Nafta – tai vienas svarbiausių gamtinių išteklių šių dienų pasaulyje. Šio „Juodojo aukso“ kaina formuoja ne tik valstybių biudžetus, bet ir viso pasaulio ekonomikos kryptį. Sužinokite kas yra nafta, kam ji gali būti naudojama ir kaip smulkus investuotojas gali investuoti į šią žaliavą.

Nafta – tai vienas svarbiausių gamtinių išteklių šių dienų pasaulyje.

Nors nafta, kaip ir taurieji metalai yra vienas svarbiausių išteklių pasauliniu mastu, tačiau kaip taisyklė žmonės apie ją žino ganėtinai nedaug. Paprastai manoma, kad ji išgaunama kažkur „arabijoje“ arba Rusijos šiaurėje, ji juoda kaip smala ir dar iš jos galima labai neblogai uždirbti. Žinoma, vairuotojai taip pat žino, jog šis „juodasis auksas“ taip pat yra naudojamas ir benzinui bei dyzelinui gaminti. Visgi ką daugiau, be šių kelių faktų, jūs galėtumėte papasakoti apie naftą?

Skubame į pagalbą ir norime jus supažindinti su nafta: nuo pirmo karto, kai žmonės atrado šios žaliavos teikiamą naudą ir pradėjo naudoti, iki šių dienų, kai naftos kiekis jau pradėtas matuoti būtent naftai skirtu matavimu vienetu – bareliu, o naftos gavyba yra pagrindinė kai kurių šalių ekonomiką ir gerbūvį palaikanti veikla. Šiame straipsnyje papasakosime, kas yra nafta, kam naudojama nafta bei kokias galimybes investuoti į „juodąjį auksą“ turi paprasti investuotojai.

Kas yra nafta?

Jei būtume chemijos pamokoje, naftą trumpai galėtume apibūdinti kaip įvairių angliavandenilių mišinį. Naftą sudaro anglis, vandenilis, siera, azotas ir deguonis. Šiuo metu egzistuoja dvi naftos kilmės istorijos. Viena, biogeninė, teigia, kad nafta susidarė panašiai kaip ir akmens anglis, kai žuvę jūros organizmai grimzdo į jos dugną, o ten, veikiami slėgio ir temperatūros, kaupėsi kolektoriuose (žemės nišose, kur viršutinis sluoksnis nelaidus). Kita teorija, nebiogeninė. Ši teorija teigia, kad mūsų planetoje esantys angliavandeniliai per ilgą laiką iškilo į Žemės paviršių ir dėl slėgio bei šilumos virto nafta. Reikėtų paminėti, kad daugiau mokslininkų visgi palaiko pirmąją naftos kilmės teoriją.

Beje, pačios naftos spalva gali būti labai įvairi ir priklauso nuo joje esančių priemaišų. Dažniausiai pasitaiko tamsiai rudos ir juodos spalvos nafta, tačiau taip pat galima sutikti ir šviesiai rudos ar net geltonos spalvos naftą. Vertinant naftos kokybę ir jos tinkamumą vienam ar kitam produktui gaminti, dažniausiai yra vertinamas naftos tankis. Pagal tankį nafta yra skirstoma į lengvąją, vidutinio tankio ir sunkiąją.

Pradedančio naftininko žodynėlis

Kaip ir kiekviena pramonės sritis, taip ir naftos pramonė, turi savo terminų bei pavadinimų, kurių iš pirmo žvilgsnio galima ir nesuprasti. Pavyzdžiui, įvairūs pasaulyje esantys gręžiniai ir iš jų išgaunama nafta turi savus pavadinimus. Ar žinote, kad pavyzdžiui „Iran Heavy“ – nėra vien tik kažkieno „brendo“ pavadinimas?

Šiuo metu rinkoje prekiaujamos naftos pavadinimai yra sudaromi pagal naftos išgavimo (gręžinio) vietą (pvz., „Dubai“, „West Texas Intermediate“), tačiau taip pat pavadinimas dažnai nurodo ir naftos tankį bei sieros kiekį joje. Pavyzdžiui, didelio tankio naftos pavadinime rasime žodį „heavy“, mažo – „light“ (pvz., „Arab Light“). Didelis sieros kiekis bus įvardijamas „sour“, mažas – „sweet“. Taigi „Iran Heavy“ – tai ne prekės ženklas, o naftos rūšies pavadinimas, nurodantis, kad ši nafta yra išgaunama Irane ir ji yra „sunki“ (didelio tankio). Dvi populiariausios naftos rūšys, kurios daro didžiausią įtaką naftos kainoms, tai „Brent Blend“ (iš 15 gręžinių Europoje išgaunama nafta) ir WTI (arba „West Texas Intermediate“).

