamokslis neapsieina be sudėtinių palūkanų temos ir paaiškinimo kaip jūsų investuoti pinigai jums gali uždirbti dar daugiau pinigų. Taigi, šiame straipsnyje norėtume panagrinėti, kas yra sudėtinės palūkanos ir kokiomis, investuotojams labai svarbiomis savybėmis, jos pasižymi.

Kas yra sudėtinės palūkanos arba kaip pinigai daro pinigus?

Bendrąja prasme, palūkanos – tai mokestis už suteiktą kapitalą ir leidimą juo naudotis. Šiais laikais tuo kapitalu dažniausiai būna pinigai, tačiau senesniais laikais palūkanos galėjo būti matuojamos maistu, gyvuliais ar kitomis gėrybėmis. Apskritai, šių dienų pasaulyje palūkanos tapo labai svarbiu investicinių, komercinių bei kitokių finansinių sandorių elementu, todėl bendrą supratimą apie palūkanas ir jų skaičiavimą turėtų turėti kiekvienas asmuo, kurį domina finansinės investicijos.

Taigi, investuotojui palūkanos gali būti paprastos arba sudėtinės. Paprastosios palūkanos – tai dydis, išreiškiamas procentais ir nurodantis kiek procentų nuo investuotos sumos uždirbsite. Sudėtinės palūkanos – tai terminas, skirtas apibūdinti gaunamas palūkanas, kai jos yra uždirbamos ne tik nuo investuotos sumos, bet ir nuo pakartotinai investuotų uždirbtų paprastųjų palūkanų. Sudėtinės palūkanos dar kartais vadinamos suminėmis palūkanomis. Jų esmė yra ta, kad nuolat pakartotinai reinvestuojant iš investicijų gaunamas palūkanas, uždirbamų palūkanų suma automatiškai didėja.

Kodėl sudėtinės palūkanos yra tokios ypatingos?

Sudėtinių palūkanų atveju frazė „Pinigai daro pinigus“ įgyja visai naują prasmę. Apskritai kalbant, juk bet kokia finansinė investicija yra skirta arba pasyvioms pajamoms generuoti arba pelnui gauti ateityje. Tačiau sudėtinės palūkanos ypatingos tuo, kad jų nauda pasireiškia periodiškai investuojant ilgalaikėje perspektyvoje.

Taigi, kuo anksčiau pradėsite investuoti pinigus, tuo laikui bėgant didesnę pinigų sumą uždirbsite. Palyginkime du pavyzdžius. Abiem atvejais investuosime vos 1000 eurų ir kasmet uždirbsime 10 proc. Tačiau A atveju investicijai bus taikomos paprastosios, o B atveju – sudėtinės palūkanos.

Taigi, A atveju kas metus uždirbsime 100 Eur (1000 Eur x 10 proc. = 100 Eur). Po 10 metų papildomai turėsime 100 Eur * 10 m. = 1000 Eur, po 20 metų – 2000 Eur, o po 50 metų – 5000 Eur.

B atveju skaičiavimas kiek sudėtingesnis, po pirmų metų uždirbsime tiek pat – 100 Eur. Tačiau antrais metais palūkanas jau gausime ne nuo 1000 Eur, o nuo 1000 + 100 = 1100 Eur, t. y. uždirbsime 110 Eur. Taigi po 10 metų mūsų investuotas 1000 eurų jau būs uždirbęs 1593,74 Eur, po 20 metų – 5727,50 Eur, o po 50 metų – 116390,85 Eur.

Kaip matote, po 10 metų A ir B uždarbis skirsis nepilnais 600 Eur, tačiau po 50 metų šis skirtumas jau šoktelės daugiau nei 100000 Eur.

Sudėtinių palūkanų skaičiavimas – svarbūs kiekvieni metai

Akivaizdu, kad norėdami kuo daugiau uždirbti iš sudėtinių palūkanų, jūs turėtumėte pradėti investuoti kuo anksčiau. Kad būtų lengviau suprasti, kodėl kiekvieni metai tokie svarbūs, reikėtų žinoti kaip yra skaičiuojamos sudėtinės palūkanos.

