Visos P2P platformos Lietuvoje bei kaimyninėse šalyse. Susipažinkite kaip veikia P2P Lietuvoje ir išmokite uždirbti skolindami savo pinigus kitiems žmonėms.

PlatformaRegistracijos šalisVidutinė grąžaMinimali investicijaPremijaRegistracija

Savy

Lietuva

12%

10 Eur

-

Investuoti

Swaper

Estija

14%

10 Eur

-

Investuoti

Mintos

Latvija

12%

10 Eur

50 Eur

Investavus 1000 Eur


1%

90 d. nuo investuotos sumos

Investuoti

PeerBerry

Kroatija

Lietuva

11%

10 Eur

-

Investuoti

Viainvest

Latvija

12%

50 Eur

-

Investuoti
PlatformaRegistracijos šalisVidutinė grąžaMinimali investicijaPremija

Savy

Lietuva

12%

10 Eur

-

Investuoti

Swaper

Estija

14%

10 Eur

-

Investuoti

Mintos

Latvija

12%

10 Eur

50 Eur

Investavus 1000 Eur


1%

90 d. nuo investuotos sumos

Investuoti

PeerBerry

Kroatija

Lietuva

11%

10 Eur

-

Investuoti

Viainvest

Latvija

12%

50 Eur

-

Investuoti

Savy

Investuoti
Registracijos šalis

Lietuva

Vidutinė grąža

12%

Minimali investicija

10 Eur

Registracijos premija

-

 

Swaper

Investuoti
Registracijos šalis

Estija

Vidutinė grąža

14%

Minimali investicija

10 Eur

Registracijos premija

-

 

Mintos

Investuoti
Registracijos šalis

Latvija

Vidutinė grąža

12%

Minimali investicija

10 Eur

Registracijos premija

50 Eur

Investavus 1000 Eur

1%

90 d. nuo investuotos sumos

 

PeerBerry

Investuoti
Registracijos šalis

Kroatija

Lietuva

Vidutinė grąža

11%

Minimali investicija

10 Eur

Registracijos premija

-

 

Viainvest

Investuoti
Registracijos šalis

Latvija

Vidutinė grąža

12%

Minimali investicija

50 Eur

Registracijos premija

-

 

Sparčiai besivystančios finansinės technologijos, atveria vis daugiau investavimo galimybių paprastiems žmonėms. Atsiradusios P2P platformos leidžia ne tik pasiskolinti, bet ir pelningai įdarbinti savo turimas santaupas, skolinant jas kitiems asmenims. Toks pinigų įdarbinimo būdas yra ganėtinai nesudėtingas ir paprastas. Iš kitos pusės, kiekviena P2P platforma truputį skiriasi viena nuo kitos, nedideliais ir ne visuomet pradedančiam investuotojui aiškiai matomais niuansais. Taigi, šiame straipsnyje supažindinsime jus su geriausiomis P2P platformomis tiek Lietuvoje, tiek užsienyje bei patarsime kaip reikėtų investuoti į paskolas. Bet pirma, išsiaiškinkime kas apskritai yra toji P2P platforma.

Kas yra P2P platformos?

P2P platformos veikia kaip paskolų prekyvietės, kuriose pasiskolinti norintys žmonės, susitinka su kitais žmonėmis, norinčiais paskolinti savo pinigus už palūkanas.

Pirma reikėtų paminėti, kad pats investavimas į paskolas, kaip atskira investavimo rūšis, dar yra pakankamai naujas, tačiau labai sparčiai populiarėjantis investavimo būdas. Nors daugelyje šalių toks investavimo būdas dar nėra aiškiai apibrėžtas, tačiau Lietuvoje jau kuris laikas veikia vartojimo kredito bei sutelktinio finansavimo įstatymai. Taigi, Lietuva yra viena iš nedaugelio pasaulio šalių, kuriose taip vadinamas P2P investavimas yra visapusiškai apibrėžtas ir prižiūrimas Lietuvos banko.

