Ar žinote, kuo profesionalus investuotojas skiriasi nuo neprofesionalaus bei kokį vaidmenį finansų rinkose atlieka instituciniai investuotojai? Susipažinkite su pagrindiniais investuotojų tipais.

Investuotojas – tai fizinis arba juridinis asmuo investuojantis savo turimas lėšas į pasirinktą turto klasę ir siekiantis iš investuoto kapitalo ateityje sulaukti investicinės grąžos.

Šiomis dienomis investavimas jau tapo veikla, kuria užsiima daugelis paprastų žmonių, siekiančių įdarbinti savo laisvas santaupas. Ir iš tiesų, kuomet už komerciniuose bankuose laikomus indelius mokamos palūkanos net neviršija faktinio infliacijos lygio, investuoti pradeda net ir tie žmonės, kurie nelaiko savęs rimtais investuotojais. Jokia paslaptis, kad investavimas Lietuvoje tampa vis populiaresniu užsiėmimu tarp vietos gyventojų. Tačiau kas yra tie investuotojai ir ar visi jie vienodi? Susipažinkime su pagrindinėmis investuotojų rūšimis bei aptarkime didžiausius skirtumus tarp jų.

Kas yra tie investuotojai?

Investuotojas – tai fizinis arba juridinis asmuo investuojantis savo turimas lėšas į pasirinktą turto klasę ir siekiantis iš investuoto kapitalo ateityje sulaukti investicinės grąžos. Taigi, investuotoju gali būti tiek individualus asmuo, tiek ir didžiulė investicinė kompanija ar kita institucija. Paprastai savo investicijoms investuotojai pasirenka tokias tradicines priemones, kaip akcijos, obligacijos, žaliavos, ar nekilnojamas turtas. Žinoma yra nemažai ir mažiau populiarių ar alternatyvių investavimo būdų. Investuojant pinigus tenka prisiimti ir tam tikrą riziką, todėl patyrę investuotojai visuomet stengiasi savo investicijas protingai paskirstyti.

Pagrindinės investuotojų kategorijos

Investuotojai gali būti skirstomi pagal pačius įvairiausius kriterijus. Pavyzdžiui, pagal turimą investavimo patirtį, investuotojai yra skirstomi į profesionalius ir neprofesionalius investuotojus:

  • Neprofesionalus investuotojas – tai mažai investavimo patirties ir žinių turintis investuotojas. Neprofesionalių investuotojų kategorijai yra priskiriama daugelis savarankiškai investuojančių fizinių asmenų. Neprofesionaliems investuotojams yra taikoma papildoma apsauga nuo investavimo rizikos, todėl renkantis kur investuoti, jiems būtinai turi būti suteikta konsultacija, įvardintos visos galimos rizikos bei aiškiai nurodyta investicinio produkto kaina.
  • Profesionalus investuotojas – tai pakankamai investavimo žinių turintis patyręs investuotojas. Nors profesionaliu investuotoju gali būti tiek fiziniai, tiek ir juridiniai asmenys, tačiau dažniausiai šiai grupei priklauso įvairūs instituciniai investuotojai: pensijų fondai, bankai, draudimo kompanijos, finansų maklerio įmonės ir pan. Profesionaliems investuotojams yra prieinamos investicinės priemonės, kurios nėra prieinamos neprofesionaliems investuotojams.

Instituciniai investuotojai – tai organizacijos, investuojančios nuosavas arba kitų asmenų patikėtas lėšas į įvairius vertybinius popierius ar kitas turto klases. Šiam investuotojų tipui yra priskiriami bankai, investicijų ar pensijų fondai, draudimo bendrovės, finansų maklerio įmonės bei kitos valstybinės institucijos. Instituciniai investuotojai paprastai investuoja žymiai didesnes pinigų sumas nei pavieniai fiziniai asmenys.

Instituciniai investuotojai yra valdomi investavimo ir finansų rinkų profesionalų, todėl jų  veiksmus dažnai seka ir smulkieji investuotojai. Dėl investuojamų sumų dydžio, šios rūšies investuotojai turi labai didelę įtaką finansų rinkoms. Kita vertus, institucinių investuotojų veikla paprastai yra apribota tam tikromis taisyklėmis, įstatymais ir biurokratinėmis procedūromis, todėl sprendimų priėmimo greitis šiose organizacijose yra ganėtinai mažas.

Pagal investuotojų aktyvumą juos galima skirstyti į aktyvius ir pasyvius:

  • Aktyvūs investuotojai – šie investuotojai nuolat seka finansų rinkų naujienas, skaito kompanijų pranešimus bei analizuoja jų veiklos rezultatus. Kitaip sakant, aktyvūs investuotojai atlieka didelį sandorių kiekį, nes nuolat ieško tinkamų progų pelningai investuoti savo turimą kapitalą.
  • Pasyvūs investuotojai – tai investuotojų tipas, kuris savo investicijoms dažniausiai renkasi įvairius investicinius fonus ar kitas panašias, daug dėmesio ir priežiūros nereikalaujančias priemones. Pasyvūs investuotojai paprastai atlieka žymiai mažesnį finansinių sandorių kiekį nei aktyvūs investuotojai.

Na, o pagal strateginius investavimo tikslus, investuotojus galima skirstyti į finansinius ir strateginius:

  • Finansiniai investuotojai – tai investuotojų rūšis, kurių tikslas yra kuo greitesnis bei didesnis jų investicijų atsipirkimas. Dažniausiai finansiniai investuotojai neturi ilgalaikių tikslų konkrečioje įmonėje, bet tikisi kuo greičiau padidinti jos vertę ir parduoti savo turimą akcijų paketą. Įmonės valdymui finansinis investuotojas paprastai stengiasi pasamdyti geriausius srities specialistus, taip siekdamas padidinti įmonės produktyvumą ir pakelti vadovavimo standartus.
  • Strateginiai investuotojai – priešingai nei finansinis investuotojas, strateginis investuotojas dažniausiai siekia įsigyti kuo didesnį įmonės akcijų paketą ir aktyviai dalyvauti įmonės valdyme. Strateginiai investuotojai paprastai neketina parduoti akcijų įmonės vertei padidėjus, o siekia toliau plėtoti veikiantį verslą.

Straipsnio santrauka
Investuotojai – susipažinkite su pagrindiniais investuotojų tipais

Straipsnio pavadinimas: Investuotojai – susipažinkite su pagrindiniais investuotojų tipais

Aprašymas: Ar žinote, kuo profesionalus investuotojas skiriasi nuo neprofesionalaus bei kokį vaidmenį finansų rinkose atlieka instituciniai investuotojai? Susipažinkite su pagrindiniais investuotojų tipais.

Paskelba: 2021-10-09

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.