Domintis kas yra nafta, niekaip neapsieisime ir be termino „barelis“. Barelis - tai tūrio matavimo vienetas, atsiradęs JAV. Nesunku atspėti ir iš kokio žodžio jis kilęs – „barrel“ angliškai „statinė“. O vienas barelis apytiksliai yra 119,2 litro. Tačiau šis atitikmuo tinka, kai kalbama apie skysčius. Biriems produktams naudojamas barelis turės 105 sausas kvortas arba 115,6 litro. Taip pat nereikėtų JAV barelio sumaišyti su Jungtinėje Karalystėje naudojamu alaus bareliu, kuris yra lygus 163,66 litro. O štai naftos barelį visame pasaulyje sudaro 158,988 litro. Tiesa, Rusija yra linkusi naftą matuoti ne bareliais, o tonomis.

Kas naftą atrado ir kam naudojama nafta šiandien?

Nors nafta dažnai yra siejama su vidaus degimo variklio išradimu, tačiau iš tiesų ji buvo pradėta naudoti žymiai anksčiau. Pavyzdžiui, Babilono gyventojai naftą naudojo jau 2000 metų prieš mūsų erą, o maždaug 4 a. kinai pradėjo gręžti ir pirmuosius naftos gręžinius, pagamintus iš bambuko. Žinoma, senovėje niekas apie vidaus degimo variklius net nesvajojo ir naftą daugiausiai naudojo apšvietimui. Įdomu tai, kad dar 1865 m. nafta, vis dar neatradus jos tikrojo potencialo, buvo pigesnė net už geriamą vandenį.

Tačiau šiandien nafta pasaulyje yra viena iš pačių geidžiamiausių žaliavų. Per vieną dieną yra sunaudojama maždaug 90 mln. barelių naftos. Nafta naudojama degalams gaminti, šildymui, iš jos išgaunamos įvairios medžiagos, kurios naudojamos keliams tiesti, pastatams sandarinti, žaislams, rūbams, indams ir kitiems daiktams gaminti. Iš esmės, naftos produktai naudojami visur – nuo mobiliųjų telefonų iki skutimosi putų gamybos.

Iš vieno barelio naftos galima pagaminti maždaug 100 litrų degalų, taigi taupus miesto automobilis su tokiu kiekiu degalų apytiksliai galėtų nuvažiuoti apie 2000 km, palyginimui – „Boeing 747“ su tokiu kiekiu degalų nuskristų tik apie 1 km. Todėl nieko keisto, kad kalbant apie naftos produktus, vis dažniau kalbama ir apie taršą bei ekologiją. Pavyzdžiui, ilgalaikėje Lietuvos energetikos strategijoje yra numatyta, kad nuo 2050 m. Lietuva 100 proc. gamins atsinaujinančią elektros energiją bei apšildys šalį tik žaliąją energija. Visgi Lietuvai ir Europos Sąjungai rūpinantis aplinkosaugos klausimais, jais nebūtinai rūpinasi ir likęs pasaulis. Į naftos produktais paremtas pramones jau yra investuoti milijardai eurų, todėl galima tikėtis, kad bent kelis artimiausius dešimtmečius ši pramonės rūšis ir toliau sėkmingai gyvuos.

Investavimas į naftą

Naftos kainos, žiūrint į istorinę perspektyvą, kyla. Nepaisant nuosmukių per 2008 metų ekonomikos krizę bei 2019–2020 metų COVID krizę, nafta per pastaruosius 50 metų pabrango daugiau nei 35 kartus. 1971 metų vasario mėnesį „Brent Blend“ naftos barelis kainavo vos 1,1 dolerio, o 2020 m. spalio mėnesį tos pačios naftos barelis kainavo beveik 38 dolerius. Todėl nenuostabu, kad susidomėjimas investicijomis į „juodąjį auksą“ ir jo produktus – yra pakankamai didelis. Investavimas į naftą ir naftos sektorių, nėra toks sudėtingas procesas kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Finansų rinkos gali pasiūlyti įvairių investavimo į šią žaliavą būdų.

