Aukso kainos kitimo grafikas leis visuomet žinoti tikslią šio metalo kainą biržoje. Vienoje vietoje raskite 20 metų aukso kainos istoriją ir priimkite teisingus investicinius sprendimus.

Aukso kainos grafikas (EUR už trojos unciją)


Istorinis aukso kainos grafikas (EUR už trojos unciją)

Aukso kainos grafikas, visų pirma yra įtakojamas Londono lydinių biržos (angl. London bullion market), kurioje vyksta didmeninė prekyba auksu bei kitais tauriausiais metalais. Prekyba čia vykdoma tik tarp didžiausių pasaulio bankų, kasybos kompanijų, metalų kalyklų bei kitų Londono lydinių biržos narių. Oficiali kaina yra nustatoma du kartus per diena, elektroninio aukciono pagalba – 10:30 val. ir 15:00 val. Londono GTM laiku. Pagal tradiciją šis kainos nustatymas vis dar daugelio investuotojų yra vadinamas „London fix“ terminu. Aukso vertė Londono lydinių biržoje visuomet skelbiama JAV doleriais už Trojos unciją. Tauriųjų metalų rinkoje, būtent Trojos uncija yra naudojama kaip pagrindinis svorio matas, tačiau taip pat galima labai nesunkiai apskaičiuoti ir aukso kainą už gramą (1 Trojos uncija = 31,1034768 gramo).

Nuo ko priklauso aukso kainos grafikas?

Aukso kainos grafikas nurodo „gold spot“ kainą, kuri aktuali investuotojams ir visuomet yra labai artima aukso kainai mažmeninėje rinkoje.

Auksu prekiaujama ne tik Londono lydinių biržoje, bet ir kitose rinkose, todėl Londone nustatyta aukso kaina labai greitai pasikeičia. Aukso bei kitų metalų kainos biržoje keičiasi nuolat, kadangi tiek auksu, tiek kitomis žaliavomis yra prekiaujama visame pasaulyje nuo Niujorko iki Tokijo. Didelę įtaką aukso kainos grafikui taip pat daro ir Niujorko žaliavų birža. Šioje biržoje prekiaujama aukso ateities sandoriais. Pagal juos, dvi šalys sutaria sutartą dieną už sutartą kainą įvykdyti sutarto kiekio aukso pirkimo/pardavimo sandorį. Kitaip sakant, aukso ateities sandoris yra susitarimas dėl šios žaliavos pirkimo ir pristatymo ateityje.

Kita vertus, daugeliui rinkos dalyvių netinka aukso pristatymas kada nors ateityje, jie savo auksą nori gauti čia ir dabar. Taigi, kaina, už kurią įsigytą auksą galite gauti iškarto po jo nupirkimo yra vadinama „gold spot“ kaina ir būtent šios aukso kainos grafikas yra aktualiausias daugeliui investuotojų. „Gold spot“ kaina yra apskaičiuojama išvedant visų konkrečiam momentui atidarytų aukso ateities sandorių vertės vidurkį artimiausiam mėnesiui.

Taigi, viršuje pateiktas aukso kainos grafikas nurodo „gold spot“ kainą, kuri visuomet yra labai artima aukso kainai mažmeninėje rinkoje. Mažmeninėje rinkoje veikiantys prekybininkai nuolat stebi aukso kainos kitimo grafikus ir tikslina savo siūlomas aukso supirkimo ar pardavimo kainas.

Straipsnio santrauka
Aukso kainos kitimo grafikas – esama ir istorinė kaina realiu laiku

Straipsnio pavadinimas: Aukso kainos kitimo grafikas – esama ir istorinė kaina realiu laiku

Aprašymas: Aukso kainos kitimo grafikas leis visuomet žinoti tikslią šio metalo kainą biržoje. Vienoje vietoje raskite 20 metų aukso kainos istoriją ir priimkite teisingus investicinius sprendimus.

Paskelba: 2021-11-19

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.