Siekiant apsaugoti santaupas nuo nuvertėjimo, svarbu žinoti kur geriausia investuoti pinigus. Šiame straipsnyje sužinosite kur verta investuoti pinigus, kad ateityje galėtumėte uždirbti pakankamai nemažą investicinę grąžą.

Kur verta investuoti pinigus, kad ateityje galėtumėte uždirbti pakankamai nemažą investicinę grąžą?

Dabartiniais laikais, kai už komerciniuose bankuose laikomus indėlius gaunamos palūkanos net neviršija infliacijos lygio, daugeliui šalies gyventojų, siekiančių išsaugoti savo santaupų vertę, kyla savaime suprantamas klausimas - kur investuoti pinigus ir įdarbinti sukauptas santaupas? Pinigų istorija mums jau nekartą parodė, kaip greitai gali nuvertėti santaupos, laikomos tiesiog „kojinėse“ ar „stiklainiuose“, todėl efektyvus pinigų įdarbinimas, turėtų būti savaime suprantamu dalyku kiekvienam šiuolaikiniam žmogui.

Tačiau ką daryti, jei finansų rinkos jums yra  svetimos ir net nežinote nuo ko pradėti investuoti ar kur investuoti? Investavimas yra labai geras būdas padidinti turimo turto vertę, tačiau tik tuomet, jei esate susipažinęs nors su pagrindiniais investavimo principais. Galimybių kur investuoti pinigus tikrai yra pakankamai nemažai, tačiau norint pinigus uždirbti, o ne juos prarasti, visų pirma reikėtų detaliau su jomis susipažinti. Taigi, šiame straipsnyje nusprendėme aprašyti pagrindinius investavimo būdus ir patarti kur geriausia investuoti pinigus, kad laikui bėgant galėtumėte stebėti kaip būtent jūsų pinigai daro pinigus.

Kur verta investuoti pinigus – pagrindiniai būdai ir galimybės

Bene populiariausias šiuo metu „investavimo“ būdas mūsų šalyje yra komerciniuose bankuose ir kredito unijose laikomi kaupiamieji ar terminuoti indėliai. Kaip jau minėjome, palūkanos už banke laikomus pinigus, dažniausiai neviršija šalyje esančio infliacijos lygio, todėl siekiant turimų santaupų vertę išsaugoti ir padidinti, tenka pasirinkti didesnę grąžą generuojančius investavimo būdus.

Patyrę investuotojai savo investicinius portfelius paprastai sudaro iš pačių įvairiausių investavimo instrumentų. Akcijos, obligacijos, investiciniai fondai, investavimas į paskolas, nekilnojamą turtą ar auksą – visos šios investavimo galimybės Lietuvoje gali duoti žymiai didesnę investicinę grąžą nei indėlis banke. Taigi, ieškant kur investuoti savo pinigus, būtinai reikia pasidomėti pačiais pelningiausiais investavimo būdais, taip, kaip tai daro patyrę investuotojai. Aptarkime, kur geriausiai investuoti savo pinigus Lietuvoje.

Akcijos – geriausias būdas investuoti pinigus į verslą

Nežinote į ką investuoti, tačiau jus domina verslo pasaulis? Tuomet investuokite į bendrovių akcijas! Akcija – tai nuosavybės vertybinis popierius, kuris jo savininkui suteikia teisę į dalį bendrovės turto ir pelno. Kalbant paprasčiau, turėdami bendrovės akcijų jūs taip pat esate ir vienas iš jos savininkų, todėl jums, priklausomai nuo turimų akcijų skaičiaus, priklauso dalis bendrovės uždirbto pelno bei balso teisė valdant pačią bendrovę. Taigi, investuodami į akcijas, jūs investuojate į verslą.

Norint įsigyti akcinių bendrovių išleistų vertybinių popierių, jums reikės kreiptis į vertybinių popierių biržą, kurioje ir vyksta prekyba akcijomis. Čia investuotojai gali pirkti ir parduoti pačių įvairiausių bendrovių akcijas. Uždirbti iš akcijų galima dviem būdais – gaunant dividendus arba jomis prekiaujant. Dividendai yra bendrovės pelno dalis, kuri išmokama jos akcininkui, atsižvelgiant į akcininko turimų akcijų skaičių. Na, o prekyba akcijomis vyksta jas perkant ir parduodant.