Investuoti į paskolas galima specialiai tam skirtose internetinėse P2P platformose. P2P platformos veikia kaip paskolų prekyvietės, kuriose pasiskolinti norintys žmonės, susitinka su kitais žmonėmis, norinčiais paskolinti savo pinigus už palūkanas. Kitaip sakant, P2P platformose vieni žmonės skolina pinigus kitiems žmonėms ir už tai gauna palūkanas. Pačios skolinimo platformos yra tarsi tarpininkės, suvedančios skirtingus poreikius turinčius klientus.

P2P platformos Lietuvoje ir užsienyje veikia labai panašiai. Visų pirma, visi P2P platformos klientai (tiek investuotojai, tiek ir norintys pasiskolinti asmenys), privalo joje užsiregistruoti. Tuomet žmonės, norintys gauti paskolą, turi užpildyti specialią paskolos paraišką ir pateikti ją P2P platformos operatoriui. Jei klientas atitinka visus paskolų platformos keliamus reikalavimus, jo paraiška yra patvirtinama ir paskelbiama investuotojams. Tuo tarpu investuotojai, atsižvelgę į siūlomas palūkanas, suteiktą paskolos reitingą bei kitą informaciją, renkasi į kurias paskolas jie nori investuoti.

Šioje vietoje svarbu atkreipti dėmesį, kad P2P platformos veikia sutelktinio arba minios finansavimo principu. Tai reiškia, kad vienam investuotojui nebūtina sufinansuoti visos prašomos paskolos sumos. Mažiausia lėšų suma, kurią investuotojas gali skirti vienai paskolai, paprastai siekia 10 eurų, todėl vieną paskolą dažniausiai sufinansuoja daug skirtingų investuotojų. Kitaip sakant, P2P platformose galima pradėti investuoti turint net ir labai nedideles santaupas.

Į kokias paskolas P2P platformose yra investuojama?

Taigi, kaip jau galėjote suprasti, P2P platformose mes investuojame į paskolas. Tačiau paskolų gali būti pačių įvairiausių. Beje ir išduodamos jos gali būti įvairiems gavėjams. Tad į kokias tiksliai paskolas mes investuosime išsirinktoje P2P platformoje?

Iš esmės, visos geriausios P2P platformos Lietuvoje bei kitose šalyse leidžia investuoti į kelių tipų paskolas:

  • Vartojimo paskolas
  • Verslo paskolas

Vartojimo paskolomis, mes vadiname fiziniams asmenims išduodamas paskolas, kurioms nereikia užstato ir jos gali būti panaudotos kliento asmeniniams vartojimo poreikiams tenkinti. Čia reikėtų atkreipti dėmesį, kad vartojimo paskolą gali gauti tik fizinis asmuo ir jai nereikia įkeisti jokio turto. Įkeisto turto vaidmenį, šiuo atveju, atlieka pats asmuo bei jo sugebėjimas uždirbti pajamas ir iš jų grąžinti gautą paskolą. Kitaip sakant, investavimas į vartojimo paskolas, tai pinigų skolinimas fiziniam asmeniui be jokio užstato. Jei paskolą gavęs asmuo nustoja vykdyti savo įsipareigojimus, skolos išieškojimo veiksmai yra nukreipiami į patį asmenį. Vartojimo paskola yra vienas brangiausių skolinimosi būdų rinkoje, todėl čia jūsų vidutinė metinė grąža preliminariai gali siekti 12 proc.

Kai kuriose P2P platformose galima investuoti ir į verslo paskolas. Dėl verslo paskolų dažniausiai kreipiasi smulkios įmonės, pritrūkusios pinigų apyvartinėms lėšoms finansuoti arba siekiančios įsigyti naują įrangą. Nors verslui gali būti suteikiamos įvairaus dydžio paskolos nuo 1000 iki 500000 eurų, tačiau dažniausiai jums teks finansuoti palyginus nedidelės vertės paskolas iki keliasdešimties tūkstančių eurų. Mažos vertės paskolos paprastai užtikrinamos pačio verslo savininko asmenine garantija, na, o didesnės vertės paskoloms yra prašomas ir turto įkeitimas.

