Banko indėliai – tai bene saugiausias pinigų kaupimo būdas, kadangi čia laikomi indėlininkų pinigai yra apdrausti. Sužinokite, kas yra indėlis bei kuo kaupiamieji indėliai skiriasi nuo terminuotų.

Indėlis – tai banke ar kredito unijoje laikoma pinigų suma, už kurią finansinė įstaiga paprastai moka sutartas palūkanas.

Indėlis – tai banke ar kredito unijoje laikoma pinigų suma, už kurią finansinė įstaiga paprastai moka sutartas palūkanas. Padėti ir laikyti indėlius bankuose gali ne vien tiktai paprasti gyventojai, bet ir įvairūs juridiniai asmenys bei valdžios institucijos. Šis finansinis produktas leidžia beveik nerizikuojant taupyti pinigus banke ir šiek tiek uždirbti iš mokamų palūkanų.

Indėliai yra laikomi žymiai saugesne investavimo priemone nei vertybiniai popieriai ar įvairios investavimo platformos. Pagal Lietuvos Respublikos indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymą, bankuose ir kredito unijose laikomi pinigai yra apdrausti iki 100 tūkst. eurų draudimo suma. Taigi, net ir bankrutavus bankui ar kredito unijai, investuotojas atgaus visą draudimo sumos neviršijančią indėlio sumą.

Indėlių rūšys

Prieš padedant indėlį, reikėtų žinoti, jog indėliai gali būti kelių rūšių ir skirtis savo trukme, už juos mokamų palūkanų dydžiu bei palūkanų išmokėjimo tvarka. Indėliai paprastai yra skirstomi į terminuotus ir kaupiamuosius. Bendru atveju, kuo ilgesnis indėlio terminas, tuo didesnės palūkanos yra siūlomos. Kalbant apie palūkanų dydį, didesnes palūkanas, kaip taisyklė, dažniausiai siūlo kredito unijos. Komerciniuose bankuose už indėlius siūlomos palūkanos dažniausiai būna mažesnės.

Terminuoti indėliai

Terminuotas indėlis – tai fiksuotos pinigų sumos laikymas banke iš anksto sutartą terminą. Palūkanos už įneštą indėlį paprastai yra mokamos indėlio termino pabaigoje. Terminuotą indėlį galima nutraukti anksčiau laiko ir atsiimti įneštus pinigus, tačiau tokiu atveju bus prarastos visos sukauptos palūkanos. Terminuotieji indėliai geriausiai tinkai laikyti didesnes pinigų sumas, kadangi jau įneštos pinigų sumos vėliau nebus galima papildyti.

Terminuoto indėlio privalumai:

  • Kuo ilgesnis indėlio terminas, tuo didesnes palūkanas galima gauti.
  • Terminuotą indėlį galima padėti įvairiomis valiutomis (eurais, JAV doleriais, DB svarais sterlingais ir pan.), todėl tai puiki turimų santaupų diversifikavimo priemonė.
  • Indėlį galima pratęsti automatiškai.

Terminuoto indėlio trūkumai:

  • Terminuotą indėlį nutraukus anksčiau nustatyto termino prarandamos visos sukauptos palūkanos.
  • Indėlio negalima papildyti papildoma pinigų suma.

Kaupiamasis indėlis

Kaupiamasis arba dar kitaip, taupomasis indėlis – tai sutartą laiką banke laikoma pinigų suma, kurią visą indėlio laikotarpį, galima papildyti. Už kaupiamąjį indėlį priskaičiuotos palūkanos, kiekvieną mėnesį paprastai yra pervedamos į indėlio sąskaitą ir kito mėnesio palūkanos jau yra skaičiuojamos nuo didesnės pinigų sumos. Esant poreikiui, bet kada galima išsiimti dalį santaupų, nenutraukiant kaupiamojo indėlio sutarties bei neprarandant visų sukauptų palūkanų. Kaupiamieji indėliai geriausiai tinka ilgalaikiam taupymui ir lėšų kaupimui, kadangi sutaupytą sumą galima bet kada papildyti.

Kaupiamojo indėlio privalumai:

  • Kaupiamąjį indėlį galima papildyti bet kuriuo metu.
  • Galima išsiimti dalį sukauptų lėšų nenutraukus kaupiamojo indėlio sutarties ir neprarandant anksčiau sukauptų palūkanų.
  • Indėlį galima pratęsti automatiškai.

Kaupiamojo indėlio trūkumai:

  • Kaupiamojo arba taupomojo indėlio palūkanos paprastai būna mažesnės už terminuoto indėlio palūkanas.

Terminuotas ar kaupiamasis indėlis – ką pasirinkti?

Labiausiai klientui tinkama indėlio rūšis, pagrinde priklauso nuo jo finansinių tikslų bei nuo indėliui skirtos pinigų sumos. Jeigu jau turite sukaupę pakankamai lėšų, kurias tiesiog norite saugiai atsidėti, tokiu atveju geriausiai būtų rinktis terminuotą indėlį. Šios indėlio rūšies palūkanos paprastai būna didesnės, todėl indėlio termino pabaigoje galėsite uždirbti šiek tiek daugiau pinigų.

Kita vertus, terminuotas indėlis neleidžia laisvai disponuoti nuosavomis lėšomis, nes nenutraukus terminuoto indėlio sutarties, jo negalima nei papildyti, nei išsiimti dalies pinigų. Todėl, jeigu siekiate lankstumo arba norite taupyti periodiškai atsidedant nedideles pinigų sumas, vienareikšmiškai siūlome rinktis kaupiamojo indėlio rūšį.

Indėliai – saugi, tačiau mažai pelninga investavimo priemonė

Taigi, kaip galite pastebėti, indėlis yra labai paprastas finansinis instrumentas, nereikalaujantis išsamių žinių kaip investuoti ir kurį savo klientams siūlo visi bankai ir kredito unijos. Kadangi, neskaitant keleto išimčių, visi indėliai yra apdrausti iki 100 tūkst. eurų draudimo suma, tai puikus būdas saugiai laikyti ir kaupti savo pinigus. Kita vertus, pagrindinis investavimo principas yra gauti kuo didesnę grąžą, o didžiausias indėlio minusas yra itin mažas šios priemonės pajamingumas. Labai dažnai, už indėlius siūlomos palūkanos net nelenkia realaus infliacijos lygio, todėl į indėlį, visų pirma, reikėtų žvelgti kaip į taupymo ir saugaus lėšų kaupimo, o ne kaip į investavimo priemonę.

Straipsnio santrauka
Kaupiamieji ar terminuotieji indėliai – kurią taupymo priemonę reikėtų pasirinkti?

Straipsnio pavadinimas: Kaupiamieji ar terminuotieji indėliai – kurią taupymo priemonę reikėtų pasirinkti?

Aprašymas: Banko indėliai – tai bene saugiausias pinigų kaupimo būdas, kadangi čia laikomi indėlininkų pinigai yra apdrausti. Sužinokite, kas yra indėlis bei kuo kaupiamieji indėliai skiriasi nuo terminuotų.

Paskelba: 2022-01-28

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.