Akcijų kainos, dėl biržoje veikiančio pasiūlos ir paklausos dėsnio, nuolat svyruoja, todėl investuotojams kartais atsiranda galimybių nusipirkti akcijų pigiau ir parduoti jas brangiau. Kita vertus, niekas negarantuoja, kad akcijų kaina biržoje nuolat kils, todėl įsigytų akcijų parduoti brangiau gali ir nepavykti. Tokiu atveju investuotojas patirs nuostolį ir praras dalį savo pinigų. Taigi, investavimas į akcijas yra pakankamai rizikingas reikalas, todėl investuoti į šiuos vertybinius popierius rekomenduotume tik labiau patyrusiems investuotojams.

Obligacijos – paskolinkite savo pinigus valstybei

Kur investuoti pinigus jei akcijos atrodo per daug rizikingos? Tokiu atveju siūlome pasidomėti nedidelės rizikos skolos vertybiniais popieriais – obligacijomis. Pirkdami obligacijas, iš esmės, jūs skolinate savo pinigus obligacijų leidėjui, o obligacijų leidėjas įsipareigoja sutartą dieną išpirkti iš jūsų šiuos vertybinius popierius ir sumokėti palūkanas. Dažniausiai obligacijas leidžia valstybės, tačiau taip pat galima įsigyti ir įvairių bendrovių ar kitų organizacijų išleistų obligacijų.

Obligacijos laikomos pakankamai saugia investicija, kadangi rizika, jog šiuos vertybinius popierius išleidusi valstybė bankrutuos ir negalės įvykdyti savo įsipareigojimų, yra palyginus nedidelė. Žinoma, bendrovių išleistos obligacijos laikomos labiau rizikingomis, nes savaime suprantama, kad bendrovės nemokumas yra žymiai daugiau tikėtinas už valstybės nemokumą. Vis dėlto, dėl palyginus mažos rizikos ir didesnės grąžos nei bankinis indėlis, obligacijos traukia daugelio patyrusių investuotojų dėmesį.

Pavyzdžiui, Lietuvos Respublikos Vyriausybė leidžia net trijų rūšių skolos vertybinius popierius: obligacijas – jų trukmė ilgesnė nei vieneri metai, iždo vekselius – šių obligacijų trukmė mažesnė nei vieneri metai ir taupymo lakštus – skolos vertybiniai popieriai skirti šalies gyventojams ir smulkiems investuotojams. Įsigyti mūsų šalies Vyriausybės išleistus vertybinius popierius galite šioje internetinėje svetainėje, bankuose arba vertybinių popierių biržoje.

Investavimas į paskolas –  uždirbkite skolindami žmonėms ir verslui

Ar žinote kur geriausia investuoti pinigus jei norite juos paskolinti ir uždirbti iš gaunamų palūkanų? Teisingai, geriausia juos yra investuoti į paskolas. Dėl savo paprastumo ir prieinamumo, investavimas į paskolas labai greitai išpopuliarėjo visame pasaulyje ir pasiskolinti norinčių žmonių tarpe, tapo rimta alternatyva bankinėms paskoloms. Investuodami į paskolas jūs galite skolinti savo pinigus paprastiems žmonėms arba verslui.

Investavimas vyksta per specialias tarpusavio skolinimo platformas, kurios veikia kaip tarpininkės tarp asmenų, norinčių pasiskolinti ir investuotojų, norinčių paskolinti. Paprastai, pasiskolinti siekiantis žmogus arba verslo įmonė, užpildo skolinimo platformoje paskolos paraišką ir pateikia ją platformos administracijai. Platformos administracija įvertina paraiškoje pateiktus duomenis, nustato paskolos prašančio asmens rizikingumą, kredito reitingą bei kitus duomenis ir paskolos paraišką patvirtina arba atmeta. Patvirtintos paskolų paraiškos pateikiamos platformoje esantiems investuotojams, kurie ir skolina pinigus.