Ką dar būtina žinoti renkantis P2P platformą?

Nesvarbu kokią P2P platformą Lietuvoje ar kitoje šalyje pasirinksite, norint pradėti investuoti jums visuomet teks atlikti kelis nesudėtingus veiksmus. Visų pirma, išsirinktoje P2P platformoje reikia užsiregistruoti. Čia standartiškai turėsite nurodyti savo vardą, pavardę bei kitus kontaktinius duomenis. Vėliau, laikantis Europos Sąjungos reikalavimų, jums reikės patvirtinti savo tapatybę ir pateikti galiojančio asmens dokumento kopiją. Visas registracijos ir tapatybės patvirtinimo procesas vyksta internetu, todėl paprastai užtrunka ne ilgiau kaip keletą dienų. Atlikus būtinus veiksmus, jau galite persivesti investicijoms numatytą pinigų sumą į P2P platformą ir pradėti investuoti.

Nors visos P2P platformos veikia labai panašiai, tačiau jos taip pat turi ir nedidelių skirtumų. Taigi, renkantis geriausiai sau tinkančią P2P platformą, reikėtų atkreipti dėmesį į šiuos pagrindinius niuansus:

  • Paskolų reitingai
  • Rankinis ir automatinis skolinimas
  • Pirminė ir antrinė paskolų rinkos

Paskolų reitingai

Paskolų reitingas yra suteikiamas kiekvienam klientui, atsižvelgiant į jo nemokumo riziką.

P2P platformose jūs investuojate į paskolas, kitaip sakant – skolinate pinigus kitiems žmonėms. Skolinant pinigus, visuomet tenka įsivertinti riziką, kad paskolą gavęs klientas susidurs su finansiniais sunkumais ir negalės vykdyti paskolos sutartyje numatytų reikalavimų. Todėl visi paskolos į P2P platformas besikreipiantys klientai yra įvertinami ir reitinguojami, atsižvelgiant į jų nemokumo riziką. Suteikiamos paskolos rizikingumas dažniausiai yra įvardinamas raidėmis nuo „A“ iki „E“.

Čia „A“ – tai patikimam ir mažai rizikingam klientui suteikiama paskola, o „E“ – tai reikalavimų gauti paskolą neatitinkantis klientas. Kuo žemesnis paskolos reitingas, tuo didesnes palūkanas gali gauti investuotojas. Iš kitos pusės, tikrai nemaža dalis žemo reitingo paskolų tampa nemokiomis, o vėliau ir beviltiškomis.

Rankinis ir automatinis skolinimas

Daugelyje geriausių P2P platformų, pačiam investuotojui galima pasirinkti, kaip investuoti į paskolas – rankiniu ar automatiniu būdu. Investuojant rankiniu būdu, jūs pats turėsite išsirinkti tinkamas paskolas ir į jas investuoti. Pasirinkus automatinį investavimo būdą, jums reikės iš anksto nustatyti paskoloms taikomus kriterijus, o pats investavimo procesas vyks automatiškai, valdomas pačios P2P platformos.

Investuojant rankiniu būdu, turėsite savarankiškai atlikti kiekvienos paskolos analizę ir pats atsirinkti, kurias paskolas norėtumėte finansuoti. Toks investavimo būdas iš jūsų pareikalaus nemažai laiko ir pastangų. Ypač investuojant į didesnį kiekį įvairių paskolų. Investuojant automatiniu būdu galėsite sutaupyti daug brangaus laiko. Šiuo atveju, pati P2P platforma stebės naujų paskolų pasiūlą ir investuos tik į pasirinktus kriterijus atitinkančius variantus. Taip pat svarbu žinoti, kad kai kurios P2P platformos, prioritetą teikia būtent automatiniam investavimo būdui. Kitaip sakant, rankiniu būdu investuojantys žmonės, naują paskolą pamato tik tada, jei ji nėra pilnai sufinansuota automatiniu būdu investuojančių žmonių.

