Sužinokite, kas yra periodinis investavimas ir kaip jis gali jums padėti pasiekti savo finansinius tikslus. Čia aptarsime periodinio investavimo pliusus ir kada reikėtų rinktis šį investavimo būdą.

Sužinokite, kas yra periodinis investavimas ir kaip jis gali jums padėti pasiekti savo finansinius tikslus. Čia aptarsime periodinio investavimo pliusus ir kada reikėtų rinktis šį investavimo būdą.

Investavimas yra vienas iš geriausių būdų ilguoju laikotarpiu padidinti savo turtą ir užsitikrinti finansinį stabilumą. Tačiau daugeliui pradedančių investuotojų dažnai kyla klausimas - ar tikrai šiuo metu yra geras metas investuoti? Pavyzdžiui, jeigu rinkos yra pakilusios, pradėti investuoti kažkaip nesinori, nes akcijos ir kitos investicinės priemonės atrodo per brangios. Tuo tarpu rinkoms krentant, investuoti jau nesinori dėl neapibrėžtumo, nežinomybės ir elementarios baimės.

Šiuo atveju, padėti apsispręsti gali periodinis investavimas - paprastas ir efektyvus investavimo būdas, leidžiantis investuoti tiek rinkoms kylant, tiek ir joms krentant. Taigi, kviečiame susipažinti su periodiniu investavimu ir sužinoti, kodėl jums verta pradėti investuoti periodiškai būtent dabar.

Kas yra periodinis investavimas?

Periodinis investavimas – tai nuolatinis ir reguliarus pinigų investavimas tam tikrais intervalais, dažniausiai kas mėnesį, ketvirtį arba pusmetį. Tai reiškia, kad jūs nuolat investuojate nustatytą pinigų sumą į pasirinktą investicinę priemonę, nepriklausomai nuo rinkos pokyčių. Tokia investavimo strategija stipriai skiriasi nuo vienkartinio investavimo, kuomet visa pinigų suma yra suinvestuojama vienu metu.

Pavyzdžiui, galite nuspręsti kiekvieną mėnesį investuoti į akcijas po 100 eurų. Tokiu būdu per vienerius metus jūs būsite suinvestavę į akcijas 1200 eurų. Toks investavimas periodiškai, taip pat padeda ugdyti discipliną bei naudingą įprotį reguliariai dalį savo pajamų skirti investavimui. Atminkite, kad tinkami įpročiai yra didelis žingsnis siekiant savo ilgalaikių finansinių tikslų.

Kam tinka periodinis investavimas?

Iš esmės, investuoti periodiškai gali įvairių tipų žmonės, nepriklausomai nuo jų amžiaus, patirties finansuose ar investavimo tikslų. Tačiau toks investavimo būdas yra ypač naudingas:

  • Pradedantiems investuotojams. Periodinis investavimas leidžia pradėti investuoti nedidelėmis pinigų sumomis ir palaipsniui didinti savo investicijas. Tokiu būdu galima išmokti investavimo pagrindų be didesnės rizikos ir įgyti pasitikėjimo savimi.
  • Ilgalaikiams investuotojams. Investuojant periodiškai, galima pasinaudoti taip vadinamu vidutinės kainos efektu (angl. dollar-cost averaging). Tai reiškia, kad perkant investicines priemones skirtingose kainų rėžiuose, ilguoju laikotarpiu sumažinama rinkos svyravimų įtaka ir rizika nusipirkti investicines priemones per brangiai.
  • Pensijai kaupiantiems žmonėms: Periodinis investavimas į pensijų fondus yra geras ir patikimas būdas užsitikrinti finansinį saugumą senatvėje. Reguliarūs įnašai leidžia pasinaudoti sudėtinių palūkanų galia, kuri ilguoju laikotarpiu dar labiau padidina sukauptą sumą.

Periodinio investavimo privalumai

Periodinis investavimas turi nemažai privalumų tiek pradedantiems, tiek ir labiau patyrusiems investuotojams. Šis paprastas ir efektyvus investavimo būdas leidžia sumažinti investavimo riziką bei ugdo discipliną, kuri yra vienas svarbiausių žmogaus finansinės sėkmės aspektų. Galiausiai, investuojant periodiškai, galima iki minimumo sumažinti rinkos svyravimų įtaką ir pasinaudoti sudėtinių palūkanų galia.

Disciplina ir teisingų įpročių ugdymas

Vienas iš pagrindinių periodinio investavimo privalumų – disciplinos ir teisingų įpročių ugdymas. Nuolat, bent dalį savo pajamų skiriant investavimui, greitai išmokstama valdyti savo biudžetą ir taupyti ateičiai. Teisingi finansiniai įpročiai yra ypatingai svarbūs siekiant ilgalaikių finansinių tikslų, pavyzdžiui, būsto įsigijimas, kaupimas vaikų mokslams ar kaupimas oriai senatvei.