Norint investuoti į paskolas, tikrai nereikia būti dideliu finansinių rinkų ekspertu. Didžiąją dalį analitinio darbo atlieka pačios platformos, todėl ši investavimo forma iš investuotojo reikalauja žymiai mažiau žinių nei akcijos ar obligacijos. Taip pat reikėtų paminėti, kad mažiausia pinigų suma, kurią galite paskolinti dažniausiai yra apie 10-50 eurų, todėl jei svarstote kur investuoti nedidelę sumą pinigų, tarpusavio skolinimo platformos gali būti tikrai puikus pasirinkimas.

Investuoti į vartojimo paskolas galite šiose tarpusavio skolinimo platformose:

PlatformaRegistracijos šalisVidutinė grąžaMinimali investicijaPremijaRegistracija

Savy

Lietuva

12%

10 Eur

-

Investuoti

Swaper

Estija

14%

10 Eur

-

Investuoti

Mintos

Latvija

12%

10 Eur

50 Eur

Investavus 1000 Eur


1%

90 d. nuo investuotos sumos

Investuoti

PeerBerry

Kroatija

Lietuva

11%

10 Eur

-

Investuoti

Viainvest

Latvija

12%

50 Eur

-

Investuoti
PlatformaRegistracijos šalisVidutinė grąžaMinimali investicijaPremija

Savy

Lietuva

12%

10 Eur

-

Investuoti

Swaper

Estija

14%

10 Eur

-

Investuoti

Mintos

Latvija

12%

10 Eur

50 Eur

Investavus 1000 Eur


1%

90 d. nuo investuotos sumos

Investuoti

PeerBerry

Kroatija

Lietuva

11%

10 Eur

-

Investuoti

Viainvest

Latvija

12%

50 Eur

-

Investuoti

Savy

Investuoti
Registracijos šalis

Lietuva

Vidutinė grąža

12%

Minimali investicija

10 Eur

Registracijos premija

-

 

Swaper

Investuoti
Registracijos šalis

Estija

Vidutinė grąža

14%

Minimali investicija

10 Eur

Registracijos premija

-

 

Mintos

Investuoti
Registracijos šalis

Latvija

Vidutinė grąža

12%

Minimali investicija

10 Eur

Registracijos premija

50 Eur

Investavus 1000 Eur

1%

90 d. nuo investuotos sumos

 

PeerBerry

Investuoti
Registracijos šalis

Kroatija

Lietuva

Vidutinė grąža

11%

Minimali investicija

10 Eur

Registracijos premija

-

 

Viainvest

Investuoti
Registracijos šalis

Latvija

Vidutinė grąža

12%

Minimali investicija

50 Eur

Registracijos premija

-

 

Nekilnojamas turtas – norint investuoti tikrai nereikia didelio kapitalo

Nekilnojamas turtas – tai tradiciškai vienas populiariausių būdų kur investuoti pinigus Lietuvoje. Didžiausias nekilnojamo turto privalumas yra jo vertės stabilumas, todėl patyrę investuotojai visuomet stengiasi įtraukti šią turto klasę į savo investicinį portfelį. Investuoti į nekilnojamą turtą galima tiesiogiai arba netiesiogiai. Investuojant tiesiogiai, paprastai yra perkamas esamas arba vystomas naujas gyvenamosios ar komercinės paskirties NT objektas. Uždirbti iš tiesioginių investicijų galima NT objektą parduodant arba jį nuomojant.

Kita vertus, pagrindinis tiesioginio investavimo į nekilnojamą turtą trūkumas yra didelis pradinio kapitalo poreikis, kurio smulkūs investuotojai dažniausiai neturi. Tokiu atveju į nekilnojamą turtą galima investuoti netiesiogiai, pasinaudojant alternatyviomis investavimo priemonėmis. Tokiomis netiesioginėmis investicijomis yra laikomos: investavimas į NT objektus valdančių bendrovių akcijas, nekilnojamo turto fondai bei sparčiai Lietuvoje ir pasaulyje populiarėjantis, investavimas į nekilnojamą turtą per sutelktinio finansavimo platformas.