Pirminė ir antrinė paskolų rinkos

Geriausios P2P platformos suteikia galimybę investuoti į paskolas pirminėje arba antrinėje paskolų rinkose. Kuo jos skiriasi? Visos patvirtintos klientų paskolos yra paskelbiamos pirminėje rinkoje. Čia investuotojai gali rinktis, į kurias paskolas investuoti. Investavus į konkrečią paskolą, šią investiciją galima laikyti iki paskolos grąžinimo termino pabaigos arba parduoti ją kitiems investuotojams. Prekyba investicijomis vyksta antrinėje paskolų rinkoje. Joje investuotojai gali nusipirkti bei parduoti jau atliktas investicijas. Antrinės rinkos aktyvumas yra svarbus indikatorius, parodantis pačios P2P platformos likvidumą. Esant būtinybei, antrinės paskolų rinkos pagalba galima parduoti savo investicijas ir taip atgauti pinigus dar nesuėjus paskolų grąžinimo termino pabaigai.

P2P platformos Lietuvoje

Reikėtų pažymėti, kad Lietuvoje jau kuris laikas P2P platformų veiklą prižiūri ir kontroliuoja Lietuvos bankas, todėl mūsų šalis yra labai palanki tokio tipo investavimui. Aiškiai apibrėžta teisinė aplinka, taip pat sudarė palankias sąlygas diegti ir naujoviškus skolinimosi bei investavimo sprendimus. Taigi, visai neatsitiktinai šiuo metu pas save turime jau net 3 veikiančias P2P platformas – „Paskolų klubas“, „Savy“ ir „FinBee“. Trumpai apžvelkime jas.

„Paskolų klubas“

„Paskolų klubas“ – tai bene didžiausia mūsų šalyje veikianti P2P platforma.

„Paskolų klubas“ – tai bene didžiausia mūsų šalyje veikianti P2P platforma. Platformoje galima rasti paskolų investavimui nuo 1 mėn. iki 7 metų. Platforma uždirba nuo kiekvienos už paskolą mokamos įmokos, todėl yra tiesiogiai suinteresuota kuo efektyviau atlikti vėluojančių ar nemokių paskolų išieškojimą. Teikiamas prioritetas automatinį investavimo būdą pasirinkusiems investuotojams. Investuojant, taip pat yra galimybė pasinaudoti „Užtikrinimo fondu“ ir taip papildomai susimažinti investavimo riziką.

Investuoti "Paskolų klubo" platformoje

Per pirmus 3 mėn. gaukite 1% dydžio premiją nuo investuotos pinigų sumos!

„Savy“

„Savy“ – tai pirmoji Lietuvoje veiklą pradėjusi P2P platforma.

„Savy“ – tai pirmoji Lietuvoje veiklą pradėjusi P2P platforma. Šioje platformoje galima investuoti į paskolas, suteikiamas nuo 3 mėn. iki 7 metų. Platforma uždirba iš vienkartinių ir mėnesinių tarpininkavimo mokesčių. Investavimo rizikos sumažinimui, galima pasirinkti investuoti su „Investuotojų fondu.“ Investuoti platformoje galima rankiniu arba automatiniu būdu.

„FinBee“

„FinBee“ – Lietuvoje sėkmingai veikianti P2P platforma, kurioje galima investuoti.

„FinBee“ – tai dar viena Lietuvoje sėkmingai veikianti P2P platforma, kurioje galima investuoti. Platformoje galima investuoti į vartojimo bei verslo paskolas, išduodamas nuo 12 mėn. iki 7 metų. Verslo paskolos yra išduodamos su užstatu arba asmenine vadovo garantija. Platforma uždirba iš vienkartinių ir mėnesinių administravimo mokesčių. Kaip ir kitose geriausiose P2P platformose, čia galima investuoti tiek rankiniu, tiek automatiniu būdu. Tiesa, dėl taikomų apribojimų, į verslo paskolas galite investuoti tik rankiniu būdu.

