Vertybiniai popieriai yra vienas populiariausių pinigų įdarbinimo būdų. Kviečiame susipažinti su pagrindinėmis vertybinių popierių rūšimis ir sužinoti kaip įsigyti savo pirmąjį vertybinį popierių.

vertybiniai popieriai, tai finansiniai dokumentai, patvirtinantys jų turėtojų teises į tam tikrą turtą, skolą ar įsipareigojimą.

Plačiąja prasme, vertybiniai popieriai, tai finansiniai dokumentai, patvirtinantys jų turėtojų teises į tam tikrą turtą, skolą ar įsipareigojimą. Tai pati dažniausia investavimo forma, turinti net keletą skirtingų rūšių ir, atitinkamai, skirtingas investavimo rizikas bei grąžą. Tiesą sakant, šiandieniniai vertybiniai popieriai nebeturi nieko bendro su popieriumi – jie yra parduodami ir įsigyjami internete, atsidarius vertybinių popierių sąskaitą finansų maklerio įmonėje. Tad kaip išmokti investuoti į vertybinius popierius? Šiame straipsnyje trumpai ir suprantamai paaiškinsime, kas yra vertybiniai popieriai, kokių rūšių jie būna ir kaip jūs galėtumėte patys pradėti į juos investuoti.

Pagrindinės vertybinių popierių rūšys

Visų pirma reikėtų pasakyti, kad skirtingos vertybinių popierių rūšys pasižymi skirtingomis savybėmis, duodama grąža bei rizikomis. Investuojant į bet kurį vertybinį popierių rūšį visuomet galioja ta pati taisyklė – kuo didesnė tikėtina grąžą, tuo didesnė ir rizika. Vertybiniais popieriais mes vadiname akcijas, obligacijas, investicinių fondų vienetus, įvairias išvestines finansines priemones, taupymo lakštus ir pan. Trumpai apžvelkime pačias populiariausias vertybinių popierių rūšis ir išsiaiškinkime kur geriausia investuoti pradedančiam investuotojui.

Akcijos – populiariausias vertybinis popierius tarp investuotojų

Akcijos – tai nuosavybės vertybinis popierius, kurį paprastai leidžia įvairios bendrovės. Nusipirkę nors vieną bendrovės akciją, jūs tampate tos bendrovės dalininku ir įgyjate tam tikras teises, susijusias su jos valdymu ar dalies uždirbto pelno gavimu. Akcijos yra populiariausia vertybinių popierių rūšis tarp investuotojų, galinti duoti tikrai nemažą investicinę grąžą.

Iš kitos pusės, finansų rinka yra nenuspėjama ir labai dinamiška, todėl norint investuoti į akcijas sėkmingai, reikia būti sukaupus nemažai finansinių žinių. Turimų akcijų vertė gali nukristi per vieną naktį, todėl reikia nuolat sekti su bendrovėmis susijusias naujienas ir esant reikalui, imtis ryžtingų sprendimų. Beje, investavimo specialistų teigimu, iš investicijų į akcijas sėkmingai uždirbti pavyksta vos 5–10 proc. investuotojų.

Obligacijos – skolos vertybiniai popieriai

Obligacijos, tai skolos vertybiniai popieriai, įrodantys, kad obligacijų turėtojas yra paskolinęs obligacijų leidėjui pinigus. Obligacijų leidėjas įsipareigoja, kad numatytu metu išpirks obligacijas bei sumokės priklausančias palūkanas. Obligacijos gali nurodyti jūsų suteiktą kreditą tiek juridiniam, tiek fiziniam asmeniui. Ši vertybinių popierių rūšis patraukli tuo, kad jų kaina svyruoja žymiai mažiau, nei akcijų. Taip pat laikoma, kad obligacijos yra viena saugiausių investavimo priemonių apskritai.

Obligacijas dažniausiai leidžia šalių vyriausybės, miestų savivaldybės, finansinės institucijos bei verslo organizacijos. Šalių vyriausybių išleistos obligacijos paprastai yra laikomos itin saugiomis, tačiau iš kitos pusės, jų investicinė grąža taip pat nėra labai didelė. Kiek pelningesnės būna įvairių savivaldybių ar kitų finansinių institucijų leidžiamos obligacijos.  Pačią didžiausią šių skolos vertybinių popierių įvairovę galime surasti tarp verslo organizacijų leidžiamų obligacijų. Čia platinami vertybiniai popieriai reitinguojami nuo pačių saugiausių iki pačių rizikingiausių.

Investicinių fondų vienetai – geriausi vertybiniai popieriai pradedantiems

Kalbant paprastai, investiciniai fondai – tai įvairių vertybinių popierių investiciniai portfeliai, kuriuos gali sudaryti akcijos, obligacijos bei kitos turto klasės. Fondai skiriasi investavimo kryptimis ir strategijomis, todėl kiekvieno atskiro investicinio fondo rizika bei galima investicinė grąža, taip pat gali skirtis. Investiciniai fondai yra patraukli investavimo priemonė tiems, kurie neturi laiko ar nenori domėtis investavimo naujienomis, tačiau nori įdarbinti turimus laisvus pinigus. Įsigiję fondo vienetų jūs savo pinigus patikėsite profesionaliems fondo valdytojams, kurie investuos lėšas pagal pasirinktą investavimo strategiją.