Sutelktinio finansavimo platformose yra skelbiami įvairūs nekilnojamo turto projektai, kuriems reikalingas finansavimas. Norėdamas gauti finansavimą, NT projekto vystytojas turi kreiptis į platformą ir pateikti jai projekto finansavimo paraišką. Pačios geriausios investavimo platformos labai atidžiai įvertina siūlomo NT projekto perspektyvas ir jei projektas atitinka keliamus reikalavimus, jis yra paskelbiamas platformoje užsiregistravusiems investuotojams. Tuomet investuotojai gali skolinti pinigus NT projekto vystytojui ir uždirbti iš palūkanų.

Investuoti į NT paskolas galite šiose sutelktinio finansavimo platformose:

PlatformaRegistracijos šalisVidutinė grąžaMinimali investicijaPremijaRegistracija

EstateGuru

Estija

Lietuva

11,58%

50 Eur

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

Investuoti

Profitus

Lietuva

10,50%

100 Eur

-

Investuoti

Letsinvest

Lietuva

12,00%

100 Eur

-

Investuoti
PlatformaRegistracijos šalisVidutinė grąžaMinimali investicijaPremija

EstateGuru

Estija

Lietuva

11,58%

50 Eur

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

Investuoti

Profitus

Lietuva

10,5%

100 Eur

-

Investuoti

Letsinvest

Lietuva

12,00%

100 Eur

-

Investuoti

EstateGuru

Investuoti
Registracijos šalis

Estija

Lietuva

Vidutinė grąža

11,58%

Minimali investicija

50 Eur

Registracijos premija

0,5%

3 mėn. nuo investuotos sumos

 

Profitus

Investuoti
Registracijos šalis

Lietuva

Vidutinė grąža

10,5%

Minimali investicija

100 Eur

Registracijos premija

-

 

Letsinvest

Investuoti
Registracijos šalis

Lietuva

Vidutinė grąža

12,00%

Minimali investicija

100 Eur

Registracijos premija

-

 

Auksas ir kiti brangieji metalai – pinigų vertės išsaugojimui

Na, o kur investuoti pinigus jei norite išsaugoti jų vertę? Įvairių investavimo specialistų nuomone, gerai subalansuotame investiciniame portfelyje, investicijos į auksą ar kitus brangiuosius metalus, turėtų sudaryti mažiausiai 10-15 proc. Auksas ir kiti brangieji metalai yra priskiriami skirtingai turto klasei nei akcijos, todėl investicijos į auksą puikiai tinka vertybinių popierių vertės svyravimo rizikoms  sumažinti. Pavyzdžiui, dėl savo sugebėjimo nuolat išlaikyti vertę, auksas dar yra vadinamas „saugaus prieglobsčio“ investicija, todėl patyrę investuotojai puikiai žino kur investuoti per krizę.

Šiuo metu, brangiųjų metalų rinka pasižymi didele investavimo priemonių į auksą ar kitus metalus įvairove. Žinoma, vienos investavimo priemonės skirtos ilgalaikiam investavimui (investicinio aukso ar kitų metalų luitai bei monetos, aukso sertifikatai), kitos vidutinės trukmės investicijoms (su auksu susieti  vertybiniai popieriai ar aukso fondai), na, o dar kitos, trumpalaikei spekuliacijai (išvestinės finansinės priemonės, prekyba aukso CFD). Pradedantiems investuotojams, dar gerai nežinantiems į ką ir kur investuoti pinigus, primygtinai siūlytume patį paprasčiausią investavimo į tauriuosius metalus būdą – fizinio investicinio aukso pirkimą.

Investuojant į fizinius tauriuosius metalus, dažniausiai perkamos investicinio aukso, sidabro ar kito brangiojo metalo monetos arba luitai. Perkant investicinius metalus, labai svarbu apgalvoti kur saugosite savo investicijas. Žinoma, įsigytą turtą galima saugoti namuose, tačiau patikimos aukso prekybos bendrovės, savo klientams beveik visuomet siūlo ir saugojimo paslaugas, todėl jomis pasinaudojus, galima tikrai nemažai sutaupyti. Paprastai laikoma, kad investicijų į tauriuosius metalus trukmė turėtų būti ne mažesnė kaip 5-10 metų. Kitaip sakant, tai ilgalaikė investicija, kuri daugiau skirta turimų pinigų vertės išsaugojimui, nei greitam praturtėjimui.