Geriausios P2P platformos kaimyninėse šalyse

Nors daugiausia kalbame apie P2P Lietuvoje, tačiau šiuo atveju būtų tikslinga aptarti ir geriausias P2P platformas kaimyninėse šalyse. Juk siekiant sumažinti investavimo riziką, savo investicinį portfelį galima išskirstyti ne tik tarp Lietuvoje veikiančių, bet ir kitų šalių P2P platformų. Geografinis investicijų išskaidymas žymiai padidina investicijų portfelio diversifikaciją. Trumpai apžvelkime keletą pas mūsų kaimynus įsikūrusių P2P platformų.

„Mintos“

„Mintos“ – tai bene didžiausia Baltijos šalyse veikianti P2P platforma, kuri yra įsikūrusi Latvijoje.

„Mintos“ – tai bene didžiausia Baltijos šalyse veikianti P2P platforma, kuri yra įsikūrusi Latvijoje. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad šios platformos veikimo principas šiek tiek skiriasi nuo Lietuvoje veikiančių P2P platformų. Jei Lietuvoje mes tiesiogiai investuojame į žmonėms suteikiamas paskolas, tai „Mintos“ platformoje mes galime įsigyti jau išduotos paskolos dalį ir taip uždirbti iš mokamų palūkanų. Kitaip sakant, „Mintos“ mes galime vadinti paskolų birža, kuri suteikia galimybę investuotojui įsigyti jau išduotų paskolų dalį. Vienas didžiausių šios P2P platformos privalumų yra didelis jos likvidumas. Prireikus, galima labai greitai parduoti savo investicijas antrinėje rinkoje. Beje, už prekybą antrinėje rinkoje, taikomas 0,85 proc. dydžio tarpininkavimo mokestis (Lietuvoje šis mokestis dažniausiai būna 1 proc.).

„Twino“

„Twino“ – šioje P2P platformoje galima investuoti į vartojimo, nekilnojamo turto, verslo ar faktoringo paskolas.

„Twino“ – tai dar vienas Baltijos regiono P2P milžinas. Šioje platformoje galėsite investuoti į vartojimo, nekilnojamo turto, verslo ar faktoringo paskolas. Kaip ir „Mintos“ atveju, čia galėsite įsigyti kitų kreditorių jau išduotas paskolas, todėl investavus nereikės laukti kol paskola bus visiškai sufinansuota, pradėsite uždirbti iš karto. Skirtumas tik tas, kad „Twino“ platformoje finansuojamos tik šios platformos įmonių grupei priklausančių paskolų bendrovių paskolos. Kaip ir kitos geriausios P2P platformos, „Twino“ suteikia galimybę investuoti tiek rankiniu, tiek ir automatiniu būdu. Dar vienas naudingas šio platformos privalumas yra „Twino“ mobili programėlė, kurioje labai lengvai patikrinsite savo investicijų būklę.

„Lenndy“

„Lanndy“ platformos ištakos glūdi Lietuvoje, tačiau vėliau jos veiklą buvo nuspręsta perkelti į kaimyninę Latvija.

„Lanndy“ platformos ištakos glūdi Lietuvoje, tačiau vėliau jos veiklą buvo nuspręsta perkelti į kaimyninę Latvija. Iš esmės, tai dar viena paskolų birža, kurioje galite įsigyti reikalavimo teisę į jau išduotas trumpalaikes paskolas. Investuoti galima į vartojimo, verslo, faktoringo, nekilnojamu turtu ar automobiliu užtikrintas paskolas. Žinoma, „Lenndy“ platformoje galima investuoti rankiniu arba automatiniu būdu. Didesnis šios P2P platformos trūkumas yra antrinės paskolų rinkos nebuvimas. „Lenndy“ platforma neturi veikiančios antrinės rinkos, todėl norint iš investicijų pasitraukti anksčiau nustatyto paskolos termino, savo investicinį portfelį teks parduoti pačiai platformai, taikant 5 proc. mokestį. Iš kitos pusės, dauguma „Lenndy“ platformos siūlomų paskolų yra trumpo arba vidutinio laikotarpio, todėl per keltą mėnesių išsigryninti savo investicijas greičiausiai pavyks ir pačiam.