Taigi, sudėtinių palūkanų skaičiavimo formulė atrodo taip:

$$K = k * {(1 + p)^t}$$

kur:

K – galutinė suma investavimo laikotarpio pabaigoje;

k – suma, kurią skirsite investavimui pradžioje;

p – palūkanų norma, išreikšta procentine dalimi;

t – investavimo trukmė metais.

Šią formulę būtų žymiai lengviau suprasti ją pritaikius praktiškai. Pavyzdžiui, jei jūs planuojate 5 metams investuoti 10000 Eur  su 10 proc. metine palūkanų norma, o gautas metines palūkanas vėl reinvestuoti, tuomet savo būsimą uždarbį galite apskaičiuoti taip:

$$K = 10000 * {(1 + 0,1)^5} = 16105.10\ Eur$$

Kaip matote sudėtinių palūkanų skaičiavimo pavyzdyje, investavimo laikotarpis formulėje yra keliamas laipsniu, todėl jis stipriai lemia galutinį investavimo rezultatą. Taigi, jei jūs apie ilgalaikį investavimą ir pinigų kaupimą susimąstysite per vėlai, gali būti, kad iki senatvės pakankamos pinigų sumos taip ir nesuspėsite sukaupti. Todėl siekiant pasinaudoti didžiule sudėtinių palūkanų galia, verta pasidomėti kokios investavimo galimybės yra prieinamos šiuo metu ir pradėti investuoti kuo anksčiau.

Sudėtinės palūkanos – tai stabilios ateities garantas

Kaip jau minėjome, norint užsitikrinti stabilią ateitį, reikėtų kuo anksčiau pradėti investuoti ir, svarbiausia, daryti tai reguliariai. Iš straipsnyje aptartų pavyzdžių galite aiškiai matyti, kad kuo anksčiau pradėsite investuoti – tuo daugiau ir uždirbsite. Tačiau ne ką mažiau svarbu reguliariai skirti ir papildomų pinigų savo investicijoms. Tokiu atveju sudėtinių palūkanų galia dar labiau sustiprės! Taigi, labai svarbu įvertinti savo galimybes ir, šalia gyvenimui būtinų išlaidų, nuolat skirti tam tikrą pinigų sumą santaupoms ir investicijoms.

Nors, norint užsidirbti iš sudėtinių palūkanų, to nepavyks padaryti labai greitai, tačiau sudėtinės palūkanos ir nėra skirtos greitam uždarbiui. Šiuo atveju pagrindinis tikslas yra sukaupti tam tikrą pinigų sumą per tam tikrą laiko tarpą, periodiškai investuojant. Tam gali pagelbėti įvairios investavimo platformos, kuriose galima skolinti pinigus žmonėms, uždirbti gaunant palūkanas ir gautas palūkanas vėl reinvestuoti. Taigi į procesą, kai pinigai daro pinigus, reikėtų žiūrėti kantriai ir nepamiršti, kad kas mėnesį ar kas metus atidedama tam tikra pinigų suma – tai jūsų saugios ateities garantas.

Net jeigu šiuo metu dar negalite skirti didelės (ar tokios didelės, kokios norėtumėte) pinigų sumos savo investicijoms, vis tiek yra verta pradėti investuoti kad ir mažesnes sumas, bet tai daryti reguliariai. O vėliau, pagal galimybes, didinti savo investicinį portfelį. Svarbu nepamiršti, kad tikroji sudėtinių palūkanų galia ir uždirbamos grąžos šuolis pasijunta ne iš karto, todėl pradėti investuoti reikia kuo anksčiau.

Straipsnio santrauka
Kas yra sudėtinės palūkanos ir kaip jas teisingai apskaičiuoti?

Straipsnio pavadinimas: Kas yra sudėtinės palūkanos ir kaip jas teisingai apskaičiuoti?

Aprašymas: Sudėtinės palūkanos – tai pagrindinė priežastis kodėl verta reinvestuoti uždirbtą grąžą. Susipažinkite kaip vyksta sudėtinių palūkanų skaičiavimas ir sužinokite kaip pinigai daro pinigus net jums miegant naktį!

Paskelba: 2020-09-24

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.