Išvestinės finansinės priemonės – vertybiniai popieriai skirti profesionalams

Išvestinėmis finansinėmis priemonėmis arba derivatyvais mes vadiname tokius vertybinius popierius, kurių vertė yra susieta su kitų vertybinių popierių, valiutų kursų ar žaliavų kainomis. Išvestinės finansinės priemonės gali būti kelių tipų – pasirinkimo sandoris (angl. Option), ateities sandoris (angl. Futures), išankstinis sandoris (angl. Forward) ir apsikeitimo sandoris (angl. Swap). Profesionaliems investuotojams šis investavimo būdas leidžia apsisaugoti nuo nenumatytų rinkos svyravimų, tačiau nepatyrę ir mažai su finansų rinkomis susipažinę neprofesionalūs investuotojai, šių vertybinių popierių turėtų vengti.

Taupymo lakštai – vyriausybės leidžiami vertybiniai popieriai

Dar viena vertybinių popierių rūšis yra taupymo lakštai. Tai vyriausybės leidžiami vertybiniai popieriai, kurie leidžia gyventojams tiesiogiai skolinti valstybei sąlyginai nedideles pinigų sumas. Be taupymo lakštų, mūsų šalies vyriausybė dar leidžia ir kitus skolos vertybinius popierius: iždo vekselius (iki vienų metų) ir obligacijas (ilgiau nei vieni metai). Tai gana saugus būdas investuoti, jis puikiai tinka konservatyvaus investavimo šalininkams. Tačiau tuo pačiu tai reiškia, kad metinė tokios investicijos grąža nebus didelė. Pavyzdžiui, 2020 vasario mėn. Vyriausybė siūlė paskolinti pinigų valstybei 12 metų, o siūlomos fiksuotos metinės palūkanos buvo vos 0,3 proc.

Ką reikia žinoti, norint pradėti investuoti į vertybinius popierius?

Norint investuoti į vertybinius popierius, pirma turite atsidaryti sąskaitą finansų maklerio įmonėje. Pirkti ir parduoti vertybinius popierius galima vertybinių popierių biržose.

Norint pradėti investuoti į vertybinius popierius, visų pirma reikia atsidaryti vertybinių popierių sąskaitą finansų maklerio įmonėje (pavyzdžiui, jūsų banke). Pirkti ir parduoti vertybinius popierius galima vertybinių popierių biržose. Lietuvos vertybinių popierių birža vadinasi „Nasdaq Vilnius“, kuri kartu su Latvijos bei Estijos biržomis, sudaro vieną bendrą Baltijos šalių vertybinių popierių biržą, vadinamą „Nasdaq Baltic“.

Dar vienas svarbus aspektas, kurio reikia nepamiršti domintis investavimu, tai kad investicinė grąža nėra tik tiesioginė grąža dėl pasikeitusios vertybinių popierių vertės. Skaičiuojant, kiek uždirbsite įsigiję vieną ar kitą vertybinį popierių, reikėtų atsižvelgti į taikomus sandorio sudarymo mokesčius (įsigijimo, pardavimo ir pan.), infliaciją, mokesčius, kuriuos turėsite sumokėti valstybei. Verta atsiminti, kad šiuo metu yra taikoma mokestinė lengvata ir Gyventojų pajamų mokesčiu (GPM) yra apmokestinama grąža tik tada, jei ji viršija 500 Eur.

Kas gali investuoti į vertybinius popierius?

Apskritai investuoti į vertybinius popierius gali bet kuris pilnametis asmuo, kas turi tam pakankamai pinigų. Tačiau kiekviena investicija yra susijusi su rizika, todėl prieš investuojant reikėtų apsvarstyti kelis aspektus.

Pirmiausia, investuoti į vertybinius popierius reikėtų tik tada, kai gaunate stabilias pajamas, turite susitaupę santaupų „juodai dienai“ (specialistai pataria turėti bent 3–6 mėn. algos dydžio finansinę pagalvę) ir be viso to – jums dar lieka laisvų pinigų. Būtent laisvi pinigai turėtų būti skirti investavimui į vertybinius popierius. Kad ir kokios saugios atrodytų investicijos, jos visuomet susijusios su rizika prarasti visus ar dalį investuotų pinigų, todėl nerizikuokite savo ar savo visos šeimos gerove.

Taip pat svarbu prieš investuojant gerai įvertinti savo galimybes ir susidaryti investavimo planą. Svarbu paklausti savęs – koks mano tikslas? Ar investuoti į vertybinius popierius norite trumpam laikotarpiui ir gauti didelę grąžą? Ar norite investuoti ilgam laikotarpiui ir tokiu būdu pinigus kaupti pensijai? Kai tiksliai žinosite, kiek pinigų per mėnesį galite skirti investicijoms ir kuriam laikotarpiui norite investuoti, bus aiškiau ir kokius vertybinius popierius jums geriausia įsigyti.

Priimant su investavimu susijusius sprendimus, reikia objektyviai įvertinti ir savo turimas žinias finansų srityje. Norint sėkmingai naudotis visomis investavimo galimybėmis, tikrai negana tiesiog išsiaiškinti, kas yra vertybiniai popieriai. Daugiau žinių ir patirties turintiems investuotojams puikiai tiks investavimas į akcijas ir obligacijas. Na, o pradedantiems investuotojams siūlytume saugesnius vertybinius popierius – investicinių fondų vienetus.

Straipsnio santrauka
Vertybiniai popieriai: pagrindinės rūšys ir savybės

Straipsnio pavadinimas: Vertybiniai popieriai: pagrindinės rūšys ir savybės

Aprašymas: Vertybiniai popieriai yra vienas populiariausių pinigų įdarbinimo būdų. Kviečiame susipažinti su pagrindinėmis vertybinių popierių rūšimis ir sužinoti kaip įsigyti savo pirmąjį vertybinį popierių.

Paskelba: 2020-10-09

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.