Paskolos pasirašant vekselį – tai reali galimybė pasiskolinti pinigų, neturint geros kredito istorijos. Sužinokite kaip gauti paskolą vekseliu internetu bei kokių skolinimo sąlygų gali tikėtis dėl paskolos su vekseliais besikreipiantys žmonės.

Paskolą vekseliu gali išduoti tiek fiziniai tiek ir juridiniai asmenys, tačiau praktikoje, šia veikla dažniausiai užsiima būtent privatūs paskolų teikėjai.

Prireikus pasiskolinti, visuomet verta išnagrinėti kuo daugiau galimų skolinimosi variantų ir išsirinkti patį geriausią. Tačiau būnant bedarbiu, studentu ar pajamas gaunant nepastoviai, įprastose kredito įstaigose galite susidurti su sunkumais. Tokiais atvejais reikėtų paieškoti ir alternatyvių skolinimosi būdų, apie kuriuos pirma net nebuvote pagalvoję. Vienas iš tokių būdų – tai paskolos su vekseliu, kurias gali išduoti tiek privatūs, tiek ir juridiniai asmenys. Tiesa, paskolos pagal vekselį nėra tokios populiarios kaip mums įprastos greitos ar vartojimo paskolos, tačiau šis skolinimo būdas taip pat turi savo privalumų, kuriais galite pasinaudoti. Taigi, kas yra tas pinigų skolinimo vekselis ir ką verta žinoti kreipiantis dėl tokios paskolos? Viską aptarsime šiame straipsnyje.

Paskolos pasirašant vekselį – kas tai?

Pinigų skolinimo vekselis – tai vertybinis popierius, kuriuo jį išrašęs asmuo įsipareigoja be jokių sąlygų sumokėti tam tikrą pinigų sumą dokumente nurodytam asmeniui. Kitaip sakant, vekselį būtų galima laikyti neginčijama kredito grąžinimo sutartimi, sudaryta tarp kreditoriaus ir paskolos gavėjo. Kreipiantis dėl paskolos pagal vekselį išdavimo, vekselis gali būti surašomas ant specialaus blanko arba laisva forma. Iš esmės, paskolos vekselį galima surašyti ir ant paprasto popieriaus lapo – svarbiausia, kad jame būtų šie privalomi rekvizitai: žodžiai „paprastasis vekselis“, besąlyginis paskolos gavėjo įsipareigojimas sumokėti nurodytą pinigų sumą, mokėjimo terminas, mokėjimo vieta, asmuo kuriam turi būti sumokėta, dokumento išrašymo vieta, data ir vekselį išrašiusios asmens parašas.

Taigi, paskola vekseliu gali būti išduota tik tinkamai jį įforminus ir pasirašius. Pasiskolintus pinigus grąžinus, kreditorius grąžina vekselį paskolos gavėjui, su žyma, jog skola yra grąžinta. Tačiau jeigu suėjus grąžinimo terminui paskolos gavėjas vėluoja arba pasiskolintus pinigus išviso atsisako grąžinti, kreditorius gali kreiptis į notarą dėl vekselio protesto. Skolininkui ir toliau atsisakant grąžinti skolą, notaras išduoda taip vadinamą vykdomąjį raštą, su kuriuo yra kreipiamasi tiesiai į antstolius.

Kaip matote, paskolos su vekseliu atveju susidariusį įsiskolinimą yra žymiai lengviau išieškoti, nes kreditoriui nereikia kreiptis į teismą. Šiuo atveju, paskolos pasirašant vekselį kreditoriams suteikia žymiai daugiau garantijų, nes vekselis turi absoliučią pirmenybę prieš kitus skolininko turimus finansinius įsipareigojimus. Būtent todėl paskolos su vekseliu gali būti išduodamos nedirbantiems, jau turintiems finansinių įsipareigojimų ar kitaip atsakingo skolinimo nuostatų neatitinkantiems žmonėms.

Kur galima gauti paskolą pagal vekselį?

Nors paskolą vekseliu gali išduoti tiek fiziniai tiek ir juridiniai asmenys, tačiau praktikoje, šia veikla dažniausiai užsiima būtent privatūs paskolų teikėjai. Taigi, lengviausias būdas gauti paskolą su vekseliu yra susitarti su privačiu fiziniu asmeniu ir kartu su juo surašyti šį dokumentą. Paskolos vekseliu galima ieškoti internete – įvairiose forumuose, socialiniuose tinkluose arba tiesiog paieškos sistemoje. Tačiau didžiausia galimybė surasti tokias privačias paskolas teikiantį fizinį asmenį yra skelbimų portalai. Pavyzdžiui, įvairios paskolos skelbiu.lt skelbimų svetainėje yra siūlomos daugelio privačių kreditorių.

Kita vertus, būkite itin atidūs skolinantis iš privačių ir ypač visiškai nepažįstamų asmenų. Niekada nepasirašykite ir neperduokite jokių dokumentų, pirma detaliai neaptarę visų rūpimų klausimų ir negavę pinigų. Geriausia būtų paskolą gauti bankiniu pavedimu į nurodytą sąskaitą. Kreipiantis dėl paskolos su vekseliu, patartume vengti sandorių grynaisiais pinigais, kadangi kilus ginčui, bus žymiai sunkiau įrodyti savo teisybę. Jeigu tariantis dėl paskolos su vekseliais gavimo sulaukėte prašymo pirma pasirašyti neaiškius dokumentus, labai tikėtina jog susidūrėte su sukčiumi. Taigi, būkite labai atsargūs ieškodami paskolos vekseliu internetu.

Didžiausi paskolų su vekseliu privalumai

Nors iš pirmo žvilgsnio paskolos su vekseliu yra itin naudingas skolinimo būdas kreditoriams, tačiau ir besiskolinantys asmenys gali pasinaudoti nemažais šio instrumento privalumais:

  • Lengva pasiskolinti – gauti paskolą su vekseliu galite net ir neturėdami pastovaus darbo ar dalį atlyginimo gaudami taip vadinamuose vokeliuose. Kadangi privataus kreditoriaus nesaisto atsakingo skolinimo nuostatos, galite pasiskolinti net ir turėdami blogą kredito istoriją.
  • Greita paskola – asmenį, kuris sutinka išduoti paskolą su vekseliu galima rasti internete, todėl norint pasiskolinti, tereikia su juo susitikti ir sutarti dėl paskolos sąlygų.
  • Nebūtinas užstatas – kadangi vekselis, kaip vertybinis popierius, pats savaime suteikia dideles garantijas kreditoriui, paskolos su vekseliu paprastai yra išduodamos be jokio papildomo užstato.
  • Galima derėtis dėl paskolos sąlygų – iš esmės, paskolų rinkoje nėra nustatyta konkrečių standartinių sąlygų, kuriomis galite tikėtis gauti paskolą pasirašant vekselį. Taigi, dėl paskolos grąžinimo terminų, palūkanų bei kitų sąlygų, kiekvienu atveju galite derėtis su kreditoriumi atskirai.

Straipsnio santrauka
Domina paskola su vekseliu? Štai ką privalote žinoti

Straipsnio pavadinimas: Domina paskola su vekseliu? Štai ką privalote žinoti

Aprašymas: Paskolos pasirašant vekselį – tai reali galimybė pasiskolinti pinigų, neturint geros kredito istorijos. Sužinokite ar galima gauti paskolą vekseliu internetu bei kokių skolinimo sąlygų gali tikėtis dėl paskolos su vekseliais besikreipiantys žmonės.

Paskelba: 2021-10-08

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.