Investiciniai fondai – patikėkite pinigus profesionalams

Jei finansų rinkomis per daug nesidomite ir dar gerai nežinote kur verta investuoti, tuomet galite patikėti savo pinigus profesionalams ir įsigyti investicinių fondų vienetų. Investiciniai fondai – tai matyt geriausias pasirinkimas žmonėms, neturintiems daug laiko ar noro patiems ieškoti į ką investuoti. Įsigydami fondo vienetų, iš esmės, jūs savo pinigus atiduodate didelę patirtį turintiems profesionaliems fondų valdytojams, kurie ir investuoja jūsų pinigus į įvairius vertybinius popierius, žaliavas ar kitas turto klases. Žinoma, jie tai daro ne už dyką, bet už tam tikrą mokestį.

Dažniausiai investiciniai fondai turi aiškiai nusistatę savo investavimo strategiją, todėl jūs tiksliai žinosite kokiame regione, į kokius vertybinius popierius ar į kokias žaliavas bus investuojami jūsų pinigai. Vienas didžiausių investicinių fondų privalumų yra tas, kad jie, pavyzdžiui, investuoja ne į pavienes bendroves, bet į daugelio bendrovių akcijas, todėl fondų pagalba, net ir smulkus investuotojas gali investuoti į pačias perspektyviausias bendroves.

Taip pat reikėtų paminėti vieną iš įdomesnių investicinių fondų rūšių – ETF (angl. Exchange Traded Funds) fondus. Šie fondai dar yra vadinami biržoje prekiaujamais fondais, kadangi jų vienetus galima pirkti ir parduoti vertybinių popierių biržoje, kaip ir akcijas ar kitus vertybinius popierius. ETF fondai veikia kaip ir tradiciniai investiciniai fondai ir investuotojams suteikia galimybę investuoti į vertybinius popierius, įvairias žaliavas, nekilnojamą turtą ar kitas investicines priemones.

Prekyba „Forex“ – rizikingas būdas užsidirbti

Kur investuoti pinigus jei norite užsiimti spekuliacijomis? Tokiu atveju, galima prekiauti įvairiais išvestiniais finansiniais instrumentais arba valiutomis „Forex“ rinkoje. „Forex“ – tai pasaulinė valiutų keitimo birža, kurioje prekyba valiutomis vyksta 24 valandas per parą, 5 dienas per savaitę. Apie 80 proc. visų „Forex“ rinkoje vykstančių sandorių yra spekuliaciniai, todėl čia puiki vieta aukštos rizikos mėgėjams bandyti uždirbti solidžią grąžą. Valiutų biržoje yra prekiaujama valiutų poromis (pvz. EUR/USD ar GBP/USD) ir stengiamasi uždirbti iš valiutų kursų skirtumo.

Pagrindiniai „Forex“ valiutų biržos dalyviai yra stambiausi pasaulio bankai ir įvairios tarptautinės finansinės institucijos, kurios kiekvieną dieną atlieka didžiulės vertės valiutų sandorius. Smulkūs investuotojai negali tiesiogiai dalyvauti valiutų prekyboje, kadangi jie sudaro tik labai nedidelę „Forex“ rinkos dalį. Patekti į milžinišką „Forex“ rinką galima per specialius brokerius, kurie užtikrina saugią ir kokybišką prieigą prie valiutų biržos. Brokeriai yra tarpininkai tarp „Forex“ rinkos ir smulkių investuotojų ir būtent brokerio pagalba, net neturint didelės pinigų sumos, galima lengvai pradėti prekiauti valiutomis. Kadangi „Forex“ brokerių gausa tikrai yra labai didelė, pirmiausia rekomenduojame išbandyti šių brokerių paslaugas: „Admiral Markets“, „FxPro“, „Plus500“, „RoboMarkets“ bei „Alpari“.

