Nemokama buhalterinė programa ar mokamas apskaitos sprendimas – kurį variantą verta rinktis pačioje pradžioje. Nemokamos apskaitos programos turi savų privalumų ir trūkumų, todėl rinktis reikia apgalvotai. Straipsnyje patarsime, į ką vertėtų atkreipti dėmesį renkantis apskaitos sprendimą, atitinkantį jūsų poreikius.

Pradėjus savo verslą neišvengiamai susidursite ir su poreikiu vesti savo veiklos apskaitą. Žinoma, jeigu įkūrėte nedidelę mažąją bendriją ar verčiatės individualia veikla, samdytis atskiro buhalterio tikriausiai nereikia, nes su buhalterinės apskaitos tvarkymu galite susidoroti ir patys. Tiesa, tokiu atveju jums teks skirti šiek tiek papildomo darbo laiko ir įsigyti mokamą arba nemokama apskaitos programą. Savaime suprantama, kad buhalterija taip pat yra kruopštus ir atsakingas darbas, todėl prieš pradedant pačiam vesti savo veiklos apskaitą, jums taip pat reikės ir bazinių žinių.

Nemokama buhalterinė programa ir galimos alternatyvos

Nemokamos apskaitos programos turi savų privalumų ir trūkumų, todėl rinktis reikia apgalvotai.

Niekam ne paslaptis, kad buhalterinis darbas, šiais laikais yra organizuojamas įvairių programų pagalba. Tiek Lietuvos, tiek ir užsienio šalių rinkose dabar galima surasti tikrai nemažai patrauklių buhalterinės apskaitos sprendimų. Tačiau nemokamos buhalterinės apskaitos programos poreikis taip pat yra aktualus ir pradedantiems buhalteriams, kurie dar tik bando „prasimušti“ šioje srityje. Tokiu atveju taip pat nėra tikslinga investuoti į brangią programą, o geriau paieškoti nemokamos alternatyvos. Juk pačioje pradžioje negali žinoti ar buhalterija tikrai yra tavo tikrasis pašaukimas ir šia veikla norėsi užsiimti ir toliau.

Akivaizdu, kad užsiimant smulkiu verslu ar vykdant individualią veiklą, tikrai nereikia brangių programų su funkcijomis, kurių niekada nenaudosite. Smulkiame versle buhalterinės operacijos nėra sudėtingos ir jų paprastai yra nedaug, todėl čia užtenka, jog jūsų pasirinkta nemokama buhalterinė programa atliktų tik pagrindinius apskaitos veiksmus. Tuo atveju, jeigu versle išrašomos tik kelios sąskaitos per mėnesį, nemokamą apskaitos programą galima pakeisti net visiems įprastu „Excel“. Tačiau reikia turėti omenyje, jog „Excel“ skaičiuoklė iš jūsų pareikalaus dar daugiau kruopštumo ir žinių.

Beje, tais laikais, kai nemokamų buhalterinės apskaitos programų, skirtų smulkiam verslui nebuvo arba jos buvo sunkiai prieinamos, daugelis buhalterių savo darbe naudojosi būtent „Excel“. Juk šioje programoje galima lengvai susikurti sąskaitos šabloną, paprastą atliekamų operacijų žurnalą ir kitus apskaitai reikalingus dokumentus. Tokiu atveju jums netgi nereikalinga nemokama apskaitos programa. Kita vertus, šis sprendimas neabejotinai turi ir minusų: darbas su specialiai apskaitai skirta programa yra žymiai produktyvesnis už darbą su „Excel“ lentelėmis.

Taigi, jeigu nenorite gaišti laiko prie „Excel“ skaičiuoklės, jums reikės paieškoti smulkaus verslo apskaitai pritaikytos specializuotos programos. Šiuo atveju, geriausias sprendimas matyt būtų pigi arba visiškai nemokama buhalterinės apskaitos programa skirta smulkiam verslui.

Ar nemokama apskaitos programa tikrai yra tokia nemokama?

Skyrus pakankamai laiko ar paklausus verslo partnerių bei kolegų patarimų, galima surasti tikrai ne vieną nemokama buhalterinės apskaitos programą, kuri pilnai atitiktų jūsų lūkesčius. Žinoma, pats didžiausias tokių programų privalumas turėtų būti jų kaina, tačiau šioje vietoje nereikėtų apsigauti. Praktikoje dažnai pasitaiko atvejų, kad nemokamos būna tik bazinės programos funkcijos, o norint išnaudoti didesnes programos galimybes, jau tenka įsigyti apmokestintą jos versiją.

Kaip matote, nemokamos apskaitos programos kartais būna ne tokios jau nemokamos. Kita vertus, jeigu nusprendėte savo veiklos apskaitą vesti savarankiškai, jums svarbu gauti kuo išsamesnius vartotojo gidus bei savalaikius programos atnaujinimus, kintant teisės aktams. Deja, šių svarbių dalykų, visiškai nemokamos buhalterinės apskaitos programos dažniausiai užtikrinti negali. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad susidūrus su sunkesniais apskaitos atvejais, nemokamų apskaitos programų siūlomo bazinio funkcionalumo jums gali ir nepakakti. Tokiu atveju, jau teks užsisakyti apmokestintą programos versiją arba vėl ieškoti nemokamos alternatyvos. Taigi, tinkamą apskaitos sprendimą siūlome rinktis ne tik pagal kainą, bet ir pagal kitus jūsų verslo poreikius.

Straipsnio santrauka
Mokama ar nemokama buhalterinės apskaitos programa paprastai apskaitai?

Straipsnio pavadinimas: Mokama ar nemokama buhalterinės apskaitos programa paprastai apskaitai?

Aprašymas: Nemokama buhalterinė programa ar mokamas apskaitos sprendimas – kurį variantą verta rinktis pačioje pradžioje. Nemokamos apskaitos programos turi savų privalumų ir trūkumų, todėl rinktis reikia apgalvotai. Straipsnyje patarsime, į ką vertėtų atkreipti dėmesį renkantis apskaitos sprendimą, atitinkantį jūsų poreikius.

Paskelba: 2022-12-08

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.