Beje, dauguma investavimo platformų siūlo taip vadinamą automatinio investavimo funkciją, kuri automatiškai perveda pageidaujamą sumą pinigų į pasirinktą investicinę priemonę. Naudojantis tokiu funkcionalumu, bus žymiai lengviau laikytis savo finansinio plano.

Investavimo rizikos valdymas

Investavimas visuomet susijęs su rizika ir kuo investicinė priemonė pelningesnė, tuo ji paprastai yra rizikingesnė. Periodinis investavimas, pilnai rizikos nepašalina, tačiau padeda ją efektyviai valdyti ir sumažinti jos poveikį:

  • Vidutinės kainos efektas. Investuojant periodiškai, investicinės priemonės yra perkamos skirtinguose kainų lygiuose, kas ilguoju laikotarpiu mažina rinkos svyravimų įtaką ir riziką įsigyti investicijas brangiausiame taške.
  • Emocinio faktoriaus mažinimas. Investuojant periodiškai, mažiau reaguojama į trumpalaikius rinkos svyravimus ir investiciniai sprendimai yra priimami remiantis racionalia strategija, o ne emocijomis.

Kiti periodinio investavimo privalumai

  • Investavimas į augančią bei krentančią rinką. Periodinis investavimas leidžia vienodai sėkmingai investuoti kylančiose ar krentančiose rinkose. Investuodami periodiškai, jūs turėsite galimybių įsigyti vertybinių popierių tiek brangiau, tiek ir pigiau, kas ilguoju laikotarpiu išlygina rinkos svyravimus ir leidžia pasinaudoti bendra kylančia rinkos tendencija.
  • Sudėtinės palūkanos: Sudėtinės palūkanos, dėl jų galios eksponentiškai didinti turtą ilguoju laikotarpiu, dažnai yra vadinamos „aštuntuoju pasaulio stebuklu“. Periodinis investavimas leidžia anksčiau pradėti naudotis šiuo galingu finansiniu instrumentu ir pasiekti didesnę grąžą ateityje.
  • Galima pradėti nuo mažų sumų: Periodinis investavimas leidžia pradėti investuoti net ir labai nedidelėmis sumomis. Pavyzdžiui, kai kurios investavimo platformos leidžia investuoti turint vos 10 ar 20 eurų. Skiriant tokią pinigų sumą kiekvieną mėnesį jūs greitai susipažinsite su investavimo pagrindais ir išmoksite investuoti.

Periodinio investavimo trūkumai

Taigi, periodinis investavimas turi nemažai privalumų, kuriais galite pasinaudoti. Tačiau norint objektyviai įvertinti, ar ši strategija tikrai jums tinka, taip pat reikėtų susipažinti ir su periodinio investavimo trūkumais.

Galite praleisti geras progas investuoti

Gana didelis periodinio investavimo trūkumas – tai galimybė praleisti geras progas pelningai investuoti. Šiuo atveju, jūsų investicijos yra vykdomos tam tikrais intervalais, todėl atsiradus vienkartinei progai padaryti gerą investiciją, galite tiesiog nebeturėti laisvų lėšų. Taigi, lyginant su vienkartiniu investavimu į augančią rinką, periodinio investavimo grąža yra mažesnė. Tačiau svarbu nepamiršti, kad periodinis investavimas yra ilgalaikė strategija, skirta didinti jūsų kapitalą pamažu, o ne greitai praturtėti.

Tinka tik ilgalaikiam investavimui

Periodinis investavimas - tai ilgalaikė investavimo strategija, todėl trumpalaikių finansinių tikslų su ja greičiausiai nepasieksite. Planuojant trumpalaikius finansinius tikslus 3 metų laikotarpyje, jums reikėtų rinktis agresyvesnį, bet kartu ir rizikingesnį investavimą. Tuo tarpu, kuo anksčiau pradėsite investuoti periodiškai, tuo daugiau jūsų investicijos turės laiko augti. Net ir nedidelės, tačiau reguliariai investuojamos sumos, ilgainiui gali virsti reikšmingu kapitalu.

Kaip pradėti investuoti periodiškai: svarbiausi žingsniai

Kaip matote, periodinis investavimas yra paprasta ir labai efektyvi investavimo strategija, padedanti pasiekti ilgalaikius finansinius tikslus. Pradėti investuoti periodiškai gali kiekvienas, nepriklausomai nuo patirties ar turimos sumos. O norint pradėti taip investuoti, tereikia žengti tik tris svarbius žingsnius. Toliau juos ir aptarsime.

  1. Nustatykite savo finansinius tikslus

Pirmas ir pats svarbiausias žingsnis – tai aiškiai apibrėžti savo finansinius tikslus. Ko jūs norite pasiekti investuodami? Ar norite sukaupti pakankamai lėšų senatvei, vaikų mokslams, o gal nuosavo būsto įsigijimui? Aiškūs ir konkretūs tikslai jums leis pasirinkti tinkamą investavimo strategiją ir priemones.