Investuokite į naftos fondus

Naftos fondai gali būti labai įvairūs. Savo turimas lėšas jie gali skirti naftos įsigijimui, investicijoms į naftą perdirbančių įmonių akcijas ar taikyti mišrų investavimo būdą. Investavimas į fondus išsiskiria dėl kelių privalumų: pirmiausia, jūs pats nespręsite, kur bus investuojami jūsų pinigai, tai yra, jūs tik pasirinksite fondą, o fondo valdytojas ar taryba pinigus investuos pagal savo susidarytą planą. Kitaip sakant, jūs savo pinigus patikėsite profesionaliems fondo valdytojams, kurie tikriausiai geriau už jus išmano investavimo į naftą teoriją bei yra geriau susipažinę su pačia naftos rinka. Populiariausiais ir geriausiais su naftos gavyba ir perdirbimu susijusiais fondais, yra laikomi šie fondai: „Vanguard Energy ETF“ (VDE), „VanEck Vectors Oil Services Services ETF“ (OIH) ir Jungtinių Valstijų naftos fondas (USO).

Prekyba naftos CFD

Kaip ir investuojant į kitas žaliavas, taip ir investuojant į naftą, galima sudaryti kontraktą dėl kainų skirtumo arba CFD (angl. Contract for Differences). CFD – tai išvestinė finansinė priemonė, kuri leidžia net ir nedidelę sumą norinčiam investuoti asmeniui „lažintis“ su brokeriu dėl tam tikros žaliavos ar akcijų kainos pokyčio netolimoje ateityje. Prekiaujant CFD galima naudotis finansiniu svertu. Iš esmės, CFD prekyba skirta trumpalaikiam spekuliavimui ir yra labai rizikinga, todėl norint prekiauti sėkmingai, investuotojui būtina turėti daug patirties ir žinių.

Naftos ateities sandoriai

Prekyba žaliavomis dažnai vykdoma ateities sandorių pagalba. Naftos ateities sandoris (angl. Futures) – tai susitarimas nupirkti tam tikrą kiekį naftos už tam tikrą kainą ateityje. Ateities sandorių, kaip investicinės priemonės įgyvendinimas, padėjo iš dalies išspręsti gamybinių įmonių priklausomumą nuo žaliavų kainų pokyčių rinkoje. Dažniausiai tokiu būdu įsigyjant naftos, yra įsigyjama „WTI“ ar „Brent“ rūšies nafta. Tokie sandoriai yra labai likvidūs, tačiau kartu ir rizikingi, nes numatyti naftos kainų pokyčius ateityje yra labai sunku ir sudėtinga.

Investicijos į naftą yra rizikingos

Šis straipsnis – tik apžvalginis, skirtas supažindinti jus tuo, kas yra nafta, kam naudojama nafta šiandien ir kaip būtų galima į ją investuoti. Visgi prieš priimant sprendimą investuoti ir pasirenkant vieną ar kitą finansinę priemonę, jūs turėtumėte įvertinti savo žinias ir galimybes. Rinkinės mažiau rizikingą investicinę priemonę, jei esate investavimo naujokas ir pradėkite investuoti tik nedideles sumas, kad galėtumėte susipažinti su skirtingais investavimo būdais bei jų privalumais. Beje, daugelis brokerių leidžia atsidaryti demonstracines sąskaitas, kuriose galite virtualiai prekiauti naftos CFD, ateities sandoriais ir kitais produktais, visiškai nerizikuodami savo pinigais. Todėl pirma siūlome išbandyti save ir savo žinias demonstracinėje sąskaitoje ir tik įgijus pakankamai patirties, pradėti prekybą realiais pinigais.

Straipsnio santrauka
Kas yra nafta ir kaip galima į ją investuoti?

Straipsnio pavadinimas: Kas yra nafta ir kaip galima į ją investuoti?

Aprašymas: Nafta – tai vienas svarbiausių gamtinių išteklių šių dienų pasaulyje. Šio „Juodojo aukso“ kaina formuoja ne tik valstybių biudžetus, bet ir viso pasaulio ekonomikos kryptį. Sužinokite kas yra nafta, kam ji gali būti naudojama ir kaip smulkus investuotojas gali investuoti į šią žaliavą.

Paskelba: 2020-11-12

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.