Reikėtų paminėti, kad prekyba „Forex“ bei kitos išvestinės finansinės priemonės (ateities sandoriai, akcijų ar žaliavų CFD, prekyba indeksais ir pan.) yra ypač rizikingi finansiniai instrumentai, todėl nepatyrusiems investuotojams, iš esmės, reikėtų jų vengti. Tačiau, jei ieškant kur investuoti pinigus, vis dėlto nusprendėte išbandyti ir šias investavimo galimybes, primygtinai rekomenduojame pirma pas išsirinktą brokerį atsidaryti demonstracinę sąskaitą ir išbandyti savo žinias bei sugebėjimus su virtualiais pinigais.

Jei nesate tikri kur geriausia investuoti – visuomet pasitarkite su ekspertais

Taigi, kaip galite matyti, būdų kur investuoti savo pinigus ir apsaugoti juos nuo nuvertėjimo, tikrai yra. Tačiau niekas kitas, tik jūs pats turite apsispręsti kur geriausia investuoti. Bendrovių akcijos, valstybių obligacijos, paskolos, taurieji metalai ar nekilnojamas turtas – geriausios investicijos priklauso tik nuo jūsų finansinių poreikių, asmeninės rizikos tolerancijos, investavimo laikotarpio bei investavimo tikslų. Iš esmės, įdarbinti ir apsaugoti nuo nuvertėjimo galima net ir kelis šimtus eurų, svarbiausia turėti aiškų investavimo planą ir jo laikytis.

Tiesą sakant, daugelis pradedančių investuotojų labai jautriai reaguoja į savo investicijų trumpalaikius vertės pokyčius. Pavyzdžiui, akcijų kainai kylant – visus aplanko euforija, tačiau tų pačių akcijų kainai šiek tiek nukritus – pradedama greitai panikuoti ir nuostolingai pardavinėti turimas investicijas. Tai nėra tinkamas kelias. Tokiu atveju reikėtų aiškiai atskirti trumpalaikį spekuliavimą nuo suplanuoto ir nuoseklaus investavimo. Turėdami ilgalaikį investavimo planą, tiksliai žinosite kur investuoti pinigus, net ir esant neramumams finansų rinkose.

Apskritai, pasaulio ekonomika nuolat vystosi tam tikrais pakilimų ir nuosmukių ciklais. Todėl užsiimant ilgalaikiu investavimu, jums teks pergyventi ne vieną ekonomikos klestėjimo bei krizinį laikotarpį. Daugelis patyrusių investuotojų investuoja reguliariai, kad ir kokia finansinių rinkų padėtis bebūtų. Toks periodinis investavimas yra puiki ilgalaikio investavimo strategija, kadangi ja vadovaujantis investicinė priemonės yra perkamos tiek jų vertei krentant, tiek ir kylant.

Taip pat norėtume priminti, kad investavimas yra susijęs su rizika. Todėl, kad ir kokia saugi ir patikima atrodytų investicija, visuomet yra rizika, kad galite prarasti dalį ar visus savo investuotus pinigus. Primygtinai rekomenduojame neinvestuoti į finansines priemones, kurių gerai neišmanote. Na, o jeigu abejojate ar dar nesate nusprendę kur verta investuoti pinigus, visuomet galite kreiptis į savo banko finansinį konsultantą ar investavimo ekspertus, kurie padės nusistatyti investavimo tikslus ir sudaryti ilgalaikį investavimo planą. Sėkmės investuojant!

Straipsnio santrauka
Ar žinote kur geriausia investuoti pinigus Lietuvoje – aptarkime geriausias galimybes

Straipsnio pavadinimas: Ar žinote kur geriausia investuoti pinigus Lietuvoje – aptarkime geriausias galimybes

Aprašymas: Siekiant apsaugoti santaupas nuo nuvertėjimo, svarbu žinoti kur geriausia investuoti pinigus. Šiame straipsnyje sužinosite kur verta investuoti pinigus, kad ateityje galėtumėte uždirbti pakankamai nemažą investicinę grąžą.

Paskelba: 2020-10-06

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.