  • Tikslai ilgalaikiai ar trumpalaikiai? Nustatykite tiek ilgalaikius (pensija, vaikų mokslai), tiek trumpalaikius (automobilis, kelionė) tikslus. Ilgalaikiams tikslams puikiai tiks periodinio investavimo strategija, o trumpalaikiams – pelningesnės ir rizikingesnės investavimo priemonės.
  • Kiekybinis įvertinimas: kiekvienam tikslui nustatykite konkrečią pinigų sumą, kurią norite sukaupti. Taip galėsite apskaičiuoti, kiek jums reikia investuoti kas mėnesį ar ketvirtį, kad pasiektumėte savo tikslus per numatytą laiką.
  1. Pasirinkite tinkamą investicinę priemonę

Iš esmės, jums tinkamiausia investicinė priemonė, priklauso nuo jūsų nusistatytų investavimo tikslų, investavimo laikotarpio bei rizikos tolerancijos:

  • Akcijos: investavimas į akcijas, ilguoju laikotarpiu, gali pasiūlyti didesnę grąžą nei kiti investavimo būdai, tačiau akcijų rinka yra rizikinga ir kartais sunkiai nuspėjama. Taigi, prieš investuojant į akcijas, pirma reikėtų įgyti pakankamai žinių ir investavimo patirties.
  • Pensijų fondai: pensijų fondai yra profesionaliai valdomi investiciniai fondai, skirti kaupti pensijai. Jie siūlo įvairius rizikos lygius ir yra patogus pasirinkimas tiems, kurie neturi laiko ar noro patys valdyti savo investicijas.
  • P2P platformos: P2P platformos suteikia galimybę investuoti į paskolas privatiems asmenims ar verslui. Šis investavimo būdas yra itin patrauklus pradedantiems investuotojams, dėl savo paprastumo ir gana solidžios grąžos.
  • NT platformos: NT platformos suteikia galimybę investuoti į nekilnojamąjį turtą arba nekilnojamuoju turtu užtikrintas verslo paskolas. Toks investavimo būdas gali pasiūlyti stabilią grąžą, tačiau yra šiek tiek mažiau likvidus nei P2P investicijos.
  1. Nustatykite investavimo sumą ir periodiškumą

Pradedant investuoti, sudarykite savo investicijų planą, kuriame būtų aiškiai nurodytas jūsų tikslas, investuojama pinigų suma, periodiškumas bei rizikos tolerancija. Toks planas padės jums laikytis savo nustatytos strategijos ilguoju laikotarpiu. Investuoti periodiškai galite kas mėnesį, kas ketvirtį ar kas pusmetį. Taip pat nuspręskite, kiek tiksliai pinigų galite skirti investavimui. Pirma pradėkite nuo nedidelės sumos, o vėliau, jūsų pajamoms augant, šią pinigų sumą galite ir padidinti.

Norėdami investuoti efektyviau, paieškokite galimybių automatizuoti visą investavimo procesą. Dauguma šiuolaikinių investavimo platformų siūlo automatinio investavimo funkciją, kuomet nustačius pageidaujamą sumą ir periodiškumą, ji automatiškai bus pervedama į jūsų pasirinktą investicinę priemonę.

Pasinaudokite periodo investavimo privalumais jau dabar!

Periodinis investavimas yra paprasta ir efektyvi investavimo strategija, padedanti pasiekti savo ilgalaikius finansinius tikslus. Pradėti investuoti periodiškai reikėtų pamažu – pirma nusistatykite savo finansinius tikslus, tuomet galite pasirinkti jūsų rizikos toleranciją atitinkančias investicines priemones, investavimo periodiškumą bei sumą. Esant progai, nepamirškite automatizuoti viso investavimo proceso.

Investuojant periodiškai, labai svarbu laikytis sudaryto investavimo plano ir nepasiduoti trumpalaikiams rinkos svyravimams. Dėl jums tinkamų investicinių priemonių, taip pat galite pasikonsultuoti ir su finansų konsultantu, kuris suteiks individualių patarimų bei rekomendacijų. Nepamirškite, kad periodinis investavimas yra ilgalaikė strategija, todėl geriausius rezultatus pasieksite ilguoju laikotarpiu. Pasinaudokite periodinio investavimo privalumais ir pradėkite kaupti kapitalą jau šiandien!

Straipsnio santrauka
Periodinio investavimo privalumai - kodėl verta pradėti investuoti periodiškai?

Straipsnio pavadinimas: Periodinio investavimo privalumai - kodėl verta pradėti investuoti periodiškai?

Aprašymas: Sužinokite, kas yra periodinis investavimas ir kaip jis gali jums padėti pasiekti savo finansinius tikslus. Čia aptarsime periodinio investavimo pliusus ir kada reikėtų rinktis šį investavimo būdą.

Paskelba: 2024-03-02

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.