P2P platformų privalumai – kodėl verta čia investuoti?

Galima sakyti, kad P2P platformų populiarumas Lietuvoje auga itin sparčiai. Vis daugiau žmonių susidomi pinigų įdarbinimo šiose platformose galimybėmis ir sėkmingai uždirba iš palūkanų. Tačiau toks greitas P2P Lietuvoje populiarėjimas tikrai nėra atsitiktinis, kadangi P2P platformos turi nemažai privalumų, palyginus su kitomis investavimo priemonėmis.

  • Paprasta investuoti. Bene didžiausias P2P platformų privalumas yra tas, kad jose investuoti yra tikrai paprasta. Norint čia uždirbti, nereikia būti dideliu finansų rinkų ekspertu. Žymią dalį analitinio darbo atrenkant kokybiškas paskolas, atlieka patys platformų operatoriai, todėl pradėti investuoti P2P platformose gali ir visiški naujokai, tiesiog norintys susipažinti su investavimu apskritai.
  • Galima investuoti mažomis sumomis. Dauguma P2P platformų Lietuvoje bei užsienyje, leidžia į vieną paskolą investuoti vos nuo 10 eurų. Taigi, uždirbti iš skolinimo gali ir labai nedideles santaupas turintys gyventojai.
  • Platformų suteikiamos garantijos. Daugelis geriausių P2P platformų, investuotojams suteikia įvairių garantijų, kuriomis jie gali pasinaudoti. Dažniausiai yra suteikiama taip vadinama „BuyBack“ garantija, kuomet platforma įsipareigoja išpirkti iš investuotojo vėluojamą grąžinti paskolą.
  • Pakankamai nemaža investicinė grąža. P2P platformos vidutiniškai siūlo 10-12 proc. metinę investicijų grąžą. Tokia grąža niekuo nenusileidžia investavimui į akcijas ar nekilnojamą turtą.

P2P Lietuvoje – perspektyvos

Pabaigai reikėtų pasakyti, kad šiai dienai, ganėtinai trumpa P2P platformų veiklos istorija, dar neleidžia daryti labai toli siekiančių išvadų dėl tokio investavimo būdo tvarumo. Visgi dauguma dabar veikiančių P2P platformų dar nepergyveno nei vieno rimtesnio ekonomikos sukrėtimo. Iš kitos pusės, galimybė uždirbti pakankamai didelę investicijų grąža, tikrai traukia daugelio investuotojų, tiek profesionalių, tiek ir neprofesionalių, dėmesį. Veikiančios P2P platformos sudaro galimybę investuoti tiems žmonėms, kuriems seniau pats investavimas atrodė neprieinamas. Taigi, plačioji visuomenė atrodo jau priėmė šią naujovę ir yra pasirengusi naudotis visais P2P platformų teikiamais privalumais. Tai sudaro tvirtą pagrindą manyti, jog P2P principais pagrįsti investavimo būdai ir toliau sėkmingai gyvuos bei vystysis.

Straipsnio santrauka
P2P platformos kuriose galite skolinti pinigus ir uždirbti

Straipsnio pavadinimas: P2P platformos kuriose galite skolinti pinigus ir uždirbti

Aprašymas: Visos P2P platformos Lietuvoje bei kaimyninėse šalyse. Susipažinkite kaip veikia P2P Lietuvoje ir išmokite uždirbti skolindami savo pinigus kitiems žmonėms.

Paskelba: 2021-03-29

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.